Yosemite foto’s-app verdwijnt van Apple-site, ontwikkeling nog op schema

12 reacties

Met de onthulling van OS X Yosemite tijdens WWDC 2014 beloofde Apple een nieuwe foto’s-app ter vervanging van zowel iPhoto als Aperture. De nieuwe foto’s-app zou begin 2015 beschikbaar zijn en zowel het huidige iPhoto als Aperture gaan vervangen.

Inmiddels zijn alle verwijzingen naar de Yosemite foto’s-app van de Apple-website gehaald en is iPhoto terug geplaatst. Is de ontwikkeling vertraagd? Geen paniek. Volgens 9to5Mac loopt de ontwikkeling nog op schema.

Een release begin 2015 wil volgens de redening van Apple zeggen in of voor april. Tot die tijd blijft het vooral met iCloud-fotobibliotheek aanmodderen. Momenteel is de enige manier om in iCloud opgeslagen foto’s op de desktop te bekijken via de foto’s-app op iCloud.com.

Deze verwijzing naar de foto's-app is verdwenen.
Deze verwijzing naar de foto’s-app is verdwenen.

Het verdwijnen van de foto’s app is mogelijk te verklaren doordat deze eerst op de preview-pagina van OS X Yosemite stond. Deze pagina is nu vervangen door een overzicht van wat nu in Yosemite mogelijk is.

Waarschijnlijk heeft Apple nog tot april nodig om de hele nieuwe foto workflow van iOS 8 en OS X Yosemite te ontwikkelen. iCloud-fotobibliotheek voor iOS 8 momenteel nog in betafase en krijgt regelmatig nieuwe functies.

Photo's
De eerste en enige blik op de foto’s-app voor OS X tijdens WWDC 2014.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  PowerMacje

  Dit is een duidelijk voorbeeld van het feit dat Apple en services niet samengaan.

  Het hele idee van iCloud is dat op ieder apparaat mijn data te benaderen is, maar op de Mac ineens niet. Had dan het hele foto-library uitgesteld.

  En ja, ik weet dat het via de browser kan, maar dat gaat tergend langzaam…

 • Profielfoto
  checkpointx

  Ik heb ook nog nooit zo’n teruggang in gebruikerservaring gehad als toen ik overstapte naar icloud foto. Tot op de dag van vandaag blijft het aanmodderen om bepaalde foto albums goed en simpel op je ios device te krijgen en ook blijken sommige foto’s gewoon onvindbaar in sommige app (whatsapp en Kik).

  Dat alles wordt nog eens versterkt omdat ik vlakvoor de aankondiging apperture heb gekocht, op zich niet zo’n ramp gezien de prijs, maar alles bij elkaar ben ik op foto gebied geen happy camper bij Apple momenteel.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik draai Yosemite en iOS 8 op al mijn devices, maar er zijn twee iCloud services die ik voorlopig niet zal gaan gebruiken: iCloud Photo Album en iCloud Drive. De eerste vanwege het feit dat er op de Mac nog geen (fatsoenlijke) manier is om toegang te krijgen tot je foto’s en/of je foto’s toe te voegen, en de tweede omdat er nog veel teveel apps niet of niet goed werken als iCloud Drive is geactiveerd.

  Ik moet zeggen dat iCloud in mijn geval verder prima werkt, maar het feit dat deze services eigenlijk nog niet klaar zijn voor release maar wel al zijn vrijgegeven, baart me zorgen. Ik vrees dat ik het op dat vlak eens ben met @PowerMacje, al zou ik het niet zo ver door willen trekken dat iCloud helemáál niet deugt. Immers, in mijn geval werken Contacts, Notes, Reminders, Calendars, Photo Stream (niet te verwarren met de voornoemde dienst) en Keychain prima. Zelfs het oude Documents & Data geeft mij geen problemen, al is dat een service waarin je als gebruiker weinig inzicht hebt.

 • Profielfoto
  SvS

  iCloud is hier ook erg goed voor Herinneringen, Agenda, Notities en adressenboek. En Sleutelhanger. Maar de rest, het moet zich nog bewijzen voor ik daar ook gebruik van zal maken. Apple verandert iedere keer (iTools, iDisk, MobileMe) waardoor ik weinig vertrouwen heb om daar ook maar documenten en foto’s zal neerzetten.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik hoop zo dat het hele gedoe ook zonder iCloud fatsoenlijk werkt, moet er niet aan denken om mijn gigabytes aan foto’s steeds via het trage internet te moeten benaderen…

 • Profielfoto
  Buzz

  Het hele idee van iCloud is dat op ieder apparaat mijn data te benaderen is, maar op de Mac ineens niet. Had dan het hele foto-library uitgesteld.

  Op de Mac is sinds het einde van MobileMe Gallery, in juni 2012, juist niets veranderd voor iPhoto of Aperture gebruikers. Ik begrijp dat gebruikers verlangend uitkijken naar het beloofde nieuws, maar klachten over achteruitgang in functionaliteit zijn eigenlijk wel zo’n 2,5 jaar te laat. Alleen op iOS is de boel veranderd, voor gebruikers die de beta gebruiken. Gebruikers van Photo Stream om foto’s synchroon te houden tussen iOS en OS X apparaten hadden natuurlijk (nog) niet van die beta gebruik moeten gaan maken.

  Meer informatie hier: http://support.apple.com/en-us/HT6378

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Apple en Cloud blijft een beetje een moeilijke combi. Zoals hierboven ook beschreven werkt het synchroniseren van notities en contacten prima. Ook heb ik nu wat bestanden in de mijn iCloud staan. De sync van die bestanden gaat op zich goed echter blijft het natuurlijk wel erg jammer dat je niet een selectieve sync kan doen. Ook is het niet helemaal duidelijk welke bestanden gesynchroniseerd zijn. Na mijn ervaringen met iDisk en MobileMe blijf ik een beetje angstig om al mijn bestanden in iCloud te zetten en ook met mijn foto’s blijf ik een beetje voorzichtig. Ik geef het voordeel van de twijfel echter ben ik bang dat we nog wel een jaartje verder zijn voor alles echt helemaal goed werkt. Tot die tijd vertrouw ik meer op mijn Synology NAS en op Dropbox. Het is trouwens wel jammer dat ze iets aankondigen tijdens de WWDC 2014 en dat het maar gissen blijft wanneer het echt klaar is.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Momenteel is de enige manier om in iCloud opgeslagen foto’s op de desktop te bekijken via de foto’s-app op iCloud.com.

  Nope, zoals eerder in de comments, als je gewoon nog gebruik maakt van Photostream dan werkt het gewoon. Zolang de nieuwe Photo’s app er nog niet is schakel ik iCloud fotobibliotheek nog helemaal niet in….

 • Profielfoto
  joram

  @Powermacje;

  Oh, qua hardware en software heeft Apple ’t bovengemiddeld voor elkaar. Maken ze fouten? Ja tuurlijk… het blijft software. Maar ze maken minder fouten dan de concurrentie.

  Het enige waar Apple echt moeite mee heeft, is een goed stukje cloud software in elkaar zetten. Gebruiksvriendelijk is het in de basis wel, maar je kan niet makkelijk genoeg bij je bestanden in de vorm van een bestandsstructuur… alleen via de app waarin je de bestanden hebt geopend. Ten minste, daar lijkt ’t op. Het hele synchroniseren en gebruik van deze cloud-software is niet transparant genoeg à la Dropbox en andere leading-cloud diensten. Daar schort ’t serieus aan bij Apple.

  En muizen… mijn hemel wat een on-ergonomische ondingen zijn hun muizen. Daar heb ik (persoonlijk) nog nooit aan kunnen wennen.:)

 • Profielfoto
  pt

  Ze hebben zich bedacht en gaan toch door met Aperture:smile:

 • Profielfoto
  RJG

  Zeer slechte ervaringen met iCloud, zeker toen er spontaan bestanden verdwenen en deze niet in de prullenbak of, in eerste instantie, in tiimrmachine terug te vinden waren. Na mijn slechte ervaringen met Numbers was het echt klaar.
  Onedrive bevalt mij buitengewoon goed, zeker in combinatie met Office 365. Kan het bijna niet geloven maar MS is op dat punt goed bezig,

 • Profielfoto

  Na wat slechte ervaringen bij update van m’n mobiele devies (iPhone, iPad) naar iOS8, heb ik even gewacht met update van m’n MacBook van Mavericks naar Yosemine. In die maanden zouden de “kinderkuren” er toch wel uit zijn, zo was m’n gedachte. M’n aanvankelijk goede ervaringen bij updates van Apple (naar Lion, Lion Mountain, Mavericks) werd een deselussie bij Yosemine. Heb lang getwijfeld, waarom iets dat goed werkt, overzetten naar iets nieuws. Uiteindelijk toch maar gedaan. Op zich leek de installatie goed te gaan, maar bij de laatste herstart, bleef de balk onder het appeltje urenlang vast zitten. Na uit/aan zetten, starte e.e.a. “goed” op. E.e.a. lijkt goed te werken en ik merk vooralsnog alleen wat cosmetische en layout verschillen.
  Totdat ik “Foto’s” op wilde starten. E.e.a. resulteerde in een foutmelding. Herhaaldelijk applicatie of Mac opnieuw opstarten hielp niet. Evenmin herinstallatie van Yosemite, updates, etc. Via forums kwam ik er achter dat iPhoto ook nog zou moeten werken en dat m’n foto-bestanden weliswaar door “Foto’s” omgevormd/verplaatst (oid) zou zijn, maar via iPhoto nog wel benaderbaar zou zijn.
  Niet dus, iPhoto zou niet meer werken en dient ge-update te worden. Alleen is er geen update beschikbaar. Waardeloos.
  Dan begin je te verlangen om terug te gaan naar Mavericks. Helaas gaat dat niet eenvoudig. Heb Mavericks nog wel op schijf/stick staan, krijg het alleen niet gedowngrade. Ook restore uit TimeMachine (via “cmd” + “R”) wil niet lukken.
  Nu ben ik bang dat ik m’n vele geïmporteerde foto’s niet meer kan benaderen of zelfs kwijt ben. In tegenstelling tot Microsoft systemen, waarbij je foto’s in een bepaalde “map” zet en ze daar ook blijven staan, heb ik er bij Apple absoluut geen inzicht of grip meer op waar Apple de foto’s laat. (net als muziek overigens)
  Bij import verplaatst Apple de foto (en muziek) bestanden naar een plek waar ik het niet eenvoudig terug kan vinden en verwijdert ze uit de oorspronkelijke map.
  Hoogst ergerlijk.
  Wellicht weet iemand raad wat ik nu kan doen. Hoe kan ik m’n fotobestanden benaderen en weet waar ik de juiste (en ook werkende) tooling/apps vandaan kan halen.
  Of, hoe ik, zonder verlies van m’n bestanden, Mavericks kan terug zetten.
  Ik kan natuurlijk een nieuwe koude installatie doen, maar dan ben ik m’n bestanden kwijt. Ik weet ook niet in hoeverre m’n met TimeMachine gemaakte backups (voor Mavericks) compleet zijn of wellicht door Yosemine worden overschreven.
  Het lukt me in ieder geval niet om vanuit Yosemine de Mavericks-backups te bekijken of te controleren.
  Wie kan me helpen, cq weet raad?
  Alvast bedankt