Facebook stopt voorlopig met datadelen WhatsApp in EU

Raymon op 08 november 2016 7 reacties Laatste door maconly

WhatsApp stopt in de EU tijdelijk met het delen van data met moederbedrijf Facebook. De beslissing komt na kritiek van Europese privacytoezichthouders op het delen van gegevens voor onder andere advertenties en vriendschapssuggesties.

Duitsland floot Facebook als eerste terug en noemde het delen van data “inbreuk op de privacy en het misleiden van gebruikers.” Daarna besloten alle Europese toezichthouders een gezamenlijk onderzoek te starten.

Datakraan niet helemaal dicht

De privacywaakhonden vermoeden dat WhatsApp de Europese privacy­regels schendt en willen dit onderzoeken. Er zijn ook zorgen over het ontbreken van een opt-out. Een werkgroep met de naam ‘ Article 29’ komt volgende week bij elkaar om de te ondernemen acties te bespreken. Facebook zegt tegen de NOS tegemoet te komen aan het verzoek van de toezichthouders en tijdens het onderzoek de uitwisseling van data te beperken. Er zal alleen nog data worden uitgewisseld om spam tegen te gaan, maar niet voor commerciële doeleinden en vriendschapssuggesties.

whatsapp-zuck-16x9

WhatsApp is sinds 2014 onderdeel van Facebook, het sociale netwerk van Mark Zuckerberg.

India en Verenigd Koninkrijk

WhatsApp ligt ook in India en het Verenigd Koninkrijk onder vuur. In India oordeelde de High Court in Delhi onlangs dat WhatsApp de gegevens van de gebruikers die een opt-out hebben gekozen (dit was korte tijd mogelijk) moet verwijderen en de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk startte een eigen onderzoek. WhatsApp stopte ook daar het datadelen tijdelijk.

WhatsApp voerde op 25 augustus per direct een verandering van zijn voorwaarden door. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt. Een opt-out was slechts 30 dagen mogelijk.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

7 reacties

Profielfoto

MEEUW op 08 november 2016

eindelijk iets goeds van de eu;)
En niet meer dan terecht

Profielfoto

Tys Brenets op 08 november 2016

“Gegevens die gedeeld worden zijn je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt. Een opt-out was slechts 30 dagen mogelijk.”

Het delen van je 06-nummer blijft gedeeld worden met Facebook, met of zonder opt-out!

Profielfoto

pimski op 08 november 2016

Inderdaad MEEUW, doet de EU toch een keer wat nuttigs in plaats van het bezig houden met het maximale vermogen van een stofzuiger.

Profielfoto

Neowip op 08 november 2016

Too little too late…. account & apps al tijdje geleden verwijderd. Bevalt me prima

Profielfoto

Shmoo op 09 november 2016

Ligt dat aan mij of heeft deze Mark alleen maar grijze t-shirts?

Profielfoto

maconly op 09 november 2016

Sukkelberg is zo’n overschat kereltje .

Profielfoto

maconly op 09 november 2016

Sukkelberg is zo’n overschat kereltje .

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?