De toekomst van de smartphone, volgens Westworld

Raymon op 27 december 2016 28 reacties Laatste door leavestone

Artikel gegarandeerd zonder spoilers… – De nieuwste HBO-serie Westworld valt om vele redenen in de smaak bij het grote publiek, maar wat ons interesseert is de technologie die in de tien afleveringen van het eerste seizoen te zien is.

Het plot ontvouwt zich in een toekomst vol technologische innovaties die erg herkenbaar zijn. De personages gebruiken nieuwe apparaten die een mix van smartphone en tablet lijken. Een duik in de toekomst…

ww-smartphone-001

Een smartphone in de wereld van Westworld – Klik/tap voor groter.

De apparaten zien eruit als een hybride tussen een telefoon met edge-to-edge scherm zonder randen en een tablet. Op het eerste gezicht lijken de apparaten iets groter dan een iPhone 7 Plus, behalve dat ze ook tweemaal kunnen ontvouwen om een grote tablet te vormen, waarschijnlijk in de geest van een 12,9-inch iPad Pro.
ww-smartphone-002
Het idee van een uitklapbare iPhone die tot tablet transformeert is niet onrealistisch. Volgens de geruchten werkt Samsung al aan een opvouwbaar apparaat dat kan ontvouwen van telefoon naar tablet. Het eerste commercieel verkrijgbare model laat nog op zich wachten. De eerste smartphone zonder rand is al een stuk dichterbij. De Mi Mix van Xiaomi toont aan dat dikke randen overbodig zijn en naar verluidt schaaft Apple dit jaar ook het nodige van de bezel van de iPad af. Daardoor past een groter scherm in hetzelfde fysieke formaat.

ww-smartphone-003

De telefoons zijn vouwbaar en het apparaat kan als een digitaal boek opengeslagen worden – Klik/tap voor groter.

Dit is echter niet het enige goede technologische idee in Westworld. De serie toont realistische vooruitgang op veel punten. Zo wordt spraakherkenning veel meer gebruikt en is het een stuk nuttiger dan Siri momenteel is. Smartphones worden aangesloten op desktop-computers om op grote schermen te werken. Niets is echt gek en het ziet eruit als een duik in de nabije toekomst.

Om meer te ontdekken raden we je aan de uitstekende serie -gemaakt door Jonathan Nolan en Lisa Joy- te kijken. In onderstaande video een compilatie van een aantal interfaces die voor Westworld bedacht zijn.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

28 reacties

Profielfoto

Gadget op 27 december 2016

Onderstreept nog maar eens dat een “dark mode” interface heel mooi is

Profielfoto

MacAanZee op 27 december 2016

Interessant! Sony had jaren geleden al een opvouwbare tablet, volgens mij. Maar dat is geen verkoopsucces geworden.

Profielfoto

KarelWillem op 27 december 2016

Onderstreept nog maar eens dat een “dark mode” interface heel mooi is

.
Ik vind het echt afgrijselijk.
Het eerste wat ik doe is night-mode e.d. uitschakelen, waar mogelijk.

Profielfoto

Usain op 27 december 2016

Onderstreept nog maar eens dat een “dark mode” interface heel mooi is

.
Ik vind het echt afgrijselijk.
Het eerste wat ik doe is night-mode e.d. uitschakelen, waar mogelijk.

Tja we weten dat jij geen smaak hebt. Donkere UI van iOS op een haarscherp oled display is waarop ik blijf hopen.

Profielfoto

NielsDam op 27 december 2016

Yes please:) Dark mode zou op de iPhone al een heel eind komen, natuurlijk wel voorbehouden aan de nieuwe iPhones want de oude hardware ‘kan dat natuurlijk nooit’.

Btw, probeer voor de gein eens de ‘kleuren omkeren’ functie in toegankelijkheid opties, dan zie je dat hele uitstellen van dark mode vanwege ‘technische beperkingen’ gewoon complete bull is zodat ze volgend jaar mensen kunnen overtuigen te upgraden naar een 7S of 8.

Profielfoto

knekkie op 28 december 2016

Uitvouwbare schermen als “DE” nieuwe impuls van de smartphone industrie… dat getuigt van weinig visie. Dit is gewoon een leuke gimmick.

Ik denk dat er veel meer nut voor de gebruiker te behalen valt als men de kracht van de ARM processors weet in te zetten voor een schaalbaar en veel krachtiger OS dat naast mobiele Applicaties ook desktop applicaties kan draaien vanaf je smartphone als je de telefoon koppelt met een extern scherm. Weg met het onderscheid mobile apps & over naar universele applicaties. Dit maakt je smartphone je enige computer. Dit is voor veel mensen al het geval trouwens. Maar er kan een hoop geoptimaliseerd worden.

Bij de buren hebben ze net een demo laten zien van hun hybride OS op een snapdragon (ARM) processor. Dit en schaalbare universele applicaties maken het bovenstaanden mogelijk. Apple heeft Mac OS ook werkend op ARM. iOS apps draaiend krijgen op Mac OS zal vast geen ingewikkelde klus zijn.

Ik denk eerder dat de toekomst van de smartphone in die hoek zit

Profielfoto

Dydefox op 28 december 2016

Hmmmmm…. integratie van telefoon naar desktop, dat was al gedaan. Volledige displayruimte gebruiken op de hardware (dus voor en achterkant plus zijkanten) daar zie ik nog wel innovatie. En waarom zijn westworld apparaten rechthoekig? En waarom wordt er geen gebruik gemaakt van directe retina projectie, zodat er helemaal geen zichtbare apparatuur nodig is? Omdat het een platte tv serie is, en toeschouwers willen zien wat de acteurs zien. Wellicht een ideetje voor de volgende westworld generatie: geheel in VR opnemen, zodat je als kijker IN de aflevering kunt komen…over innovatie gesproken! Apple TV AR-VR series..ik zou daar wel geld aan uit willen geven.

Profielfoto

Pokerface op 28 december 2016

Een aanrader op Netflix over techniek in de toekomst is Black Mirror. Het zijn allemaal losse afleveringen met een aparte verhaallijn. Niet alles is even goed, maar er zitten pareltjes tussen.

Profielfoto

ocramarco op 28 december 2016

Ik denk dat er veel meer nut voor de gebruiker te behalen valt als men de kracht van de ARM processors weet in te zetten voor een schaalbaar en veel krachtiger OS dat naast mobiele Applicaties ook desktop applicaties kan draaien vanaf je smartphone als je de telefoon koppelt met een extern scherm. Weg met het onderscheid mobile apps & over naar universele applicaties. Dit maakt je smartphone je enige computer. Dit is voor veel mensen al het geval trouwens. Maar er kan een hoop geoptimaliseerd worden.

Windows?

Profielfoto

DBLCreations op 28 december 2016

Enkel nog een stuk “glas” in je handen hebben is wel fijn. er was al een presentatie (ik weet enkel niet meer van wie, LG Of Google denk ik), die laat zien dat je een soort smartphone had waarop je video en foto’s kon bekijken, maar wat dan als je geen zakken hebt? Wel die dame sloeg dat om haar pols zoals een horloge en dat scherm boog zich rond haar pols. Zelfde verhaal met de tablet, alleen sloeg die niet om haar pols maar kon je die mooi in twee vouwen. Leek mij nog wel interessant. Ze blijven maar innoveren, en in het begin kan het misschien nog een gimmick lijken, maar na verloop van jaren zal het heel gewoon zijn.

Profielfoto

Tjerker op 28 december 2016

Over dé interface en dingen als machine learning in Westworld hebben we het niet – maw de hosts – maar wat een briljante serie. Zeker de moeite!

Profielfoto

KarelWillem op 28 december 2016

…Ik vind het echt afgrijselijk…

.
Tja we weten dat jij geen smaak hebt…

.
Dat heeft niets met smaak te maken maar met leesbaarheid. Ik registreer licht op donker veel slechter dan donker op licht. Ik vervloek daarom ook bijvoorbeeld Google, omdat zij haar Maps in night mode zet op basis van tijd. En niet mij die keus laat.
.

…Smaken verschillen, heb je dat al ooit gehoord?…

.
En uiteraard ook dat ja.:)

Profielfoto

ro_me op 28 december 2016

Een aanrader op Netflix over techniek in de toekomst is Black Mirror. Het zijn allemaal losse afleveringen met een aparte verhaallijn. Niet alles is even goed, maar er zitten pareltjes tussen.

Idd een heel goede serie! Welke vond jij minder dan? Ik vond ze allemaal sterk!
Behalve die over een toekomstige ‘Idols’, talentenjacht toekomst!
Maar elke toekomst visie is zo grijpbaar!

Profielfoto

Melle op 28 december 2016

Black mirror zeker een aanrader! Wel oplettten: je bent na het kijken van een aflevering meestal niet onmiddellijk in een happy place… 😉

Profielfoto

Swiftly op 28 december 2016

Je kan van alles bedenken,… dat is het moeilijke niet. Het realiseren dat is de kunst.
Beetje idioot artikel, alsof ze in de serie iets uitvinden.

Profielfoto

pruus op 28 december 2016

Leuk, maar de gebruikers zijn, ook in deze serie, nog veel te afhankelijk van handen en dus toetsenborden. Waar blijft de ‘Brian’-interface waarmee razendsnel door de informatie gesprongen kan worden. Geen vertraging en individueel. En instelbaar naar persoonlijke voorkeuren, dark mode etc.

Profielfoto

nervus op 28 december 2016

ocramarco 3 uur geleden
knekkie
Ik denk dat er veel meer nut voor de gebruiker te behalen valt als men de kracht van de ARM processors weet in te zetten voor een schaalbaar en veel krachtiger OS dat naast mobiele Applicaties ook desktop applicaties kan draaien vanaf je smartphone als je de telefoon koppelt met een extern scherm. Weg met het onderscheid mobile apps & over naar universele applicaties. Dit maakt je smartphone je enige computer. Dit is voor veel mensen al het geval trouwens. Maar er kan een hoop geoptimaliseerd worden.
Windows?

Dat hoeft niet…;-)

Profielfoto

Lauwrence op 28 december 2016

Lol.

Hollywood en de toekomst. Vandaar dat ik nog steeds geen tricorder heb.

Profielfoto

knekkie op 28 december 2016

West world heeft een mooie kijk op de toekomst. Geen idee hoe handig en haalbaar die is.

@Ocramarco onder andere Windows 10 op ARM ja. Er meer partijen bezig (geweest) met dat idee. De Motorola Atrix en de ubuntu edge is het ook al eens geprobeerd. Het valt of staat met de juiste aanpak, het Os en het ecosysteem en voldoende geïnteresseerden.

Waar de Motorola Atrix en de ubuntu edge faalde lijkt MS het ecosysteem gedeelte te kunnen tackelen met 1 OS dat mobiel desktop omvat door te kunnen schalen als dat nodig is. Het hele concept mobiel OS is bij hun in de prullenbak gegaan. Waar ze nu aan bezig zijn is het kunnen draaien van Win32 programma’s en moderne UWP apps op ARM apparaten die afhankelijk van wat men heeft aangesloten de juiste interface tonen. tablet interface als er niks is aangesloten. Dan draaien alleen de UWP apps. De W10 desktop en win32 (photoshop en soortgelijke) desktop apps kunnen draaien als er een extern scherm, muis keyboard gekoppeld zijn.

Waarschijnlijk is Apple op de achtergrond bezig aan exacte het zelfde. Of dat zich straks uit in opvouwbare schermen waarop mobile apps reflowen naar iPad apps geen idee. Ik ben wel benieuwd of Apple noodzaak ziet in een nieuwe impuls voor de smartphone of dat ze nog wel even door kunnen op deze voet.

Profielfoto

ro_me op 28 december 2016

West world heeft een mooie kijk op de toekomst. Geen idee hoe handig en haalbaar die is.

Hahaha! Mooie kijk op de toekomst? heb je de laatste aflevering gezien? Of het origineel uit ’73? Hoe handig dat is he!

Profielfoto

knekkie op 28 december 2016

@Ro-me Ik doel natuurlijk op de smart devices die te zien zijn in Westworld.
Om specifiek te zijn, precies die uitvouwbare shit in dit artikel door OMT getoond wordt.

Ik baseer mij ook maar op wat ik in dit artikel zie. Geen idee of ik daarvoor de originele serie en de nieuwe serie volledig gezien moet hebben VOOR ik er iets van jou iets over mag zeggen.

Profielfoto

App69 op 28 december 2016

ik weet enkel niet meer van wie, LG Of Google denk ik

Nokia.
https://m.youtube.com/watch?v=64nKpeSbpwg

Profielfoto

Pokerface op 28 december 2016

Een aanrader op Netflix over techniek in de toekomst is Black Mirror. Het zijn allemaal losse afleveringen met een aparte verhaallijn. Niet alles is even goed, maar er zitten pareltjes tussen.

Idd een heel goede serie! Welke vond jij minder dan? Ik vond ze allemaal sterk!
Behalve die over een toekomstige ‘Idols’, talentenjacht toekomst!
Maar elke toekomst visie is zo grijpbaar!

Er waren er 1 of 2 van het nieuwe seizoen die ik wat minder vond. Maar overall is het echt erg goed!

Profielfoto

ro_me op 29 december 2016

@Ro-me Ik doel natuurlijk op de smart devices die te zien zijn in Westworld.
Om specifiek te zijn, precies die uitvouwbare shit in dit artikel door OMT getoond wordt.

Ik baseer mij ook maar op wat ik in dit artikel zie. Geen idee of ik daarvoor de originele serie en de nieuwe serie volledig gezien moet hebben VOOR ik er iets van jou iets over mag zeggen.

Het is meestal wel handig om te weten waarover je het hebt VOOR dat je iets gaat zeggen! Westworld in een notedop; mens creëert robots voor vermaak, Robots komen in opstand en slachten mensen af. Niet zo’n mooie kijk op de toekomst toch?

Profielfoto

Boomfok op 31 december 2016

De MacBook zou voor mij weg kunnen als ik mijn tekst-bestanden op de iPad / iPhone net zo makkelijk kan opslaan en terugvinden als op de Mac. Dat zou voor mij de Mac overbodig maken.
En nog een hebbelijke manier van printen vanaf de iPad. (bestaat eigenlijk al draadloos maar werkt bij mij nog niet zo, wellicht met een kabel van iPad naar printer)
Dus bestandsopslag en printen vanaf iPad / iPhone, dat is mijn horizon.

Profielfoto

Boomfok op 31 december 2016

Ik heb sinds 1999 alles exclusief Apple (oké ik had ook een batterij-vriendelijke Nokia tot de iPhone 6 kwam). Veel iMac en MacBooks.
Nog wel wennen aan het iPad en iPhone gebruik ipv iMac.
hmm

Profielfoto

leavestone op 03 januari 2017

@boomfok iCloud Drive is goed te benaderen met de gelijknamige app alleen zoeken gaat bij mij nog altijd sneller op de Macbook. Dat is ook nog steeds een issue op iOS. Het is verstandiger een AirPrint compatible printer aan te schaffen dan te hopen op een kabeltje. Eventueel via de app van de printer fabrikant. De meeste kunnen ook de iCloud drive benaderen bij mij werkt printen erg goed op de gebruikelijke hick-ups van de printer:)

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?