Getest: Philips Hue bewegingssensor

11 reacties

De lijn met Philips Hue-producten wordt steeds groter. De nieuwste toevoeging is geen lamp, maar een bewegingssensor die Hue-lampen automatisch in- en uit kan schakelen. Praktisch of overbodig bij slimme lampen? Wij vogelen het in een huis vol Hue uit.

De Hue Motion Sensor is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 39,99 en is niet compatibel met HomeKit. Laten we bij het begin beginnen…

In de doos

In de doos treffen we de sensor aan, die compact genoeg is om in een hoekje weg te zetten of op te hangen. Voor de bevestiging worden schroeven en een magnetisch dopje meegeleverd. Wil je niet boren? Dan heb je pech. Bevestigen met dubbelzijdig plakband is lastig omdat de achterkant van de sensor niet plat is. De sensor gaat volgens de fabrikant een jaar mee op de twee meegeleverde AAA-batterijen.

hue-001
Oh. Handleiding? Niet gelezen….

Installatie en configuratie

De installatie is goed geregeld en bijna plug-and-play. Na het opstarten herkent de Hue-app de sensor meteen en ben je na het selecteren van de kamer die moet worden gebruikt klaar. De sensor maakt standaard een aantal regels aan en schakelt tussen 08:00 en 23:00 uur de lampen automatisch aan als er weinig daglicht en beweging is. Tussen 23:00 en 08:00 uur worden de lampen bij beweging in gedimde modus ingeschakeld en na 15 minuten geen beweging gaan de lampen weer uit.

huemotion-002
Klik/tap voor groter.

De lichtgevoeligheid van de sensor is apart in te stellen en met een handige testmodus kun je met de iPhone in de hand snel de bewegingsdetectie testen. Philips belooft een bereik van ongeveer 5 meter en een hoek van 115 graden. In een lange, open, woonkamer haalde de sensor in onze test gemakkelijk 8 meter. Belofte waargemaakt.

hue-sensor-003
Klik/tap voor groter.

Instelmogelijkheden beperkt, geen HomeKit

Philips heeft de instellingen simpel gehouden. Iets te simpel wat ons betreft. Zo is het alleen mogelijk in te stellen wanneer de dag en nacht begint en daar een scene aan te koppelen. Het is niet mogelijk om meerdere tijdssloten toe te voegen en ook het aantal minuten zonder beweging waarna de lampen uitgezet moeten worden, is alleen algemeen instelbaar. Het zou handiger zijn om in de nacht de lampen al na 5 minuten geen beweging uit te schakelen, terwijl de timer overdag op 15 minuten blijft.

Een andere, vreemde keuze is dat de sensor met compatibel is met HomeKit, terwijl de Hue-lampen dat wel zijn. Dat zorgt voor wat ongemak. Zo zijn scenes die met de Home-app van iOS 10 gemaakt zijn niet te terug te vinden en botsen verschillende automatiseringsregels vanuit verschillende apps soms met elkaar.

hue-sensor-004
Klik/tap voor groter.

Praktisch?

Technisch gezien werkt de sensor feilloos. De lichten gaan altijd direct na het detecteren van beweging aan en er is geen merkbare vertraging. Om echt praktisch te zijn, mist de Hue Motion Sensor nog wat instellingen. Zo kwam het regelmatig voor dat het licht uitging tijdens bankhangen en televisie kijken. Dit zou eenvoudig te verhelpen zijn met een instelling zoals: tussen 19:00 en 22:00 nooit het licht automatisch uitzetten. Of: als de TV (die in een HomeKit-stopcontact zit) ingeschakeld is: nooit het licht uitzetten. Een ‘slimme’ sensor zou juist dit soort instellingen moeten bieden en zich bewust moeten zijn van andere apparaten om ongemak te voorkomen.

De sensor hangt nu in de keuken, waar het licht alleen simpelweg aan of uit hoeft te gaan en altijd voldoende beweging is. Daar gaat het vlekkeloos. Ook in een hal of slaapkamer zal de sensor prima voldoen.

Conclusie

Philips heeft het met de Hue Motion Sensor technisch prima voor elkaar. Het apparaatje is eenvoudig te configureren en werkt altijd. Als je smart home uit alleen Philips Hue-lampen bestaat, is dit een prima aanvulling. Wie wat meer in HomeKit en andere apparaten heeft geïnvesteerd zal echter snel tegen beperkingen aanlopen.
hue-motionsensor-16x9
De Philips Hue Motion Sensor is verkrijgbaar voor € 39,99. Wij kochten ‘m bij Conrad.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Ik ben gestopt met lezen toen ik niet “HomeKit compatibel” zag staan.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Geen HomeKit?!?

 • Profielfoto
  Mona

  @Raymon, vergeet je je planten niet water te geven!;)

 • Profielfoto
  kvii

  Op zich is het geen groot probleem dat het geen HomeKit heeft. De sensor heeft maar 1 taak en dat is bewegingen registeren en dat doorgeven aan Hue protocool. Je moet idd niet met de sensor bijv je tv aanzetten, maar is dat een groot probleem? Ik vindt van niet. Misschien kost HomeKit te veel stroom waardoor de sensor misschien maar een jaartje mee kunt in plaats van 2 jaar. Of misschien is de software nog niet klaar en krijgen we de komende maanden mooie updates. De toekomst zal het leren.

 • Profielfoto
  jasper050

  Heb de sensor van de week ook neergezet. De installatie is kinderspel. In een paar minuten is het geregeld. Het apparaat doet voor mij precies wat het moet doen en dat is als ik een kamer binnenstap dat mijn Hue lampen aan gaat en als ik weg ga het weer uit gaat. Verder vind ik het al heel wat dat je voor de prijs van € 39,00 ook nog verschillend lichtsterke voor dag of nacht hebt of dat het niet aangaat als het licht genoeg is. Voor mij een prima product. En geen homekit geen enkel probleem. De woonkamer gaat aan als de zon ondergaat.

 • Profielfoto
  hokkie

  Veel te beperkt als je serieus wat huisautomatisering wilt. Sterker nog, ik denk zelfs dat ze hiermee het beeld, die de consument heeft, over domotica negatief beïnvloeden. Jammer!

 • Profielfoto
  MEEUW

  Daar ben ik het mee eens @hokkie.
  Wat er ook gebeurd is dat “het beperkte” lijkt.
  Bewegingssensor > licht aan.
  Terwijl domotica bedoeld is : Beweging sensor en tussen 12 uur en 6:00 > licht aan, en alle licht richting wc. (om even voorbeeld te noemen)

  ALs je voor 10 euro beweging sensor koop en plaatst waar de schakelaar zit. De 2 draden aansluit doet je verlichting het ook gewoon.
  Zet er schakelaar van klik aan klik uit erachter en begin van domotica is er. Basis station van merk zelf of rasbarry pi….
  simple….

 • Profielfoto
  hokkie

  @MEEUW

  Juist! Zelf heb ik een raspberry pi met rfxcom en cheap-ass klik aan klik uit icm met Philips Hue. Werkt perfect! En de mogelijkheden zijn eindeloos, met pushmeldingen indien gewenst (zelfs dat is in te stellen).

  Philips slaat hier volledig de plank mis. Zo zonde, want júist Philips is zo groot binnen de gezondheidszorg (daar waar domotica is geboren).

  Dus mensen; mocht je iets van automatisering willen en je deinst niet terug van een beetje puzzelen? Kijk verder dan je neus lang is.

 • Profielfoto
  freewel

  Heel gaaf systeem dat HUE, alleen jammer dat het zo duur is. Dat houd mij tegen om er aan te starten….

 • Profielfoto
  Kotter86

  Mona 21 uur geleden
  @Raymon, vergeet je je planten niet water te geven!;)

  Die zijn van plastic hoor. ?

 • Profielfoto
  Blackie

  Lekker negatief stukkie! Gelukkig leven we in een wereld waarin alles om software draait… Dus geef het nog een paar weken en al je wensen worden vast vervuld!