Apple Car: BlackBerry-veteraan werkt aan zelfrijdende functies

6 reacties

Bij BlackBerry denk je misschien aan een smartphone-maker die het niet heeft gered, maar het Canadese bedrijf is ook eigenaar van QNX, een besturingssysteem dat gebruikt wordt in auto’s. De CEO van QNX is overgestapt naar Apple.

Bloomberg meldt dat Dan Dodge, de oprichter en CEO van QNX, nu bij Apple aan zelfrijdende functies voor de Apple Car werkt. Onlangs werd bekend dat Bob Mansfield de leiding over het autoproject heeft overgenomen.

Dodge richtte QNX in 1982 op. Het systeem wordt gebruikt als basis voor veel software in de automotie-industrie en is momenteel in meer dan 50 miljoen auto’s aanwezig. Apple heeft met Dodge een zwaargewicht uit de industrie aan het team van Project Titan -zoals de Apple Car intern heet- toegevoegd.

QNX CEO
Dan Dodge tijdens een conferentie van zijn oude werkgever.

Apple lijkt meer dan ooit in te zetten op de auto. Naast het aantrekken van Dan Dodge, werd Bob Mansfield als chef ‘Project Titan’ aangesteld. Mansfield werkte jaren bij Apple aan gecompliceerde hardwareprojecten en heeft nu de technische leiding over het auto-initiatief. Apple zou ook een R&D-centrum in Canada willen openen, vlakbij het hoofdkantoor van QNX. Zo kan lokaal talent aangetrokken worden én kunnen QNX-medewerkers die graag onder hun oude CEO werken probleemloos overstappen.

Volgens de meest recente geruchten wordt de Apple Car in 2020 onthuld, maar met een project van dergelijke grootte is niets zeker totdat Tim Cook het officieel presenteert.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan Dodge is volgens mij echt een challenger.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Haha. Bijdehand.:)

 • Profielfoto
  Nummer 34

  Die auto is een geil raadsel

 • Profielfoto
  Twitfix

  Het is ondertussen al 2021…

 • Profielfoto
  defores

  automotie-industrie

  Zullen we het maar automotive industrie noemen?:smile:

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Op 1 miljard auto’s is 50 miljoen nog te overzien.