iPhone 7 zonder minijack? Reken maar!

30 reacties

Het laatste Apple-gerucht is een oude bekende. Apple gaat volgens bronnen van de wisselend betrouwbare Japanse website MacOtakara de iPhone 7 ontdoen van de 3,5mm hoofdtelefoon-aansluiting om de telefoon nog dunner te maken.

Het is goed zoeken naar een hoofdtelefoon met Lightning-plug, alleen Philips heeft er een. Zonder jack-aansluiting zou 95 procent van de hoofdtelefoons onbruikbaar zijn en toch kan Apple het doen. 5 redenen:

1. Verloopje geen bezwaar

Volgens het bericht van MacOtakara wordt de Lightning-connector uitgebreid met een digitaal-naar-analoge omzetter. Zo kunnen ‘oude’ hoofdtelefoons door middel van een verloopje alsnog aangesloten worden. Apple heeft er geen moeite mee om je een verloopje te verkopen. Zo’n verloop je klik je bovendien één keer aan een kabel en laat het verder zitten. Dat is niet bijzonder onhandig of moeilijk.

2. EarPods zijn toe aan vernieuwing

De huidige EarPods werden samen met de iPhone 5 in september van 2012 geïntroduceerd. Bij de introductie van de iPhone 7 zijn ze vier jaar op de markt en is het hoog tijd voor vernieuwing. Het moment om iedere iPhone 7 te voorzien van een setje bijgeleverde Lightning EarPods.
audio-music-cat-201508

3. Beats en MFI

Wat heeft Apple sinds de introductie van de nieuwe EarPods in 2012 gedaan? Het heeft Beats gekocht en kan zo gemakkelijk zelf een koptelefoon met Lightning-aansluiting maken voor iedereen die geen genoegen neemt met de bijgeleverde EarPods. Daarnaast heeft het samen met de release van iOS 8 de mogelijkheid om Lightning-accessoires te maken via zijn Made For i-programma opengesteld. Tot nu toe heeft alleen Philips daarop ingespeeld.

4. Geen vrees om te schrappen

Apple was het eerste bedrijf dat het diskettestation uit de Macintosh schrapte en ook de DVD speler moest er enkele jaren geleden aan geloven. Dan is er nog de 12-inch MacBook met slechts een USB-C-poort en een keur aan verloopjes. De Mac is natuurlijk niet de core-business van Apple, het grootste deel van de winst komt van de iPhone vandaan. Ook bij iOS-apparaten heeft Apple laten zien niet band te zijn om aansluitingen te schrappen. De 30-pins connector die sinds de eerste iPhone aanwezig was, werd in 2012 vervangen door de Lightning-poort. Fabrikanten en consumenten klaagden in eerste instantie, maar wie mist de 30-pins poort nog?
30pins-lightning

5. USB en 24-bits.

En de Mac dan? Die heeft helemaal geen Lightning-aansluiting, maar gelukkig wel USB. Omdat Lightning EarPods digitaal zijn, zouden ze prima via USB werken. Een Mac herkent USB-geluidsapparaten zonder probleem. Als laatste zou de langverwachte switch naar HD Audio in de iTunes Store en Apple Music gemaakt kunnen worden. Via Lightning kan digitale 24-bits audio van studiokwaliteit overgedragen worden. Dat kan een belangrijke troef voor Apple Music worden. Momenteel heeft alleen Tidal 24-bits HD-audio.
earpods-crackedopen

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  ozzie X

  24bits audio klinkt heel mooi en is een mooie toevoeging, maar 99% van de gebruikers zal het niet horen of merken. Maar marketingtechnisch natuurlijk wel weer een leuke.

  Die 24 pins aansluiting mis ik inderdaad niet, maar Apple is wel het type bedrijf dat om de paar jaar (soms sneller) zijn aansluitingen gaat veranderen. Dus ook die Lightning zal niet erg lang in leven blijven denk ik.

 • Profielfoto
  SvS

  Reden des meer om niet teveel geld uit te geven aan accessoires wat afhankelijk is van bepaalde type aansluiting. Bijv speakers met 30 pin dock-aansluiting.

 • Profielfoto
  Usain

  Om dunner te maken is het nog niet nodig. de Oppo R5 (4,85mm dik) en de Vivo Air (5,1mm dik) zijn allebei dunner dan de iPhone 6s (7,1 mm) en hebben allebei een 3,5mm mini jack.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Lijkt mij persoonlijk wel fijn om een verloopje in te kunnen prikken ipv je hoesje er telkens af te moeten slopen om die net iets dikkere minijack aan te kunnen sluiten.

 • Profielfoto
  Diastro

  Tidal is niet 24 bit, maar “slechts” 16 bits, 44.1 kHz lossless.

 • Profielfoto
  SvS

  Lijkt mij persoonlijk wel fijn om een verloopje in te kunnen prikken ipv je hoesje er telkens af te moeten slopen om die net iets dikkere minijack aan te kunnen sluiten.

  +1 (zo irritant he)

 • Profielfoto
  App69

  iPhone 6S, 7,1 mm
  iPod Touch, 6,1 mm

 • Profielfoto
  Niels

  Waarom zou je in godsnaam nog gaan liggen prullen met verloopjes of earpods met een nieuwe aansluiting, maak toch gewoon een draadloos setje

 • Profielfoto
  freewel

  waarom niet gewoon gelijk door naar USB C? lijkt mij de beste oplossing

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als er een gratis verloopje wordt meegeleverd lijkt me dit geen probleem, echter Apple kennende (het Apple van vandaag de dag) kost dat ding straks ook 60 euro.

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Toen ik de titel las dacht ik even dat Apple ons allemaal over wil laten overstappen op wireless audio, maar audio via lightning kan ik denk ik wel mee leven.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Oh mijn god.. Wat een slecht eerste argument.

  Apple heeft er geen moeite mee om je een verloopje te verkopen.

  Nee, natuurlijk hebben zij daar geen moeite mee!

  Ik ben overigens geen audiophile, maar waarom niet een 2,5mm jack..? Scheelt ook weer een millimeter. Alhoewel, zoals in de vorige comments is te lezen, is het schrappen van de 3,5mm jack niet eens nodig..

 • Profielfoto
  Ce

  Ik weet niet welke iPhone het ook al weer was, volgens mij de 3G, waarvoor ook een verloopstukje nodig was. Verschrikkelijk irritant. Je moet ‘m overal meeslepen en op de verkeerde momenten heb je ‘m op de verkeerde plek liggen (Ik gebruik meerdere headphones/in-ear phones). Zou zo’n ding 3-5 euro kosten koop je er meteen meer maar Apple kennende gaan die krengen 39,95 kosten. de 3.5 mm connector afschaffen om het toestel nog dunner te maken dan prettig is hoeft voor mij niet. Doe er maar een iets grotere batterij in. Toch typisch Apple…verwijder een aansluiting van een apparaat waar niemand echt om gevraagd heeft en die niemand in de weg zit. De smartphones beginnen inmiddels oncomfortabel dun te worden en dus dient het m.i. geen enkel doel. Om je oude spullen toch te kunnen gebruiken moet je weer bijbetalen. Het is gewoon een ordinaire prijsverhoging..net als die USB-C hub voor de Macbook…werkelijk idioot. Ze zijn daar bij Apple wel bereid om enkele millimeters ruimte op te offeren- en een kleinere batterij te gebruiken- voor een grotere/andere taptic engine.

  Oh ja, laten we de extra adapter niet vergeten om zowel op te kunnen laden als muziek te kunnen luisteren. Kosten 59,95.

 • Profielfoto
  Nosferius

  Raymon,

  er was toch ook sprake van een patent op een dunnere 3.5mm aansluiting waar ze aan werkten? Dit kan ‘m dus ook nog worden:

  http://9to5mac.com/2015/09/22/apple-patents-half-height-3-5mm-headphone-jack-ready-for-slimmer-future-iphones/

  Ook met een dergelijke aansluiting zal er wel een verloopje nodig zijn om conventionele plugs te kunnen blijven gebruiken.

  Zelf vind ik het op zich niet erg want inderdaad met mijn huidige iPhone moest ik mijn hoesje ook iets bijknippen om mn plug erin te kunnen doen zonder het hoesje telkens te hoeven verwijderen.

 • Profielfoto
  storbuzs

  En niet meer naar muziek luisteren terwijl je iPhone aan het opladen is… Bummer for me:sad:

 • Profielfoto
  yasser

  waarom leveren ze een niet gewoon draadloze EarPods bij?

 • Profielfoto
  Tov

  Omdat je die steeds moet opladen, is niet handig!

 • Profielfoto
  Tov

  Lijkt me toch echt heel bijzonder als voor audio een verschillende aansluiting wordt voorzien op een iPhone een een Macbook. Daar geloof ik niks van.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Waarom toch weer een gat in de iPhone? Liever zie ik een soort Mac-safe oplossing, magnetisch en waterdicht. Zoals bij de iPad pro!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Als we dan toch gaan schrappen, gooi dan alle gaten dicht en maak het ding eens bestand tegen een oudhollandsche regebui… Het is nu buiten van dat oerhollandsche graftakkenweer en ik heb voor de zekerheid mijn iPhone toch maar even van de spijkerbroek naar de tas verplaatst (die wel waterdicht is).

 • Profielfoto
  Spam

  Mijn gevoel zegt dat dit weer zo’n broodje aap verhaal is. Ja Apple zal misschien een kleinere phonejack willen introduceren maar ik denk dat ook zij niet kunnen onderschatten dat de jack nog steeds erg veel gebruikt wordt.

  De parallel trekken met UBC-C gaat niet echt goed op; het meerendeel van de macbook air’s hangt heel vaak niets aan. Dus de keuze om eraf te stappen is logisch, misschien wat snel en wat karig (waarom geen 2?) maar wel begrijpelijk.

  Er zijn nog veel teveel mensen die de phonejack gebruiken. Bluetooth is gewoon niet zo goed als bedraad en de markt is er veelste groot voor. Bovendien kan je dan niet opladen en luisteren tegelijk.

  Nee, ik denk niet dat dit gaat gebeuren..

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Tidal is geen 24 bit inderdaad, maar gewoon 16 net als de rest.
  Dat zou je even moeten aanpassen.
  Geen van de grote streamingdiensten heeft 24 bit.
  Alleen kleintjes zoals HDtracks, Linn Records en Bowers & Wilkins.

 • Profielfoto
  Hduebf Dgfuhf

  @Usain, inderdaad mooi die Oppo R5, maar als je naar de iPhone 6 kijkt met zijn gebogen contouren zie je dat je amper nog plaats hebt tussen de 3.5 mm HeadPhone Jack en de antennabreaks/het scherm

 • Profielfoto
  yasser

  De beste oplossing zou zijn geen poorten meer!! draadloze oortjes en draadloos opladen

 • Profielfoto
  Nora is back

  Ja, ze willen ‘m dunner maken, maar dat is niet alleen maar afhankelijk van de doorsnede van de koptelefoonaansluiting, maar vooral van het volume dat deze inneemt in de iPhone. In plaats daarvan kunne ze weer mooi wat accu plaatsen o.i.d., en dit kan dan over zijn geheel dunner worden. Het zal wel tiende millimeter werk zijn, maar vele kleintjes…..

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Als ze nou de Lightning port van de nieuwe Magic Mouse aan een van de zijkanten hadden geplaatst, dan kon je makkelijker opladen PLUS kan je de Liyghning EarPods straks ook erop aansluiten en dan vervolgens via je muis of toetsenbord of trackpad naar je muziek luisteren. Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Het lijkt mij weer zo’n situatie als de pin naar Lightning transitie. Ik vond het eerst ook helemaal niets maar het wend wel. Als Apple dit mogelijk kan maken, vind ik het best, maar dan moeten zij ook alle muziek in hun Store vervangen door 24-bit.

  En yasser. Ik ben het met je eens. Op zo’n manier kan het ook waterdicht worden in plaats van alleen waterbestendig.

 • Profielfoto
  Zakske

  In plaats daarvan kunne ze weer mooi wat accu plaatsen o.i.d., en dit kan dan over zijn geheel dunner worden.

  En ondertussen steekt de camera uit de behuizing, wat de nood om het ding dunner te maken totaal overbodig en zelfs lachwekkend maakt.

  Ik snap werkelijk niet waarom de 3,5 mm stereo jack zou moeten verdwijnen. Het is een oud ontwerp, maar goedkoop, universeel inzetbaar en super degelijk. Dit in tegenstelling tot de Lightning kabels van Apple, die zelfs op Apple.com een absurd slechte score krijgen.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik kan zo ongeveer een groothandel beginnen in ‘verloopstukken’ die de Fruitboer ons door de strot ramt.

  Voor laptops, iMacs iPods iPhones, beeldschermen, externe devices.

  Ergerlijk en dit in tijden waar men roept om de planeet te redden….
  uniformiteit,
  over merken heen
  Dringend jongens.

  U zal het wss wel vooruitgang noemen.
  (kul, hele flauwe zelfs)

 • Profielfoto
  Nora is back

  @Zakske Dat de camera uitsteekt is geen reden on de telefoon niet dunner te maken. Het toont wel aan dat de cameratechniek achter blijft bij wat Apple wil. Daar moeten ze dus meer aan werken.

  Een iPhone met een dikte van een een iPod zie ik wel zitten. Dat zou een heel mooi staaltje techniek zijn. Verder vraag ik niet zoveel van mijn telefoon, ik gebruik enkele apps vaak, zoals mail, Things, safari, hue, notities, wekker, nos, weer, podcasts, contacten, agenda en sommige apps soms, zoals gezondheid, muziek, sonos, rekenmachine, foto’s.

  Voor mij gaat het er om dat ik blij word van het ding dat ik veel gebruik door de dag heen, en dat doe ik wanneer ik telkens verbaasd ben over het apparaat. Ik gebruik nu een 5S en ben iedere keer weer blij en verbaasd. De 6 vond ik qua ontwerp niet indrukwekkend genoeg om dit te overtreffen, maar een iPhone van 6mm dik zou dit wel doen. Laat maar komen, en die camera kan me gestolen worden.

 • Profielfoto
  snipper

  ‘Fabrikanten en consumenten klaagden in eerste instantie, maar wie mist de 30-pins poort nog?’

  Aangezien de 30-pins aansluiting al 3,5 jaar geleden is vervangen voor Lightning, wat een langere periode is dan de meesten met hun iPhone doen, is dit niet zo’n sterk argument.

  Dit was overigens veel irritanter en ingrijpender dan het schrappen van floppy-drives en DVD-spelers omdat vrijwel niemand die nog dagelijks nodig had toen ze weggelaten werden. Allerlei iPhone/iPad speaker/opladers waar niets aan mankeerde, kon je in het ergste geval weggooien, alleen omdat er geen verloopstukje op paste. Je komt ze nog steeds tegen in hotelkamers en vakantiehuisjes.