OMT vs. Swatch: see you in court?

40 reacties

Er kwam bijzonder nieuws binnen vandaag op de OMT-burelen: de Zwitserse horlogemaker Swatch heeft ‘One More Thing’ als handelsmerk geregistreerd. Uiteraard als een steek onder water naar Apple die sinds kort concurreert met de Apple Watch.

De knappe koppen op de juridische afdeling van OMT zijn alvast bijeen gekomen om de messen te slijpen, want de plaagactie naar Apple is natuurlijk een rechtstreekse aanval op ons.

In 2007 wijzigden wij onze naam van macosx.nl naar onemorething.nl, nadat we van Apple Nederland gehoord hadden dat we op de radar van de juristen in Cupertino waren gekomen. Een cease or desist brief zou niet lang op zich laten wachten, omdat Mac OS X een handelsmerk van Apple is.

Mocht er zich nog een merkenrecht-advocaat onder de Apple-fans op OMT bevinden, die ervaring heeft met dit soort brieven en die zin heeft in een pro-deo klusje…

;-)

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  -Mark-

  Lol! Go get them boys!:D

 • Profielfoto
  Betatester

  Hoe durven ze, slijp de zwaarden

 • Profielfoto
  Oud

  Dat doen ze gewoon expres:)

 • Profielfoto
  Betatester

  En trek ter strijden

 • Profielfoto
  Mich

  Is toch alleen maar in Zwitserland dat ze hebben dacht ik?

 • Profielfoto
  Nawfal Serraji

  Dit kan een flinke financiële boost geven aan OMT gezien een goede kans op een vergoeding. Ik zeg, nieuw hoofdkantoor en alle fans een gouden Apple watch

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Is OMT dan officieel een geregistreerd handelsmerk?

 • Profielfoto
  html-junky

  Waarom heeft ONM zichzelf nooit als handelsnaam aangemeld?

 • Profielfoto
  html-junky

  ONM had natuurlijk OMT moeten zijn:angel:

 • Profielfoto
  stefsegers

  ze staan ingeschreven bij de KvK.. ik zou meteen KvK ff bellen… eventueel de DAS erop los laten?

 • Profielfoto
  hokkie

  Interessant leesvoer!!

  http://www.ie-forum.nl/?//Slogans+als+merk////31018/

  Staan ook wel wat verwijzingen in

  EDIT:

  Onder geregistreerde landen zie ik NL niet staan?!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Uiteraard is OMT pas (veel later) ingeschreven bij de KvK dan dat Apple deze term hanteerde.

  Overigens is inschrijving bij de KvK iets anders dan vastleggen van je ‘bedrijfsnaam’ of ‘reclame-slogan’.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Jezus, wat is Swatch flauw bezig. Mensen die Apple een beetje volgen weten dat het zinnetje “one more thing” verbonden is met Apple zoals Steve Jobs dat ook was. Ik betwijfel dat ze zich hiermee populair(der) gaan maken bij potentiële kopers.

  Elders las ik dat ze ook het zinnetje “Tick Different” wilden patenteren, als overduidelijke verwijzing naar de slogan “Think Different,” uiteraard.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Zoals KW al schrijft, alleen KvK zegt niks.
  Niet vast gelegd, dan ben je klaar.
  Maar goed, ik ben geen avocado en ik heb er ook niet voor gestudeerd.
  Beter navragen dus, maar mijn gevoel is niet positief.

 • Profielfoto
  Rob Visscher

  Even contact zoeken met De Merkplaats in Amsterdam. Zijn hierin gespecialiseerd.
  Maar als je zelf niets hebt vastgelegd weet ik niet hoe sterk je staat.

 • Profielfoto
  1984

  En waar heeft Steve Jobs dat “one more thing” vandaan……..

 • Profielfoto
  hokkie

  @NoPlasticPhones; Consumenten interesseert het geen moer welk slogan je gebruikt, gejat of niet… Als ze een horloge mooi vinden, kopen ze die.

  En het feit dat OMT hier nu een blog over schrijft, wij hier over bakkeleien, hebben ze al weer gratis reclame. Ik had nog nooit van Swatch gehoord, sinds vandaag;)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En waar heeft Steve Jobs dat “one more thing” vandaan…

  .
  Legendarisch ja. Waar vind je dat nog, een detective-serie die 32 jaar loopt.:)

 • Profielfoto
  geanonimiseerde gebruiker

  Pro Deo? Die Mol is toch miljonair?

 • Profielfoto
  Shyos

  Het zal zo’n vaart niet lopen voor OMT!

 • Profielfoto
  Gigs

  Ik heb net op de sites van benelux- en europese merkenbureau gekeken. (Die van de benelux – BBIE – doet ‘error’ als je op OMT zoekt. De Europese doet het wel.) Er bestaan verschillende OMT merken. Het lijkt erop dat het merk van Swatch is ingeschreven op of via het Franse merkenbureau.
  https://oami.europa.eu/ohimportal/nl/search-availability
  https://www.tmdn.org/tmview/welcome
  Ik heb ook wel eens zoiets aan de knikker gehad. Je moet gewoon een inschrijving doen mbt tot een produktgroep die zij niet dekken en daar zijn er meestal genoeg van. Wel het liefst iets in relatie tot publiceren, uitgeven, website in de lucht hebben, etc. Goeie uitleg over produktgroepen via de BBIE-site.
  Succes.

 • Profielfoto
  Gigs

  Overigens zal het zo’n vaart niet lopen; ik ga er niet vanuit dat jullie de site kwijtraken ook al doe je niets. One More Thing zijn drie gewone woorden en zijn lastig als zodanig echt goed te beschermen. Het feit dat Columbo en Steve Jobs die ‘kreet’ al gebruikten geeft al aan dat het m.o.m. algemeen taalgebruik is.
  Maar mocht je het toch willen vastleggen dan via het Benelux merkenbureau: BBIE.
  https://www.boip.int/wps/portal/site/home/!ut/p/a1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOKdg5w8HZ0MHQ0MfJ3MDTx9Hb28_Xz8jC0CDPSD83L0C7IdFQFx9t9O/
  Voor de bovengenoemde produktklassen (uitgeven, publiceren via het www, enz.)
  Kost een paar honderd euro maar dan sta je bij gedonder in de toekomst nòg een stuk sterker.

 • Profielfoto
  4you
 • Profielfoto
  Gigs

  @ 4me
  In het document dat bij WW – en ook hierboven – wordt aangehaald staat niet: ‘One More Thing’ maar ‘SWATCH One More Thing’.
  ’t Is dus volgens mij bluf dat ze ‘One More Thing’ / ‘Just One More Thing’ zouden kunnen claimen want dat zijn ondertussen gevleugelde, veelgebruikte woorden. En geen zelf ‘ontworpen’ woorden zoals ‘Nescafé’ of ‘Swatch’ of zo.
  Laat je dus vooral niet op stang jagen.
  Overigens: als je via https://www.tmdn.org/tmview/welcome de merken OMT opzoekt zie je dat Swatch voor het logo dat daar gebruikt wordt flink inspiratie heeft opgedaan bij onemorething.nl………

 • Profielfoto
  Gigs

  Nog een hint dat ze ‘One More Thing’ niet als woordmerk hebben kunnen claimen is dat ze de spreuk in een logo hebben gebruikt. Het is dus een beeldmerk (met een van OMT.nl gejat logo).

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja kwestie van wie het eerst komt…? Sorry maar dan hadden jullie de naam (evenals apple) maar moeten registreren.

 • Profielfoto
  klonic

  @ KarelWillem
  ‘One more thing’ is niet uitgevonden door Apple. Als ‘Apple’ iets zegt is het ook niet direct van hun. Deze website gebruikt het daarentegen als zijn identiteit.

  Zoals je hier kan lezen, verkrijg je een trademark (in de VS in ieder geval) door het gewoon te gebruiken. Je kan het ook vastleggen bij het ‘United States Patent and Trademark Office’. Maar als jij dat registreert nadat iemand al 5 jaar die naam gebruikt, dan zit je dus fout als je dat kan bewijzen. Daarnaast lijkt het dat trademarks niet geldig zijn in normaal taalgebruik. De zin ‘one more thing’ is niet verboden zonder toestemming van de ‘trademarkhouder’ net zoals Apple nog steeds een zin mag gebruiken als ‘Look at this beautiful orange color we used for the ….’, ondanks dat er een telecomprovider bestaat die zo heet. Swatch heeft de merknaam echter enkel in Zwitserland vastgelegd, hoe de wetten daar werken weet ik niet, maar ze reiken in ieder geval niet buiten Zwitserland. Uit het artikel blijkt dat Apple zich geen zorgen hoeft te maken. De naam iWatch is eveneens door Swatch geregistreerd, maar ook door een Italiaans bedrijf. In welke landen dit geldig is weet ik niet.

  Wat wel uit het artikel blijkt is dat trademark recht niet automatisch internationaal is. Met andere woorden, hier is ‘one more thing’ en ‘onemorething’ van deze website en in Zwitserland van Swatch. In de VS is het niet van Apple, omdat zij het nooit als merk hebben gebruikt (al kan je daar over twisten, ik ben voorlopig van mening dat dat niet zo is).

 • Profielfoto
  swift_dev

  Omt.nl is ook via Zwitserland te bereiken (toch?) , dus dan was Omt.nl eerder met het gebruiken van het handelsmerk, en bezit het het handelsmerk internationaal (tenzij de lokale wetten verplichten het officieel vast te leggen). Misschien is het echter als een patent: je moet kunnen bewijzen dat je de eerste en enige bent die het verzonnen heeft en/of gebruikt. Als bewijs dat Omt.nl eerder was met het gebruik van het merk, kan je de WHOIS gegevens aanvoeren.

 • Profielfoto
  @IboOrgut

  Handelsrecht gaat voor merkrecht (in ieder geval in NL). Dus als je kunt aantonen dat je met een specifieke naam / merk handelde vóórdat zij het registreerden, sta je theoretisch sterk.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat gaat iedereen er lekker serieus op in.:) Wel mooi om te zien dat er zo’n hoop huiskamer-juristen zijn.

  Er is toch niet echt iemand die denkt dat ze hier bij OMT ook maar een seconde verwachten dat ze een brief van een advocaat krijgen?

 • Profielfoto
  polansky

  Ach misschien zit er nog een mooie villa in het verschiet voor Jan David.
  Lekker verkopen die domeinnaam een gouden apple watch kopen en een weekje curacao boeken op kosten van Swatch.

 • Profielfoto
  DVvH

  De Vloek van Helena kent geen genade, dit was nog maar het begin!!!
  MWAHAHAHAA MWOEHAHOEHOEHAHAHAHA

 • Profielfoto
  recoiller

  De kans is groot dat er geoordeeld wordt dat de ‘merken’ naast elkaar kunnen bestaan aangezien jullie verschillen van product of dienst. Een nationale site met nieuws over Apple is iets heel anders dan een smart watch, zelfs als jullie site gaat over een merk dat ook smartwatches maakt.

  Eigenlijk kan ik me voorstellen dat Apple interesse heeft om jullie bij te staan juridisch als jullie het opnemen tegen Swatch. Dan zal het echter alleen om Nederlandstalige gebieden gaan wat voor Apple waarschijnlijk weer niet voldoende is om er iets mee te doen.

 • Profielfoto
  MEDicAPPle

  Swatch = patent troll.

 • Profielfoto
  Betatester

  Hee DVvH waar heb je het over

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Ja, pro deo. Goede Nederlandse mentaliteit.

 • Profielfoto
  zulu

  Eigenlijk vond ik het al apart dat jullie bogen voor de naam macosx.nl bij Apple. Ik kan me niet voorstellen dat ze voor jullie bestaan de naam hadden gepatenteerd bij een Nederlandse host.
  Ik heb ooit geleerd van een goede Nederlandse jurist dat als de feiten kloppen je de zaak wint.
  Het feit is dat ‘one more thing’ nooit aan een individu gelieerd kan worden en helemaal niet aan een bedrijf.
  Nu jullie na jaren hard werken succes hebben willen ze meesurfen op jullie succes
  Op globaal niveau een verloren zaak voor Apple.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Nu jullie na jaren hard werken succes hebben willen ze meesurfen op jullie succes…

  .
  Ik denk dat zowel Swatch als Apple niet echt de behoefte (nodig) hebben mee te liften op een Nederlandstalige hobby-site.

 • Profielfoto
  sedikit

  Het moet niet gekker worden: Apple kan de hele wereld wel willen claimen. En deze site moet niet zo kinderachtig doen, en wat meer blijk geven van talenkennis. Gewoon een plaagstoot van Swatch! Kunnen Apple en OMT daar niet tegen?! “One more thing” betekent niets anders dan een variatie op het Nederlandse “Oh ja, en dan nog dit”. Een beetje gênant om een gebruikelijke zin te moeten uitleggen

 • Profielfoto
  Betatester

  Het is een grap
  Een grap moeten uit leggen is ook wel een beetje…