‘Kabelaars dwingen NPO tot lage kwaliteit streams en gemist’

35 reacties

De NPO heeft prima iOS-apps, maar op gebied van beeldkwaliteit laten de streams met een maximale kwaliteit van 342p nogal te wensen over. Zeker als je op een iPad of via AirPlay op een groot scherm kijkt is het bijna pixels tellen. Hoe komt dat toch?

NOS op 3 ging op onderzoek uit en ontdekte dat het komt door een contract met kabelbedrijven zoals Ziggo. Daarin staat dat de NPO zijn programma’s in lage kwaliteit op internet en in apps moet aanbieden.

Commerciële belangen

De officiële reactie van de NPO is dat het aanbieden van HD-streams veel bandbreedte, opslag en dus geld kost. Volgens Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO, is dat de halve waarheid: “Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen”, zegt hij tegen NOS op 3. “Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de kabelaars minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.”

“Als de beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen.”

Kabelaars betalen de NPO voor exclusieve rechten op HD-versies van programma’s. De NPO moet van Den Haag zoveel mogelijk verdienen aan uitzendrechten en kan daarom niet anders dan een dergelijke overeenkomst sluiten, concludeert NOS op 3.

Nieuw contract, weinig verbeteringen

De verplicht lage kwaliteit is een doorn in het oog van veel omroepen die online jongeren willen bereiken. De kabelaars en NPO onderhandelen momenteel over een nieuw contract dat de beeldkwaliteit een klein beetje zal verbeteren. Toch is HD-beeld niet te verwachten, dat blijft gereserveerd voor de kabelaars en betaaldienst NPO Plus (€ 7,95 per maand).

Pixels tellen bij Wie is de Mol.
342p-stream van Wie is de Mol.

Of het contract met kabelaars ook de reden is dat de NPO-app nog niet voor Apple TV beschikbaar is, blijft onduidelijk. Het lijkt ons echter logisch dat bedrijven als KPN en Ziggo niet zitten te wachten op een Apple TV-app als concurrentie voor hun eigen settopbox.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  bennoking

  Dat dit bij commerciele kanalen gebeurt kan ik begrijpen. Maar de publieke omroep wordt betaald door belastinggeld. Ik zou verwachten dat de belastingbetaler daarom ook recht heeft op het bekijken van de uitzending op de manier waarop hij dat wil. Zonder restricties.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Een van de voorwaarden van het samengaan van ziggo en upc was dat dit niet meer mocht. Blijkbaar zit de Europesche mededinging autoriteit te slapen.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @bennoking: Die redenering snap ik niet. Omdat een product met belastinggeld gemaakt is zou een bedrijf zijn eigenbelang opzij moeten zetten om dat product naar de klant te transporteren?

 • Profielfoto
  puccini

  Een ding begrijp ik niet helemaal, de NPO zenders zijn gewoon “Free to Air” te ontvangen ! Ik denk dat het probleem meer betrekking heeft op uitzending gemist !

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Publieke omroepen die om commerciele redengeving geen HD streams aan willen bieden. Lijkt mij een goed plan dat ze zoveel mogelijk geld binnen proberen te slepen maar laten we er dan alsjeblieft geen belastinggeld meer naar toe sturen:)

 • Profielfoto
  Facundo

  Ziggo weet haar eigen producten niet eens in goede kwaliteit uit te zenden. Vier van de zeven Ziggo Sport zenders worden nog in SD-kwaliteit uitgezonden.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ze zoeken het maar uit bij NPO.

  Voldoende alternatieven die wel netjes HD zijn. Who cares over het overige.

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  En ook zo fijn dat als ik via Interactieve TV van Zicco naar uitzending gemist kijk de kwaliteit nog steeds CRAP is! dus zélfs als je betaald krijg je nog nix. Ja, extra abbo van €7,95. DikkeDoei!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kabelaars is best wel een mooi woord..

 • Profielfoto
  Erwin Weber

  Ik vind het belachelijk dat de kabelaars dit durven te doen.
  Je betaald al zo veel geld.

  Sander Delker,waar ben je??????

 • Profielfoto
  Imade

  Heb aan de SP vragen gesteld wat zij hiervan vinden.

 • Profielfoto
  Odie

  De NPO is steeds minder relevant. Over een paar jaar zijn ze gemarginaliseerd. Constant achter de feiten aanlopen. ?

 • Profielfoto
  Patrick

  Klinkt als bs. Kabelaars leveren geen internet zonder tv aansluiting en tv signaal dus hoeven daar helemaal niet bang voor te zijn.

 • Profielfoto
  Odie

  Lijkt me niet. De kabelaars zijn bang dat men alleen nog maar “over the top” gaat kijken en geen kabel-tv abonnement meer wil.

 • Profielfoto
  Aiko

  Ik dacht dat ik de enige in het land nog was die daadwerkelijk televisie via de ouderwetse (coax) kabel bekeek, en de rest van het land allang digitaal aan het kijken was.

  Of moet ik de term ‘kabelaars’ iets minder letterlijk nemen?

 • Profielfoto
  Odie

  Digitaal kijken gaat bij de kabelaars ook via coax hoor:)

 • Profielfoto
  Caszz

  @Odiebla zit dan wel ‘hip’ te wezen met glasvezel hier, maar je hebt gelijk. Ik zou meteen mijn kabel-tv abo (glas-tv?) opzeggen.
  Dan zou een internetaansluiting voldoende zijn.
  Trappen ze helaas niet in:-(

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja. Verbaasd me niets. Slecht is het wel. De publieke omroep is publiek. En zo’n mega bedrijf als ZiggoDome heeft nu wel heel veel te vertellen.
  Ik zal nooit een abonnement afsluiten bij Ziggo. Of NLziet. Ik wil geen commerciële tv. De enige keuze die er dan is om HD te kijken zijn: piraterij. Of een online digitale videorecorder (zoals ik het liever noem).
  Spijtig. Zeker omdat de NPO niet met z’n tijd mee gaat!

 • Profielfoto
  SvS

  NPO heeft best leuke uitzendingen, vaak ook actueel. En het wordt gesponsord vanuit de Kamer middels onze belastingcenten, dus hoezo financiële belangen van de ‘kabelaars’? Helaas is het wel de realiteit en het wordt niet ingegrepen. Hoezo publieke omroepen.
  Hier allang de Ziggo opgezegd; NPO dan maar met lage resolutie kijken bij nieuwsuitzendingen en de rest via andere kanalen zoals Netflix. Nooit meer reclame en Gordon/Jolink en al die andere feestneuzen in hun dertien-in-een-dozijn programma’s. Nooit spijt van gehad.

 • Profielfoto
  puccini

  @SvS
  Inderdaad van die hele commerciële TV drab mogen ze wat mij betreft het meeste door de plee trekken.

 • Profielfoto
  SolidCake

  Als de beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen.

  Veranderingen in de markt met die houding tegemoet komen… KPN’s never ending legacy-problem. Miljarden investeren in een infrastructuur die niet gebouwd is op technologische vooruitgang. KPN begint een meme te worden…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Het is een schande, de kabelaars hebben te veel macht en dat moet veranderd worden. Ik vind dat de verantwoordelijke minister op het matje moet worden geroepen. De NPO is onze publieke omroep, dus geef ons dan ook de hoogste kwaliteit. Mijn belasting centen gaan er naar toe en niet wat de commerciële kabelaars willen, mag niet uitmaken.

 • Profielfoto
  defores

  Wat de klant wil vinden deze bedrijven niet belangrijk?
  Een commercieel belang is een tevreden klant.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Kamervragen van de PVV in 3, 2, 1…

 • Profielfoto
  MEEUW

  Eigenlijk heel triest. We gaan innovatie tegenhouden, de klant maakt ons niks uit.
  want anders gaat niemand meer via de kabel tv kijken.

  Dat geef ook aan wat voor v&d de kabel bedrijven zijn.
  Zijn er tv aanbieders die alleen via tv en tv app alles aanbieden op goede kwaliteit ?

 • Profielfoto
  Ziggo

  Wij hebben, vrijwillig, een set afspraken met NPO gemaakt over doorgifte en betalingen. “Dwingen” is dan wel een verkeerde woordkeuze.
  Erik van Doeselaar, woordvoerder Ziggo

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het woord woordvoerder is dan ook verkeerde woordkeuze.

 • Profielfoto
  defores

  @Ziggo,

  Ik zit met smart te wachten dat de HorizonTV app naar AppleTV komt, de setup box features gebruik ik namelijk niet en ga ik ook niet gebruiken.

  Bovendien is er ook veel vraag naar en krijg je tevreden klanten.
  Zoiets kan je afketsen maar lijkt me geen bevorderlijk plan.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Klinklare onzin! andere publieke omroepen in Europa leveren ook een hogere beeld kwaliteit, dus het kan wel. Neem bijvoorbeeld de BBC, die heeft op hun uitzendinggemist iPlayer gewoon 720p, dat is ook niet full HD maar wel beter dan SD. Beidt dan dat aan. overigens ben ik dankzij een concurent van unlocator/unotelly een trouwe gebruiker van BBC’s iPlayer en livestreams van BBC 1,2,3&4. de NPO keek ik bijna toch al nooit…

 • Profielfoto
  SvS

  @DaveFlash daar wacht ik ook al een tijdje op. Niet moeilijk lijkt me! Beschamend die low res!

 • Profielfoto
  Milt

  @Odiebla Kabelaars zijn er wel bang voor want je kan dan natuurlijk overstappen naar een provider die alleen internet aanbiedt.

  @defores Horizon TV is leuk maar bij veel zenders (vooral bij de commerciële?) kan je niet vooruit skippen. Dit is natuurlijk gedaan om niet door de reclames te kunnen skippen maar erg irritant als je alleen een specifiek stukje wilt zien. Als je het toch probeert wordt je (waarschijnlijk door een bug) ook nog eens een paar minuten teruggezet. Erg irritant en daardoor eigenlijk onbruikbaar.

 • Profielfoto
  iBookMark

  Ik kijk regelmatig naar TV Gemist van Ziggo via een Humax 5200c. De kwaliteit is beslist niet HD, het is SD. Het is maar een beperkt pakket en vaak ontbreken er programma’s.

  De NPO is niet goed bij het hoofd dat ze met de kabelaars tot dit akkoord gekomen zijn. Hogere beeldkwaliteit betekent veel bandbreedte en juist de kabelaars zijn degenen die dat kunnen bieden.

 • Profielfoto
  computer space

  Maak dan maar haast met Digitenne 2.0, die staat ook in 720p op de planning.

  Inderdaad belachelijk die alles-in-een trend. Betaal nu 66€/maand voor beetje data terwijl gas/licht maar 20€ is. Nu over naar de helft, en dat betekent helaas kindertijd en dwdd in 342p, het is maar zo…

  Overgestapt naar Xs4all, goedkoopste glasvezeloptie voor 32,50 (ook xs4all verstopt die mogelijkheid), in glasvezel/kabelwijk mis je die goedkope adsl optie voor data only. Er zijn nog paar glasvezelstunters voor 30€ maar die hebben zo’n belachelijke voorwaarden dat is het gedoe niet waard. Bij xs4all bovendien goede 1.5gbit AC router en optie om eigen voip sip in te voeren en telefoon te gebruiken voor 10€/jaar.

 • Profielfoto
  mac4us

  Sinds de tweede helft van september 2016 zijn de uitzending gemist programma’s van de NPO aanzienlijk scherper. Tot die tijd waren de uitzendingen 640x360p (= 230.400pixels), sinds die tijd zijn ze 960x540p (= 518.400pixels). Nog steeds geen full hd, maar wel standard definition tv. Nergens heb ik hiervan een vermelding aangetroffen. De beeldkwaliteit op het computerscherm is nu aanzienlijk beter. Dit geldt ook voor HBBTV op een smart TV (onder de rode knop).

 • Profielfoto
  zmooc

  Netneutraliteit. Ooit ingevoerd om te voorkomen dat Internetaanbieders discrimineren in wat ze doorlaten. Maar vervolgens eenvoudig te omzeilen middels een contractje met de contentaanbieder teneinde de leidensweg van het ten dode opgeschreven medium TV nog wat te verlengen. Bedankt, Ziggo.