macOS verklapt komst OLED-strip, Touch ID en 5K naar MacBook

Apple rmens 14 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Een aantal nieuwe API’s in het tijdens WWDC onthulde macOS 10.12 Sierra bevestigen geruchten over nieuwe MacBooks. De komst van een OLED-strip in plaats van functietoetsen, Touch ID, en een connectie voor een 5K Display zijn een stuk zekerder.

Mogelijk doet Apple deze maand nog een nieuwe MacBook Air uit de doeken, maar de MacBook Pro met grote vernieuwingen wordt samen met de iPhone 7 in september verwacht. macOS licht een tipje van de sluier.

OLED-strip zo goed als zeker

De nieuwe API die de komst van de OLED-strip verklapt is onderdeel van IOKit en het is zonneklaar. Functies als “IOHIDKeys”, “Usage_LED_Player1” en “KeyboardUsageMapKey” verwijzen naar nieuwe toetsen die met LED werken en aan functietoetsen gekoppeld worden.

In een deel van de kernel van macOS vinden we vervolgens wat er met de LED-strip mogelijk is. Een indicatie van het accuniveau, aannemen van FaceTime-gesprekken, inschakelen van de webcam, bedienen van media en het systeemvolume. Daarnaast zijn er ook nog algemene functies zoals het laten knipperen van een LED, een indicator voor notificaties, een equalizer en zelfs printer-functies als ‘paperjam’.

Het lijkt mogelijk om dit concept na te maken (klik voor meer afbeeldingen).

Touch ID in de Mac

Ook te vinden in IOKit: mogelijkheden voor biometrische authenticatie, oftewel Touch ID in de Mac. Het lijkt erop dat de vingerafdrukscanner onderdeel wordt van de OLED-strip. De functies zitten namelijk in dezelfde header-file als de functies voor het koppelen van FN-toetsen.

DisplayPort 1.3 met 5K

Tot slot zijn er ook nog nieuwe divers in macOS Sierra gevonden. Het gaat om grafische divers voor de AMD Polaris 10 en 11 GPU’s. Er lijkt bijna geen twijfel over dat dit de grafische chips voor de MacBook Pro worden.

Welke modellen precies gebruikt worden valt nog te bezien, maar alle AMD Polaris-chips ondersteunen DisplayPort 1.3 zodat er een 5K-beeldscherm aangesloten kan worden. Het scherm van de MacBook blijft waarschijnlijk 2560×1600 (13-inch) of 2880×1800 pixels (15-inch). Daarnaast wordt h.265 -een nieuwe, efficiënte videocodec voor 4K- hardwarematig ondersteund. Tot slot wordt het een flinke sprong voorwaarts in energie-efficiëntie, de chips zijn namelijk gemaakt op 14 in plaats van 28 nm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen