iMessage in iOS 10: oppassen voor hoge MMS-kosten

18 reacties

In iOS 10 heeft Apple de berichten-app een groot aantal nieuwe functies gegeven. Er zijn effecten, stickers en previews met thumbnails voor gedeelde links. Die laatste functie jaagt gebruikers soms onbedoeld op hoge kosten voor MMS-berichten.

Indien verzender of ontvanger een slechte interverbinding heeft, schakelt iMessage (blauwe berichten) terug op SMS of MMS (groene berichten). Een gedeelde link wordt een MMS met thumbnail en providers rekenen soms tot 39 cent per MMS, direct buiten de bundel.

MMS-berichten uitschakelen

MMS staat voor Multimedia Messaging Service en is de weinig bekende opvolger van SMS. Omdat een MMS kan bestaan uit tekst, geluid, een plaatje of een video, gebruikt Apple dit om de preview van links in stand te houden. Ook getekende berichten (Digital Touch) worden als MMS verstuurd. Check goed of MMS-berichten bij je bundel inbegrepen zijn, is dat niet zo? Schakel dat de MMS-functie uit via InstellingenBerichtenMMS-berichten.

mms-001
Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Gelukkig heb ik onbeperkt SMS/MMS in mijn bundel:P

 • Profielfoto
  SvS

  Een goede tip! Al stond het bij mij standaard uitgeschakeld, maar toch is het goed om te aangeven.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Ik vraag me echt af waarom de providers je er zoveel voor vragen, als ik het goed heb gaat het sms- en belverkeer via een 2G netwerk, als je puur naar de data kijkt die uitgewisseld wordt is een foto toch gewoon om en bij de 1MB? Ik zie gewoon niet in wat het verschil is met een mobiel datanetwerk. Volgens mij moet de provider gew

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Gebruikt iemand eigenlijk wel iMessage? In mijn vriendenkring en werkrelaties hebben veel mensen een iPhone, maar natuurlijk ook genoeg mensen met een Android.

  Leuk dat Apple er alles aan doet om te concurreren met slappe features als stickers enzo. (kom op wat een onzin Apple!) Maar als ze iMessage niet multiplatform maken gaat het nooit iets worden.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Ik begrijp niet waarom de provider je zoveel vraagt. Een foto is om en bij de 1MB, ik kan me moeilijk voorstellen dat het voor de provider meer kost om 1MB over het sms- en belnetwerk te sturen, dan over het mobiele datanetwerk. 1MB is toch 1MB? En als het toch zo duur zou zijn over het sms- en belnetwerk, waarom sturen ze die foto dan niet over het mobiele datanetwerk? Is er iemand die hier wat meer over afweet want ik heb er al veel over geredeneerd zonder enige logische verklaring.

 • Profielfoto
  flappah

  Gebruikt iemand eigenlijk wel iMessage? In mijn vriendenkring en werkrelaties hebben veel mensen een iPhone, maar natuurlijk ook genoeg mensen met een Android.

  Leuk dat Apple er alles aan doet om te concurreren met slappe features als stickers enzo. (kom op wat een onzin Apple!) Maar als ze iMessage niet multiplatform maken gaat het nooit iets worden.

  Ja hoor. Ik gebruik het zelfs bij voorkeur. Probleem Whatsapp zoveel mogelijk te beperken en heb het eigenlijk alleen maar in gebruik voor een werkgroepje. iMessage heeft sterk mijn voorkeur omdat dat zo lekker met de Mac en iPad integreert.

 • Profielfoto
  SvS

  klopt, @flappah. Hier ook hetzelfde. Maar toch… het gros gebruikt WA. Dus om met het gros te kunnen blijven communiceren gebruik ik ook WA. En anders Telegram/iMessage. Dat blijven de beste apps. Bij Telegram heb je wel gratis stickers -hiephiephoera- en kun je verstuurde berichten achteraf verbeteren. Bij WA niet (ik betrap mezelf er steeds op bij pogingen tot aanpassen) en bij iMessage moet je betalen voor mooie stickers. Dus bij mij persoonlijk staat Telegram nog op nr 1.
  Maar ik ben het wel eens met @Baron. Met communicatie-apps die afhankelijk zijn van het gebruikte OS wordt het nooit wat.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Baron Van Dedem, geef Apple 1 reden waarom ze iMessage cross-platform zouden maken? Meer gebruikers? Oké dat klopt maar wat heeft Apple er aan? Niets, het kost zelfs nóg meer aangezien ze er nog meer servers voor zouden moeten openen. De enige reden dat zaken zoals Messenger en WhatsApp bestaan is voor inkomsten. iMessage is een exclusief netwerk dat je bij je Apple-apparaat krijgt. Messenger en WhatsApp zijn gefundeerd op data-gegevens verzamelen en gerichte reclame op de gebruiker spammen. Ze verdienen hier enorm aan. Apple zou ook aan deze maffia-activiteit kunnen deelnemen, maar Apple heeft plusminus een miljard iMessage-gebruikers en vindt hunzelf dan ook verantwoordelijk voor elke gebruiker. WhatsApp is overgekocht door Facebook waardoor Facebook hun eigen Messenger-platform aan dat van WhatsApp kunnen koppelen en omgekeerd, gevolg is dat ze na het maken van wat algoritme deze op de gebruiker afsturen en van elk Facebook-account een overzicht hebben. Bv: “Piet Galen”: stuurt veel berichten naar de klantendienst van KPN (kan erop wijzen dat hij er wat problemen heeft) gevolg –> T-Mobile gaat advertenties op Piet jagen, Piet ziet advertenties en stapt over. Dit is 1 voorbeeld voor Piet, wat ook kan is dat in Piet zijn tijdlijnfoto’s overal Fanta-blikjes te zien zijn én Piet heeft de Fanta-Facebook-pagina geliked —> Fanta jaagt reclame op Piet en Piet krijgt weer zin in Fanta waardoor hij net weer 1 blikje extra opdringt. Als je deze criminele activiteit op 1 Miljard gebruikers toepast levert dit enorm veel geld op. Apple zal in geen geval individuele informatie op een persoon plakken en/of deze gebruiken voor commerciële doeleinden.

 • Profielfoto
  sciletto

  Gebruikt iemand eigenlijk wel iMessage? In mijn vriendenkring en werkrelaties hebben veel mensen een iPhone, maar natuurlijk ook genoeg mensen met een Android.

  Leuk dat Apple er alles aan doet om te concurreren met slappe features als stickers enzo. (kom op wat een onzin Apple!) Maar als ze iMessage niet multiplatform maken gaat het nooit iets worden.

  Wow, ik heb narcistische trekjes maar zelfs ik sta perplex van zo een opmerking:p
  Omdat jij en de omgeving het niet gebruikt betekend niet dat al die andere miljoenen het ook niet gebruiken. Weet je hoeveel iMessage berichten er per dag verstuurd worden??? Apple ontwikkeld iMessage verder als niemand het gebruikt.

  Ik ken veel mensen met een iPhone en allemaal gebruiken we iMessage, helemaal met iOS 10.

 • Profielfoto
  SvS

  @Nummer 38. Goed uitleg over algoritmen. Best beangstigend, he?
  Toch blijven mensen op het gezellige Facebook hangen…

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik wist niet dat MMS standaard aanstond. Ik gebruikte dat toen ik nog Android had wel eens om een foto te versturen en daarvoor op de Siemens MC60 ook wel eens maar dat is toch tegenwoordig nergens meer voor nodig. Goed idee om dat in de volgende iOS update gewoon standaard uit te zetten ipv aan

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @SvS, ik begin het wel beu te worden ja, heb onlangs WhatsApp verwijderd vóór die recente privacywijziging, ik wil in geen geval dat Facebook aan mijn persoonlijk gsm-nummer komt. De Messenger- en Facebook-app is ook al een tijdje weg. De enige reden dat ik mijn Facebook-account nog heb is puur vanwege het feit dat iedereen wel een account heeft, mensen contacteren zonder dat ik hun nummer heb komt vaak handig uit, ik kan alleen maar hopen dat de grote groep eens gaat inzien dat je als gebruiker het goed bent dat a.h.w. verhandeld wordt…

 • Profielfoto
  Odie

  Maar ik ben het wel eens met @Baron. Met communicatie-apps die afhankelijk zijn van het gebruikte OS wordt het nooit wat.

  Daarom willen de grote operators nog steeds een soort open platform maken dat vanuit elk toestel zou moeten werken, gebaseerd op IP (Joyn-RCS). En hoewel ik voor een mobiele operator werk moet ik zelf zeggen dat ik er niet in geloof. Mensen willen steeds meer en meer ‘over the top’ diensten gebruiken en willen alleen maar data afnemen. Daarbij is het goed dat er concurrentie tussen Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram, Signal, iMessage en Allo Allo is. De versnippering maakt het wel wat lastiger om iemand te vinden maar ach… Alles went.

  Wat wel gek is is dat veel van dit soort Apps nog afhankelijk zijn van SMS of Voice om te activeren. Daarbij is een App als WhatsApp nog steeds niet fatsoenlijk op tablets en laptops te gebruiken (ja wel via de web client die aan je telefoon koppelt, maar da’s een lamme implementatie), dat doen Facebook, iMessage en Telegram dan weer veel beter…

 • Profielfoto
  hokkie

  commerciële doeleinden.

  Top uitgelegd! Als het alleen maar bij dat ene blikje Fanta of telefoonabonnement blijft, maar vrees dat dit veel verder gaat dan dat:oops:

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Geen hond die iMessage gebruikt. Het is verspilde moeite.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik gebruik ook geen iMessage, ruim 90% van familie, kennissen en collega’s hebben android en daarom gebruiken we WhatsApp. Ik heb geen Facebook, dus met die reclame zal het wel meevallen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Geen hond die iMessage gebruikt. Het is verspilde moeite.

  Ik ken anders velen die er gebruik van maken. Zowel zakelijk als privé.
  Ikzelf gebruik ook bij voorkeur iMessage en als het niet anders kan WhatsApp, de laatste probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik probeer iMessage zoveel mogelijk te vermijden. Het is een afgrijselijke app en doet te hard zijn best om “cool” te zijn. Apple moet gewoon degelijke software maken en niet volstoppen met dingen als stickers en confetti. Zoiets verwacht je van HTC of Samsung, maar niet van Apple. Steve Jobs zou zich in zijn graf omdraaien om dit aftandse product.

  WhatsApp blijft voor mij nummer 1, het heeft key features als; iedereen heeft het, heeft een goede desktop applicatie en word niet kapot gepimpt’d met over-priced plaatjes.

  Ik weet dat ik hier op One More Thing voornamelijk Apple Fanboys tegen kom (count me as one), maar af en toe mogen we best wat kritischer tegen Apple zijn. En een communicatie middel wat de helft van de populatie uitsluit, gaat iets fundamenteels mis. iMessage heb dan ook voor nu ver weg gestopt in een mapje met apps die ik af en toe gebruik, bijvoorbeeld als je een SMS code van iets krijgt.