iOS 10-concept illustreert nachtmodus

Raymon op 07 juni 2016 11 reacties Laatste door NTG

We hoeven niet lang meer op de start van WWDC te wachten. Maandag 13 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd krijgen we een eerste blik op iOS 10, de nieuwe functies van het OS X 10.12 (of MacOS) en hopelijk een demon­stratie van het uitgebreide Siri 2.0.

Hoog de wensenlijstjes staat een donker thema, oftewel nachtmodus. Terwijl de WWDC-app suggereert dat dit in iOS 10 kan zitten, toont de website iHelpBR hoe donkere standaard iOS-apps eruit kunnen zien.

Zwarte achtergrond, witte letters

De meeste standaard iOS-apps zijn met een aantal kleine aanpassingen zo bij te werken naar een donker thema. Het is een kwestie van witte letters op een zwarte achtergrond in plaats van zwarte letters op een witte achtergrond.

contacten-dark

Contacten-app (klik/tap voor groter).

Ook de 3D Touch-menu’s zijn gemakkelijk aan te passen met een iets donkerdere overlay. Dit zou direct voor alle apps werken omdat 3D Touch een standaard component is waar ontwikkelaars alleen de inhoud, maar niet de vormgeving van bepalen.

3dtouch-dark

3D Touch (klik/tap voor groter).

Een mogelijke nachtmodus roept natuurlijk wel de nodige vragen op. Wordt deze automatisch geactiveerd samen met bijvoorbeeld het met iOS 9.3 geïntroduceerde Night Shift of is het optioneel? Hoe gaan gecompliceerdere apps zoals de Weer-app eruit zien? Daar geeft het Braziliaanse concept geen antwoord op.

imessage-dark

Berichten-app (klik/tap voor groter).

Het antwoord is deels te vinden in de zaterdag bijgewerkte WWDC-app. Apple heeft deze voorzien van een donker thema, inclusief kalender-weergave die zo naar de Agenda-app van iOS kan. Dat men in Cupertino intern nadenkt over donkere thema’s voor apps staat vast. Of het in iOS 10 gaat gebeuren weten we volgende week maandag.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

11 reacties

Profielfoto

Frits Zonderpils op 07 juni 2016

Mooie voorbereiding op de OLED-display die naar verluid vanaf volgend jaar gebruikt gaat worden voor de iPhone. Scheelt een boel energie als ze dan zwarte achtergronden kunnen gebruiken.

Profielfoto

NielsDam op 07 juni 2016

Ik hoop wel dat de zwarte element dan ook echt zwart/grijs worden en niet zoals het blauwige grijs zoals in de WWDC app.

Profielfoto

MEEUW op 07 juni 2016

Wat maakt uit hoe het eruit ziet.
Als die schermen zo snel blijven breken dan zie je het toch niet zo goed meer :p.

Profielfoto

knekkie op 07 juni 2016

@ Meeuw :lol: Hahaha

alle gekheid op een stokje.
Ik hoop dat de volgende versie van iOS meer behelst dan een donker thema.

Maar als dat het is hoop ik dat Apple daar in door slaat net als bij Android zodat je themas/skinss van derde kan installeren of nog leuker, de mogelijkheid krijgt om zelf je iOS device te skinnen en van themas te voorzien.

Profielfoto

Spinozo op 07 juni 2016

Ik wil graag een roze thema voor bij mijn pink iPhone, waarom niet die erbij samen met goud?

Profielfoto

dirkuijt op 07 juni 2016

Of een slider waarmee je de grijswaarde zelf bepaalt; van zwart naar wit.

Profielfoto

Nohara op 07 juni 2016

Ik zou zelf dit heel graag willen zien: http://img1.apple-iphone.ru/2016/01/iOS10-concept.jpg

Eigenlijk Windows Phone achtig, maar app icoontjes kunnen vergroten naar 2 of 4 keer de grootte kan echt wel wat toevoegen, zeker wanneer het functioneel wordt met bijvoorbeeld Apple Music/Spotify/e.a.

Verder zou in standaard ingebouwde file manager ook enorm fijn zijn.

Profielfoto

xaddict op 07 juni 2016

@nohara. Oh god ik hoop het niet. Het is niet voor niks dat Windows phones zo goed als niet meer verkopen:p

Algemene opmerking: waarom staat dit zo hoog op wensenlijstjes? Alleen omdat het batterij bespaart? Ik heb nog nooit behoefte gehad aan een donker thema en de night mode in iOS 9 gebruikt meer stroom dan de standaard mode

Profielfoto

.Arne op 07 juni 2016

Waar haal je het dat nachtmodus meer verbruikt dan normale modus? Het is gewoon een filter.

Profielfoto

Cenobyte op 07 juni 2016

@Meeuw: spreek voor jezelf. Ik heb al een iPhone vanaf de allereerste versie die ik uit Amerika heb laten komen en ik heb nog nimmer een gebroken scherm gehad.

Profielfoto

NTG op 12 juni 2016

“Dark mode” in Mac OS 10.11 is echt een grap nu. Alleen je menubalk donker maken haalt niets uit en combineert lelijk met je apps. Aangezien het grootste deel van de Mac apps gebouwd zijn met hetzelfde GUI framework lijkt mij het niet extreem moeilijk om een OS-wide darkmode te hebben.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?