Data via LED: experimenteert Apple met Li-Fi?

12 reacties

Infrarood anno 2016. Dat omschrijft “Li-Fi” of voluit Light Fidelity misschien nog wel het best. Door LED-lampen op een zeer hoge frequentie te laten knipperen wordt het snel overdragen van data mogelijk. Het menselijk oog ziet de knipperingen niet.

In iOS 9 is nu code gevonden die erop wijst dat Apple op zijn minst aan het experimenteren is met Li-Fi. Dat ontdekte een 19-jarige Twitter-gebruiker. In een library-bestand van iOS 9.1 komt de term LiFiCapability voor.
ios9-lifi

Sneller en beperkter dan Wi-Fi

Li-Fi is nog in een experimentele fase en biedt een aantal voordelen. Omdat het hele zichtbare lichtspectrum wordt gebruikt om data over te dragen, zijn snelheden tot 224 Gbit/s mogelijk. De Estlandse start-up Velmenni heeft al een LiFi-oplossing voor kantoren en industriële omgevingen met prestaties die niet minder zijn dan die van een gigabit LAN-netwerk. Nadelen zijn er ook. Omdat zicht op de lichtbron nodig is, werkt Li-Fi niet door muren heen en kan het verstoord worden door bijvoorbeeld fel zonlicht.

Het trefwoord Li-Fi kan voorlopig nog opgeborgen worden in de categorie ‘niet gerealiseerde Apple-ideeën.’ Zodra er concreet nieuws over de techniek voor optische datatransmissie is melden we dat direct. Tot die tijd is de TED Talk van Harold Haas, de bedenker van Li-Fi, het bekijken waard.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Spam

  Gaat nooit iets worden dat LiFi. Leuk dat het allemaal sneller kan maar dan moet je eerst de data NAAR de lamp gaan brengen. Het is ook niet echt heel nieuw; fiberdata kabels werken al jaren met hetzelfde principe.

  Leuk op papier, gaat niet werken

 • Profielfoto
  Melle

  Je moet de data altijd eerst naar de transmitter brengen. Geen zorg. Wel denk ik de directiviteit, maar ook dat is mms oplosbaar. Zeker iets voor sommige toepassingen. Soms WiFi soms Lte soms Lifi

 • Profielfoto
  LT Barclay

  @spam Tuurlijk joh. Jij hebt er verstand van. Als je niks beters hebt te melden hou dan je mond.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ooit zei er iemand dat het niets zou worden met de iPhone van Apple omdat het geen fysiek toetsenbord heeft en het was te duur. De rest is geschiedenis… ?

 • Profielfoto
  Mich

  Ik zit op dit momenteel op mijn mac boven op de bureau. Airport extreme staat beneden. You see what i mean?

  Ben benieuwd naar deze technologie en hoe dit gebruikt gaat worden. Interessant maar bereikt baart mij ‘zorgen’

 • Profielfoto
  polansky

  Leuk experiment, maar lastig in de praktijk.

  Bij veel (fel) omgevingslicht is het vrijwel niet mogelijk om de signalen van de leds te ontvangen omdat deze wordt overstemd door de grote hoeveelheid omgevingslicht.
  Bovendien mag het licht dan niet door andere voorwerpen geblocked worden. Dit zou dus wel kunnen werken, maar dan waarschijnlijk alleen als twee apparaten dicht tegen elkaar aan worden gehouden.

 • Profielfoto
  Zakske

  De voordelen van lifi zijn dat het eenvoudig, goedkoop en enorm snel is, de nadelen zijn het beperkte bereik, de verplichte line of sight en het is enkel download. Wellicht leuk voor in een grote ruimte, maar dan houdt het ook op.

 • Profielfoto
  steveb

  mooi technologie voor smart city
  stel u voor een hele stad met dit soort straatverlichting

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Het menselijk oog ziet de knipperingen niet.

  Tot over een X jaar daar weer een app voor nodig is. Blauw licht was ook geen probleem… Was dus…

 • Profielfoto
  andrevdvries

  Wat voor sommige huishoudens een probleem is (LiFi kan niet voor muren) is voor bedrijven een groot voordeel. Daar worden accespoints meestal in veel ruimtes geplaatst en op die manier kan bij LiFi geen netwerk worden afgetapt buiten het gebouw.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @spam Tuurlijk joh. Jij hebt er verstand van. Als je niks beters hebt te melden hou dan je mond.

  Meest achterlijk opmerking van vandaag.
  Spam meld alleen zijn mening, dit is een vrije forum waar dat gewoon mag.
  Waarom moet hij zijn mond houden?
  Ben je een soort van communist?

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Leuke ontwikkeling maar meer ook niet, ze kunnen beter de gegevens overdracht via wifi verbeteren. Snelheid via licht is overigens niet sneller dan via wifi.