Grafische problemen MacBook Pro blijven na macOS-update

21 reacties

Die grafische problemen waar de nieuwe MacBook Pro last van heeft? Geen zorgen, ze worden in de beta 6 van macOS Sierra 10.12.2 opgelost, zei Apple’s softwareman Craig Federighi in een e-mail aan een bezorgde koper. Toch blijkt dat niet het geval.

Gebruikers met de problemen hebben de beta die donderdagavond uitkwam geïnstalleerd en blijven op willekeurige momenten sterk afwijkende kleuren of een ernstig verstoord beeld zien.

Op dit moment is het onduidelijk of het nog steeds om een softwarematig euvel gaat. Als Apple inderdaad alles softwarematig gefikst heeft, zoals Federighi zegt, kan het niets anders dan een productiefout bij de GPU zijn. Dat het zowel bij MacBooks met grafische chips van Intel als AMD voorkomt, maakt het niet gemakkelijker.

Meer kinderziektes

De nieuwe MacBook Pro heeft last van nog een aantal kinderziektes. Deze problemen zijn bij ons bekend en deels opgelost.

 • Er zijn soms kernel panics (complete vastlopers) bij het aansluiten van meerdere USB-C-apparaten. De status hiervan is onbekend, maar het is waarschijnlijk een driver-probleem.
 • De indicatie van de accuduur in uren is niet erg betrouwbaar. Apple heeft dit ‘opgelost‘ door de schatting in uren uit macOS halen.
 • Een probleem met audiodrivers bij het gebruik van Windows via BootCamp zorgde voor krakende geluiden. Dit is in een driver-update opgelost.

MacBooks met problemen worden door Apple direct omgeruild en twee OMT-lezers lieten ons eerder al weten geen grafische problemen meer te hebben ervaren nadat de laptop bij een Apple Store werd vervangen door een nieuw exemplaar. Laten we Apple nog wat tijd geven om alles op te lossen. Gezien de negatieve berichten die over de MacBooks verschijnen, heeft dit ongetwijfeld de allerhoogste prioriteit.

De e-mail waarin
De e-mail van Federighi over de grafische problemen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Alsof iemand anders had verwacht. Kom op zeg, als die Craig Federighi goedenavond zegt moet je buiten kijken als het donker begint te worden.

  Ik zou mij als MacBook Pro koper meer druk maken wanneer Craig zegt, in de volgende update kun je emoji’s animeren en met één druk op de knop stickers laten afdrukken bij Apple zodat je ze op je MacBook kunt plakken. Als hij met dat soort uitspraken komt dan weet je dat je problemen zit. Alsof Craig iets kan oplossen behalve koffievlekken op zijn overhemd. Om echte problemen op te lossen heeft Apple Phil Schiller en Paul Mansveld in dienst. Dan zijn mensen die morgen weer gebeld worden wanneer de rest er een teringzooi van gemaakt heeft.

 • Profielfoto
  Rotten Apple

  Om te huilen hoe slecht Apple dit probleem oplost.
  Je bent wel gek om deze MacBook Pro te kopen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Een nieuw MacBook model betekent altijd nieuwe bugs, maar dat van die grafische artefacten is wel heel ernstig, juist omdat deze apparaten worden aangeprezen voor hun grafische prestaties en worden gebruikt in de grafische industrie. De gebruikers van het eerste uur lijken daarmee eerder beta-gebruikers te zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Een nieuw MacBook model altijd nieuw bugs? Ik kan me zulke heftige en aandachttrekkende bugs niet herinneren bij Macbook Pro’s

 • Profielfoto
  Afroman

  Jawel hoor, bij de introductie van de retina MacBook pro waren ook een hoop problemen met videokaarten en problemen tussen schakelen van de grafische chip en gpu.was nog meer mee mis. Met de introductie van dr unibody MacBooks ging er ook van alles mis. Ook hadden ze de FireWirepoort weggelaten, halfjaar later was die MacBook niet meer in productie en werd die vervangen door de 13 inch MacBook pro met FireWire poort.

  En dan nog al die opgefikte powerbooks, of MacBook (pro) met kromme of kapotte behuizingen.

  Dit is echt niets nieuws.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het verschijnen van primaire kleuren lijkt mij eerder het gevolg van een driver issue dan van een hardware issue. Het ziet er uit alsof ergens een float wordt afgerond naar een int in het videogeheugen. In plaats van een gewogen combinatie van rood, groen en blauw die iets grijs oplevert krijg je dan ineens 100% rode pixels. Maar de in het eerdere bericht getoonde issues waren weer net iets anders.

 • Profielfoto
  CMD-Z

  even een positief geluid tussendoor. Nu >48 uur de nieuwe MBP. Geen grafische problemen, batterijduur bij normaal gebruik >6 uur. Prachtig apparaat.
  Nog geen vastlopers gehad, en toch al aardig wat intensieve taken geprobeerd (waaronder de hele schijf met filevault 2 encrypten).

  uiteraard ben ik ook bang voor bugs die nog komen zullen, en was het een duur geintje. Maar lets cut them some slack, op internet worden uiteraard met name de slechte verhalen gepost.

 • Profielfoto
  Triumph

  Nou ik stond op punt een MBP te bestellen met de 460 GPU, ik wacht tot er betere berichten komen. Al denk ik wat ik wel van enkele lees dat ze geen problemen hebben.

 • Profielfoto
  pschaik26

  Ik ben eruit, terug naar DELL XPS 15″ (naar verwachting komt de nieuwe rond de CES

 • Profielfoto
  Romper

  Mensen, mensen! Problemen zijn er om opgelost te worden…Jullie geven  wel héél veel credits na al die fraaie devices die ‘ze’ ‘ons’ hebben geschonken en ons nooit hebben teleurgesteld

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er zegt toch ook niemand dat het niet opgelost wordt? Je hoeft niet bang te zijn dat Apple morgen zegt, daag gekocht is gekocht bekijk het maar. Als het hardwarematig een probleem is dan krijg je gewoon een reparatieprogramma

 • Profielfoto
  KrijnB

  Ik heb de nieuwe macbook met touchbar en nergens last van. Dus neem het allemaal met een korreltje zout. Het risico van de grote aantallen apparaten is dat er wel eens fouten tussen zitten

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Bij mij ook totaal geen problemen.
  Ik heb ook het model met touchbar en 460 Radeon.

 • Profielfoto
  Buzz

  Shmoo: een reparatieprogramma is pas nodig als de problemen zich manifesteren als de garantietermijn is verlopen. Anders wordt het uiteraard gewoon onder garantie gerepareerd, of in dit geval nog beter, direct omgeruild.

  Met de introductie van dr unibody MacBooks ging er ook van alles mis. Ook hadden ze de FireWirepoort weggelaten, halfjaar later was die MacBook niet meer in productie en werd die vervangen door de 13 inch MacBook pro met FireWire poort.

  Die eerste 13″ Unibody aluminium MacBook heb ik zelf van 2008-2012 gebruikt en daarna aan een familielid doorgegeven. Hij doet het daar nog steeds zonder ooit een probleem, en die FireWire poort heeft nooit iemand gemist. Ik ben me ook nooit bewust geweest van problemen rond dat model.

 • Profielfoto
  BomC

  Mensen, mensen! Problemen zijn er om opgelost te worden…Jullie geven  wel héél veel credits na al die fraaie devices die ‘ze’ ‘ons’ hebben geschonken en ons nooit hebben teleurgesteld

  Nou ja, “geschonken”…

  en enige teleurstellingen zijn er toch wel geweest. Ik kan me mijn witte MacBook nog herinneren. Mooie machine, ware het niet dat hij zichzelf op willekeurige tijdstippen uitzette. Dat werd pas na een dik halfjaar met een firmware-update opgelost. Ondertussen was de enige remedie om als een koortsige baviaan op Command-S te blijven rammen om maar geen data kwijt te raken.

  Nee, een eerste-generatieproduct van Apple vergt soms het uiterste van een mens.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nee, een eerste-generatieproduct van Apple vergt soms het uiterste van een mens.

  Vergeet ook niet de eerste generatie MacBook Air, met zo’n exotische harde schijf die toen net na introductie niet te krijgen was, afgezien van een nog exotischere interne aansluiting. Als je een speld ernaast liet vallen was de schijf al bijna naar de maan.

  Of een eerste generatie iPhone die binnen recordtijd al buiten iOS-upgrades viel.

  Maar met ruilen zijn ze gelukkig niet moeilijk in Apple Stores. Ik was deze week in Haarlem voor een nieuwe display assembly (garantie i.v.m. coatingprobleem) op mijn MBP en als je zo een uurtje in de Store rondkijkt vliegen de omgeruilde apparaten je rond de oren.
  Probeer dat bij een andere winkel/merk. Dan sturen ze het apparaat op. En kom over 17 weken nog maar eens terug. :/

 • Profielfoto
  Shmoo

  De eerste gen. MacBook Air was denk ik de meest waardeloze computer die Apple ooit gemaakt heeft. Als je na alle producten kijkt dan is de Time Capsule (eerste gen.) de winnaar. Dat ding ging al stuk wanneer je alleen al dacht aan WiFi signaal.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Jawel hoor, bij de introductie van de retina MacBook pro waren ook een hoop problemen met videokaarten en problemen tussen schakelen van de grafische chip en gpu.was nog meer mee mis. Met de introductie van dr unibody MacBooks ging er ook van alles mis. Ook hadden ze de FireWirepoort weggelaten, halfjaar later was die MacBook niet meer in productie en werd die vervangen door de 13 inch MacBook pro met FireWire poort.

  En dan nog al die opgefikte powerbooks, of MacBook (pro) met kromme of kapotte behuizingen.

  Dit is echt niets nieuws.

  Ik heb de eerste generatie Macbook pro retina (2012) gekocht en heb er gelukkig toch nooit last mee gehad. Momenteel nog altijd een heel productief apparaat. Blijf het jammer vinden dat het nieuwe model weer dunner moest en dat dat ten koste van enkele belangrijke poorten gaat. Maar hey, Hoe dunner hoe beter bij Apple de laatste jaren…

  Hoe dan ook, ik wacht hoopvol op een iMac of Mac Pro update. Deze Macbook Pro slaag ik rustig over:-)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Even een update van mijn positieve bevindingen tot nu toe:
  1. Ja gebrek een poorten is irritant, maar feitelijk loop ik nu met net zoveel dongles rond als bij mijn retina MBP 2012.
  2. Geluid is echt bizar goed
  3. Erg handig dat je aan twee kanten kan opladen
  4. SSD maakt de laptop supersnel
  5. Retina scherm is super scherp (geen grafische problemen hier)
  6. Build kwaliteit is super

  Negatief:
  1. Geen verloopstekker standaard meegeleverd. Prijs van dongles gaat nergens over.
  2. Geluid van het toetsenbord is irritant
  3. Nog geen touch bar support van Office for Mac (en nauwelijks van andere apps)
  4. Migratie assistent werkt slecht
  5. Magsafe is er niet meer (inmiddels opgelost met € aan Breaksafe)

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik ben jaren “early adapter” geweest met altijd de nieuwste modellen en dan weet je dat je deels ook ‘testpersoon’ bent. Tegenwoordig ga ik voor stabiliteit en koop ik vrijwel altijd het oude model wanneer er net een nieuw model binnen is. Hoewel dat tegenwoordig niet meer goedkoper is, is het wel veel veiliger als productiemachine.
  Een paar jaar terug had je om de 3 jaar echt wel een nieuwe mac nodig om de innovatie bij te blijven. Op dit moment zie ik dat in ieder geval in mijn omgeving heel veel mensen nog op de laatste generatie Macbook Pro werken met CD-speler (die meestal vervangen is door een SSD) of een eerste generatie retina. Computers uit 2011 en 2012 zijn voor heel veel mensen nog prima productie machines.

  Persoonlijk ben ik (nog) helemaal geen fan van de dure Macbook ‘Pro’s. Hoewel de SSD de machine inderdaad bloedsnel maakt vind ik het persoonlijk alles behalve een “Pro” machine. Kleurtjes uitzoeken en esthetiek boven functionaliteit vind ik helemaal niet bij een Pro passen. Dan heb je het over een consumentenproduct, niet iets voor een professional. Ook al is hij sneller.
  Buiten het gedoe met verloopjes dat er verlopig zal zijn kon ik ook nog niet wennen aan het toetsenbord.. Na een week op de nieuwe Macbook Pro was het een verademing om terug te gaan naar mijn gebruikelijke toetsenbord op mijn Oude Macbook Pro.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn 10 dagen oude 13 inch MBP met touchbar vandaag omgeruild voor een nieuwe nadat plotseling mijn toetsenbord uitviel. Kon geen tekst meer typen. Trackpad en touchbar deden het wel. Apple wist het niet te verhelpen dus omruilen. Kost me de hele dag en moet nu nog een TM restore doen. Verder hadden ze wel hetzelfde model maar met 16GB. Dus additioneel €600 betaald.