SSD: Samsung perst 512GB op postzegel

Apple rmens 2 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Eerder dit jaar schreven we over een nieuwe techniek voor dataopslag die SSD-schijven aanzienlijk sneller en kleiner kan maken. Samsung is de eerste fabrikant die begint met de grootschalige productie van deze nieuwe generatie flashopslag.

De fabrikant introduceert flashopslag die kleiner is dan een postzegel, 1,5 gram weegt en toch 128, 256 of 512GB data kan opslaan. De prestaties overtreffen die van een traditionele SATA 6Gb/s SSD.

Samsung claimt in de aankondiging dat de PM971-NVMe SSD een maximale sequentiële leessnelheid van 1,500MB/s (megabytes per seconde) en een schrijfsnelheid van 900MB/s heeft. Een videobestand van 5GB kan zo in minder dan drie seconden overgedragen worden.

Toepasbaarheid in MacBook

Is dit de SSD die Apple in toekomstige MacBooks gaat gebruiken? Technisch kan het, maar het is moeilijk te zeggen. De SSD werkt via Nvme, wat staat voor non-volatile memory express, een universele interface die Apple al gebruikt voor het aansluiten van flashgeheugen via PCI-Express.

Samsung heeft echter een een alles-in-één oplossing gemaakt en de chip ook voorzien van een controller en 4GB RAM. Apple gebruikt liever losse componenten en is door de overname van Anobit in 2011 bekend met het maken van eigen controllers.

Wat deze trend in ieder geval laat zien is dat flashopslag compacter wordt. Mobiele apparaten kunnen zo nog lichter en dunner worden, of meer ruimte overhouden voor andere componenten zoals krachtige grafische chips of een grotere accu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen