Reviews 12-inch Retina MacBook: briljante blauwdruk voor de toekomst

54 reacties

Na de eerste reviews van de Apple Watch, zijn ook de eerste reviews van de 12-inch MacBook online verschenen. Grote techsites en kranten hebben een week met de nieuwe, dunne MacBook kunnen werken en hun conclusies klaar. Een gouden toekomst?

De dunne MacBook maakt met zijn Retina Display een prima eerste indruk, maar komt niet zonder compromissen waar we anno 2015 nog niet klaar voor zijn. OMT heeft alle reviews voor je gelezen en zet de belangrijkste punten op een rij.

Video: MacBook in de tijdmachine

De meest originele video review werd gemaakt door The Wall Street Journal.

Ontwerp: niets op aan te merken

Alle reviewers zijn onder de indruk van de dunheid en lichtheid. Ook het algemene ontwerp krijgt een dikke plus. Bij Joanna Stern van WSJ valt de gouden kleur in de smaak. TechCrunch kreeg een spacegrijze MacBook en noemde het de mooiste laptop die verkrijgbaar is. Ondanks het dunne ontwerp voelt de laptop erg stevig aan.

Minpunt dat vaak opgemerkt werd: het Apple-logo op de achterkant is wel krasgevoelig.
macbook-12-inch-oud-nieuw

Toetsenbord en trackpad: even wennen

Over het trackpad zijn reviewers het eens. Door Force Touch Apple erin geslaagd een trackpad dat minstens zo goed is als ieder ander Apple-trackpad te maken. Drukgevoeligheid is handig, maar niet altijd even nuttig.

Over het toetsenbord is niet iedereen het eens. Apple heeft om ruimte te besparen een nieuw vlinder-mechanisme gebruikt en de toetsen groter gemaakt. Ze laten zich minder ver indrukken, maar zijn wel stabieler. David Pogue van Yahoo! zegt er vrij snel aan te kunnen wennen en er lekker op te typen, maar Jason Snell van MacWorld blijft zijn oude Air fijner vinden.

Scherm: prachtig

Het 236 ppi 12-inch Retina-scherm heeft een resolutie van 2304 × 1440 pixels en heeft net als de MacBook Air een aspect ratio van 16:10. Effectief geeft even veel werkruimte als een niet-retina scherm van 1280 × 800. The Verge omschrijft het als “een belachelijk goed scherm” en daar is alles mee gezegd.

Prestaties: niets bijzonders

Als het op benchmarks aankomt, vertrouwen we Ars Technica het meest. De techsite concludeert: de Intel Core M processor van de 12-inch MacBook is even krachtig als die van de 2011 MacBook Air, de grafische chip komt overeen met die van de 2012 MacBook Air en de SSD is ongeveer even snel als die in een 2013 MacBook Air.

Andere reviewers focussen zich vooral op de snelheid bij dagelijks gebruik. Die blijken in orde bij surfen met Safari, een 4K of HD-video op YouTube of Netflix kijken. Apple leunt flink op de optimalisaties in OS X. Surfen met Chrome gaat bijvoorbeeld iets minder soepel en bij activiteiten en Photoshop en videobewerking moet je wat langer wachten, maar het is wel mogelijk. Art Technica zag bij het wijzigen van de schaling van het beeld soms ook wat haperingen in de interface.

geekbench-scores-new-macbook-100578161-orig
Geekbench resultaten gemeten door MacWorld.

Accu: volgens belofte

Volgens Apple gaat de accu van de nieuwe MacBook ongeveer 9 uur mee. Om dit waar te maken heeft Apple de behuizing van de MacBook praktisch helemaal volgestopt met accu. De accu heeft een gelaagd ontwerp om zelfs de kleinste ruimtes op te vullen.

Uit reviews blijkt dat 9 uur surfen op Wi-Fi net gehaald word en ook de 10 uur video kijken is geen probleem. CNet kon zelfs 12 uur video kijken. Bij middelmatig gebruik met Photoshop en Skype, haalde TechCrunch ongeveer 6 uur. Grappig detail: het laadscherm van de MacBook lijkt wel er op dat van een iPad/iPhone.

macbook-charged
iPad of MacBook? Het oplaadscherm komt uit iOS.

De achilleshiel: 1 USB-C poort

Zoals verwacht maken alle reviewers een punt van de USB-C poort op de MacBook. De laptop bevat slechts één USB-poort en deze is ook nog van een gloednieuw type. Dat wil zeggen dat je er standaard bijna geen apparaten op aan kunt sluiten zonder een adapter te gebruiken. Apple verkoopt deze los.

Volgens The Verge zijn we nog niet zo draadloos als we willen en wordt het al snel een zooitje met adapters. TechCrunch zegt juist bijna nooit meer iets in te pluggen en merkte het gebrek aan een normale USB-poort bijna niet.
macbook-adaptermess

Conclusie

Apple zoekt met de MacBook de grenzen van het haalbare op. Het resultaat is een prachtige MacBook op, maar die komt wel met een prijs. Letterlijk, want met een vanaf-prijs van € 1449 is dit geen goedkope laptop.

Det twee grootste nadelen zijn de relatief trage processor en de USB C poort. Dat laatste lost zich vanzelf op als er meer accessoires beschikbaar zijn. Intel zal de komende tijd werken aan snellere, kleinere chips. Wie vooral op zoek is naar een fijne laptop voor onderweg, kan nu al de toekomst in handen hebben. Voor mainstream gebruik of gebruik als je enige computer is het nu beter om voor de MacBook Air te gaan en nog een jaartje te wachten.

Reacties

54 reacties
 • Profielfoto
  RoyB

  Geweldige MacBook vindt ik het

 • Profielfoto
  sunapple

  iMac thuis, MacBook Pro in een koffer, MacBook bij Starbucks op tafel, overgebleven MacBook Air voor de kinderen thuis, Mac mini aan de TV, Mac Pro in de studio, iPad voor Netflix in bed, iPad mini voor op de WC, iPhone om je broekzak te laten trillen en een Apple Watch om te weten hoe laat het is.

  Hoezo overbodig?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik wil dat toetsenbord wel eens aanvoelen. Voor mij –al ga ik er geen kopen– zou het toetsenbord het grootste struikelpunt zijn. Hopelijk voelt het minder als typen op iPhone home-toetsen dan ik nu denk, maar kleine mobiele toetsenbordjes kennende… De actuatiekracht van 60 cN (als op oude MacBooks) met zo’n kleine key travel lijkt mij niet fijn. Ik moet het maar eens gaan uitproberen.

 • Profielfoto
  sunapple

  @Waffle, Kort stukje in het filmpje bij de review van The Verge is misschien de beste indicatie die je nu kunt krijgen van het toetsenbord, of tenminste voor zover ik weet.

 • Profielfoto
  remcojan

  Ik snap de kritiek over de aansluitingen eigenlijk niet. Volgens mij is dat meer iets tussen de oren dan dat het echt een probleem is. Ik heb nog een “ouderwetse” laptop met 3 USB aansluitingen en gebruik er eigenlijk geen 1 meer, hoogstens om af en toe even iets op andermans USB stick te zetten. De rest gaat allemaal via wifi en bluetooth. Zelfs beamers kan je tegenwoordig via WIFI gebruiken.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Qua prestaties gaan we terug in de tijd, en wat betreft prijs een flink tast in de buidel… wel jammer als je een mooie en simpele Macbook zoekt voor eenvoudig gebruik.
  Waar hoorde ik de term ‘dure netbook’ ook al weer?:roll:

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik snap de kritiek over de aansluitingen eigenlijk niet. Volgens mij is dat meer iets tussen de oren dan dat het echt een probleem is. Ik heb nog een “ouderwetse” laptop met 3 USB aansluitingen en gebruik er eigenlijk geen 1 meer, hoogstens om af en toe even iets op andermans USB stick te zetten. De rest gaat allemaal via wifi en bluetooth. Zelfs beamers kan je tegenwoordig via WIFI gebruiken.

  Ik weet wel zeker dat het tussen de oren zit en het is ook typisch een zin wat uit de media komt. 1 iemand zegt het en gelijk is dat voor meerdere een minpunt. Mensen gebruiken het echt amper en vinden volgens mij puur het idee niet fijn dat het er niet is. De enige keren dat het gebruikt wordt is voor een usb stick.

  Ik vind het een prachtig ontwerp maar als hij niet in 15” komt ga ik toch voor de Macbook Pro:)

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat het gebrek aan aansluitingen betreft: ik zal nooit een laptop kopen die ik niet aan een Thunderbolt display of vergelijkbaar scherm met ingebouwde hub kan aansluiten. Simpelweg omdat ik er op een bureau als een desktop mee wil kunnen werken. Dit type MacBook is dus op dit moment voor mij niet geschikt.

  Maar dat neemt niet weg dat ik denk dat er veel gebruikers zijn die er erg blij mee zullen zijn, vooral als in toekomstige generaties de prijs gaat zakken.

  En ik ben erg benieuwd of Apple nog met een display die via USB-C wordt aangestuurd gaat komen, of dat op de grotere MacBooks voorlopig Thunderbolt/Displayport de aangewezen poort blijft.

 • Profielfoto
  nebilem

  Het vreemde is dat Apple producten in de tests met dual cores meer dan get dubbele scoren dan single core. De macbook is met dual cores langzamer dan single core. Een aparte score.

 • Profielfoto
  sunapple

  @sciletto, Paar jaartjes nog en de Pro wordt vanzelf net zo dun. Natuurlijk is de gewone MacBook dan al weer extra dun en is dat dan niet zo speciaal meer;-)

  Eigenlijk wel vreemd om terug te kijken op diktes. De eerste Air was toen bizar, maar ook de eerste Retina Pro was echt heel dun. Nu heb ik zelf een 15″ Pro en is het al niet meer zo bijzonder voor mij.

  Dat veranderd wel als je naar de Windows laptops kijkt bij mij op school, maar dan ga je ook meteen een paar jaar terug in de tijd (terwijl ze recent zijn, wel veel goedkoper).

  Uiteindelijk is het maar wat je zelf wil en kan betalen…

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Vet ding! Helaas nog teveel tekortkomingen om te overwegen, net als met de 1ste Air. De all-day battery life van 7 uur valt me ook tegen, hoe vaak ze het ook all-day battery life noemen het is toch net wat te kort…

 • Profielfoto
  essiw

  Nu nog zo’n lost toetsenbord:)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Vind beetje slappe review. Waar is de vergelijking met ipad. Welke is beter ?
  een ipad met toetsenbord, of de nieuwe 12″ Retina MacBook.
  En wat is er nu briljant aan? Want dat staat nergens vermeld :).

 • Profielfoto
  computer space

  Blijft slappe hap naast een Surface Pro 3 i7/256/8GB
  Die is sneller, mooier, lichter, goedkoper (als je de nog steeds snellere i5 pakt, i7 net zo duur), net zo mooi scherm, beter OS (osx kan natuurlijk ook op sf pro3, win 8.1 kan op macbook dus niet zo relevant), wacom ingebouwd (killer feature imo). Grappig, met extern scherm is totale SFP scherm multitouch trackpad en wacom tablet ook met beeld uit!
  SFP3 vs MB 2015

  HD5000 vs HD5300 (5000 is 50% sneller)
  6000 vs 4400 multicore geekbench
  800 gram vs 920 gram
  USB3,DP,SD,magsafe vs USB3.1

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  @computer space Hey! Oprotten met je reclame. Alleen al voor die bagger software en dat rammelende scherm aan dat onstabiele friemel toetsenbordje lang het geld niet waard.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @GodzillaNinja

  Misschien moet je er eerst even eentje gaan uitproberen voor je het helemaal aan de kant zet. Ik heb zelf geen SP3, maar mijn zus wel. En dat ding is top. Dat toetsenbord is trouwens alles behalve “friemelig”, het is juist uitermate stabiel en buigt niet door. Zelfs op de software (8.1) kan ik niets aanmerken, al is het schakelen tussen Metro programma’s en ‘oude’ Windows programma’s soms irritant. Als ik in de Windowsmarkt zocht naar een goede mobiele PC dan zou ik zeker een SP3 kopen.

 • Profielfoto
  belfortmac

  @GodzillaNinja

  Rot lekker zelf op, Apple junk:mrgreen:
  Niet praten over dingen waar je geen verstand, ervaring, of kennis van hebt.

 • Profielfoto
  1984

  Blijft slappe hap naast een Surface Pro 3 i7/256/8GB
  Die is sneller, mooier, lichter, goedkoper (als je de nog steeds snellere i5 pakt, i7 net zo duur),

  Maar vooral vernieuwender,functioneler……


  New 12-in MacBook vs. Surface Pro 3
  kijk en vergelijk

 • Profielfoto
  penseel

  Maar Windows blijft een ramp.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Die Surface;-) wat een faal… en who tf zegt hier dat die mooier is, spijtig dat ik geen emoji’s kan typen maar toch blyft het lachen…

 • Profielfoto
  KR1275

  dunheid en lichtheid??
  Even in de Van Dale opzoeken…

  Geen goedkoop ding. Zal meer iets voor freaks zijn, dan voor actieve gebruikers.

  WIFI is wel de toekomst, maar kan draad pas vervangen als het netwerksnelheden kan halen. Mijn Macmini hangt met ethernet aan de modem en ik ken alleen nog laadtijden als de website, die ik laden wil, niet meewerkt. (OMT zou ook een een betere hoster met snellere servers mogen zoeken). In alle andere gevallen staat de site er in één keer. WIFI haalt dat nu nog lang niet. Duidelijk verschil met mijn MBP 2014.

  Apple had op z’n minst een USB-C naar USB adapter moeten meeleveren. De kostprijs van zo’n ding kan nooit meer dan een paar dollar zijn. Of een USB-C naar DP. Ik sluit mijn MBP nog regelmatig aan aan een extern scherm.

  Vage ‘review’ trouwens… Wat is hier de waarde van?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Die Surface;-) wat een faal… en who tf zegt hier dat die mooier is, spijtig dat ik geen emoji’s kan typen maar toch blyft het lachen…

  Pracht product. Microsoft innoveert op de gebieden waarbij Apple achter blijft. Zeer mooi!

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @computer space
  Het interesseert me niet of Microsoft een sneller apparaat heeft. Ik denk ook niet dat apple de MacBook heeft uitgebracht ivm zijn snelheid, maar vooral voor zijn gebruiksgemak en werkplezier. En natuurlijk heeft het een prachtig scherm!! Het is gewoon het allermooiste wat er bestaat!!
  Plus computers die werken met OSX hebben minder krachtige processoren (ed) nodig om de zelfde activiteiten uit te kunnen voeren. Dus alleen kijken naar Processorkarakteristieken heeft nit zoveel zin.
  Ik vermoed verder dat je gewoon reclame plaatst. @1984 ik snap niet dat je er in mee gaat. Het is duidelijk iemand die hier alleen maar is om Win-pc te promoten.

 • Profielfoto
  ro_me

  Opmerkelijke review, eigenlijk zegt het hele stuk ‘niet kopen deze laptop’. Toch hangt de reviewer er een andere aanhef boven!
  Wel heerlijk al die Apple fanboys reacties! zoals GodzillaNinja!

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Maikelw,

  de Surface wil een alles in één product zijn, maar is afzonderlijk niet zonder mankementen. Als tablet veel te zwaar en voor werk op mijn schoot bijna niet bruikbaar. Wel moet ik toegeven dat Microsoft terug op de goede weg is, alleen snap ik niets van 8.1 op een desktop.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @ro-me,

  binnen 2 jaar gaat deze Macbook de standaard zijn, net zoals de Air.

  Zo is ook dit artikel geschreven, maar natuurlijk goed lezen kost moeite en andere mensen afzeiken niet….

 • Profielfoto
  Victor96

  Die Surface;-) wat een faal… en who tf zegt hier dat die mooier is, spijtig dat ik geen emoji’s kan typen maar toch blyft het lachen…

  Ben jij een kleine kind? Het lijkt (ook in je andere reacties) wel alsof je 12 bent…

 • Profielfoto
  Ron Stijnen

  De geekbench score macbook 2015 vs ipad air 2 is leuk om te zien. Scores bijn even hoog. De nieuwe macbook is gewoon een ipad met toetsenbord en usb. Daarom dat dit wel eens de toekomst kan zijn.

 • Profielfoto
  IsSidha

  TJEEEEEE.. hebben ze eindeijk een IPAD ontwikkelt MET externe poort EN apart toetsenbord waarop je ook nog eens OSX kan draaien.. oftewel het wensen lijstje nadat de iPad was uitgekomen omdat dat ding hopeloos was en geen enkele kans zou maken volgens zovelen.. en dan komen ze er NU mee en is het WEER niet goed..

  make up your minds idiots:x

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Plus computers die werken met OSX hebben minder krachtige processoren (ed) nodig om de zelfde activiteiten uit te kunnen voeren. Dus alleen kijken naar Processorkarakteristieken heeft nit zoveel zin.

  Geloof je dat werkelijk zelf? En vind je dat nog werkelijk een reden voor Apple om slomere processoren in Macs te mogen steken?

  De Surface Pro 3 is meer een 13″ MacBook Pro in tabletformaat dan een MacBook, maar kost hetzelfde (of minder) als deze MacBook. Nu mag de MacBook nog een vrij experimenteel product zijn en dus wat duurder zijn, maar Apple kennende zal die prijs niet bijzonder snel of veel zakken. Wat dat betreft heeft Microsoft toch echt een beter product, en dat mag men best weten vind ik. Of moet alles in de Apple-wereld zo rooskleurig zijn dat er geen goed woord over de concurrentie gezegd mag worden? Kom op zeg.

  Apple doet de laatste tijd wat vreemde dingen met hun computers. Zo is de ‘nieuwe’ 21,5″ iMac behoorlijk wat trager dan het vorige model uit 2013. Idem ditto met de Mac mini. De iMac heeft nu zelfs een 5400-toeren harde schijf aan boord, die hebben ze sinds 2002 niet meer gehad. Daarnaast heeft de 15″ retina MacBook Pro hopeloos een verouderde GPU aan boord, en is de GPU in de 5K iMac behoorlijk underpowered.

 • Profielfoto
  ReusVRotterdam

  @Waffle

  Ik deel je mening. Alleen is het een taboe om kritische opmerkingen te hebben als het Apple aangaat.

  Ken me nog herinneren dat iedereen mekkerde over de batterijduur van de moto 360. Apple watch haalt de helft daar niet van, en daar wordt niet moeilijk over gedaan.

  Ik begrijp de achterliggende gedachte niet om een MacBook met “verouderde” componenten uit te brengen. Zelfs voor huis tuin en keuken gebruik heb je na 2 jaar tekort aan snelheid en kracht. Maar hier stoort niemand zich aan, ongelofelijk dat de kudde isheeps dit maar pikt.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @Waffle: als de MBA enige indicatie mag geven, gaat de prijs van deze MB behoorlijk naar beneden na de eerste generatie: bij de MBA ging hij van 1799 naar 1499.

  Maar afgezien daarvan: hoe is dit nou weer een discussie over de Surface geworden?

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @ReusVRotterdam (en @Waffle): ik denk dat zich hier een fundamenteel misverstand over Apple openbaart. Specificaties zijn bij Macs van secundair belang, omdat de gebruikerservaring voorop staat. Dus een langzamere harddisk, een grafische kaart uit 2002 en desnoods een 6502-processor (iC64) maken allemaal niet uit, zolang het totaalresultaat naar het idee van Apple voor de use cases die ze voor ogen hebben maar werkbaar is. Dat heeft in het verleden wel vaker tot, laten we zeggen, ‘conservatief’ uitgeruste machines geleid (niet alleen de eerste MBA, maar ook hordes Performa’s en eigenlijk ook de eerste iMac), maar de filosofie is naar mijn idee tamelijk consistent doorgevoerd.

  Omdat in de Windows-wereld de variaties in hardware veel groter zijn dan onder Macs, is aan hardware-specificaties (en daarmee aan benchmarking) altijd een veel groter belang toegekend. Dat zijn historisch gegroeide patronen, maar ze bepalen veel van de cultuur binnen de verschillende gebruikerscommunities. Zelf heb ik geen idee op welke kloksnelheid mijn MBPr draait en ik moest een tijdje geleden zelfs opzoeken hoeveel RAM hij had. Maar het ding werkt goed, biedt een ongeëvenaard gebruiksgemak (de SP3 is een mooi ding, maar Windows 8.1 is om meerdere redenen voor mij geen optie) en biedt ruim voldoende voor wat ik ermee wil doen.

  Met andere woorden: veel gebruikers kopen veel meer dan een computer (iets waar Apple-marketing heel handig op inspeelt) als ze een Mac aanschaffen: het is een totaaloplossing, samen met andere apparaten, en dat is cruciaal. Voor iemand die uit een omgeving komt waar specificaties doorslaggevend zijn en die nog in termen van Moore’s Law denkt, lijken dat al snel ‘iSheep’.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Blijft slappe hap naast een Surface Pro 3 i7/256/8GB
  Die is sneller, mooier, lichter, goedkoper (als je de nog steeds snellere i5 pakt, i7 net zo duur), net zo mooi scherm, beter OS (osx kan natuurlijk ook op sf pro3, win 8.1 kan op macbook dus niet zo relevant), wacom ingebouwd (killer feature imo). Grappig, met extern scherm is totale SFP scherm multitouch trackpad en wacom tablet ook met beeld uit!
  SFP3 vs MB 2015

  HD5000 vs HD5300 (5000 is 50% sneller)
  6000 vs 4400 multicore geekbench
  800 gram vs 920 gram
  USB3,DP,SD,magsafe vs USB3.1

  Overduidelijk geen enkel benul waar jij het zelf over hebt.

  Ik heb een Surface 3 en het vergelijk slaat als een tank op een varken.
  Spijt als haren op mijn hoofd. Functionaliteit van lek mijn vestje. Totaal niet doordacht en gebruiksgemak en eenvoud is iets wat in de Surface 3 totaal niet terug te vinden is.
  Maar blijf vooral happy.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik vind de Surface totaal geen alternatief voor mij. Het probleem zit hem in het besturingssysteem. Zo’n zes jaar geleden ben ik overgestapt op OSX, Vista was een verschrikkelijk OS. Op mijn werk moet ik dagelijks Windows 7 gebruiken en ik ben blij als ik thuis mijn Mac weer kan gebruiken. Inmiddels heb ik een aardige investering gedaan in OSX software, zowel financieel als in tijd (o.a. eigen gemaakte apps). Dus wat dat betreft is overstappen geen optie. Ik denk zelfs dat ik op mijn werk productiever zou zijn als ik een Mac kon gebruiken. Ik zou wel willen dat ik op mijn werk bijv. TextExpander had.

  Wat die nieuwe MacBook betreft, de CPU is inderdaad zwak. Zal wel te maken hebben met het feit dat Apple deze MacBook met passieve koeling wou uitrusten. Mijn MacBook Air gaat nog wel een jaartje mee, hopelijk zijn er dan MacBooks met krachtiger Skylake processoren.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @ReusVRotterdam (en @Waffle): ik denk dat zich hier een fundamenteel misverstand over Apple openbaart. Specificaties zijn bij Macs van secundair belang, omdat de gebruikerservaring voorop staat. Dus een langzamere harddisk, een grafische kaart uit 2002 en desnoods een 6502-processor (iC64) maken allemaal niet uit,

  Hahahhaha raap me op van lachen…..ik kan niet meer opstaan…

  Wat een thuisgebruiker zondag amateur.

 • Profielfoto
  wensink

  @MEEUW, je snapt het gewoon niet. Noem ons maar amateurs en zeg maar dat we niet kritisch kunnen kijken naar Apple. Misschien valt het ook niet uit te leggen, maar het gaat gewoon niet altijd om de specificaties. Zeker niet bij een laptop die alleen bedoeld is om heel licht en super mooi te zijn en waar je verder alleen lichte taken op gaat uitvoeren.
  Als het je alleen om specificaties gaat, dan heb je de Apple filosofie niet begrepen en zou ik niet weten wat je hier doet.

 • Profielfoto
  Wauters

  Ziet er gelikt uit maar ga toch die briljante magsafe missen:sad:

 • Profielfoto
  Zakske

  …maar het gaat gewoon niet altijd om de specificaties. Zeker niet bij een laptop die alleen bedoeld is om heel licht en super mooi te zijn en waar je verder alleen lichte taken op gaat uitvoeren.

  Prima, maar dan moeten die eenvoudige taken ook soepel uit worden gevoerd. En dat is dus zonder haperingen en / of gehakkel. In de meeste reviews lees je dat de Finder, Photos en Safari nu al last hebben van de wel erg zwakke processor. Voor een MacBook met zulke zwakke specs (± MacBook Air 2011), maar met een OS dat veel meer van je hardware vraagt zou ik nooit zoveel geld uitgeven. Als ik hem gratis van m’n werk zou krijgen; no problemo, maar mijn spaargeld stop ik er zeker niet in.

 • Profielfoto
  wensink

  Dat het dan nog wel vloeiend moet zijn ben ik het mee eens. Maar dit is niet de eerste keer dat mensen als MEEUW zulke berichten plaatsen die gewoon totaal de gedachte achter de Apple producten negeren en alleen maar bashen en dan zeggen ‘Ja we kunnen niet eens kritisch zijn hier met al die Apple fanboys’. Ik heb nog nooit een goed beargumenteerde reactie van ze gezien en volgens mij ben je dan geen goede criticus.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Het is wel grappig dat de minder krachtige laptop (ivm de air) het beste scherm heeft. Uiteraard is dit puur strategie.
  Ze kunnen nu absoluut de Air niet verkopen met retina want dan kunnen ze de 1400 echt niet meer vragen voor de Macbook.
  Ik ben erg benieuwd naar volgend jaar, ik denk dat dit een hele interessante laptop gaat worden als deze een price drop en speed bump gaat krijgen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @wensink haha nog een keer.
  Als er 1 kritische is… dan ben ik het wel.
  En ik reageerde op de reactie. Meer niet.
  En zeg ook niks, je leg me woorden in mijn mond.
  Maar als 16 jarige zal je de wereld wel al gezien hebben;) mr producer :)kvk al aangevraagd :P.

 • Profielfoto
  Marius1976

  6502 in een C64? Dat was een 6510. In de apple ][ en de atari 8bit lijn zit een 6502.

 • Profielfoto
  knekkie

  Laat Microsoft lekker de underdog positie houden op (eigen) computers. De mensen die bewust hun Mac verlaten hebben voor een Surface Pro en binnen een jaar nogsteeds blij het apparaat gebruiken zitten vanzelf in de rol de Apple fanboys vroeger hadden toen het bijzonder was als je een Mac had die (volgens de volks opinie) niet compatibel en vooral heel duur was

  Gebruikers wisten wel beter. Zo nu ook met de Surface Pro. Voor wie aan z’n iPad niet genoeg heeft en daarnaast een MacBook AIR mee sleept is da nieuwe MacBook de oplossing. Dat is de doelgroep.

  Voor wie aan een iPad en een MacBook AIR niet genoeg power heeft maar wel graag de voordelen van een tablet en een laptop wil zonder door de software in mogelijkheden beperkt te worden die heeft aan de vele oplossingen bij de buren een heel mooi alternatief. En de Surface Pro 3 is dan het gelikste dat je krijgen kan. Gebouwd met de zelfde componenten en duurzaamheid en afwerking als een MBP.

  Je kan het alsnog niet mooi vinden of Windows haten. Maar het is momenten het beste apparaat in z’n soort. (Waar ook nog eens Mac OSX op kan als het moet).
  Ik zie het probleem niet.

  Ik als Apple fanboy heb m’n iPad en MacBook pro verkocht en ingeruild voor een Surface pro. Inmiddels heb ik de de Surface Pro 3. Nog steeds blij als een kind. Ik kan er m’n werk op doen zonder een losse Wacom teken tablet mee te hoeven zeulen. Allen software die ik op de Mac Pro in de studio gebruik draait ook op de Surface Pro. (Adobe CC, en animatie specifieke software zijn gewoon crossplatform en crosslicenced).

  Het maar gereedschap mensen. Niet zo kinderachtig doen.

  MacBook is leuk mooi en weer wat dunner en daarvoor lever je flink wat in op snelheid en aansluit mogelijkheden. Maar wat dan nog. Als dat je stoort is dat niet het apparaat voor jou. Zelfde kan je uiteindelijk over elk product zeggen. Als het je stoort. Kijk verder.

 • Profielfoto
  wensink

  @MEEUW een tegenstander onderuit halen door op de persoon te spelen is naar mijn weten een drogreden, als echt criticus sta je dan niet heel sterk volgens mij.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @wensink Lijk me wel dat enige levens ervaring, werk ervaring en opleiding van belang is om bij iemand anders te kunnen beweren of diegene het snap of niet.

 • Profielfoto
  knekkie

  Jammer dat Apple niet iets heeft als de Surface Pro 3. (Multitouch, Mac OSX, normale universele aansluitingen & pentechnologie vergelijkbaar met die van Ntrig of Wacom)

  Tot die tijd blijf ik de Surface Pro 3 en waarschijnlijk de opvolger gebruiken als waardig alternatief op een MacBook Pro en een losse Wacom tablet.

  Het stelt mij in staat overal te werken in een compact formaat en met voldoende power en opslag in de software die er toe doet en nog crossplatform is ook.

  Daarnaast kan het geen kwaad als je beide platforms tot je beschikking hebt en er mee om kan gaan. Al is het maar voor test doeleinden.;)

 • Profielfoto
  knekkie

  Het gebeurt langzaam maar Mac OSX en iOS smelte steeds meer samen.

  Hand off is slechts een overbrugging om mensen te laten wennen aan de gedachte dat het straks niet meer uit maakt wel apparaat je draagt. Wat je start kan je afmaken op elk ander gekoppeld apparaat.

  Deze nieuwe MacBook doet qua performance volgens mij ook niet heel veel meer dan een iPad AIR met een extern keyboard. Dankzij Mac OSX kan je er (meer) werk mee verzetten.

  Apple zal toch iets moeten met de iPad. Ik ben benieuwd naar de volgende stap.

 • Profielfoto
  wensink

  @MEEUW wat is je punt?

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @knekkie

  Hand off is slechts een overbrugging om mensen te laten wennen aan de gedachte dat het straks niet meer uit maakt wel apparaat je draagt. Wat je start kan je afmaken op elk ander gekoppeld apparaat.

  Wat is je punt? Even snel een tekst op je iPhone of iPad typen en dan thuis op je Air of iMac verder afmaken. Je projecten zijn overal bereikbaar. Makkelijk toch?

  Bij Windows gaat het ook die kant op sinds W8.1 Door in te loggen met een hotmail of live account op je PC of tablet komen ook je instellingen, bestanden en apps beschikbaar.

 • Profielfoto
  StarDesign

  Vind deze laptop echt te lelijk voor woorden.

  1. poort waar alles op moet
  Als vormgever heb ik altijd een tablet aangekoppeld en werk vaak met externe schijven en randapparatuur. Afgezien dat ie met de huidige specs niet echt aantrekkelijk is voor waar ik mijn mac voor gebruik. Vind ik dit de slechtste punt van heel de macbook. Vind het al erg dat met de huidige pro’s ze nog steeds mr twee usb poorten geven, laat staan met dit model nog maar 1 mengelmoespoortje.

  2. Specs???
  Vroeger was de macbook een laptop die tussen de air en de pro stond. Hij was iets zwaarder dan de air en lichter dan de pro. Ideaal voor studenten, huis tuin en keukengebruikers en diverse nieuwkomers.

  De macbook is zooooo dun, dat ie dunner is dan de air. Zou hierbij niet een naam omgedraaid moeten worden? Als ze de macbook air nu macbook noemen en de macbook maar veranderen naar de air, dan klopt heel het verhaaltje wel weer.

  Wat is daarnaast het punt van de macbook? Heel de laptop ruikt naar goedkope beslissingen om een mainstream apparaat te maken en leuk de kleurtjes. Geweldig, waarbij ze bij de iphone en ipad telkens zaten met wit goud ipv zwart goud, gaan ze nu wel de tokkie kant op.

  Ik vind dat apple wel eens mag kappen met steeds maar de anorexia gedachte aan te houden. Het moet steeds dunner en dunner, is dit het beeld dit ze hebben gekregen uit de mode industrie? Echt mooi jah, *ahum*

  Wanneer krijgen we echt iets nieuws? Niet in de zin van oh ja nieuw ontwerp mooi. Maar iets wat meerwaarde toegevoegd op de gebruik van het apparaat. Zwaarder processor, extra poortjes, holografische display of interface of gewoon een nieuwe gedachte zoals: Hoeft niet dunner, beetje meer vlees kan zorgen voor een betere prestatie van het apparaat.

  Ben het met @Knekkie eens, de macbook is uiteindelijk gewoon gereedschap zoals m’n tekentablet, penseel, potlood, etc… Waarmee ik bijvoorbeeld mijn werk als vormgever en kunstenaar mee kan uitvoeren.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Aan de hand van de specs die je zelf geeft is dit niet de MacBook voor jou. Dan zou een MacBook Pro meer geschikt zijn. De 13 inch is pas vernieuwd en de 15 zal eerdaags wel vernieuwd worden als Intel voldoende quad-core Broadwell-CPU’s kan leveren.

  Deze is meer voor mobiele mensen die niet het keurslijf van iOS willen.

 • Profielfoto
  maconly

  m’n macbook air uit 2011 is sneller ???

  Maar die nieuwe is dunner en dat is wel helemaal geweldig dun dunner dunst , ik wil godverdegodver een accu die langer mee gaat.

  wat een armoede na de dood van m’n held Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @MEEUW:

  “Hahahhaha raap me op van lachen…..ik kan niet meer opstaan…”

  Blijf dan nog maar een poosje liggen, een deceniaatje of 3 of zoiets….