Oversight: Mac-app voorkomt onbevoegde toegang tot webcam en microfoon

Apple rmens 7 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Slimme mensen plakken hun webcam af. Dat vertellen wij je niet alleen, ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg en FBI-directeur James Comey doen het. Liever geen tape over je iMac of MacBook? Gebruik dan de nieuwe gratis applicatie Oversight.

Oversight geeft je een seintje wanneer een proces je webcam of microfoon aanzet en vraagt om dit toe te staan. De applicatie is gemaakt door Security-onderzoeker en voormalig NSA-medewerker Patrick Wardle.

LED voldoet niet altijd

Voldoet de ingebouwde LED die automatisch aangaat wanneer de webcam ingeschakeld wordt dan niet meer? Volgens Wardle niet, hoewel de webcam-LED bij moderne Macs niet te omzeilen is, heeft hij malware ontdekt die alleen actief wordt wanneer de gebruiker zelf zijn webcam inschakelt, bijvoorbeeld voor een Skype- of FaceTime-gesprek. De malware verstuurt alleen webcambeelden naar kwaadwillenden als de LED al actief is.

Dit zogenaamde Piggybacking is bij twee malware-varianten geconstateerd: OSX/Eleanor en OSX/Crisis. Wardle presenteerde zijn bevindingen tijdens de Virus Bulletin Conference en zijn slides zijn hieronder in te zien of via deze link als PDF te raadplegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen