Automatische netwerkverbinding niet mogelijk in macOS Sierra

Raymon op 06 oktober 2016 38 reacties Laatste door guus

macOS Sierra stelt gebruikers met een NAS niet helemaal tevreden. Een verandering ten opzichte van OS X El Capitan maakt automatisch verbindingen met netwerkschijven en andere gedeelde apparaten onmogelijk. Ook worden inloggegevens niet opgeslagen.

Concreet wil dit zeggen dat je telkens bij het openen van een netwerkstation moet inloggen. Sleutelhangertoegang slaat de gegevens wel op, maar handmatig op ‘verbinden’ drukken blijft noodzakelijk.

Bug of feature?

Hoewel dit in eerste instantie een simpele bug lijkt, gaat het waarschijnlijk om een feature. OMT-lezer Peter wees ons op dit ongemak en hij kreeg van AppleCare te horen dat er in macOS Sierra inderdaad geen mogelijkheid voor automatisch verbinden meer is en inloggegevens altijd bevestigd moeten worden. Dit antwoord op Apple’s supportwebsite lijkt dat te onderschrijven.
macos-server
De technische verklaring zou zijn dat onder macOS Sierra alleen de root-gebruiker genoeg rechten heeft om de systeemmap ‘Volumes’ te wijzigen en gebruikers hier niet langer in kunnen schrijven. Juist in deze map worden netwerkverbindingen opgeslagen. Heb je een NAS of ander netwerkapparaat voor bijvoorbeeld automatische backups? Check dan zeker of alles nog functioneert.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

38 reacties

Profielfoto

Arjan110 op 06 oktober 2016

Bug of feature?

Niet zo moeilijk. Dit is een bug. Een al jaren lang bestaande use case die nog altijd zou moeten werken.

Bug dus.

Profielfoto

lalalalalalalalal op 06 oktober 2016

Maar de grote ham vraag is, als je een echt Apple Time Capsule hebt die uber priced is. Kan je dan WEL automatisch back-ups maken zonder dat je zelf ook iets moet doen ?

Zo ja, dan is dit een feature. Om alle andere fabrikanten buiten te sluiten van het maken van automatische back-up’s.

(Lees scheldwoord naar wens…) @ Apple

Profielfoto

--help op 06 oktober 2016

@lalalalalalalalal: Wacht, dus als één fabrikant wel werkt maar een andere niet, is het een feature? Juist niet, dan is dit JUIST een bug!

Dat je voor het schrijven naar /Volumes root rechten nodig hebt, dan begrijp ik. Dat is op zich al een jaren bestaand iets binnen Unix/Linux systemen, maar gezien dit altijd heeft gewerkt lijkt me dit óf een wijziging (keuze van Apple) óf een bug. De technische verklaring klinkt alsof het van iemand van een technische dienst komt, niet bij Apple. Ik wacht op de officiële verklaring dus …

Profielfoto

Yosemite op 06 oktober 2016

Hmm, ik kan onder macOS Sierra nog steeds automatisch Time Machine backups maken op mn Synology NAS. Ik heb de inloggegevens van m’n NAS destijds in Time Machine systeemvoorkeuren ingevoerd en niet in de Finder en dit werkt nog steeds.

Profielfoto

kadanz op 06 oktober 2016

Bij de Apple Time Capsule hier hetzelfde probleem…
Moet steeds opnieuw handmatig verbinden…

Profielfoto

Zeezicht op 06 oktober 2016

Geen probleem met Time Machine. Wel mijn NAS Synology. Ik zie mijn NAS staan in Finder maar zodra ik wil verbinden stopt dit scherm en springt naar het scherm MacBook Pro. Ik kan via Finder niet bij mijn Nas komen. Wat nu?

Profielfoto

Pasav op 06 oktober 2016

Onder de laatste Beta van 10.12.1 werkt dit idd ook niet. Heb zojuist een bug report ingediend hierover. Ik kan iedereen aanraden een feedback port hierover in te vullen hoe meer mensen het niet eens zijn met deze stap hoe groter de kans dat het wordt terug gedraaid.

Profielfoto

Janssuh op 06 oktober 2016

Ik heb aliassen gemaakt van mijn Synology sharepoints en die werken perfect zonder dat ik eerst op inloggen hoef te klikken?

Profielfoto

Melle op 06 oktober 2016

Uiteindelijk is het simpel – als je echt werk verzet op je Mac, nooit upgraden eerste zoveel maand. Hier zonder zorgen nog op yosemite. En ik wilde eigenlijk voor uitkomst siërra naar EK capitan gaan, maar het oog verloren en nu denk ik gewoon te wachten te begin volgend jaar en dan nog eens goed kijken om dan naar siërra te gaan….

Profielfoto

Lucide-B op 06 oktober 2016

Ben ik blij dat ik nog niet overgestapt ben op Sierra.. ik blijf zo lang mogelijk El Capitan gebruiken. Mac OS Sierra heeft voor mij geen doorslaande reden om over te stappen. Tot nu toe juist redenen het niet te doen.

Profielfoto

Franky Mac op 06 oktober 2016

Het was op het forum ook al ter sprake gekomen, zie hier:
http://www.onemorething.nl/community/topic/automatisch-verbinden-netwerkschijf-2/#post-3000535

Profielfoto

Mich op 06 oktober 2016

Oh c’mon! For real Apple?

Profielfoto

pannekoek op 06 oktober 2016

Hier 10.10.5, maar had achteraf gezien dolgraad op 10.9.x blijven werken.
Voor de 2017 release maar weer een andere naam? How about iWorkaround OS?

Profielfoto

sciletto op 06 oktober 2016

Hoe kan je rootrechter worden of ben je dat automatisch als je beheerder ben? Ik kan namelijk geen gebruiker meer toevoegen op me externe hardeschijf op me AirPort

Profielfoto

Diastro op 06 oktober 2016

Interessant voor gebruikers van Synology, QNAP en vergelijkbare NAS-systemen:

De back-up of (cloud) sync diensten van deze fabrikanten zou onaangetast moeten zijn omdat deze gebruik maken van proprietaire software en netwerkverbindingen.

Mijn Synology Cloud Station bijvoorbeeld werkt onder Sierra als een trein.

Profielfoto

vincej op 06 oktober 2016

Het kan nog mooier, ik draai hier nog 10.8 ML

Profielfoto

NapO op 06 oktober 2016

Slimme keuze met al die encryptie klote virussen. Verkloten ze je netwerk schijven ten minste niet.

Profielfoto

Ome Kor op 06 oktober 2016

Al die encryptie virussen? De teller staat nog steeds op één.;-)

Profielfoto

GrannySmith op 06 oktober 2016

Hoe kan je rootrechter worden of ben je dat automatisch als je beheerder ben? Ik kan namelijk geen gebruiker meer toevoegen op me externe hardeschijf op me AirPort

Me?

Profielfoto

iep op 06 oktober 2016

Ben benieuwd of dit verhaal nog opgaat voor wie gebruik maakt van Kerberos (dus eigenlijk alles wat in iets van een Active Directory omgeving zit, zowel op Windows als middels Samba of een losse Kerberos setup).

Profielfoto

Shmoo op 07 oktober 2016

Wat ik mij afvraag, als dit een bug is waarom is zoiets dan niet eerder opgemerkt? Dit is toch wel iets wat meerdere mensen gebruiken, neem ik aan.

Profielfoto

dj bazzie wazzie op 07 oktober 2016

@shmoo: Dit was in de developer versie al duidelijk dat dit voor problemen ging zorgen. 12 augustus is hier een al een ticket voor gemaakt op openradar https://openradar.appspot.com/27812516 . Maar de eerste symptomen waren er al een maand eerder http://apple.stackexchange.com/questions/245819/macos-sierra-applescript-mount-volume-keeps-asking-for-login

Dit is dus al drie maand geleden opgemerkt

Profielfoto

flierefluiter op 07 oktober 2016

Bug is toch dat het niet werkt terwijl het wel de bedoeling is dat het werkt

Feature is dan toch dat het niet werkt omdat het de bedoeling is dat het niet werkt?

Lijkt me dan toch een feature (die wat vervelend uitpakt voor sommige gebruikers).

Maar dat is dan mijn kijk er op als non-techie.

Profielfoto

JoopJoopJoop op 07 oktober 2016

Hier werkt alles als voorheen, geen probleem..

Sierra met Timecapsule en Synology, alles automatisch..

Het kan dus wel.

Profielfoto

samplex op 07 oktober 2016

Hier werkt het ook niet, als ik naar me Synology NAS in Finder dan moet ik eerst op Connect drukken…

Profielfoto

csteelooper op 07 oktober 2016

Ik kan zelf nog niet naar Sierra want mijn Mac doet dat niet (en nog wel meer niet, ook), maar ik weet wel dat mijn ouders geen problemen hebben met Time Machine. M’n Ma gebruikt de NAS verder niet; Pa wel. Ben benieuwd of hij de overige sharepoints wel kan benaderen of niet… Ik zou het zelf bijzonder onprettig vinden als dit inderdaad blijkt te werken zoals hier wordt voorgespiegeld, want ik heb ongeveer alles op m’n NAS draaien. Bijvoorbeeld ook mijn Foto’s-bibliotheek. Als ik iedere keer eerst moet gaan inloggen op m’n NAS alvorens Foto’s te starten, is de lol er zo vanaf… Ben van plan om ’n nieuwe iMac te halen binnenkort, maar als het zo blijft zet ik die misschien wel terug naar El Capitán… Die had tenminste nog geen last van dit euvel….

PS: [taalpuristmodus]Hou nou eens op met het gebruik van me waar m’n is vereist! Het is werkelijk tenenkrommend![/taalpuristmodus]

Profielfoto

Pbelmaps op 07 oktober 2016

Was ondertussen al overgestapt op Sierra. Heb al veel over het onderwerp gelezen. Weet al wel dat de verbinding met netwerkschijven best via SMB verloopt om geen problemen te krijgen. Ga volgende week Synology DS216+ii aanschaffen en ben voor de zekerheid maar terug gestapt naar El Capitain via Time Machine. Ging btw heel vlot, 45min en klaar was kees. Eerlijk gezegd, veel verschil is er niet tussen El Capitain en Sierra, hier en daar wat toeters en bellen maar dat is het dan ook. Denk dat ik nog maar even bij El Capitain blijf.

Profielfoto

csteelooper op 07 oktober 2016

Als je de keus hebt zou ik dat sowieso doen. Ik ben werkelijk nóóit een early adopter waar het software (en zeker een OS) betreft. Ik doe wel aan beta-tests, maar die doe ik dan óf in multiboot, óf op een ander apparaat dan het belangrijkste. Zo dus ook bij Apple. Klein ‘probleempje’ is alleen, dat mijn aan te schaffen nieuwe Mac straks al op Sierra zal staan (November?) dus dat ik de mogelijkheid niet zal hebben om terug te gaan naar ElCap. Hopen dat tegen die tijd 10.12.1 uit is!

Trouwens: of je ‘netwerkverbindingen het best via SMB/CIFS kunt laten lopen’, zoals jij (@Pbelmaps) schrijft, is zéér de vraag. Van alle protocollen die OS X voor bestandsoverdracht over netwerken ondersteunt, is SMB zo’n beetje a) het oudste en b) het traagste (zeker in de implementatie die buiten Windows over het algemeen wordt gebruikt. Het is dus maar zeer de vraag of dat efficiënt is in alle scenario’s. Dat zal ten zeerste afhangen van waar je de bestandsserver voor gebruikt…

Profielfoto

Bremsy op 07 oktober 2016

@csteeloper: Op een nieuwe Mac kun je geen ouder OS zitten dan het meegeleverde OS. Dat betekent dat je dus een Mac moet kopen met El Capitan. Wanneer Siërra er al op zit, zit je eraan vast.

Profielfoto

csteelooper op 07 oktober 2016

@csteeloper: Op een nieuwe Mac kun je geen ouder OS zitten dan het meegeleverde OS. Dat betekent dat je dus een Mac moet kopen met El Capitan. Wanneer Siërra er al op zit, zit je eraan vast.

Duh…! Dat wist ik dus al… Daarom nou juist… In ieder geval gaat het niet op een ‘legale’ manier.

Wat ik me wel afvraag: als een Mac (lees: een specifieke configuratie) al bestond (lees: verkrijgbaar was) vóórdat de nieuwste versie van MacOS (Sierra dus, in dit geval) verkrijgbaar was, zou het dan óók niet meer kunnen zonder omweg? Je zou zeggen dat alle vereiste Kernel Extensions immers ook in ElCap zitten. Dus is het een kwestie van een ‘bitje’ dat Apple voor die machines heeft gezet, waardoor het installeren van een oudere versie niet meer mogelijk is. Maar eigenlijk zou dat in dit geval omzeild moeten kunnen worden, bijvoorbeeld door een USB stick met de oudere versie (ElCap) te gebruiken.
Dat gaat dus hoogstwaarschijnlijk niet legaal, maar ik vraag me af of er geen ‘workarounds’ voor zijn…

Profielfoto

Pbelmaps op 07 oktober 2016

Volgens mij is het wel mogelijk om met een nieuwe mac (met sierra) toch el capitain te draaien. Je kan el capitain installeren via usb (clean instal).

Profielfoto

Mapper op 08 oktober 2016

Zelfde probleem hier. Ik kan geen automatische backups meer maken op mijn NAS en zelfs handmatig lukt het niet om backups te maken.
Hij blijft ‘hangen’ in “reservekopie voorbereiden”.

Weet iemand waar je dit kunt melden bij Apple, zodat het hopelijk (bij genoeg aanmeldingen) weer mogelijk wordt om het automatisch te laten verlopen.

Profielfoto

m4v3r1ck op 08 oktober 2016

@mapper

1. verwijder eerst in je keychain ALLE login naam en wachtwoorden die gerelateerd zijn aan jouw shares;
2. mount je shares opnieuw via CMD+K shortcut (als GEREGISTREERDE GEBRUIKER = eigenaar van de de share) met de juiste gebruikersnamen en wachtwoorden, vervolgens vanuit je Finder deze slepen naar de opstart items in Mac voorkeuren:

 
afp://JOUWNAAMNAS._afpovertcp._tcp.local/JOUWNAAMSHARE
 

Ik heb voor mijn backup:

afp://DS1812._afpovertcp._tcp.local/backup met gebruiker “admin”
afp://DS1812._afpovertcp._tcp.local/Time Machne met gebruiker “tm”

Dat werkt bij mij iig prima! Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Cheers

Profielfoto

Mapper op 08 oktober 2016

@m4v3r1ck: thanks!
Ik ga het proberen.

Profielfoto

junipur op 09 oktober 2016

tell application “Finder”
mount volume “afp://10.0.0.1/Thunder Large” as user name “administrator” with password “administrator”
end tell

Is applescript geen mogelijkheid voor zaken die moeten mounten bij opstarten van je mac? Biedt misschien een omweg.

Je kan dit applescript dan opslaan als een programma en laten lopen bij opstarten van je mac.

Profielfoto

junipur op 09 oktober 2016

tell application “Finder”
mount volume “afp://10.0.0.1/Thunder Large” as user name “administrator” with password “administrator”
end tell

Is applescript geen mogelijkheid voor zaken die moeten mounten bij opstarten van je mac? Biedt misschien een omweg.

Je kan dit applescript dan opslaan als een programma en laten lopen bij opstarten van je mac.

Profielfoto

Franky Mac op 09 oktober 2016

Het zou kunnen, maar ik vind het geen goed idee om mijn admin paswoord open en bloot in een script te zetten.

Profielfoto

guus op 07 november 2016

is er al verbetering met de verbindingen?
kan geen verdere ontwikkelingen vinden op web

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?