Duet maakt iPad nuttig naast MacBook Air

27 reacties

Bezit je net als ik een 11″ MacBook Air én een iPad, dan zul je waarschijnlijk dit gevoel herkennen: “welke van de twee zal ik vandaag eens meenemen?” Qua grootte, gewicht en zakelijke functionaliteit zit er namelijk helemaal niet zo heel veel verschil tussen.

Het recent gelanceerde Duet brengt hier verandering in en zorgt ervoor dat je ze in het vervolg allebei meeneemt. Duet breidt namelijk het kleine MacBook-scherm uit met het scherm van je iPad. Niet via een fragiele en trage Wi-Fi- of Bluetooth-connectie, maar gewoon via de Lighting of 30-pins usb-kabel.

En het moet gezegd, het werkt als een tierelier. Volgens de makers komt dat mede omdat ze zelf als ontwikkelaar bij Apple hebben gewerkt. Weten zij iets wat andere ontwikkelaars niet weten? Het feit is wel dat de iOS app die vereist is keurig het goedkeuringsproces van Apple is doorgekomen.

Landscape of portrait. Het maakt Duet niet uit.
Landscape of portrait. Het maakt Duet niet uit.

Naast dat de kabel snel is, zorgt deze er ook voor dat je iPad niet leegloopt tijdens gebruik. Het extra scherm is aanraakgevoelig, waardoor je je Mac op je iPad met je vingers kunt besturen: één vinger voor tab, twee vingers voor scroll. De vinger-twister-truuks van het trackpad, waarmee je Mission Control, Expose en Launchpad kunt starten, snapt het iPadscherm (nog) niet. Wanneer je een tijdje je Mac via het scherm bepotelt, snap je waarom Apple geen touchscreen op de MacBook of iMac monteert. iOS is een stuk beter met vingers.

Duet draait op alle iPads en iPhones met iOS 5.1.1 7.0 of nieuwer en op alle Macs vanaf OS X 10.9 Mavericks. Voor iets oudere iPads kun je om energie en de processor te sparen de refresh rate halveren en retina-ondersteuning uitzetten.

Om Duet te kunnen gebruiken heb je een gratis helper-app nodig die een extra video-driver op je Mac installeert. Daarnaast moet je de 14 euro kostende Duet App installeren op je iPad. Installeer ze allebei, verbind je iPad met je Mac via de USB-kabel en start de Duet-app. That’s all there is to it…

[UPDATE] Alhoewel, zoals de reacties onder dit artikel bewijzen werkt het niet bij iedereen feilloos. In tegenstelling tot de informatie in de App Store geeft de FAQ van Duet Display aan dat Duet momenteel vanaf iOS 7 werkt. Mocht het bij jou tegenvallen, de App Store geeft tegenwoordig binnen 14 dagen je geld terug. No questions asked.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Marco Schreijen

  Helaas ondersteunt Duet geen iOS 5.1.1, ondanks dat dit in de App Store vermeld wordt. Wilde Duet gaan gebruiken als opstartscherm voor mijn Mac Mini in combinatie met mijn oude iPad 1. De ontwikkelaar geeft aan dat dit een ‘foutje’ is en dat hij niet weet of hij nog iOS 5.1.1 gaat ondersteunen. Op iPad en iPhone in iOS 8 werkt de app echter prima…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het werkt hier voor geen meter (iPad mini iOS 8.x, iMac iOS 10.10.1).

  iPad blijft tot in de eeuwigheid verbinden.
  Even herstarten (de iPad, de iMac had dat al gedaan).

  Scherm flikkert, iPad wordt niet herkend, etc.
  Bekende problemen (volgens de veelgestelde vragen op de site).
  Even nog maar niet dus…

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Werkt niet, rotzooi. Zonde van m’n 14 euro.

 • Profielfoto
  Henriboersema

  Zodra je de “rekening” binnen hebt dit als probleem aanmelden en je geld terug vragen ( en krijgen)

 • Profielfoto
  JustinASD

  Effe mijn geld terugvragen in de AppStore. Bagger App, MacAir gaat meteen hangen en de Ipad blijf maar connecten.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  naar aanleiding van jullie ervaringen heb ik het artikel iets uitgebreid…

 • Profielfoto
  Unlock32

  Flinke pech voor jullie, hier werkt het perfect op een Mac mini en een ipad 2.

 • Profielfoto
  bca303

  Werkt prima hier. Ik merk wel dat de performance afneemt als ik de resolutie op Retina zet, maar dat zal afhangen van de combinatie van hardware denk ik. In ieder geval zeer bruikbaar en op de valreep van 2014 de beste app die ik aangeschaft heb dat jaar:-)

 • Profielfoto
  Matanza

  Weet er iemand welke stands er worden gebruikt door duet ? Zien er goed uit !

 • Profielfoto
  plonserd

  Gekocht na het artikel van vorige week. Heel erg tevreden mee, hoewel het in Retina-mode toch een beetje trager gaat. Maar aangezien m’n MBA ook geen retina heeft stoort het niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij gaat dit wel het motto worden nu, app kopen en als hij ook maar 1 bug heeft vraag je direct je geld terug.

  Nieuwe apps hebben meestal even nodig, het idee is wel netjes maar de kinderziektes moeten er even uitgehaald worden.

 • Profielfoto
  Tafkapixies4ever

  @matanza lijken me de Pfeiffer stands die ze be Evernote verkopen

 • Profielfoto
  Nosferatu
  Shmoo[/quote1

  Tuurlijk, ik koop een auto en laat ‘m maar ff op de stoep staan want eerst moeten de kinderziektes eruit…

 • Profielfoto
  iNicky

  Wat maar weer eens laat zien dat de vergelijking met auto’s niet opgaat.

 • Profielfoto
  iWout

  Gebruik zelf al jaren naar tevredenheid DisplayPad en ook nog eens “zonder draadje”.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Tuurlijk, ik koop een auto en laat ‘m maar ff op de stoep staan want eerst moeten de kinderziektes eruit…

  Wat maar weer eens laat zien dat de vergelijking met auto’s niet opgaat.

  Met de auto kan ik naar de garage, maar als app ben je afhankelijk van de “garage”:)

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Werkt niet. Wat moet ik doen om mijn geld terug te krijgen?

 • Profielfoto
  Laurensblom

  En waar vind ik de gratis helper-app?

 • Profielfoto
  iNicky

  Met de auto kan ik naar de garage, maar als app ben je afhankelijk van de “garage”:)

  hmmm, ik vat ‘m niet.

 • Profielfoto
  Masjimo

  Hier werkt het prima!

  Valt zeker nog wat aan te verbeteren, maar dat is meestal zo met de eerste releases.

  Af en toe een hikje, maar zeer tevreden over deze app; zeker de moeite waard!!
  Draait op een Mac Book Air en een Ipad Air.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Werkt niet. Wat moet ik doen om mijn geld terug te krijgen?

  http://alturl.com/qp3ze

  En waar vind ik de gratis helper-app?

  http://www.duetdisplay.com

  De combinatie lezen en Google doet het hem nog niet helemaal voor je hè?:)

 • Profielfoto
  checkpointx

  werkt prima en zonder lag. Merk wel dat het een beetje lag veroorzaakt en als je Netflix via je bowser start dan zegt hij dat je Netflix niet mag gebruiken als Airplay gestreamd wordt. Lijkt er dus op dat de onderliggende techniek in ieder geval wat elementen van airplay gebruikt maar dan over een kabel…

 • Profielfoto
  1984

  Bezit je net als ik een 11″ MacBook Air én een iPad, dan zul je waarschijnlijk dit gevoel herkennen: “welke van de twee zal ik vandaag eens meenemen?”

  Neem de Ativ Pro 700 of de Surface Pro eens mee en ervaar de voordelen.
  “Optional step for dual boot If you wish to dual boot with Windows 8, install it prior to cloning. This way you will avoid having to mess around with fdisk to mark Mac OS as the active partition.”


 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Helaas is de uitspraak “it just works” zo te zien niet meer van toepassing.

 • Profielfoto
  JustinASD

  Voordat ik mijn geld terug heb gevraagd bij de AppStore toch even een mailtje naar de helpdesk gestuurd. Blijkt, ze hadden een verkeerde beta versie gepubliceerd op de download site (versie 1.0.1). Deze versie werkt bij veel gebruikers niet. Indien je deze versie heb geïnstalleerd even verwijderen en de correcte versie downloaden en (0.9.9) installeren. Deze versie werkt bij mij perfect.

 • Profielfoto
  computer space

  Bezit je net als ik een 11″ MacBook Air én een iPad, dan zul je waarschijnlijk dit gevoel herkennen: “welke van de twee zal ik vandaag eens meenemen?” Qua grootte, gewicht en zakelijke functionaliteit zit er namelijk helemaal niet zo heel veel verschil tussen.

  LOL, precies waarom Microsoft de Surface Pro heeft. En waarom ik dus Apple alleen nog op de desktop thuis gebruik. Heerlijk vooruitstrevend Apple! WE WANT OSX INTEL ipads NOW. Ik neem 800 gram mee, en heb Wacom tablet, HD IPS scherm, i5 processor en 128GB SSD bij me en kan alles draaien.

  Ook werkt de HiDPI bij Windows 8.1 beter dan bij OSX. Daar is het bijvoorkeur x2, waardoor de GPU over zijn nek gaat, zeker mobiel.
  Bij Windows heb je al het voordeel van het veel scherpere Cleartype, en icm ongeveer 1,5 vergroting zijn letters net zo scherp als op x2 stand van de MBR, terwijl je veel meer werkruimte hebt. En je kunt per applicatie schalen, dus Excel draai ik lekker 1 op 1.

 • Profielfoto
  Thijs

  Tof.
  Dank voor de tip, Jan David!