Opstartproblemen na OS X 10.10.3? Redding is nabij!

21 reacties

De OS X Yosemite 10.10.3-update van vorige week bracht Mac-gebruikers niet alleen maar mooi nieuws als de Foto’s-app. Een kleine groep bleek na het installeren van de update geconfronteerd te worden met veel langere opstarttijden of crashes bij intensief gebruik van de video-kaart.

Wat blijkt? Het betreft een slordigheidje van Apple. Er is een bug in een video-driver geslopen waardoor bovenstaande problemen zich voor konden doen. Een oplossing is nu, een week later, beschikbaar als ‘aanvullende update’.

update
De aanvullende update voor OS X 10.10.3 is beschikbaar in de App Store. Ontwikkelaars vinden er ook de eerste 10.10.4-beta.

 

Heb jij een ontwikkelaars-account? Dan staat er nóg een update voor je klaar. Een week na 10.10.3 is de eerste beta van 10.10.4 uitgebracht. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of de focus van deze update op bug-fixes of nieuwe functies ligt.

Had jij last van de video driver-bug in 10.10.3 en zo ja, bood de update soelaas?

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Expert advies : Altijd wachten tot er update van update komt:) Of even afwachten.
  Scheel hoop ellende.
  Is bij elk stukje software.

 • Profielfoto
  AddVariety

  @Meeuw: Is dat niet hetzelfde? Wachten en afwachten.;-)

  Anyway, je hebt wel gelijk. Eigenlijk moet iedereen zich bij elke update afvragen: heeft deze update voor mij toegevoegde waarde? Als het antwoord “nee” is, dan niet updaten. Als het antwoord “ja” is, dan afvragen of je het nu per se wilt hebben of wachten tot er meer duidelijkheid is over eventuele problemen.

  Maar ja… er zijn twee typen gebruikers: de een wil altijd het nieuwste van het nieuwste en installeert gelijk alles wat binnenkomt, de ander interesseert het allemaal niet en moet zelfs nog naar Yosemite updaten (zonder dat te weten).

 • Profielfoto
  IsSidha

  heel juist.. altijd eerst even wachten tot de huilende kinders weer al hun problemen gespuid hebben.. of op een tweede systeem installeren en kijken of alles het doet.. of hiervoor een tweede partitie maken of in een VM… maar als je dat hebt hoeft dit niet uitgelegd te worden..

  daarom snap ik eigenlijk ook niet waarom elk software bedrijf zo graag wil dat je updates automatisch binnenkomen en geinstalleerd worden..

 • Profielfoto
  koen

  En een hoop mensen gebruiken de Feedback Assistant niet :|

 • Profielfoto
  Marijn100

  @AddVariety:
  Je hebt ook nog groep 3, die draaien op een vrij recente MacBook nog steeds Mountain Lion omdat ze updaten eng vinden. En als het niet door Apple zelf was gedaan zouden ze nog op Lion draaien.

  En het dan vervolgens gek vinden dat software begint te zeuren dat het verouderd raakt en niet meer gaat werken als je niet heel snel update.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Video driver bug heeft volgens mij niks met lange opstarttijden te maken. Na een tip hier op het forum (selecteer de opstartschijf in systeemvoorkeuren) was het probleem onmiddellijk opgelost. Voor de rest geen problemen met de update gehad.

 • Profielfoto
  ro_me

  Haha, het is ook net Windows tegenwoordig!

 • Profielfoto
  Griffendahl

  @Addvariety:
  Ik snap je punt maar ik ben het niet met je eens. Want zo mis je ook mogelijke stealth security updates, waarmee je je systeem ook onnodig kwetsbaar maakt.

  Volgens mij moet je gewoon zorgen voor een goed backup systeem, dan updaten en als je problemen hebt een rollback doen. Afwachten maakt je kwetsbaar, backup is koning.

 • Profielfoto
  iWout

  Na m’n installatie van OS X 10.10.3 startte iTunes niet meer op.
  Ik geduldig gewacht op een update, in de hoop dat het opgelost zou worden, maar nog steeds een niet werkende iTunes. Dan maar wachten op een update op een update, of zijn er mensen met een oplossing?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Nee je bent echt koning als je backup hebt en je systeem draai niet.
  Of heeft wifi problemen.

  Software bedrijven zullen moeten hervormen en innoveren qua updates uitvoeren.

  Maak een update. en zorg voor kleine after update. (noem dat geen update maar after… nog wat)

  Zo hoef men niet weken te wachten op een volgende update.
  Hoef je ook geen update achter te lopen.

  @Griffendahl kan je systeem wel kwetsbaarder zijn omdat je niet update. Maar bedrijven wachten toch veelte lang om beveiligingslek op te lossen, die was er al weken….
  Dus die ene update later maakt toch niks uit ;).

 • Profielfoto
  ozzie X

  Bij OSX gelukkig nergens last van.

  Off topic:
  Ik heb vooral last van de iOS 8.3 bug in combinatie met het gebruik van de superhandige zoomfunctie om het scherm extra te dimmen bij nachtelijk gebruik. De letters op mijn toetsenbord blijven nu constant hangen. Hopelijk krijgen we daar ook snel een fix voor!

  Het ging dus om deze tip van Jan David over de nachtmodus.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Opstarten lijkt inderdaad wat vlotter te gaan, maar het is, nog steeds, onmogelijk om iTunes te starten en daar baal ik eigenlijk wel behoorlijk van!

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Op Apple Support Communities wordt deze oplossing aangedragen en er zijn inmiddels reacties dat je daarmee iTunes inderdaad weer aan de gang krijgt.

  Download iTunes from https://www.apple.com/itunes/download/
  Open the Terminal
  Run “sudo rm -r /Applications/iTunes.app”
  Re-install iTunes

 • Profielfoto
  Qapla

  of op een tweede systeem installeren en kijken of alles het doet.. of hiervoor een tweede partitie maken of in een VM…

  Dat is wel erg omslachtig.

 • Profielfoto
  koen

  Lekker gevaarlijk zo’n commando. Een spatie teveel en je hele systeem is naar de filistijnen.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Gelukkig ik werk nog met Mavericks 10.9.5 MacBook Pro 13″ uit 2010 en Mountain Lion 10.8.5 MacMini late 2012. Ik ben er zeer tevreden mee.

  Yosemite (10.10.x) is gewoon (nog) niet wat ik er van verwacht, er zitten nog teveel bugs in. Gelukkig kunnen we nu naar versie 10.11.0 gaan uitkijken, want het moet toch echt, elk jaar weer een nieuw besturingsysteem uitbrengen. Tegen die tijd dat Yosemite is uit gekristalliseerd / uit ontwikkeld, begint het verhaal met versie 10.11.0 weer van voren af aan. Wat betreft iOS 8.x, daarvoor geldt hetzelfde verhaal.

 • Profielfoto
  Aiko

  Zo óók deze keer te lezen hoef ik nog steeds geen spijt te hebben dat ik bewust nog steeds op 10.6.8 ben blijven hangen.

 • Profielfoto
  mowat

  Dat is geen schande Aiko , 10.6.8 is nog steeds het beste en stabielste systeem.
  Apple moet er eens mee ophouden van bijna elk jaar een nieuw systeem op de markt te gooien. Beter om de 2,5 of 3 jaar iets dat ineens goed werkt dan een systeem dat 4 of 5 updates later nog problemen geeft.

 • Profielfoto
  kb

  Vanmorgen op mijn Imac de update 10.10.3 gedaan en sindsdien flikkert het scherm een seconde groen eens in de10 minuten denk ik. Wie herkent dit?

 • Profielfoto
  brechtiejj

  Ik heb geupdate. Opstarten gaat heel traag. Eens opgestart opent Finder zonder problemen. Maar bij het openen van gelijk welke applicatie loopt alles vast. Iemand een idee hoe ik dit kan oplossen? Opstarten met appeltje+alt+P+R heelt niets uit. Alvast bedankt

 • Profielfoto
  rlsikosek

  @Balsjer, ben ik helemaal niet met je eens. OS X Yosemite is naar mijn mening de meest stabiele OS X update ooit. Ik vond Mavericks verschrikkelijk, zat vol met bugs. Yosemite doet het bij mij sinds DP1 super! Wat betreft iOS 8 en iOS 7 heb je helemaal gelijk.