Nintendo-CEO onthult plannen voor mobiele games

9 reacties

De verrassing was groot toen Nintendo aan het begin van deze week onthulde tóch games voor smartphones te gaan maken. De fabrikant wilde hier lang niets van weten, maar nu kunnen we uitkijken naar Mario, Donkey Kong en Zelda op iPhone en iPad.

In een gesprek met Time Magazine vertelt Nintendo-CEO Satoru Iwata waarom de fabrikant toch voor games op smartphones gekozen heeft, nu het juiste moment is en wat we kunnen verwachten van de games.

Waarom nu wel?

Nintendo was huiverig voor het aanbieden van mobiele games. Het bedrijf maakte zich zorgen over het ‘wegwerp’ karakter van apps en vond zijn IP te waardevol om zomaar op mobiele apparaten beschikbaar te stellen.

Door een nieuwe strategie kan Nintendo nu mobiele games maken zonder de waarde van karakters als Mario aan te tasten. De CEO blijft vaag over wat dit precies inhoudt, maar hoopt door mobiele games consumenten ook enthousiast over de consoles van Nintendo te kunnen maken.

wiiu
Nintendo hoopt op een halo-effect.

Inhoud van games

Eerder werd al duidelijk dat Nintendo niet van plan is om classics of bestaande console-games direct over te zetten naar mobiele apparaten. Er worden nieuwe games gemaakt die zowel op gebied van bediening als gameplay afgestemd zijn op mobiele apparaten.

De games worden snel en niet te moeilijk, maar er is plaats voor alle bekende Nintendo-helden

Iwata wil vooral toegankelijke en snelle games op mobiele apparaten. Diepgaande, moeilijke games zullen op consoles blijven verschijnen.

Premium of freemium?

Nintendo gaat per game bekijken wat het beste verdienmodel is en sluit zowel premium als freemium games niet uit. Iwata merkt wel op dat freemium problemen met zich meebrengt. Zo moeten ouders hun kinderen onbekommerd kunnen laten spelen en kan teveel freemium het imago van Nintendo aantasten.

Ontwikkeling in huis

Nintendo gaat voor zijn mobiele games samenwerken met de Japanse gamegigant DeNA. De games zelf zullen echter door Nintendo’s eigen medewerkers gemaakt worden. DeNA zal Nintendo ondersteunen bij het opzetten van de benodigde online-services die zowel mobiele. Een nieuwe ‘membership service’ moet op alle platforms werken.

Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van Mario en Donkey Kong, is niet betrokken bij de ontwikkeling van de mobiele games. Hij blijft zich voorlopig richten op de consolegames van het Japanse bedrijf.

Nintendo wil één online dienst voor alle apparaten.
Nintendo wil één online dienst voor alle apparaten.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Nintendo kan zoveel geld verdienen door de “oudere” pokemon spellen naar Smartphones/tablets te porten.

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Pokemon! <3

 • Profielfoto
  Froggle

  Joh, als ze een degelijke versie van Mario Kart voor een euro of 16 aanbieden zal ik er geen moment over na hoeven denken. Zolang ze maar niet zo geprijsd zullen worden als Sony met zijn games voor de PS Vita deed.

 • Profielfoto
  Delta

  Ik heb het liefste Pokémon en Sonic games. Maar ja, Sonic is niet van Nintendo. Pokémon gelukkig wel:)

 • Profielfoto
  THX-1138

  ” vond zijn IP te waardevol”

  IP??

 • Profielfoto
  essiw

  @Delta, Sonic games zijn al te vinden in de app store.

  Verder zijn freemium games vaak prut, of ze proberen het zo te doen dat je wel elke dag aan het spel moet zitten om alles te behalen. Maar aangezien Nintendo ook als enige DLC op een goede manier uitvoert laat ik me graag verassen. Ik zou het overigens niet erg vinden om voor Nintendo spellen te betalen, mits ze ook echt goed zijn en niet super duur.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  ” vond zijn IP te waardevol”

  IP??

  Intellectual Property. In de gamewereld staat IP voor iets anders dan in de netwerkwereld.

 • Profielfoto
  Delta

  @essiw: O ja, ik zie het bedankt! Kan ik in ieder geval al de sonic game spelen die ik vroeger op de Sega Megadrive had. De modernere die ik voor de GBA had staan helaas niet in de app store, maar die komen misschien nog.

 • Profielfoto
  Needler

  Ai, ai, ai. Ik houd mijn hart vast. Ik ben niet blij met dit soort nieuws. Nintendo is goud. Ook al zijn het prutsers op hardware en OS gebied. De games zijn goud. Door dit uit te besteden aan partijen zoals DeNA komt er een einde aan de kwaliteit van Nintendo games ben ik bang. DeNA kennende worden dat keiharde “koop 500 kristallen voor €49,99” spelletjes. Als Nintendo maar niet hun waardevolle game-series verloochent.

  Mensen die verwachten dat Mario Kart 9 of een volwaardige Zelda naar de iPhone komen moeten stoppen met dromen. Dat gaat niet gebeuren. De combinatie Nintendo en DeNA gaan Clash of Clans clones maken met een Animal Crossing, Mario of Metroid sausje.