Apple knipt homo-ouders uit commercial

28 reacties

Dit is een opmerkelijke move. Apple-CEO Tim Cook is openlijk homo, het bedrijf loopt ieder jaar mee in de San Francisco pride en is erg voor gelijkheid en mensenrechten, maar toch heeft de iPhone-maker twee lesbische ouders uit zijn moederdag-commercial geknipt.

Het Franse Jeanne Magazine merkt op dat de Amerikaanse commercial een foto van twee moeders en hun kind bevat, maar dat deze in de Europese versie is vervangen door een foto met slechts een van de moeders.

De video is onderdeel van Apple’s “shot on iPhone” campagne en gericht op de relatie tussen moeder en kind. In Frankrijk werd moederdag dit jaar op 29 mei gevierd en werd de aangepaste commercial uitgezonden. Ook in Denemarken, Japan, Italië en Duitsland is het lesbische koppel verdwenen en is er geen enkele verwijzing naar het homo-ouderschap meer.

apple-homoouders-001
Amerikaanse commercial (links) en Europese commercial (rechts)

Het is onduidelijk waarom de commercial aangepast is. Het is geen rechtskwestie en in Europa heerst geen verbod op het tonen van beelden van homo-ouders. Wellicht is het een ongelukkig foutje, maar het strookt in ieder geval niet met de maatschappelijke positie die Apple inneemt (“Inclusion Inspires Innovation“). Jeanne Magazine kreeg geen reactie van Apple. OMT heeft Apple PR ook om opheldering gevraagd.

Video: Amerikaanse versie

De lesbische ouders zijn rond 00:12 te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=NFFLEN90aeI

Video: Europese versie

Rond 00:12 is een andere foto te zien.

https://youtu.be/wFw72uqpT-g

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Eerste shot is toch ook anders? Zie het probleem niet…

 • Profielfoto
  H3b

  Raar

 • Profielfoto
  Imade

  Dit is wel schandalig en als dit een foutje was, dan is dit ook direct een blunder van jewelste want dan let Apple niet op met wat voor commercials zij naar de zenders sturen.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  cri cri

 • Profielfoto
  no_poo

  Maar als een hetero koppel ergens uit wordt geknipt hoor je er niemand over… Over gelijkheid gesproken.

 • Profielfoto
  RTM85

  Storm in een glas water. Als filmmaker heb je altijd te maken met het veranderen of verwijderen van scenes die je ontzettend dierbaar zijn, maar die toch omwille van wat dan ook toch moet aanpassen. Kill your darlings noemen we dat.

 • Profielfoto
  G Gaal

  Ik zou eerst wel eens willen weten of, en zo ja, hoevaak er verschillen zijn tussen de EU en de US commercials. Gebeurt dit vaak dan moeten we niet te PC zijn, anders is het wel een dingetje

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik zou mij denk ik drukker maken als het andersom was. Dat wij in Europa twee moeders zagen en in Amerika het er maar eentje was. De Amerikanen moeten hier toch nog aan wennen of ben ik nu gek. Wij kijken toch niet meer gek op van twee vrouwen of wel dan.
  .
  BTW: Is ook al uitgezocht of deze dames wel echt lesbisch zijn? OF waarom denkt men dit, omdat de dame op de foto aan de rechterkant (replacement) lekker kort haar heeft? Het kunnen ook gewoon twee vriendinnen zijn die toevallig samen moederdag vieren en samen met hun kindjes in bed een foto maken terwijl hun mannen zojuist hun best hebben gedaan in de keuken om het ontbijt op bed voor te berieden en die kinderen al verschoont, en de wasmachine al gevuld, de krant uit de brievenbus gehaald en de hond uitgelaten. Ik bedoel maar, selfies wekken vaak de verkeerde indruk.
  .
  BTW 2: Het eerste shot in de Europese versie is volgens mij een zwangere Adele.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Volgende discussie, Zwarte Piet.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik zou mij denk ik drukker maken als het andersom was. Dat wij in Europa twee moeders zagen en in Amerika het er maar eentje was. De Amerikanen moeten hier toch nog aan wennen of ben ik nu gek. Wij kijken toch niet meer gek op van twee vrouwen of wel dan.
  .
  BTW: Is ook al uitgezocht of deze dames wel echt lesbisch zijn? OF waarom denkt men dit, omdat de dame op de foto aan de rechterkant (replacement) lekker kort haar heeft? Het kunnen ook gewoon twee vriendinnen zijn die toevallig samen moederdag vieren en samen met hun kindjes in bed een foto maken terwijl hun mannen zojuist hun best hebben gedaan in de keuken om het ontbijt op bed voor te berieden en die kinderen al verschoont, en de wasmachine al gevuld, de krant uit de brievenbus gehaald en de hond uitgelaten. Ik bedoel maar, selfies wekken vaak de verkeerde indruk.
  .
  BTW 2: Het eerste shot in de Europese versie is volgens mij een zwangere Adele.

  Hebben zij maar te accepteren.. homohuwelijk is via het VS hooggerechtshof zelfs gelegaliseerd.

 • Profielfoto
  Rembrandt

  En drie verschillende kinderen……..

 • Profielfoto
  Rembrandt

  Staat natuurlijk nergens dat de foto’s op dezelfde dag zijn gemaakt. Kunnen een paar maandjes tussen zitten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is binnenkort vaderdag, kunnen we gaan tellen hoeveel mannen en hoeveel kinderen we zien in het filmpje en wie het mogelijk met wie doet.

 • Profielfoto
  JWB

  Twee vrouwen+twee kinderen op bed= lesbisch… Dus…?

 • Profielfoto
  essiw

  Het gaat hier om een foto in een reclame… Boeiend dat er een verschil tussen zit, ze worden nergens verplicht om een homostel er in te plaatsen. Natuurlijk is het vreemd dat er verschil is, maar zo problematisch als dit artikel, nee
  Zoals pete.z al suggereerde een opgeblazebn onzindiscussie met enkel verliezers

 • Profielfoto
  Needler

  Europa heeft dit waarschijnlijk niet nodig. In Amerika moet men nog opgevoed worden. Daar zijn ze nog niet (zo lang) van de gelijke rechten.

 • Profielfoto
  Shyos

  wat een relnicht gehalte dit artikel… Raymond zou beter voor het COC gaan pennen.

 • Profielfoto
  iMachia

  iLesbo
  Wat een discussie…..

 • Profielfoto
  H.deweg

  Dat het er uitgeknipt is hoeft niet per se iets te maken te hebben met dat het om een lesbisch stel ging. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom om scene ergens is uitgeknipt. Het wordt vooralsnog alleen door de media politiek gemaakt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  en moeten we daar ons druk over maken ? zucht.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Wel raar. Was er een tijd geleden niet een Russische(?) politicus die Apple wilde aanklagen voor homo propaganda (aldaar totaal verboten)? Misschien gewoon weer de schuld van advokaten.

 • Profielfoto
  mmww

  Waarom moeten doelgroepen toch altijd zo benoemd worden tegenwoordig, over gelijkheid gesproken.

 • Profielfoto
  JWB

  @nummer26: inderdaad dat bedoel ik

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het wel eens met Shmoo, en het is waar, de twee video’s hebben meer verschillende foto’s dan alleen het zogenaamde “lesbische” koppel. Want je weet idd niet of het gewoon twee vriendinnen zijn, al dan niet een lesbisch koppel.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Wat? Zijn die kinderen lesbisch?