Ontwikkelaars mogen snuffelen aan OS X Photos-app

26 reacties

Even leek het alsof er trouble in paradise was voor Photos, de vervanger voor iPhoto in OS X. De app, die vorig jaar werd aangekondigd zou begin 2015 uitkomen. Verbazing alom dus, toen de app vorige week plotseling van Apple’s website verdween.

Paniek om niets, zo blijkt nu. Apple heeft vandaag aangekondigd dat Photos voor Mac in de lente uitkomt als onderdeel van een grote Yosemite-update. Ontwikkelaars mogen er nu al aan snuffelen.

Photos voor OS X moet iPhoto gaan vervangen als verzamelplaats voor al je foto’s. Het uiterlijk van de app is in lijn met het strakke design van iOS en OS X Yosemite. Minstens zo belangrijk is echter de integratie met Photos voor iOS via iCloud Photo Library. Je complete bibliotheek blijft zo altijd in sync is tussen je Mac, iPhone en iPad. Dat geldt ook voor bewerkingen van foto’s. Pas je een foto aan op je Mac, dan is de nieuwe versie direct beschikbaar op al je andere apparaten. Verwijder je een foto op je iPhone dan verdwijnt deze seconden later ook van je Mac.

photosapp001-comp
Klik/tap voor groter.

Omdat de Mac Photos-app met iCloud werkt kun je ervoor kiezen om ruimte op je Mac, iPhone en iPad te besparen door gecomprimeerde versies van je kiekjes te bewaren en de originelen in de iCloud Photo Library te stoppen. Dat scheelt niet alleen schijfruimte, maar zorgt er ook voor dat de app veel sneller werkt dan je gewend bent van iPhoto.

photosapp002-comp
Klik/tap voor groter.

De Mac-versie van de Photos-app werd aangekondigd tijdens de WWDC in juni vorig jaar en zou oorspronkelijk ‘begin 2015’ beschikbaar zijn. Nu zegt Apple dat de app in de lente komt, wat betekent dat je Photos, samen met een grote OS X Yosemite-update, vóór 1 juni op je Mac kunt verwachten. Ben je geregistreerd OS X-ontwikkelaar? Dan kun je de bèta nu al downloaden en bèta-testen.

photosapp003-comp
Klik/tap voor groter.

Een handjevol journalisten heeft de nieuwe Photos-app al mogen uitproberen. Hun eerste ervaringen lijken positief. Zo merkt Bonnie Cha op Re/code op dat de iCloud Photo Library-synchronisatie perfect werkt en prijs David Pogue bij Yahoo de snelheid en de eenvoudige interface. Wel merkt hij op dat Photos voor Mac nog een aantal essentiële eigenschappen van iPhoto mist, zoals sterrenclassificaties en het ‘vlaggen’ van foto’s. Aangezien de functies van Photos voor Mac identiek zijn aan de iOS-versie van de app zal een iOS-update nodig zijn voordat we meer kunnen verwachten van Photos voor Mac.

Maar goed, eerst maar eens versie 1.0 afwachten.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Verwijderen

  Als ik het zo lees op re/code dan is het geen pakket dat geschikt is voor de echte power user. Jammer!
  Ik had toch de indruk vorig jaar bij de aankondiging dat het “professional” was,… Ik begrijp het ook niet. Waarom stopt Apple niet gewoon alle functies van Aperture over naar Photos!? Nu moet je als serieuze hobbyist toch weer een pakket ernaast hebben. ….

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik kan de terugkeer van een mooi geintegreerde foto,s in de Cloud oplossing van Apple alleen maar toe juichen. Meer functionaliteit ook.

  Toch vreemd dat iedereen het moeiteloos slikt dat er functionaliteit weg gaat in het kader van verbetering. Alles wat mist wordt weg gewoven van aan joh het is BETA, Hobby of 1.0.

  Maar ja… ooit komt er een iCloud dat beter is dan Mobile ME en minimaal hetzelfde kan.

 • Profielfoto
  staaf

  Stel nou dat je je telefoon kwijtraakt. En de dief (want het was een dief…) besluit om de het toestel te wissen…; Ben ik dan ook al mijn foto’s kwijt? maw, haalt hij de cloud dan leeg?

 • Profielfoto
  Jurr

  Laat maar komen!

 • Profielfoto
  sunapple

  Top, laat maar komen die publieke beta. Ik gebruik nu Photos op mijn iPhone icm 20Gb iCloud opslag en het zou top zijn als dit eindelijk naar de Mac kwam. Soms mail ik nog foto’s naar mijzelf omdat Photo Stream het niet snel genoeg doet en dat kan echt niet meer anno 2015 lijkt mij zo.

 • Profielfoto
  cids

  Developer beta is nu beschikbaar…;-)

 • Profielfoto
  rammes

  wat doe je dan met je 100gb iphoto library?

 • Profielfoto
  wensink

  Ik lees “grote Yosemite update”… betekent dat dat er dit jaar geen ‘compleet’ nieuwe versie komt maar gewoon een goeie degelijke update zoals Snow Leopard was bij Leopard?

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Leuk, maar het moet toch minimaal equivalent zijn met iPhoto, anders heb je er niet veel aan. Verder is mijn fotobibliotheek meer dan 300 GB groot, wat moet je dan met icloud? Voor de laatste 1000 foto’s is het wel handig, maar een hele bibliotheek zie ik niet zitten.

 • Profielfoto
  Oewps

  Het werkt trouwens geweldig! Het handige is dat je niet persée je complete library naar iCloud hoeft te uploaden, terwijl wel alles wat op je iCloud staat netjes er tussen kan komen te staan. Ideaal als je tientallen GB’s aan foto’s hebt. Naar mijn mening is het ook véle malen gebruiksvriendelijker dan iPhoto!

 • Profielfoto
  Dashter

  @Wensink: Denk wat je wil, maar het enige verschil tussen Leopard->Snow Leopard en MLion->Mavericks->Yosemite zijn de benamingen ‘update’ en ‘nieuw OS’.

  Er zat veel meer nieuwe functionaliteit in de update van Leopard naar Snow Leopard, dan in het zogenaamd volledig nieuw OS van ML naar Mavericks. Het blijft hoe dan ook gewoon een term die ze aan de overstap geven, en dat verandert niets aan de daadwerkelijke wijzigingen.

 • Profielfoto
  ray-

  Is het niet beter omgekeerd? Ongecomprimeerde foto’s op mijn mac laten staan, en gecomprimeerde (jpgs) in de cloud? RAW-bestanden houd ik op mijn mac, terwijl ik de jpg-versies ervan in de cloud wil hebben.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @ray +1

  Ik ben benieuwd naar de definitieve versie van Photos. iPhoto gebruik ik op dit moment nauwelijks, maar dat heeft niets met het programma op zich te maken. Eerder met het feit dat ik op dit moment weinig doe met foto’s.

 • Profielfoto
  ro_me

  Zeer teleurstellend dit!

  van re/code; While Apple believes that Photos will offer enough to satisfy many current Aperture users and pros, the company said it also understands that others might opt for a more powerful editing program like Adobe Lightroom.

  Bizar eigenlijk dat Apple een product stopt, met iets anders komt, en zegt dat gebruikers die de zelfde functionaliteit willen maar naar de concurrent moeten gaan!

  Vooral het het niet kunnen splitten van bibliotheken is een gemis. Hoop dat Apple tot inkeer komt!

 • Profielfoto
  Indomarco

  Icoon van de app lijkt verdraaid veel op ’t logo van ‘gezonde school’. Kans erop dat Apple daarover gaat klagen, kan ik weer opnieuw beginnen!

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Gaat mijn fotobibliotheek op mijn iMac nu ook zo’n rommelboel worden zoals op m’n iPad/iPhone?

 • Profielfoto
  queenfan

  Ziet er leuk uit maar vind het jammer dat ik de mappen zoals ik die had in iPhoto er niet meer is, het is nu net als op je ipad/iphone.

  Vind ik persoonlijk jammer.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik vind het wel apart dat iedereen al een gepeperde mening heeft van iets wat ze nog niet hebben (op een enkeling na) en ook nog niet af is.

  FF wachten………..

 • Profielfoto
  Shyos

  Icoon van de app lijkt verdraaid veel op ’t logo van ‘gezonde school’. Kans erop dat Apple daarover gaat klagen, kan ik weer opnieuw beginnen!

  Tja, het logo van Photos is dan ook echt helemaal nieuw…!?!

 • Profielfoto
  Rob Roorda

  Ik zie nergens iets over “gezichten”, wat in iPhoto wel zit. Zou dat er nog in zitten?

 • Profielfoto
  queenfan

  @Nick Seamore, dat zijn net als ik mensen met een dev account, dan krijg je ook deze update.

  Even aanvulling op mijn opmerking, de albums die ik gemaakt had in iPhone zijn er wel.

  Eerste indruk is wennen maar ziet er wel goed uit.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb ‘m inmiddels ook geïnstalleerd. @Rob Roorda, “gezichten” zit er gelukkig ook nog wel in (al is het wat verstopt, via de tab “Albums”.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Peter

  @Dashter

  Volgens mij geef je met Snow Leopard nu net het verkeerde voorbeeld. Dat was een release die vooral op stabiliteit en snelheid gericht was en juist niet op nieuwe functionaliteit.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Icoon van de app lijkt verdraaid veel op ’t logo van ‘gezonde school’. Kans erop dat Apple daarover gaat klagen, kan ik weer opnieuw beginnen!

  Tja, het logo van Photos is dan ook echt helemaal nieuw…!?!

  Is hetzelfde logo wat al een eeuwigheid op iOS zit.. alleen iets fraaier/mooier/ronder
  maar ik zou me niet druk maken, de volgorde van de kleurtjes is iets anders.. :x

 • Profielfoto
  IsSidha

  Verder vind ik de nieuwe Foto’s wel wat hebben.. zeker geen Aperture, maar wel een redelijke iPhoto.. het is dan ook helemaal ontworpen voor de foto’s die je maakt met je phone en pad.. ook uitgebreider dan de foto’s app op iOS en zeker vergeleken met het ding op iCloud..

  Tot nu toe had je mapjes en projecten en albums waarmee je hele constructies kon maken in iPhoto, maar nu alleen nog maar albums.. dat ga ik zeker missen.

  Voor de rest.. ’t is even wennen en over twee jaar weten we niet meer beter.