iPhone in VS produceren? Een riskante gok

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Het was een van de thema’s van de Amerikaanse presidentiële campagne: het terugbrengen van de productie van elektrische apparaten zoals de iPhone van China naar de VS. Zowel de republikeinen als democraten waren er voorstander van.

Kan Donald Trump zijn belofte om “Apple te dwingen zijn verdomde computers in de VS te produceren” waarmaken? Het is moeilijk, zegt John Dulchinos, CEO van Jabil, tegen The Wall Street Journal ($).

Praktische bezwaren

Jabil is een bedrijf dat zowel in China als de Verenigde Staten electronica produceert, zowel voor Apple als andere merken. Dulchinos heeft daarom een goede kijk op wat er bij de massaproductie van apparaten komt kijken.

In China is het mogelijk om -indien nodig- tienduizenden nieuwe werk­nemers binnen een paar weken aan het werk te hebben. “Onze fabriek in China kon na een grote order zo’n 35.000 nieuwe werknemers binnen anderhalve maand aantrekken. Die snelheid is in een ander land gewoon onmogelijk,” vertelt de CEO. Hij vervolgt: “Je hebt in China de mogelijkheid om heel snel te handelen omdat de gehele supply chain in Azië en rondom China is gevestigd.” Apple vertrouwt op buitenlandse leveranciers voor componenten zoals de accu en het scherm van de iPhone.

Mac Pro-assemblage
De Mac Pro wordt in de VS geassembleerd.

Kostenplaatje

Toch is het niet onmogelijk om de productie van de iPhone op Amerikaanse bodem te repatriëren, maar het zal voor extra kosten zorgen. Niet alleen zijn Amerikaanse werknemers duurder, ook onderdelen zullen door Amerikaanse bedrijven moeten worden geproduceerd, of er volgen forse transportkosten om de componenten uit Azië over te laten komen. Dit komt volgens diverse experts die WSJ sprak 90 dollar extra productiekosten per iPhone. Wat een prijsstijging van 14 procent kan betekenen.

madeinusiphone001
Productiekosten iPhone 7 (32GB) – Klik/tap voor groter.

En dan is er nog een ander probleem: China produceert niet alleen de iPhone, maar is ook een van Apple’s grootste afzetmarkten. De Chinese regering heeft al gedreigd met maatregelen als Trump zijn plannen om de productie te verplaatsen en importheffingen te verhogen doorzet (lees: China waarschuwt Trump, iPhone in de ban bij handelsoorlog).

Apple wil voorlopig niets weten van de plannen en zegt dat het al voor meer dan twee miljoen banen in de Verenigde Staten zorgt: ontwikkelaars, werknemers in de winkels en de callcenters. Daarnaast heeft de iPhone-maker meer dan 8000 leveranciers in de VS.

china-assemblage
Assemblagelijn in China – Klik/tap voor groter.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als het 90 dollar scheelt, valt het mij nog mee. Volgens mij zijn de extra kosten veel hoger. In Aziê werken mensen over het algemeen ook sneller en langer, nog afgezien van de veel hogere loonkosten in Amerika. Daarnaast zullen er ook hoge aanloopkosten zijn bij een eventuele overplaatsing van de productie. Er moeten fabrieken worden gebouwd met productielijnen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Trump kan wel van alles beloven, maar dat wil nog niet zeggen dat hij het zomaar allemaal klaar krijgt. Kijk, die muur die komt er (alhoewel het niet de Mexicanen zullen zijn die ervoor gaan betalen) maar Apple produceren in de VS? Never gonna happen.

 • Profielfoto
  yasser

  Apple produceren in de VS? Never gonna happen.

  Hangt af van welk product , Mac Pro wordt wel in de VS gemaakt

 • Profielfoto
  Niels

  Laat mijn iPhone maar gewoon door een Chinees in elkaar gezet worden, liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Yasser: ja voor +3000$ en een betrekkelijk kleine afzetmarkt.

 • Profielfoto
  fixar

  Apple produceren in de VS? Never gonna happen.

  Hangt af van welk product , Mac Pro wordt wel in de VS gemaakt

  Ja, alledrie;)

  Wellicht worden er tienduizenden (???) Mac Pro’s per jaar geassembleerd in de USA, maar dat valt in het niet bij de vele miljoenen iPhones.

  En daarnaast: dat is dat ook wel in de prijs terug te vinden.

 • Profielfoto
  Festen

  Volgens schattingen maakt Apple ruim $290,- winst op een verkochte iPhone. In een ideale wereld wordt de iPhone in de VS geproduceerd (veel beter voor het milieu, en geen werknemers die zelfmoord plegen), nog steeds zou Apple $200,- winst per telefoon maken, en enige miljarden minder op de bank hebben staan.
  Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple, is niet per sé goed voor de reële economie of het milieu.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Volgens schattingen maakt Apple ruim $290,- winst op een verkochte iPhone. In een ideale wereld wordt de iPhone in de VS geproduceerd (veel beter voor het milieu, en geen werknemers die zelfmoord plegen), nog steeds zou Apple $200,- winst per telefoon maken, en enige miljarden minder op de bank hebben staan.
  Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple, is niet per sé goed voor de reële economie of het milieu.

  Mooi gezegd Festen. Volledig mee eens.

 • Profielfoto
  hatolex

  Het is inderdaad mooi gezegd, maar getuigd niet van veel economisch inzicht helaas.

 • Profielfoto
  html-junky

  Mensen worden kwaad als iets niet leverbaar is of als het te duur wordt, dus Apple moet het wel in China laten fabriceren

 • Profielfoto
  Nummer 41

  @MacAanZee, ik weet niet of u Philippe Geubels kijkt maar hij heeft zo’n sketch: een leraar die voltijds werkt, werkt 20 uur per week, en dat zijn dan nog maar 50 minuten pér uur, in totaal is dat 17,5 uur… in China doen ze dat op nen dag. Ik zie hier in onze westerse maatschappij niemand een 7to10job beoefenen…

 • Profielfoto
  TheNick

  @Nummer41 ga dan maar eens in de theaters kijken in bijvoorbeeld de evenementenbranche. Technici van voorstellingen die om 09.00 bij het theater aankomen (dan hebben ze bijvoorbeeld al 2 uur gereden en in de file gestaan tussen al die andere kantoorpipo’s) en dan gaan ze ’s nachts rond 00.00 weer weg nadat de voorstelling is afgelopen, opgeruimd en weer in de trailer zit. En dat is nog maar 1 beroep…

  Ieder z’n ding, zowel in China als in Nederland?

 • Profielfoto
  koen

  zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur

  Het zou je maar gebeuren, jaren hard gewerkt en van de een op de andere dag werkloos omdat de fabriek naar het buitenland wordt verplaatst.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple produceren in de VS? Never gonna happen.

  Hangt af van welk product , Mac Pro wordt wel in de VS gemaakt

  Niet ‘gemaakt’, maar ‘geassembleerd’.
  klik-klak zeg maar.
  De gehele inhoud komt alsnog uit grotendeels Chinese fabrieken. De rest uit andere Aziatische landen als Korea en Japan (Made in Japan is doorgaans een garantie voor zeer lange probleemloze levensduur).

 • Profielfoto
  Jurgman

  NielsDam

  liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

  Weer zo’n millenial die waarschijnlijk nog nooit van zijn leven heeft gewerkt.(n)
  Zonder die domme amerikanen had jij nooit de vrijheden gekend die je ten hededage misbruikt om diezelfde “domme” amerikanen te kunnen bekritiseren.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  NielsDam

  liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

  Weer zo’n millenial die waarschijnlijk nog nooit van zijn leven heeft gewerkt.(n)
  Zonder die domme amerikanen had jij nooit de vrijheden gekend die je ten hededage misbruikt om diezelfde “domme” amerikanen te kunnen bekritiseren.

  Ik heb inmiddels al een jaar of 35 gewerkt en heb dus volgens jouw maatstaven enig recht van spreken.
  Hij heeft verdomd waar helemaal gelijk.

  Daarbij zijn het namelijk de Amerikanen van toen en niet die van nu.
  En om het wat begrijpelijker te maken: we nemen het de huidige Duitse generatie de ellende 75 jaar geleden ook niet kwalijk.
  Verder nog wat historie retoriek?

 • Profielfoto
  CD130

  En verhuizen naar China? Al is het alleen om Trump een hak te zetten;)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Volgens mij ontspoort de discussie een beetje. Het artikel is duidelijk: de flexibiliteit op de arbeidsmarkt kan in de VS nooit zo groot zijn als in China. Daar zijn de arbeiders straatarm en direct bij grote aantallen inzetbaar voor heel weinig geld. En blijkbaar op een bijzonder doelmatige manier. Aziaten kunnen nu eenmaal veel sneller en handiger klein priegelwerk doen. Op zich is verplaatsen van de productie naar Amerika altijd mogelijk, maar het kost volgens mij kapitalen om de infrastructuur op te zetten. Als het (Trump) wel lukt dit voor elkaar te krijgen, creëert hij veel meer banen in Amerika, maar een enorme economische teruggang door een handelsoorlog met China. En de Chinezen doen vanuit hun politbureau alles wat ze willen.

 • Profielfoto
  Niels

  @Ruwepit: thanks voor de bijval, jij snapt tenminste wat ik bedoel;)

  Het zou je maar gebeuren, jaren hard gewerkt en van de een op de andere dag werkloos omdat de fabriek naar het buitenland wordt verplaatst.

  Dat is juist het punt, een groot deel van de Amerikanen die ‘they took our jobs’ roepen, zijn helemaal niet plots werkloos. Die fabrieken hebben altijd al in China gestaan en die Amerikanen hebben nooit dergelijk werk gedaan.

  Ze gaan er van uit dat ze zulk werk zouden hebben gedaan als die fabrieken in Amerika zouden hebben gestaan, maar kom op, welke ‘verwende’ Amerikaan wil nu dit soort werk doen: lange uren, laag loon, slechte omstandigheden, dat past toch allemaal niet in de ‘American Dream’.

 • Profielfoto
  hatolex

  Daar komt nog bij dat het merendeel van de banen die verloren zijn gegaan zich in de “rust belt” bevinden, dus banen in de staal, kolenmijnen en autoindustrie.

  Dus totaal ander werk als waar het hier over gaat.

 • Profielfoto
  janvanes

  … 90 dollar extra productiekosten per iPhone. Wat een prijsstijging van 14 procent kan betekenen.

  Als de productie- en assemblagekosten van $225 naar $305-315 gaan, heb je het toch wel over meer dan 14 procent. Want vaak stijgt de opslag voor R&D, reclame, etc. dan navenant mee; die worden bij veel fabrikanten niet als vaste bedragen maar percentages van de productie/assemblagekosten berekend.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Daar komt nog bij dat het merendeel van de banen die verloren zijn gegaan zich in de “rust belt” bevinden, dus banen in de staal, kolenmijnen en autoindustrie.

  Dus totaal ander werk als waar het hier over gaat.

  Aangezien Nederlanders met of zonder opleiding ook te lam zijn om bv in de land en tuinbouw te werken en we dat werk moeten laten doen door oa Polen zal het er in Amerika echt niet anders aan toe gaan. Alsof de gemiddelde Amerikaan staat te springen op dit werk. No way!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Om de procentuele marges te blijven behouden zal deze 90 dollar x factor 3 a 4 doorberekend worden aan de consument. En

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er zijn in Amerika best veel mensen die dit ‘simpele’ productiewerk willen doen. Vergeet niet dat de Verenigde Staten een soort ontwikkelingsland zijn (geworden), met een kleine laag zeer rijke mensen en heel veel armen. Niet of nauwelijks sociale voorzieningen of uitkeringen. 50 miljoen Amerikanen wonen sowieso hun hele leven in caravans/trailers op parkeerterreinen. Trailertrash noemen ze dat daar. Wat de ‘rust belt’ betreft: ik zie een werkloze mijnwerker of metaalarbeider nog geen iPhoontjes in elkaar priegelen. Overigens zie ik ook niet de kolenmijnen zo snel opnieuw opengaan, zoals Trump heeft belooft. Niet alleen slecht voor milieu, maar ook de bedrijven zien inmiddels steeds meer in dat het niet meer rendabel is. Dat is zelfs al fors tot China doorgedrongen.

 • Profielfoto
  Presto

  Lees dat Apple en Foxconn fabrieken hebben geopend in Brazilië voor assemblage van iPhones. Het beloofde werk valt toch tegen, de prijzen te hoog.

  Lees mee: http://motherboard.vice.com/read/why-an-assembled-in-america-iphone-wont-bring-back-skilled-manufacturing-jobs

 • Profielfoto
  4GTL

  Genoeg mensen in Amerika of de Benelux die staan de springen om soortgelijk werk te doen. Maar dan wel aan aan loon dat hoger is dan de sociale uitkeringen.

  Net hetzelfde verhaal als met truckchauffeurs. Genoeg Benelux’ers die een vrachtwagen willen besturen. Echter geen gekken die dit aan 5€ per uur willen doen… Dus wat nu? Transportbedrijven van hier gaan hun trucks in goedkope oostbloklanden inschrijven – vaak zelfs met nagemaakte keuringsdocumenten om ook daar op te kunnen besparen – huren goedkope oostblokchauffeur in, en laten dan die vrachtwagens vrolijk het transport België – Spanje doen…

  Uiteraard dat dit bedrijf veel goedkoper kan werken dan een Bedrijf met Belgische chauffeurs en volledig wettelijk in orde Belgische vrachtwagens. Concurrentievervalsing noemt men dit.

  Laat deze jobs uitvoeren door mensen van hier, dan zullen ze meer geld verdienen en hebben er minder mensen een uitkering nodig. Dus iedereen zal minder sociale bijdragen moeten betalen, waardoor de werkende mens meer geld overhoud. Meer geld = meer koopkracht = betere economie…

  Momenteel is de koopkracht in onze landen best wel OK, maar er zijn steeds meer mensen die aan het eind van de maand geen dokter kunnen betalen als ze ziek, dus het is een kwestie van tijd dat de koopkracht van een grote groep mensen hier fors gaat dalen.

  En of het nu gaat om transport, assemblage van auto’s of van telefoons,… Het zijn allemaal andere sectoren maar de feiten blijven hetzelfde.

  Anderzijds als ik de meningen hier lees, dan denk ik dat er veel mensen aan de andere kant van dit verhaal zitten. Namelijk de mensen voor wie deze manier van werken juist meer geld op brengt…

  @Nielsdam, 20 jaar geleden stond er inderdaad geen iPhone fabriek in Amerika, dus de Chinezen hebben deze in 2007 daar ook niet weggehaald. Lijkt me ook logisch aangezien er 20 jaar geleden nog geen iPhone was… Had de iPhone fabriek in Amerika gestaan, waren er menswaardige werkomstandigheden, dan waren er genoeg rasechte Amerikaanse werknemers in die fabriek.

 • Profielfoto
  Metten

  [….]
  Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple, is niet per sé goed voor de reële economie of het milieu.

  Op zich is dat helemaal waar natuurlijk, maar is het verplaatsen van de productie naar de VS écht beter voor reële economie en milieu? Dat eerste kan zeker van toepassing zijn voor de economie van de VS. Ik denk alleen dat de baten voor het milieu zeer twijfelachtig zijn. De VS vormt weliswaar een groot deel van de afzetmarkt voor iPhones, maar ze worden toch echt overal ter wereld verkocht.

 • Profielfoto
  polansky

  De iPhone in de VS produceren?

  Ja het kan, als die Amerikaan bereid is te werken voor een jaarinkomen van bruto 8500 dollar PER JAAR!, ofwel 710 dollar per maand ofwel 23 dollar bruto per dag of een bruto uurloon van 2,30 dollar, want Chinezen werken 10 uur per dag en de arbeidsomstandigheden zijn er om te huilen. Iedereen die eens een Chinese fabriek van dichtbij heeft gezien weet dat het meer op een werkkamp lijkt, dan dat het er een vrolijke boel op de werkvloer is. Oh en je woning, verzekeringen, auto en je eten, moeten daarvan natuurlijk wel nog van betaald worden.

  Dit betekent dus dat Trump als miljardair genoegen neemt met een gemiddeld jaarinkomen van een Chinees. Waarschijnlijk om zichzelf te verrijken. Ik denk dat die Amerikanen die nu zo gek op Trump zijn nog niet hebben nagedacht over het gegeven dat hun inkomen er weleens drastisch op achteruit kan gaan en dat ze daarmee dan dus ook een andere levensstandaard aan zullen moeten nemen. Overigens gaat hetzelfde op voor de mensen die hier denken dat Wilders de oplossing is voor al die problemen.

  En voor diegenen die hierboven zo liep te klagen over die Oost Europeaan. Vergeet niet dat die Pool, daarvoor 8 maanden van huis is zonder zijn kinderen en vrouw te kunnen zien, dat de levensstandaard in Polen drastisch lager is dan in Nederland en daarmee dus ook je levensonderhoud. Je kunt wel lopen klagen dat die Nederlander niet bereid zou zijn om voor 5 Euro per uur te werken, maar dat kan domweg niet omdat je huur dan al de verdiensten overstijgt. Een gemiddelde huurwoning kost tegenwoordig 600 tot 800 euro in de maand, dat ga je met 5 euro per uur dus nog niet eens redden. Moet je dus ook nog je eten van betalen, verzekeringen en je auto om op je werk te kunnen komen…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @polanski
  Die Nederlander zou ook meer dan die €5,00 verdienen en daarbij werken die Oost-Europeanen ook wel ietsjes meer dan 36 uur per week.

  Overigens doet dat niets af aan het feit dat de Nederlander sowieso te lam is te werken in een aantal sectoren

 • Profielfoto
  Ziegler

  Als Trump apple dwingt (hoe is me nog onduidelijk) om de assemblage van z’n producten in de VS te doen, moet hij niet alle Mexicanen terugsturen.Het zullen de min of meer illegale mexicanen zijn die dat werk willen doen tegen de loonkosten die Apple in zijn gedachten heeft.

 • Profielfoto
  Eprom

  Het grootste gedeelte van de plannen van Trump zijn sowieso niet realiseerbaar. Trump is gewoon een populist die dingen roept waarvan hij denkt dat de mensen dat willen horen; “buitenlanders het land uit, ze pakken onze banen af, global-warming is een verzinsel van China, enz. En de onderklasse slikt het maar wat graag, want dat het slecht met ze gaat is dus “de schuld van anderen”.

  Voor een “zakenman” heeft Trump verbazend weinig inzicht in het echte leven. Niet zo raar natuurlijk als je opgroeit in een beschermde rijke omgeving. En regeren zal hem nog zwaar tegenvallen. Het zou mij niks verbazen als dit de eerste POTUS is die zelf opstapt.

 • Profielfoto
  hatolex

  Of weg gestuurd wordt, dat lijkt me meer voor de handliggend.

 • Profielfoto
  Presto

  ‘Apple overweegt iPhone-productie naar VS te verplaatsen’
  http://nu.nl/mobiel/4352562/apple-overweegt-iphone-productie-vs-verplaatsen.html

 • Profielfoto
  maconly

  Laat mijn iPhone maar gewoon door een Chinees in elkaar gezet worden, liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

  U begrijpt niet veel van economie en werkgelegenheid en doet erg denigrerend over Amerikanen.

  Laat Apple maar wat minder winst maken en zijn toestel in de USA maken , iedereen heeft het over Trump maar ik vinde die Chinees een veel grotere mond hebben.

 • Profielfoto
  maconly

  Laat mijn iPhone maar gewoon door een Chinees in elkaar gezet worden, liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

  U begrijpt niet veel van economie en werkgelegenheid en doet erg denigrerend over Amerikanen.

  Laat Apple maar wat minder winst maken en zijn toestel in de USA maken , iedereen heeft het over Trump maar ik vinde die Chinees een veel grotere mond hebben.

 • Profielfoto
  Boomfok

  Het zou wel heel bijzonder zijn als Trump Apple kan dwingen dat de iPhone die voor Europa bestemd is in Amerika gemaakt moet worden.
  Wellicht hoeven alleen de iPhones voor Amerika in Amerika geproduceerd te worden.

 • Profielfoto
  Boomfok

  En er is voor velen een prijs-grens waarop de iPhone te duur wordt en andere merken in beeld komen.
  Chinese merken misschien, haha.
  :confused:

 • Profielfoto
  hatolex

  @maconly, je stelt vast dat nielsdam niet veel begrijpt van economie en werkgelegenheid.

  Maar ik stel vast dat u er ook niet veel van begrepen hebt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Laat mijn iPhone maar gewoon door een Chinees in elkaar gezet worden, liever dat dan door zo’n domme Amerikaans “they took our jobs” figuur. Al helemaal niet als die extra kosten straks door ons moeten worden betaald.

  U begrijpt niet veel van economie en werkgelegenheid

  LOL, wat begrijpt U er wel van dan?