Geen escape-toets op nieuwe MacBook? macOS Sierra weet raad!

19 reacties

Apple staat bekend om het verwijderen van poorten, functies en apparaten die het niet langer nodig acht. Dit was het geval met de diskette in de jaren 90, toen alle optische drives in 2000 en het meest recente voorbeeld: de minijack van de iPhone 7.

Is de esc-knop het volgende slachtoffer? Op de afbeeldingen van de nieuwe MacBook Pro die gisteravond gelekt zijn, heeft de knop samen met de functietoetsen plaatsgemaakt voor de Magic Toolbar.

Sinds Apple I aanwezig

De escape toets is sinds de Apple I in 1976 aanwezig in de linkerbovenhoek van het toetsenbord. De knop is gemakkelijk te bereiken zonder te kijken en is nuttiger bij dagelijks gebruik dan je denkt, zelfs als je geen ontwikkelaar bent en je dagen niet in vim doorbrengt. Als er iets misgaat, kun je met de de combinatie ‘⌘ ⌥ esc’ snel een app geforceerd afsluiten.

Deze toets is ook in praktisch alle andere apps bruikbaar. Zoals je misschien weet, kunnen dialogen in macOS standaard worden afgesloten door met de escape-toets de actie te annuleren. De enter-toets wordt op zijn beurt gebruikt om de actie te bevestigen en als er een derde optie is, kan de spatiebalk gebruikt worden. Natuurlijk kan dat ook met een muisklik, maar het toetsenbord is het sneller.

esc
Klik/tap voor groter.

Andere toets als escape-knop

Het is waarschijnlijk dat de opties die in dialoogvensters zitten, gewoon op de OLED-strip van de MacBook Pro verschijnen. Toch heeft Apple in macOS Sierra 10.12.1 een optie om de escape-functie aan andere toetsen te koppelen. Je kunt kiezen tussen de toetsen aan de linkerkant van de spatiebalk of caps lock. Deze optie is te vinden bij SysteemvoorkeurenToetsenbordSpeciale toetsen.

Schermafbeelding 2016-10-26 om 17.36.31
Klik/tap voor groter.

De nieuwe MacBook Pro wordt donderdag rond 19:00 uur Nederlandse tijd onthuld.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Voor het hardwarematig verwijderen van een knop, is dit een mooie softwarematige escape. Haha, woordgrap.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Sinds Apple I aanwezig
  De escape toets is sinds de Apple I in 1976 aanwezig in de linkerbovenhoek van het toetsenbord.

  De Apple I had geen toetsenbord. Pas sinds de Apple ][ zit er standaard een toetsenbord bij.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Het is een oplossing. Maar eigenlijk lost het een probleem op dat niet hoeft te bestaan. Dat Apple de floppydrive, de diskdrive, de minijack of de USB-poort sloopte konden ze zelf nog verklaren. Maar ik ben benieuwd waarom de escapetoets moest sneuvelen.

  Laat ons eerst afwachten. Ik vermoed dat Apple op de ene of de andere manier wel met een alternatief komt. Als dit halve forum onmiddellijk opmerkt dat de escapetoets onmisbaar is, zal iemand bij Apple die redenering toch wel kunnen maken.

  Persoonlijk maak ik me meer zorgen over geluids- en helderheidstoetsen. Die gebruik ik elke paar minuten wel eens.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @NoPlasticPhones, volgens mij moet ie gewoon weg omdat je anders op de bovenste rij een lange prachtige touchbar hebt en dan 1 random knop ernaast.
  De oplossing lijkt me gewoon een toets naar keuze te selecteren, voor mij zou de tab-toets wel werken.

 • Profielfoto
  janau

  Wacht even. De optische drives in 2000 eruit gehaald? Weten jullie dat zeker? Mijn antieke iMac uit 2007 heeft er een. Ik denk dat ze rond 2010 verwijderd zijn.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik weet niet of morgen een presentatie van een Macbook met enkel en alleen een touch strip en minder poorten voldoende is om de creatieve pro bij Apple te houden.

  De zojuist geüpdatet Surface book (MacBook concurrent) claimt 3x sneller te zijn dan de huidige Macbook Pro. Dat is ie vast niet voor lang en dat doet er verder ook niet toe…

  Maar waar mijn mond van open viel was de Surface studio… Dit is functioneel wat de iMac had moeten zijn.

  Zie hier de gelikte introductie video die laat zien voor wie hij is en wat je er mee kan. Ik ben benieuwd of Apple morgen ook een iMac lanceert die hier tegen op kan.

  Voor wie graag zijn scherm schoon houd is de surface dail. Geen vette vingers op je scherm door zoomen. Al het vinger werk doe je dan met de Surface Pen. Geniaal. Zie het hier in actie

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @knekkie

  Dat ding ziet er geniaal uit. Ik vrees dat Apple dit morgen moeilijk gaat kunnen overklassen…

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat vrees ik ook @noplasticphones
  Misschien toch niet zon slim idee om gelijk de dag na Microsoft te komen met je presentatie….

  Tenzij ze wat spectaculaire te melden hebben naast een touch strip, dunner en minder poorten on je randapparatuur op aan te sluiten.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Het lijkt wel de wereld op z’n kop: Microsoft “het saaie merk voor op kantoor” kondigt een nieuwe natte droom aan voor creatievelingen, en Apple “de gevestigde waarde in de creatieve sector” kondigt morgen een laptop aan waar zodanig weinig poorten opzitten dat je tien verschillende kabeltjes moet kopen. “Pro” hoor…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Eens! Dat Windows-ding is briljant! Start uw kopieermachines!

 • Profielfoto
  Teuneu

  Wajooo. Ik kwam even lezen over de escape knop, maar die windows bak is echt fantastisch. Omgekeerde wereld zoals NoPlasticPhones al zei.
  Er kwam even een momentje in mijn hoofd dat ik misschien weer terug zou switchen als ze morgen met een suffe MBP komen, wat best wel raar was. Mijn 2010 MBP beestje is wel aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Denk net hetzelfde als Teuneu! Man wat hoop ik morgen op een goede Apple conference!

 • Profielfoto
  KR1275

  Op mijn mac mini heb ik een externe drive aangesloten. Ik zie nu ineens dat de Eject-knop in de menu-balk zit. Zal wel dezelfde reden hebben.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ontsnappen is niet meer mogelijk.

 • Profielfoto
  xaddict

  Is toch veel logischer om de escape toets een regel naar beneden te plaatsen en de tilde terug naast (of onder?) de shift toets te plaatsen.

  Ik gebruik de escape toets honderden keren per dag. Dialoogvensters annuleren (kan héél soms met spatie, maar niet vaak meer), selectie ongedaan maken, de app switcher annuleren, in Sketch een wijziging bevestigen, in photoshop uit een laag springen, in photos een niveau omhoog gaan en ga zo maar door. Die functie toetsen zal ik niet missen, maar de esc toets is zo ongeveer de enige in die rij die ik wél gebruik (en de eject, maar dat komt omdat ik een oude mac heb)

  Ook hoop ik voor de muziekliefhebbers dat de afspeelknoppen op de een of andere manier terug komen want je wilt niet tijdens het werken constant naar het tabblad of de app terug moeten switchen waar de muziek draait om een nummer te skippen of te pauzeren.

 • Profielfoto
  KR1275

  Leuke gadget, maar ik denk dat echte knoppen fijner werken. Als ik werk, heb ik vaak de muziek in iTuner er bij aan. Hoe pas ik snel het volume aan, terwijl ik teksten of foto’s/films bewerk. De Direct Touch filosofie wordt hier ok zeep geholpen. Is de strip bedacht, om maar weer wat nieuws te hebben, of is echt over het nut en gebruiksgemak ervan nagedacht. Gelukkig is er geen enkele reden om mijn MBP mid 2014 te vervangen.

 • Profielfoto
  computer space

  Is toch veel logischer om de escape toets een regel naar beneden te plaatsen en de tilde terug naast (of onder?) de shift toets te plaatsen./quote]

  Precies die gedachte. CAPSLOCKMUSTDIE!
  En mochten er nog capslocksfans zijn, 2 normale toetsen op die plek, een mini capslock en een tilde is ook prima.

 • Profielfoto
  Odie

  De eerste de beste MS fan die hier nog komt zeuren dat iMacs en MBP’s te duur zijn…

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Escape button stil there but on the the touch bar