Apple investeert noodgedwongen 44 miljoen in Indonesië

Raymon op 20 december 2016 5 reacties Laatste door ahenket

De Indonesische minister van Informatie en Communicatie heeft bekend gemaakt dat Apple in 2017 een R&D-centrum in Indonesië zal openen. Volgens persdienst Reuters investeert de iPhone-maker 44 miljoen dollar in de nieuwe vestiging.

Het is een noodgedwongen investering om de iPhone 7 in het land te mogen verkopen. Vanaf 2017 moeten alle 4G-apparaten verkocht in Indonesië ten minste 30% lokaal geproduceerde items bevatten.

Concurrenten Samsung en OPPO hebben fabrieken in Indonesië geplaatst, maar Apple kiest ervoor om een ontwikkelingscentrum voor iOS-apps te openen. De Indonesische wet laat de invulling van de verplichte 30% lokaal geproduceerde items aan fabrikanten over. Het kan hardware, software of een verbintenis om te investeren in de lokale markt zijn.

appleindo

De iPhone 7 is aanwezig op de Indonesische Apple-website, maar kan (nog) niet gekocht worden.

Veel potentie

Indonesië is een interessante markt voor Apple. Het langs heeft 260 miljoen inwoners en volgens IDC zwaaien Samsung (26% marktaandeel) en OPPO (19% marktaandeel) er de scepter. Het is bovendien een markt met veel groeipotentie. In januari had 85% van de volwassen inwoners een mobiel, maar slechts 34% beschikte over een smartphone.

De hoofdstad Jakarta is een van de steden waar sprake is van het grootste aantal gebruikers van Facebook (11,6 miljoen). Voor Twitter staat het land op de vijfde plaats (29 miljoen gebruikers), direct onder Groot-Brittannië, Japan en Brazilië. Apple’s iMessage zal het moeten opnemen tegen BlackBerry Messenger, dat de populairste (19% marktaandeel) chat-app in Indonesië is, het wordt meer gebruikt dan WhatsApp en Facebook Messenger.

indoactive

Infographic: Socialmemo’s – Klik/tap voor volledige versie.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

5 reacties

Profielfoto

Shmoo op 20 december 2016

Je moet iets doen om wat iPhones te kunnen verkopen. Ik zie nu al de VVD denken, dan willen wij ook een R&D centerum.

Profielfoto

Ziegler op 20 december 2016

Dat zal de VVD niet denken is mijn verwachting. Ook al is het een sympathieke vorm van protectionisme, het blijft protectionisme. Een beetje liberaal laat een onderneming zelf beslissen waar hij investeert.

Profielfoto

hatolex op 20 december 2016

Wel slecht nieuws voor trumppie 😀

Profielfoto

Cenobyte op 20 december 2016

Och, twee iPhones verkopen en het is weer terug verdiend.

Profielfoto

ahenket op 20 december 2016

Net als India en China dus. Als dat een trend wordt, wordt het nog een dure business voor multinationals.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?