Nieuws uit Cupertino: Burgemeester boos, lunch met Cook, Apple Campus 2

10 reacties


Er is veel nieuws uit Cupertino. Apple’s thuisbasis is een kleine stad in Californië met nog geen 60.000 inwoners. Met zowel het huidige als nieuwe hoofdkantoor is Apple een belangrijke ‘bewoner’ van de stad. Toch is niet alles koek en ei op de campus.

Kritiek van de burgemeester

Barry Chang, burgemeester van Cupertino, zorgt voor nieuws. Chang klaagt dat hij bij een bezoek aan de Apple Campus onvriendelijk ontvangen werd en beveiligers hem verzochten weg te gaan omdat hij geen afspraak had. De reden van het spontane bezoek is onduidelijk. Het lijkt ons nogal naïef om te verwachten dat een Apple-manager direct tijd heeft.

Chang gebruikt zijn media-aanwezigheid nu in ieder geval om te klagen over Apple’s betrokkenheid bij Cupertino, of het gebrek daaraan. Volgens de burgemeester betaalt Apple te weinig lokale belasting en weigert het bedrijf bij te dragen aan het onderhoud van de publieke infrastructuur van de stad. Apple zelf heeft nog niet gereageerd.

barry chang cupertino
Chang werd in 2015 burgemeester van Cupertino.

Tim Cook naar China

Tim Cook heeft wel wat anders dan de burgemeester van Cupertino aan zijn hoofd. Volgens persdienst Reuters reist de CEO later deze maand af naar Beijing om te praten met hoge overheidsfunctionarissen. China is voor Apple nu de tweede grootste markt na de Verenigde Staten. De reden van het bezoek van Cook is waarschijnlijk de recente sluiting van de iBooks en iTunes Movies door de Chinese overheid.

Voor het goede doel: lunch met Cook

Eens per jaar maakt Tim Cook een middag vrij om met iemand te lunchen. Die persoon moet er dan wel flink wat geld voor neertellen, want de lunch wordt via CharityBuzz geveild en de opbrengst gaat naar een goed doel. De veiling van dit jaar is gesloten en een niet nader te noemen persoon had meer dan $ 500.000 over voor een lunch met Cook. De opbrengt komt dit jaar ten goede aan een mensen­rechten­organisatie.
Tim-Cook-lunch

Video-update: Apple Campus 2

Tot slot nog een nieuwe blik op de Apple Campus 2 die in aanbouw is aan de rand van Cupertino. Deze drone-video van 2 mei geeft een goed beeld van de voortgang van de bouw en een blik op het ondergrondse auditorium en de fitnessruimte voor medewerkers. Het project moet in januari van 2017 klaar zijn en heeft ook een Nederlands tintje.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Je zou bijna bouwvakker worden als je die drong-beelden ziet van de aanbouw. Ik vind dat altijd zo mooi en interessant om naar te kijken. Hoe gebouwen opgebouwd worden vanuit niets tot mega complexe constructies. Zo mooi al dat ruwbouw. Het is ook allemaal zichtwerk, ze beginnen dan aan het glas of aan het dak en binnen een week zie je duidelijk vooruitgang en iets ontstaan.
  Lijkt mij supercool om dat te kunnen of daar aan mee te werken. Op Discovery had je vroeger ook altijd van dit soort programma’s dat de camera meeliep bij de bouw van een hotel of brug. Super interessant.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Je zou bijna bouwvakker worden als je die drong-beelden ziet van de aanbouw. Ik vind dat altijd zo mooi en interessant om naar te kijken. Hoe gebouwen opgebouwd worden vanuit niets tot mega complexe constructies. Zo mooi al dat ruwbouw. Het is ook allemaal zichtwerk, ze beginnen dan aan het glas of aan het dak en binnen een week zie je duidelijk vooruitgang en iets ontstaan.
  Lijkt mij supercool om dat te kunnen of daar aan mee te werken. Op Discovery had je vroeger ook altijd van dit soort programma’s dat de camera meeliep bij de bouw van een hotel of brug. Super interessant.

  Trust me, je wil niet op de bouw lopen. Het is vaak koud of te warm. Je hebt niet veel pauze of moet half uur lopen voor een afgerachte dixi of koffie.(wat vaak ook nog eens geld kost voor slechte bak)
  Het ruwe beton word je ook zat. En als je met de afwerking bezig ben, ben je de beton sorters ook helemaal zat. Want ze hebben 2 cm ruimte (beide kanten).
  Als je 1 van de 2 kanten bezig ben (basis of afbouw) zou je nooit het andere zien.
  Want je word in hoog tempo doorgejaagd voor minimale salaris. Slavenhandel kan je het bijna niet noemen.

  Ook duidelijk vooruitgang is er ook niet, je bent weken maanden bezig, en ziet alleen richting kantine dat er wat veranderd. Maar na week let je er niet eens meer op. Zolang jij maar zonder moeite op schema blijf en er niks geks gebeurd.
  Vaak is dat wel zo. En moet je harder doorwerken om af te krijgen.
  Op discovery channel maken ze het super interessant. Maar de werkdag van gewone bouwvakker laten ze nooit zien ;).

  Was je nog steeds geïnteresseerd. Voor 17,50 euro per uur heb ik een baantje voor je op de bouw! (mits ingeschreven kvk etc etc)

 • Profielfoto
  MvdM

  Je zou bijna bouwvakker worden als je die drong-beelden ziet van de aanbouw. Ik vind dat altijd zo mooi en interessant om naar te kijken. Hoe gebouwen opgebouwd worden vanuit niets tot mega complexe constructies. Zo mooi al dat ruwbouw. Het is ook allemaal zichtwerk, ze beginnen dan aan het glas of aan het dak en binnen een week zie je duidelijk vooruitgang en iets ontstaan.
  Lijkt mij supercool om dat te kunnen of daar aan mee te werken. Op Discovery had je vroeger ook altijd van dit soort programma’s dat de camera meeliep bij de bouw van een hotel of brug. Super interessant.

  Trust me, je wil niet op de bouw lopen. Het is vaak koud of te warm. Je hebt niet veel pauze of moet half uur lopen voor een afgerachte dixi of koffie.(wat vaak ook nog eens geld kost voor slechte bak)
  Het ruwe beton word je ook zat. En als je met de afwerking bezig ben, ben je de beton sorters ook helemaal zat. Want ze hebben 2 cm ruimte (beide kanten).
  Als je 1 van de 2 kanten bezig ben (basis of afbouw) zou je nooit het andere zien.
  Want je word in hoog tempo doorgejaagd voor minimale salaris. Slavenhandel kan je het bijna niet noemen.

  Ook duidelijk vooruitgang is er ook niet, je bent weken maanden bezig, en ziet alleen richting kantine dat er wat veranderd. Maar na week let je er niet eens meer op. Zolang jij maar zonder moeite op schema blijf en er niks geks gebeurd.
  Vaak is dat wel zo. En moet je harder doorwerken om af te krijgen.
  Op discovery channel maken ze het super interessant. Maar de werkdag van gewone bouwvakker laten ze nooit zien ;).

  Was je nog steeds geïnteresseerd. Voor 17,50 euro per uur heb ik een baantje voor je op de bouw! (mits ingeschreven kvk etc etc)

  Kom jij hier alleen maar om mensen tegen te spreken en te zeuren?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik begrijp MEEUW zijn standpunt wel, (t’moet niet altijd wringen:p ).

  Ik zelf ben dakwerker geweest, (tot ik in een rolstoel belandde). Ik deed dakwerken zelf heel graag. Heb het enige jaren gedaan. Tot ik leukemie kreeg en uiteindelijk in een rolstoel beland ben.

  Maar MEEUW heeft wel gelijk op een groot vlak, je moet er door in weer en wind. Ook als het gevroren heeft of er ligt sneeuw op het dak, wees gerust, je mag naar boven met een pot zout en je kan wachten tot het wegsmelt en dan toch nog beginnen. Het is in de zomer dan wel weer fijn om daar boven op het dak te zitten, in de buitenlucht, maar als je roofing moet branden dan zou je bijna wensen dat het winter is. Dat was wel een leuk werkje in de winter vond ik, al moest je zien dat je kruik niet bevriest, anders kon je die met je brander ontdooien.:P Ach, het heeft zijn voor en zijn nadelen zoals met alles. Natuurlijk, dakwerken is maar een onderdeel van de bouw. Ik heb zelf heel even in de bouw gestaan, omdat de broer van mijn vorige baas ook huizen bouwde en ik daar eens bij moest gaan helpen, daar komt zo veel meer bij kijken. Dingen waar mensen niet mee bezig zijn, ze zien idd de vorderingen van de bouw, en na een poos zien ze het betreffende gebouw met een mooie gevel ervoor en ja, dat is natuurlijk super mooi.

  Ik begrijp Shmoo ook wel, ik kijk ook naar die discovery channels, voor naar: “How it’s made”. Dat is inderdaad interessant, maar ze laten dan ook maar de interessante kant meestal zien. Niet de werkuren, zorgen/stress van de werknemer. Maar bon, zoals ik al zei, alles heeft zen voor en nadelen en ik begrijp eigenlijk beide reacties eigenlijk wel:-)

 • Profielfoto
  oblomov

  Je zou bijna bouwvakker worden als je die drong-beelden ziet van de aanbouw. Ik vind dat altijd zo mooi en interessant om naar te kijken. Hoe gebouwen opgebouwd worden vanuit niets tot mega complexe constructies. Zo mooi al dat ruwbouw. Het is ook allemaal zichtwerk, ze beginnen dan aan het glas of aan het dak en binnen een week zie je duidelijk vooruitgang en iets ontstaan.
  Lijkt mij supercool om dat te kunnen of daar aan mee te werken. Op Discovery had je vroeger ook altijd van dit soort programma’s dat de camera meeliep bij de bouw van een hotel of brug. Super interessant.

  Trust me, je wil niet op de bouw lopen. Het is vaak koud of te warm. Je hebt niet veel pauze of moet half uur lopen voor een afgerachte dixi of koffie.(wat vaak ook nog eens geld kost voor slechte bak)
  Het ruwe beton word je ook zat. En als je met de afwerking bezig ben, ben je de beton sorters ook helemaal zat. Want ze hebben 2 cm ruimte (beide kanten).
  Als je 1 van de 2 kanten bezig ben (basis of afbouw) zou je nooit het andere zien.
  Want je word in hoog tempo doorgejaagd voor minimale salaris. Slavenhandel kan je het bijna niet noemen.

  Ook duidelijk vooruitgang is er ook niet, je bent weken maanden bezig, en ziet alleen richting kantine dat er wat veranderd. Maar na week let je er niet eens meer op. Zolang jij maar zonder moeite op schema blijf en er niks geks gebeurd.
  Vaak is dat wel zo. En moet je harder doorwerken om af te krijgen.
  Op discovery channel maken ze het super interessant. Maar de werkdag van gewone bouwvakker laten ze nooit zien ;).

  Was je nog steeds geïnteresseerd. Voor 17,50 euro per uur heb ik een baantje voor je op de bouw! (mits ingeschreven kvk etc etc)

  Kom jij hier alleen maar om mensen tegen te spreken en te zeuren?

  Ik begrijp die reactie van Shmoo wel en ook die van MEEUW. Ik noem dat geen gezeur van MEEUW, maar een realistische beschrijving van de werkzaamheden van een bouwvakker en diens matige bezoldiging.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Lijkt mij dat meneer Chang een beetje op zijn piemeltje getrapt is.. Onderhoud lokale infrastructuur is taak gemeente, niet die van Apple en dat van die belasting zal ongetwijfeld uit verband zijn gerukt omdat meneertje niet naar binnen mocht.

 • Profielfoto
  Bonte

  Het lijkt me dat Chang niet goed heeft onderhandeld voor de nieuwe campus en dat hij nadien nog wat uit de brand probeert te sleuren.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Mooi dat men de mening al klaar heeft over die burgemeester zonder dat ze maar überhaupt weten wat de feiten zijn.:D