MacBook Pro: Intel beperkt Apple tot 16GB RAM

Apple rmens 1 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Geen enkele Apple-laptop wordt momenteel met meer dan 16GB werkgeheugen verkocht, zelfs niet de 15-inch MacBook Pro met Touch Bar, die met alle opties zo’n € 4.999 kost. Dit is niet nieuw, sinds 2011 wordt de MacBook al met maximaal 16GB RAM uitgebracht.

Wie professioneel met beeldbewerking bezig is (of 20 tabbladen in Chrome open heeft staan…) wil meer werkgeheugen. Waarom anno 2016 niet meer dan 16GB RAM? Intel blijkt de boosdoener.

Beperking Intel Skylake

Na de aankondiging van de nieuwe MacBook Pro kwam al snel de vraag op waarom er geen 32GB-model is. Apple antwoordde dat dit niet mogelijk is omdat 32GB teveel van de accu vraagt. Hoewel dat waar is, heeft de fabrikant niet veel technische informatie gegeven.

Apple maakt in de MacBook Pro gebruik van Intel Skylake-processors, een architectuur die later dan aangekondigd beschikbaar was en pas echt dit jaar goed leverbaar was. In theorie heeft de chipmaker Kaby Lake als opvolger klaar, maar in de praktijk komen die chips pas volgend jaar op de markt. Tussen deze twee generaties zitten veel verschillen, maar wat ons in dit geval interesseert is de ondersteuning voor RAM-geheugen.

Bij een desktop is DDR4 verplicht voor Skylake, terwijl bij laptops alleen LPDDR3 ondersteund wordt.

Meer geheugen? Niet voor 2018

Skylake is alleen compatibel met het energiezuinige LPDDR3 (Low Power) of gewoon DDR4-geheugen voor desktops, dat meer energie vraagt. Om de accuduur op peil te houden bij 32GB RAM, heeft Apple het nog zuinigere LPDDR4-geheugen nodig. Intel ondersteunt dat echter pas bij zijn Kaby Lake-chips en die zijn nog niet beschikbaar.

Daarnaast ondersteunt Kaby Lake alleen LPDDR4 in de U-series chips, die voor de 12-inch MacBook en niet de MacBook Pro geschikt zijn. Cannon Lake, de opvolger van Kaby Lake, is wél volledig compatibel met LPDDR4. Oorspronkelijk werd deze generatie in 2017 verwacht, maar reken er niet voor 2018 op.

MacBook Air 2018
Vorige en huidige generatie MacBook Pro.

Apple zou voor ‘gewoon’ DDR4-geheugen kunnen kiezen, maar de losse geheugenmodules voor desktop passen niet in de compacte behuizing van de MacBook Pro en verbruiken alsnog meer energie. Ook Microsoft loopt met zijn Surface Book tegen deze beperkingen aan. Een snelle blik op het assortiment van Dell leert ons dat ook de high-end XPS 13 met maximaal 16GB werkgeheugen leverbaar is.

De vraag is hoe lang Apple zich nog door Intel wil laten beperken. Tim Cook heeft ongetwijfeld een ARM MacBook in zijn bureaulade liggen die hij aan Intel laat zien wanneer blijkt dat de fabrikant eerder gecommuniceerde beschikbaarheid van chips niet kan nakomen. Met de chips voor iOS-apparaten is Apple tegenwoordig een zwaargewicht in de wereld van processors. De A10-chip in de iPhone 7 is nauwelijks minder krachtig dan het 13-inch instapmodel MacBook Pro.

De A10-chip van de iPhone 7 presteert niet veel slechter dan de Intel Core i5 van het instapmodel MacBook Pro.

In veel opzichten doet deze periode denken aan de jaren 2000, toen Apple wanhopig wachtte tot IBM een mobiele versie van de Power PC G5 af had. In plaats van nog langer te wachten, bracht Apple in 2006 de eerste MacBook Pro met x86-processor van Intel uit. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen