iOS 10.2 met nieuwe emoji, iMessage-effecten en meer beschikbaar

21 reacties

Start je updates! Apple heeft zojuist iOS 10.2 met een groot aantal vernieuwingen en bugfixes uitgebracht. Er zijn nieuwe emoji, twee nieuwe iMessage-effecten, nieuwe wallpapers, verbeteringen aan de muziek-app en veel meer.

Je kunt de update zoals altijd installeren via InstellingenAlgemeenSoftware-update. Wij zetten alle vernieuwingen op een rij:

Nieuwe emoji

iOS 10.2 brengt meer dan honderd nieuwe emoji, waaronder een clown, selfie en kwijlend gezicht. Ook de dieren zijn uitgebreid met een vos, haai, uil en vlinders. Verder zijn er etenswaren zoals een avocado, pannenkoeken, croissantjes, bacon en meer. Tot slot zijn er nieuwe beroepen zoals brandweer, dokter en advocaat in zowel mannelijke als vrouwelijke variant.

ios102-emoji-16x9
Klik/tap voor groter.

Accuproblemen

iOS 10.2 zal extra diagnostische informatie over het gedrag van de accu verzamelen. Apple zal aan de hand van deze informatie problemen met uitvallende iPhones onderzoeken. Eerder werd een gratis vervangings­programma opgezet voor iPhone 6s-modellen die spontaan uitvallen, maar ook iPhone 6-gebruikers lieten weten last te hebben van deze problemen. Met iOS 10.2 hoopt Apple het fijne van deze problemen te weten te komen.

Wallpapers

Een andere nieuwe opmerkelijkheid is de aanwezigheid van drie nieuwe wallpapers! We zagen deze voor het eerst tijdens de presentatie van de iPhone 7 en Apple had deze nog niet eerder aangeboden in iOS 10. De nieuwe wallpapers verschijnen alleen op de iPhone 7 (Plus).

ios102-wallpapers
Klik/tap voor groter.

Camera-instellingen

In de voorkeuren voor de camera is het nu mogelijk om de laatstgekozen instelling te onthouden na het sluiten van de app, in plaats van terug te gaan naar de standaard modus. Zo kun je het laatst gebruikte filter, de modus (foto, video, pano) en de stand van live foto’s waard blijven.

ios102-camera
Klik/tap voor groter.

iMessage-effecten

Er zijn twee nieuwe iMessage effecten. De eerste, genaamd ‘celebration’ maakt een gouden, feestelijk geheel van het scherm. Het tweede effect stuurt een bericht met een groot hard. Deze effecten zijn alleen op iOS 10.2 zichtbaar en iOS-apparaten met een oudere versie of gebruikers van een Mac zien “Verstuurd met feestelijk effect” of “Verstuurd met hart” staan.

Home-knop

Het gedrag van de home-knop is verder aan te passen. In plaats van Siri of Stembediening, is nu ook in te stellen dat niets gebeurt bij het inhouden van de knop. Voornamelijk iPhone 7-gebruikers klagen dat ze Siri soms onbedoeld activeren.

ios102-knop
Klik/tap voor groter.

Muziek

In de muziek-app is het nu mogelijk om afspeellijsten te sorteren op type, titel of meest recent toegevoegd. Er zijn ook nieuwe opties om nummers op album, artiest of titel te sorteren. Een aantal testers melden dat de mogelijkheid om muziek met sterren in plaats van ‘leuk’ of ‘niet leuk’ te beoordelen is, maar dit hebben we niet kunnen verifiëren.

ios102muziek
Klik/tap voor groter.

En verder

 • Vodafone-klanten bellen met iOS 10.2 ook via Wi-Fi (zie artikel)
 • Er is ondersteuning voor BraillePen14 toegevoegd aan VoiceOver
 • Versleutelde iTunes-backups zijn weer veilig (zie artikel)
 • HomeKit-accessoires kunnen nu een melding weergeven als er software-updates voor die accessoires zijn. Je hoeft niet meer naar de app van de fabrikant om op updates te checken.
 • Aandenkens in de foto’s-app bevatten nu niet langer schermafbeeldingen en foto’s van whiteboards of facturen

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Mooi cadeautje voor de feestdagen van Apple. ?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Cadeautje? Dit soort dingen zijn geen cadeautjes, maar waarom ik Apple koop: oplossen van problemen en bugfixes.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ondanks dat het nergens over gaat kan ik hier wel van genieten.. Zoveel details.:heart:

  https://youtu.be/-3prsrv7CXA

 • Profielfoto
  Joostglas

  Blijf lekker op 9.3.5, geen last van uitvallende iPhone 6s in ieder geval.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Snappy…

 • Profielfoto
  Bman

  “Aandenkens in de foto’s-app bevatten nu niet langer schermafbeeldingen en foto’s van whiteboards of facturen.” Haha dat is mijn hele leven.

 • Profielfoto
  Nummer 48

  Joostglas, wat is de motivatie als ik vragen mag?

 • Profielfoto
  Martin67

  Wat als eerste opvalt, is dat de “tweak” om een compleet zwarte ondergrond te creëren met de “Mysterious iPhone Wallpaper” niet meer werkt. Erg Jammer

 • Profielfoto
  Rotten Apple

  Jeuh! Nieuwe emoticons en wallpapers!
  Geweldig dit is waar je een iPhone voor koopt…. — NOT —

 • Profielfoto
  Nummer 48

  @Rotten Apple, akkoord, je koopt geen iPhone, noch een ander Apple-apparaat om emoji’s te hebben, zou pittig vreemd zijn.

 • Profielfoto
  juwlez

  Wat als eerste opvalt, is dat de “tweak” om een compleet zwarte ondergrond te creëren met de “Mysterious iPhone Wallpaper” niet meer werkt. Erg Jammer

  Is ook wat mij direct opviel, crap dit.

 • Profielfoto
  wensink

  Wel jammer dat de nieuwe wallpapers niet live zijn..

 • Profielfoto
  csteelooper

  Blijf lekker op 9.3.5, geen last van uitvallende iPhone 6s in ieder geval.

  Ik zit op 10.2 en heb evenmin last van een uitvallende 6s. Nooit gehad op 10+ ook. Dus wat is je verdere motivatie voor het blijven draaien van 9.3.5? Als je last hebt van een uitvallende 6s ligt dat in ieder geval níet aan iOS10; je zou dan gebruik moeten maken van je rechten en in moeten gaan op het terugroepprogramma dat er bestaat voor je iPhone 6s. De mijne valt er ver buiten want mijn lettercombinatie ligt vér buiten de getroffen series, maar ik heb dan ook echt nergens last van. Als jij wel last hebt (wat natuurlijk kan) moet je meteen kijken of jouw serienummer binnen de getroffen reeksen ligt.

 • Profielfoto
  boo-lee

  “Een groot hard” … tjonge tjonge.;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Die nieuwe Wallpapers daar wordt ik niet direct helemaal wild van. Stukjes flubber… Beter wat bijzonder foto’s van ergens op de wereld. De Noordpool, Hongkong, Transsiberie Express, India, bijzondere dieren, onbekende landschappen of zo.
  Prettig dat we nu bij de homebutton ook bij (iets) langer drukken ook ‘geen functie’ kunnen kiezen. Het is me te vaak gebeurd dat ik in een vergadering zat en even op de homebutton drukte om te kijken hoe laat het was, waarna Siri keihard door de ruimte schalde “Ik geloof dat ik je niet helemaal verstond, Harry”. Niet fijn..:)
  Wat de feestelijke activiteiten in de camera doen, begrijp ik (nog) niet. Verder las ik iets van 12 veiligheidslekken gerepareerd in iOS 10.2…. best veel…!

 • Profielfoto
  Andreas98

  Sinds ik gisteren de update heb geïnstalleerd, werkt de berichten-, telefoon-, contacten- en FaceTime app niet meer. Merkt er iemand van jullie dit ook? Ik heb een iPhone 5s.

 • Profielfoto
  Joostglas

  Ik vind iOS 10 gewoon niks, heb het even geprobeerd maar ben weer terug gegaan toen het nog kon. Verder een tip als je op iOS 9 blijft en steeds maar update notificaties krijgt, probeer de tv os beta profiel te installeren en je meldingen gaan weg.

 • Profielfoto
  Djinns

  “Het tweede effect stuurt een bericht met een groot hard.”

  Juist ja:roll:

 • Profielfoto
  jakeh

  @Joostglas – matige motivatie. Je blijft bovendien met veiligheidslekken zitten.

 • Profielfoto
  Martin67

  Ik heb de All Black Wallpaper weer werkend gekregen op mijn 5SE dankzij een snelle update. Werkt vooralsnog alleen op 4″ iPhones. http://heyeased.weebly.com/magic-black-minus.html

 • Profielfoto
  jrepko

  Yes, eindelijk VoiceControl weg ondermijn homeknop. (ook Siri).:smile: