Eerste beta Visual Studio voor Mac uit

9 reacties

Microsoft heeft tijdens zijn Connect-conferentie een Mac-versie van ontwikkelomgeving Visual Studio aangekondigd en meteen een eerste preview-versie uitgebracht. Deze is nu te downloaden. Verwacht 4,5 GB voor de volledige installatie van alle onderdelen.

Visual Studio for Mac is de opvolger van Xamarin Studio, een ontwikkel­omgeving die Microsoft eerder overnam. De interface is aangepast om overeen te komen met de Windows-versie van Visual Studio.

Volgens Microsoft kunnen de meeste projecten zonder conversie tussen Windows en macOS uitgewisseld worden. Visual Studio voor Mac richt zich allereerst op het ontwikkelen van native apps voor iOS, tvOS, Android en Mac. Ook serverapplicaties met .NET Core worden ondersteund.

vsmac001
Nieuw project starten – Klik/tap voor groter.

Visual Studio voor Mac directe ondersteuning voor de iOS en Android-simulator en er is een grote focus op het koppelen van applicaties aan de Azure-clouddiensten van Microsoft. Via de ontwikkelomgeving kunnen services als pushnotificaties en datasynchronisatie meteen gekoppeld en bovendien simultaan met de frontend getest worden.

vsmac002
Storyboard Designer – Klik/tap voor groter.

Naast Visual Studio for Mac, kondigde Microsoft tijdens de Connect-conferentie in New York ook aan toegetreden te zijn tot de Linux Foundation, en wel met de hoogste lidmaatschapsstatus, namelijk Platina.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Klopt het dat je als Ontwikkelaar nu met deze tools je iOS en Mac OS apps kan openen en native verder kan ontwikkelen?

  (Met als doel je iOS of Mac OS applicatie ook uit te kunnen rollen op andere platforms zoals Android het web en Windows 10.)

 • Profielfoto
  Niets

  @knekkie Ik ben vrij zeker dat de gui niet cross-platform is.
  Maar gewonde c# (misschien zelf f# en vb) zal 99% cross-platform zijn.

 • Profielfoto
  iep

  De eerste zin in de release notes meldt dat dit Xamarin met .NET Core is en dus cross-platform.

  @knekkie: een echte ontwikkelaar met kennis van zaken wel want die kan de release notes vinden (het staat er nota bene letterlijk in!) en weet wat dingen als Xamarin en .NET Core zijn. En dan hebben we het nog maar niet over de tutorials die op de Xamarin website staan (waar wederom naar gelinkt wordt).

 • Profielfoto
  knekkie

  @Niets

  Ik ken de details niet maar ik heb juist begrepen dat Xamarin je de mogelijkheid bood om 1x de app te maken voor je hood platform. Daarna kon je alle deelbare code hergebruiken en aanvullen met platform specifieke code. Ik neem aan dat daar dus ook de UI en GUI elementen bij horen. Een gedeelte is overdraagbaar en een gedeelte blijft platform specifiek.

  Dat is wat ik van de built keynote heb begrepen. Het zou in principe het oude build once deploy many nieuw leven in moeten blazen met aan het einde native code voor elk platform.

  Als dat klopt is dit de ideale IDE voor devs.

  …@knekkie: een echte ontwikkelaar met kennis van zaken wel want die kan de release notes vinden (het staat er nota bene letterlijk in!) en weet wat dingen als Xamarin en .NET Core zijn. En dan hebben we het nog maar niet over de tutorials die op de Xamarin website staan (waar wederom naar gelinkt wordt).

  Rustig maar iep… Ik ben gewoon geïnteresseerd. Maar het boeit mij niet genoeg dat ik de release notes uit ga zitten pluizen. Ik ben immers geen ontwikkelaar. Dat claim ik ook nergens.

  Dit is gewoon een vraag aan wie er wel verstand van heeft.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @knekkie: Ik heb deze VS preview nog niet geprobeerd. Maar Xamarin ken ik wel goed. Je beeld van Xamarin klopt. Er is qua code een enorme compatibilteit voor de verschillende platforms. Qua interface hangt het af van welke gui je kiest. In Xamarin kun je meerdere systemen kiezen, met elk verschillende mogelijkheden. Sommige werken multiplatform. Qt werkt bijvoorbeeld op alle grote desktopsystemen én alle grote smartphone systemen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Thnx voor de opheldering JohnDillinger;)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm, de download is maar een paar mb groot, iemand toevallig een link naar de volledige download? ik haat installers die eigenlijk verpakte downloaders zijn..

 • Profielfoto
  djleon97

  Wat ik zo zie hierin is dat het vooral lijkt op het Xcode van vroeger. Daarmee kon je gewoon een onderdeel naar het werkschoen slepen wat je in de app wilde hebben. Hopen dat dit ook zo makkelijk gaat werken.

 • Profielfoto
  AndrewWilson

  Visual Studio for Mac takes it configuration signals from its Windows brethren and accompanies the standard center devices like IntelliSense in addition to Xamarin’s cross-stage improvement devices. do my dissertation This implies you can now utilize Visual Studio for Mac to create applications for iOS, Android, Windows, and MacOS.