Douchen als Tim Cook met Nebia Shower

28 reacties

De makers van deze douchekop kunnen zich geen betere start van hun Kickstarter-campagne wensen. Niet alleen was het doel van 100.000 dollar binnen no-time gehaald, ook Apple CEO Tim Cook heeft in de Nebia Shower geïnvesteerd.

Wat maakt de Nebia Shower zo speciaal? Het systeem verbruikt 70 procent minder water, maar weet ook een 10 keer grotere wateroppervlakte te creëren. Dit door het water in kleinere druppels te vernevelen.

Water besparen is belangrijk en zeker in Apple’s thuisstaat Californië, waar extreme droogte steeds vaker voorkomt, is iedere druppel meegenomen. In de Kickstarter-video wordt gouverneur Brown van Californië dan ook aangesproken om de Nebia Shower eens te proberen.

De Nebia-douches zijn de afgelopen tijd geplaatst bij diverse bedrijven in Silicon Valley, waaronder de campus van Apple, Google, Stanford en door heel de VS bij luxe sportscholen van Equinox Gyms. Als je ook zo’n douche wilt, moet je je haasten. De early bird special van 250 dollar is al uitverkocht. De levering laat overigens nog even op zich wachten, op dit moment is mei 2016 het doel van de Nebia-makers.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Marius1976

  Wil geen zwartkijker zijn, maar het vernevelen van water kán gevaarlijk zijn (Legionella besmetting).

 • Profielfoto
  Macteach

  Ik heb mijn schoonvader verloren aan een Legionella-besmetting, het gevaar wordt inderdaad zwaar onderschat: bij inademing (vooral bij verneveling dus) kun je binnen 10 dagen overlijden op een zeer onaangename manier…:-(
  Bij gecontroleerde bedrijven wellicht een minder groot risico, maar bij oudere huizen na twee weken vakantie onder een dergelijke douche gaan staan is inderdaad gevaarlijk…

 • Profielfoto
  venco58

  Daarnaast vraag ik me af of het aan te sluiten is op de Nederlandse standaard.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik heb werkelijk geen idee wat voor science fiction-water ze daar hebben, maar hier zit er dus kalk in het kraanwater. Een dergelijk systeem slibt met andere woorden in geen tijd dicht.

  Dus nee; ik wil niet douchen zoals Tim Cook, dat is praktischer én veiliger.

 • Profielfoto
  IsSidha

  het water in de VS is heel anders dan hier in NL
  ontdaan van allerlei stoffen zoals kalk, maar rijkelijk weer aangevuld met chloor en fluor en andere rommel.. daarom ook dat je drinkwater koopt in de winkel en niet uit de kraan tapt

 • Profielfoto
  Bitt3rsun

  Op de Kickstarter website staat wel iets vermeldt over hard water. Er staat namelijk dat de douchekop net als alle andere douchekoppen gereinigd kan worden met een reinigingsmiddel (zuur). Bron vermeldt: If you have hard water, Nebia can be cleaned like other showers using an acidic solution or cleaner like CLR if build up occurs. Ik kan me voorstellen dat de kalk opbouw sneller gaat, omdat de opening waar het water uitkomt, smaller is.

  Ik moet zeggen dat ik er over nadenk om zo’n douche aan te schaffen. Ik vind het een behoorlijke innovatie. Iets wat de laatste tijd zeldzaam is. Jammer genoeg verzenden ze niet naar Nederland:sad:

 • Profielfoto
  Bitt3rsun

  Ik zie net dat ze toch naar Nederland shippen. Kost wel €69,-.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Leuk speeltje maar je krijgt je investering nooit terug. Als je 400 dollar aan water moet besparen dan ben je nog wel even bezig lijkt me…

 • Profielfoto
  Picturethat

  Ik zou er pas wat aan hebben, als m’n buren er ook eentje nemen. We betalen in onze portiek de rekening gezamenlijk voor het water

 • Profielfoto
  polansky

  Een mooie douchekop, maar zeker niet zonder de nodige risico’s.

  Een vakantie van 2 weken is voldoende om legionella in de leidingen te krijgen. Zeker als het net als deze zomer een paar keer goed warm is geweest en de leidingen zelf ook warm zijn geworden. legionella gedijt het beste in water tussen de 20 en 45 graden. Precies de temperatuur dat je het liefste douched. Pas boven de 55 graden sterft de bacterie af. Deze douchekop is dus behoorlijk gevaarlijk, omdat legionellla besmetting zich juist voordoet door verneveld water en niet zozeer in druppelvorm.

  Bovendien is 400 euro + 30 procent waterverbruik ook niet zomaar terugverdient. Tegen de tijd dat je op het break-even punt komt is de douchekop alweer aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Een mooie douchekop, maar zeker niet zonder de nodige risico’s.

  Een vakantie van 2 weken is voldoende om legionella in de leidingen te krijgen. Zeker als het net als deze zomer een paar keer goed warm is geweest en de leidingen zelf ook warm zijn geworden. legionella gedijt het beste in water tussen de 20 en 45 graden. Precies de temperatuur dat je het liefste douched. Pas boven de 55 graden sterft de bacterie af. Deze douchekop is dus behoorlijk gevaarlijk, omdat legionellla besmetting zich juist voordoet door verneveld water en niet zozeer in druppelvorm.

  Dat bedoelde ik in mijn post! Overigens is dat risico wel met èlke douchekop aanwezig omdat er altijd bij douchen een zekere verneveling plaatsvindt.

 • Profielfoto
  polansky

  Precies, er wordt niet voor niets geadviseerd om na de vakantie de leidingen minimaal 10 minuten met heet water door te spoelen en daarbij goed te ventileren.

  Wel een mooie douchekop overigens, ook al zal ik hem niet aanschaffen.

 • Profielfoto
  IsSidha

  het is natuurlijk een lovend streven om water te besparen maar waarom zou je.. er is immers meer dan genoeg.. welliswaar een beetje zoutig maar ook dat is op te lossen.. bovendien dondert er van de Niagara Falls per minuut meer water naar beneden dan ons durp in een jaar kan verbruiken

  het zou beter zijn om het jaarlijkse smeltwater in California op te vangen in basins in plaats van het in de grote geulen zo snel mogelijk de zee in te krijgen.. just saying

  bovendien.. ik vind dit complete prut.. ik heb liever een stortbui dan zo’n miezerig neveltje

 • Profielfoto
  StefanV

  Hadden we niet een veel innovatiever Nederlandse uitvinding, die wel eens waar duurder maar veel meer besparing levert?

  Volgens mij heet die Upfall shower ofzo.
  Dus in dat filmpje zeggen dat er al een century geen innovatie meer is klopt niet.

  en dan even wat anders, ik snap de meerwaarde van dit artikel niet op een Apple Site. Leuk dat Tim Cook deze douche koopt, maar wat heeft dat met Apple als merk/bedrijf te maken? Beetje casual friday dit bericht en volgens mij is het pas woensdag;)

 • Profielfoto
  imathijs

  Oh cool! Als Tim Cook binnenkort nieuwe stofzuigerzakken koopt, koop ik die ook! En welke shampoo gebruikt hij?

 • Profielfoto
  joram

  @Macteach:
  http://www.woonzorg.nl/ik_huur/reparatie__onderhoud/legionella
  http://www.stichtingveteranenziekte.nl/over-legionella/42-vragen

  Legionella krijg je niet zomaar via de douchekop. Sowieso komt dat water via je cv-ketel naar je douchekop, en als je de temperatuur van de cv-ketel hoog genoeg zet zul je daar eigenlijk nooit last van hebben. Daarnaast, áls je een week niet gedouched zou hebben, laat je de kraan een minuutje lopen voordat je onder de douche stapt… dus legionella krijgen door te douchen, is een héél kleine kans.

  Duur is die douchekop daarentegen wel… als je met z’n 2’en bent kost het jaren voordat je dat geld hebt terugverdient. Maar een reële kans op legionella met die douchekop? Die is amper aanwezig.

  Die 25-45°C waarin Legionella zich lekker bij voelt, is ook nog eens bij stilstaand water. Denk aan een boiler of cv-ketel waar de temperatuur te laag van staat (onder de 60°C). Die bacterie hoort dus al dood te zijn voor hij de watervoorraad in de cv-ketel of boiler uit komt, want elke cv-ketel of boiler hoort een vat-temperatuur te hebben van minimaal 60°C. En het stilstaande water in je leiding na een vakantie, dan wordt toch al aangeraden om dit een minuutje te laten lopen. Die douchekop is gewoon prima.

  En vergeet niet dat áls die kans aanwezig zou zijn, dat ze in “sue-happy” Amerika daar wel wanten van weten. Zelfs al is alles daar uit het water gefilterd en aangevuld met chloor e.d.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @IsSidha: Uhh, als ik jou was zou ik eens met onze koning praten en het hem allemaal eens goed helder te maken hoe het allemaal moet. En ben je wel eens verder de grens over geweest dan België? Water is er echt niet genoeg hoor.

  OT: Ook ik heb liever een grote stortvloed aan druppels dus geen Tim Cook kop voor mij.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Sommige azijnpissers weten hier op dit forum toch altijd weer om van iets innovatief en noodzakelijk, iets belachelijk te maken.

  On topic :

  Alleen spijtig van de hoge prijs…

 • Profielfoto
  maconly

  Zoveel respect ik had voor Jobs zo vermoeiend vind ik tim cook

 • Profielfoto
  Pokerface

  Verrassend (of eigenlijk ook weer niet) dat iedereen het vanuit financieel oogpunt bekijkt in plaats vanuit een idealistisch oogpunt. Als iedereen alles altijd voor de goedkoopste prijs wil en er zelf beter van wil worden, dan blijven we ook voor altijd met de plofkip, het kist kalf en de legbatterijeieren zitten…

 • Profielfoto
  THX-1138

  Filmpje heeft een hoog TellSell gehalte.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Sommige azijnpissers weten hier op dit forum toch altijd weer om van iets innovatief en noodzakelijk, iets belachelijk te maken.

  On topic :

  Alleen spijtig van de hoge prijs…

  Eerste twee comments neem ik anders behoorlijk serieus en zijn niet bedoelt om azijn te pissen, maar om te waarschuwen voor het klaarblijkelijke gevaar wat dit product met zich mee brengt.

  Daarbij zal extra kalkopbouw zoals eerder aangegeven wat je vervolgens moet reinigen met zuur, wat op de lange termijn wellicht meer vervuiling veroorzaakt in vergelijking met het watergebruik nu.

  Snap niet dat dit azijn pissen vindt… telt onze mening niet? Bottom line zijn wij degene die beslissen of het een goed product is door het te kopen of niet..

  T is leuk dat je heel enthousiast bent, ik ook maar alles komt met zijn voor én nadelen.

 • Profielfoto
  Joffry

  In het promo-filmpje zie je, dat de verneveling nogal sterk is en dat de badruimte misschien na een douche helemaal vol met nevel komt. Ik vraag me af hoe je al dat vocht krijgt afgezogen met je bestaande ventilatie.
  Maar misschien zie ik wel te zwart in.
  Wat al eerder genoemd is, lijkt ook mij hard water een probleem gaat vormen. Je wil niet elke dag je douchekop ontkalken.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Ja, die paar overpriced douchekoppen gaan het probleem oplossen…

  Kijk eens even hoeveel knalgroene tuintjes je ziet op de satelliet in Maps!
  Bovendien heeft een beetje bewoner met centen een zwembad in de tuin.

  Beetje sproeien, autootje wassen en de dagelijkse verdamping van de zwembaden doe je niet teniet met een besparing van een beetje water met 5 minuten douchen.

  Een US gallon is 3,78 liter

  https://en.wikipedia.org/wiki/Water_in_California

  wikipedia: Urban/residential[edit]
  Urban and industrial use of water consumes about 10.8%, or 8.9 million acre-feet, of total water consumption in an average year.[21] A 2000 study of a sampling of 735 California homes across ten water districts found that the weighted average annual total water use of these homes was 132,000 US gallons (0.41 acre·ft) per year or 362 US gallons [ is dus pak em beet 1368 liter !!!! per dag ] (0.00111 acre·ft) per household per day.[22] To put that in perspective, the typical office water cooler holds 5 US gallons (1.5×10−5 acre·ft), or about 1.4% of the study’s estimated daily average household use. The study found that about 53% of total average household water use, or more than 192 US gallons (0.00059 acre·ft) per household per day, was used for landscaping and other outdoor uses Meanwhile, indoor use accounted for more than 170 US gallons (0.00052 acre·ft) per household per day. The most in-home water consumption is toilet flushes, using 20% of the water. After toilets, 20% is used for showers and 18% goes to leaks inside homes.[23]

  In Sacramento, in 2012 before the severe drought started, residents were using 217 US gallons [[ is dus pak em beet 820 liter !!!! per dag ]] (0.00067 acre·ft) a day per-capita.[24] Many homes in Sacramento didn’t have water meters until recently. They now are gradually being installed after former Gov. Arnold Schwarzenegger signed a 2004 law mandating meters statewide by 2025.[25]

  After Folsom, a city of 72,000 east of Sacramento, installed meters in 2011 and adopted tiered rates that charge more for people who consume the most water, per-capita use started falling steadily.[25]

 • Profielfoto
  Artell

  Veel Nederlandse CV ketels zijn waarschijnlijk overgedimensioneerd voor zo’n douchekop en zullen gaan pendelen. Heb thuis een CW4 ketel en die gaat zomers als het koude kraanwater niet heeel koud is al steeds aan en uit en weer aan als ik een spaardouchekop heb geplaatst. In de winter kan hij nog net voldoende terugregelen om te blijven branden. Zet er nu dus in de zomer een andere douchekop met meer waterverbruik op. Volgende ketel wordt dus ook geen CW4 meer:grin:

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Macteach:
  http://www.woonzorg.nl/ik_huur/reparatie__onderhoud/legionella
  http://www.stichtingveteranenziekte.nl/over-legionella/42-vragen

  Legionella krijg je niet zomaar via de douchekop. Sowieso komt dat water via je cv-ketel naar je douchekop, en als je de temperatuur van de cv-ketel hoog genoeg zet zul je daar eigenlijk nooit last van hebben. Daarnaast, áls je een week niet gedouched zou hebben, laat je de kraan een minuutje lopen voordat je onder de douche stapt… dus legionella krijgen door te douchen, is een héél kleine kans.

  Duur is die douchekop daarentegen wel… als je met z’n 2’en bent kost het jaren voordat je dat geld hebt terugverdient. Maar een reële kans op legionella met die douchekop? Die is amper aanwezig.

  Die 25-45°C waarin Legionella zich lekker bij voelt, is ook nog eens bij stilstaand water. Denk aan een boiler of cv-ketel waar de temperatuur te laag van staat (onder de 60°C). Die bacterie hoort dus al dood te zijn voor hij de watervoorraad in de cv-ketel of boiler uit komt, want elke cv-ketel of boiler hoort een vat-temperatuur te hebben van minimaal 60°C. En het stilstaande water in je leiding na een vakantie, dan wordt toch al aangeraden om dit een minuutje te laten lopen. Die douchekop is gewoon prima.

  En vergeet niet dat áls die kans aanwezig zou zijn, dat ze in “sue-happy” Amerika daar wel wanten van weten. Zelfs al is alles daar uit het water gefilterd en aangevuld met chloor e.d.

  Hoi Joram,

  Het gevaar is er wel degelijk. Anders zou er ook niet zo indringend voor gewaarschuwd worden. Jij interpreteert mijn bericht wellicht alsof ik het alleen over bepaalde privé situaties heb, maar ik noem het in algemene zin. Er zijn gevallen bekend waarbij Legionella in doucheruimtes in sporthallen is gevonden, of in bejaardentehuizen (bestaat dit woord nog?) … als deze instellingen zulke douchekoppen gaan gebruiken, dan is dat gevaar er ook. Ik ben ervan overtuigd dat er ook situaties zijn thuis waar zich dit kan voordoen.

  Ik vind het jammer dat je een serieus punt, meteen wilt bestrijden. Het zou zinvoller zijn als de ontwerpers van zo’n product hier actief bij stilstaan, ook in hun reclame campagne.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Sommige azijnpissers weten hier op dit forum toch altijd weer om van iets innovatief en noodzakelijk, iets belachelijk te maken.

  On topic :

  Alleen spijtig van de hoge prijs…

  In azijn leeft geen legionella, en met azijn kun je ook nog eens de kalk die zich in deze douchekop onvermijdelijk gaat afzetten verwijderen. Dus ik zeg: win-win!

 • Profielfoto
  bugboy

  Veel Amerikanen hebben een waterontharder in de regio’s met hard water. Wij hebben ook sinds 1.5 jaar zo’n apparaat. Ideaal tegen vlekken in de douche en nooit meer problemen met kalk.

  Een ander issue met verneveling is dat het water sterk afkoelt als je het vernevelt. Doe maar eens gloeiend heet water in een waterspuit en vernevel het dan. Zelfs op 10cm afstand voelt het al koud aan. Nu hoef je wellicht wel minder water te verwarmen, maar ik denk wel dat je het op een hogere temperatuur moet verwarmen.

  Legionella besmettig is inderdaad ook een issue. Bij de aanleg van mijn badkamer was de loodgieter daar ook erg makkelijk in. Leidingen wou die strak langs de vloerverwarming leggen. Daar zijn we dus maar even mee gestopt. Is inderdaad een zwaar onderschat probleem.

  Beste is na een vakantie (of op vakantie!!!) dat je even de kranen goed door laat lopen. Douche even goed heet aanzetten, zonder in te ademen. Klinkt wellicht een beetje paranoia, maar legionella wil je echt niet hebben…