Uitgeprobeerd: de woning-app van iOS 10

Apple rmens 15 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Hoewel HomeKit inmiddels twee jaar bestaat, was Apple’s systeem voor een slim huis lange tijd onzichtbaar. In iOS 10 wordt HomeKit is daar eindelijk verandering in gekomen en heeft HomeKit zijn eigen app gekregen, namelijk de Woning-app.

Wij voelden de app aan de tand, maken je bekend met de basisbegrippen en laten een aantal van de mogelijkheden met slimme Hue-lampen en stopcontacten van Elgato zien.

Woning, kamers, apparaten

De Woning-app maakt een indeling met drie niveau’s. Allereerst is er de woning. Een Apple ID kan lid zijn van een of meerdere woningen (denk aan een tweede huis of de woning van je vriend(in)). Binnen een woning kunnen meerdere kamers bestaan. De kamers zijn gevuld met apparaten, wat alle HomeKit-comaptibele accessoires weergeeft.

Van links naar rechts: Woning, Kamers, Accessoires. (klik/tap voor groter)

Apparaten bedienen

Het voordeel van de Woning-app is dat alle apparaten in huis die HomeKit-compatibel zijn zich centraal laten bedienen. In een huis met Hue-lampen en een Elgato Eve Stopcontact (dat de TV in- en uitschakelt) is het zo snel mogelijk om de kleuren en helderheid van de lampen aan te passen en het stopcontact aan en uit te zetten.

Bediening lampen en stopcontact (klik/tap voor groter).

Scenes maken

Scenes zijn verzamelingen acties die meerdere apparaten bedienen. Ze dienen twee doelen: allereerst om je woning bij aanwezigheid snel te veranderen (bij gamen de TV aan doen, lampen blauw en minder fel maken) en daarnaast kunnen ze aan automatische acties gekoppeld worden. Apple doet suggesties voor thuiskomen, weggaan en slapen. Bij thuiskomen kun je bijvoorbeeld alle lichten aanzetten, bij weggaan één lamp aan laten staan en bij welterusten het licht dimmen en de sloten (indien HomeKit-compatibel) op slot laten doen. Scenes laten zich ook via Siri activeren.

Een scene maken in drie stappen (klik/tap voor groter).

Scenes activeren

Het activeren van een scene kan op verschillende manieren. Allereerst via de Woning-app zelf. In het tabblad ‘Woning’ zie je je favoriete scenes en in het tabblad ‘Kamers’ alle scenes met betrekking op de apparaten in die kamer. In iOS 10 is in het bedieningspaneel (van onder naar boven vegen) ook een ruimte voor scenes en natuurlijk kan Siri ze ook activeren. Siri kent alleen scenes die je als favoriet hebt aangemerkt.

Snel scenes activeren via het control center of Siri.

Automatisering

Met automatische acties wordt je woning pas echt slim. Automatisering laat je apparaten reageren als je locatie verandert, het een bepaalde tijd is, een sensor iets detecteert of een accessoire een actie uitvoert. Automatisch het licht uit als je weggaan en aan als je thuiskomt? Ganglicht aan wanneer je de voordeur met HomeKit-slot opendraait? Bij zonsondergang een scene met zacht licht activeren of een bericht sturen wanneer er iets beweegt en je niet thuis bent? Hier regel je het.

Klik/tap voor groter.

iPad of Apple TV 4 als hub

Om de automatiseringsfuncties te laten werken, moet een apparaat dat altijd in huis is met de accessoires kunnen communiceren. Dit kan een iPad of Apple TV met iOS 10/tvOS 10 zijn. In de eerste beta van tvOS 10 is de hub-functionaliteit nog niet opgenomen, maar in iOS 10 is het te activeren via InstellingenWoningGebruik iPad als woninghub.

iPad als woninghub.

Dit is slechts een klein deel van de mogelijkheden van HomeKit en de Woning-app en gaat uit van een huis dat al diverse accessoires heeft. Het installeren en koppelen van accessoires is ook direct vanuit de Woning-app mogelijk.

(Gebruikte producten: Philips Hue Starterset v2 en Elgato Eve Energy)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen