Eerste beta iOS 9.3 brengt nachtmodus en meer grote vernieuwingen

24 reacties

Apple heeft zojuist de eerste beta van iOS 9.3 voor ontwikkelaars vrijgegeven. De beta bezorgt een eerste kijkje op een groot aantal vernieuwingen die Apple in gaat bouwen. De beta is nu alleen voor ontwikkelaars en (nog) niet voor publieke testers.

In iOS 9.3 kunnen we ons verheugen op Night Shift, een ingebouwde f.lux-variant van Apple. Daarnaast is er multi user voor de iPad, helaas voorlopig alleen voor gebruik in het onderwijs beschikbaar.

Nieuw: Night Shift

iOS 9.3 beta 1 krijgt een Ingebouwde f.lux-variant van Apple. Night Shift Reduceert de blauwe kleuren in het scherm zodat het prettiger in het donker lezen is. Kan handmatig of automatisch ingeschakeld worden. De functie is te vinden bij Instellingen > Beeldscherm en Helderheid.
ios93-night

Nieuw: Wachtwoorden voor Notities

Het is in iOS 9.3 beta 1 mogelijk om een notitie met een wachtwoord of Touch ID te beschermen. Dit gaat op basis van individuele noties. De instelling is te vinden in het deel-menu.
ios93notites

Verbeterd: 3D Touch

Er zijn nu meer snelle 3D Touch-acties binnen Apple’s eigen apps beschikbaar. Zo krijgt de instellingen-app een snelkoppeling naar het instellen van de achtergrond en geeft de weer-app je voortaan de mogelijkheid om direct het weer in een van de ingestelde plaatsen op te vragen.
ios93-3dtouch

Verbeterd: Health

De Gezondheid-app van iOS krijgt in iOS 9.3 beta 1 een vernieuwde interface. Gegevens van de Apple Watch zoals bewegen, trainen en zijn nu direct in het dashboard te zien. Bij het toevoegen van gegevens aan het dashboard toont iOS voortaan apps die de gegevens kunnen verzamelen. Vereist een update van Apple Watch naar wachtOS 2.2 beta 1 dat ook is vrijgegeven.
health-9.3

En verder:

 • Apple Watch: Mogelijkheid om meerdere Apple Watches aan een iPhone te koppelen. Vereist iOS 9.3 en watchOS 2.2 beta dat ook is uitgebracht.
 • Activiteit-app: Uitgebreide statistieken van work-outs (gestart op Apple Watch)
 • CarPlay: Apple Music komt volledig naar het dashboard met de bekende functies voor jou en nieuw. Alleen het sociale netwerk Apple Music Connect ontbreekt.
 • Datateller voor Wi-Fi-assistentie: Alle details zijn in dit artikel te vinden.
 • Live Photos: Mogelijkheid om Live Photos te dupliceren (via deel-menu) als gewone foto. Er wordt een foto met volledige resolutie, maar zonder live element opgeslagen (alleen iPhone 6s)
 • iPad Multi User: Voorlopig alleen voor onderwijs. Docenten kunnen accounts voor leerlingen aanmaken en zien welke app leerlingen open hebben. Meer over de onderwijs-functies van iOS 9.3 is op deze themasite van Apple te vinden.
 • iCloud voor iBooks: Niet alleen gekochte boeken, maar alle PDF-bestanden binnen iBooks synchroniseren nu tussen apparaten.

ios93ipad

Wanneer komt iOS 9.3 uit?

De eerste beta van iOS 9.3 is er als beta voor ontwikkelaars en als publieke beta. Wij verwachten eind februari of begin maart de definitieve versie.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nachtmodus en meer zwart in de interface is altijd heel welkom. Nederland is nou eenmaal vaak donker in de herfst, winter en lente.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wanneer komt er een wife security in ?
  Dat ze zogenaamd alles kan zien behalve de dingen die jij niet wil delen met haar :D.
  Leek me iets logische… toch?
  petitie beginnen :)?

 • Profielfoto
  IsSidha

  @MEEUW.. there is an app for that:razz:

 • Profielfoto
  koekiewous

  Zou tijd worden. (Nu nog een downgrade optie voor alle 4s gebruikers)
  Wel supertof dat het er nu inkomt. Ook voor het zeurende vriendje ’s avonds voor het slapen gaan.

 • Profielfoto
  spacefreek

  iPad multi-tasking? Of misschien toch iPad multi-user / multi-accounts?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Maar is die nachtmodus nu alleen de kleurweergave of ook een verdere afzwakking van de helderheid danwel een echte nachtmodus met zwarte achtergronden? Kleuren aanpassen is fijn, maar het is vooral de helderheid die s’nachts voor mij gewoon veel te groot is.

  Verder is het beschamend te noemen dat er voor gewone gebruikers nog steeds geen multi-user is. Al jaren zit ik hier op te wachten zodat de kinderen niet aan mijn bestanden of ongewenste apps gaan zitten. Apple wil graag dat ieder gezinslid een eigen iPad koopt… Echt te duf voor woorden dat dat nog steeds niet kan.

 • Profielfoto
  yasser

  en dit werkt niet op de 4s?…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Maar is die nachtmodus nu alleen de kleurweergave of ook een verdere afzwakking van de helderheid danwel een echte nachtmodus met zwarte achtergronden?

  In deze beta alleen de kleurweergave. Misschien in een volgende ook de helderheid.

 • Profielfoto
  Edwin Onclin

  @ozzie X
  Ik heb op mijn iPhone ingesteld dat als ik 3x snel op de home button druk dan word het scherm nóg donkerder dan als ik de slider al helemaal naar links heb… Is dat wat je zoekt?! En dat zonder jailbreak!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ja Edwin, ik ken die truc en die gebruik ik ook. Maar het is niet altijd stabiel op mijn 5s: soms gebeuren er rare dingen met helderheid en zoomen en moet ik het weer opnieuw instellen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Night Shift, kom maar door!

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Super dat f.lux functionaliteit ingebouwd gaat worden!

  Ik maak al jaren met plezier gebruik van deze app op mijn Mac en iDevices en dat was tot nu toe ook eigenlijk mijn enige reden tot jailbreaking.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  ozzie X, hier wordt ook wel eens ‘Keer kleuren om’ in de nachturen gebruikt, eventueel ook in te stellen met 3x homeknop actie.
  Misschien wat voor jou en anderen?

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik las ergens anders dat je in iBooks vanaf 9.3 (eindelijk) al je boeken kan synchroniseren via iCloud, en niet alleen de boeken die je in Apple’s Store hebt aangeschaft.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Misschien off topic: waarom werkt de omt app nog steeds niet in landscape? Met excuses vooraf, mocht ik het antwoord eerder gemist hebben!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik las ergens anders dat je in iBooks vanaf 9.3 (eindelijk) al je boeken kan synchroniseren via iCloud, en niet alleen de boeken die je in Apple’s Store hebt aangeschaft.

  Dat klopt. Ik ga het artikel zo aanvullen met ontdekkingen die nog na publicatie gisteravond zijn gedaan.

 • Profielfoto
  bisk

  Night shift, interessant. Aangezien ik later op de avond toch vaker m’n iPad pak i.p.v. m’n Macbook Pro. Niet dat ik slecht slaap ofzo:) Wordt ook wel weer eens tijd dat er wat functionaliteit aan IOS wordt toegevoegd.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik heb een slaapstoornis en kreeg gisteren van mijn huisarts te horen dat ik ’s avonds de iPad maar eens niet moest gebruiken om mijn boeken te lezen. Kan niet wachten op de update dus??

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ben al heel tevreden met deze beta. Night Schift is heel leuk, maar vooral Safari is veel sneller. ?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Night Shift werkt niet op iPad Mini (1)….spijtig.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Op welke manier weet Apple dat de gebruiker in het onderwijs werkt en dus wel multi users kan gebruiken?

 • Profielfoto
  Thijs.w

  God.. Typisch Apple weer. Alleen nieuwe functie’s op nieuwe apparaten. Zelfs mijn 5c heeft geen Night Shift. Slaat weer helemaal nergens op dit.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Bij Samsung en co gebeurd precies hetzelfde.
  Mijn vader kocht 2 maanden terug een nieuwe Samsung Galaxy S5 mini en die draait op Android 4. Android is inmiddels bij versie 6.

  Bij Apple kun je geen toestel meer kopen met ios 7….

 • Profielfoto
  Mario Jony van Woensel

  Hallo omt ik heb even een vraagje..
  Ik heb de beta getest en dus een notitie vergrendeld met wachtwoord, [ACCOUNTS]

  Toen ik terugging naar de normale iOS versie (zonder het wachtwoord weg te halen) was de notitie natuurlijk verwijdert omdat het wachtwoord vergrendelen nog niet mogelijk is in die versie!
  Mijn vraag is dus nu: als ik eenmaal de officiële iOS versie met notitie wachtwoorden heb geïnstalleerd als deze uitkomt in maart, kan ik die notities dan terugkrijgen? Of zijn de beveiligde notities voor eeuwig verdwenen?