Rotterdam eerste Nederlandse 3D Flyover-stad in Apple Maps

17 reacties

Na Berlijn, Londen, Parijs en andere Europese hotspots, heeft Apple Rotterdam als eerste Nederlandse stad in 3D opgenomen in Maps. Het is nu mogelijk Rotterdam in 3D te bekijken en er overheen te vliegen met Flyover.

Er is ook een Flyover City Tour toegevoegd, daarmee zie je alle highlights in een stad. Rotterdam is zowel aan de iOS- als Mac-versie van Apple Maps toegevoegd. Ook de steden en dorpen die aan Rotterdam grenzen zijn in beeld gebracht, bij de grens met Delft houdt Flyover ongeveer op.

Flyover activeren in Apple Maps
Op de Mac is Flyover te activeren door in te zoomen op een stad en in het menu onderaan voor Toon 3D-kaart te kiezen. In Apple Maps op iOS kies je na een tik op de i-knop rechtsonder voor Sattelietweergave en daarna Toon 3D-kaart. Vervolgens kun je vrij zoomen en in 3D draaien.

Flyover City Tour is te activeren door op Rotterdam te zoeken, vervolgens op de pijl naast de spelt te klikken en te kiezen voor Flyover-tour.

Andere Nederlandse steden
Het is opmerkelijk dat Apple niet hoofdstad Amsterdam als eerste in 3D op de kaart heeft gezet. Wellicht was er in Rotterdam meer vanuit de lucht te zien. De havenstad is voorlopig de enige Nederlandse stad in Apple Maps, maar er worden regelmatig nieuwe steden toegevoegd.

IMG_0361
IMG_0362
[Hat tip: iCulture]

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Robberto

  Ziet er leuk uit, je kans zelfs de haven in en zelfs de opslag bij Pernis is in 3D. Ben benieuwd wat er nu volgt.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Inplaats dat er link sta waar ik naar toe moet om fly over te zien.
  Staat er link over een mac bij icenter…
  Maarja die heb ik al..

 • Profielfoto
  Buzz

  De vliegtuigen die op Zestienhoven geparkeerd staan zien er behoorlijk spookachtig uit. Als je op “Markthal, Rotterdam” zoekt wordt je naar een B.V. in Den Haag gebracht. Op de juiste plek in Rotterdam is het gebouw nog in aanbouw. Ook aan het Nationale Nederlanden gebouw is te zien dat de opnamen zo rond April 2013 moeten zijn gemaakt.

  Maar verder geweldig natuurlijk.

 • Profielfoto
  polansky

  Leuk, maar wat is de toegevoegde waarde?

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: de toegevoegde waarde is natuurlijk dat je een mooi beeld kan krijgen van een stad, vanuit een ongebruikelijk perspectief.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Erg mooi!!! Helaas zijn wel sommige dingen outdated. Zoals de Markthal, de loopbrug bij station Hofplein en het stationsplein van Centraal. Het is wel merkwaardig waarom Apple voor Rotterdam heeft gekozen in plaats van Amsterdam als eerst.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  @Icydragon68
  Zelfs ik als echte Amsterdammer vind je laatste opmerking nergens op slaan.

 • Profielfoto
  AT024

  Nederlandse steden zijn niet flyover waardig. Paar hoge gebouwen maar. lol

 • Profielfoto
  polansky

  Dus ze stoppen tonnen in een flyover presentatie die je één keer bekijkt.
  Doe mij dan toch maar Google Streetview. Daar heb je tenminste wat aan.

 • Profielfoto
  jeroentje

  wauw niet alleen Rotterdam, ook groot gebied er om heen. Ik zie zeker mogelijkheden mee

 • Profielfoto
  Buzz

  Vergelijkingen met Streetview zijn nogal onzinnig, het zijn gewoon verschillende dingen. Natuurlijk is het zo dat Streetview heel nuttig kan zijn. Wie weet komt zo’n feature ook nog eens in Apple Maps. Google Earth heeft 3D gebouwen die te vergelijken zijn met Flyover, maar niet zo uitgebreid, en niet erg goed geïntegreerd in Google Maps. Het zou helemaal mooi zijn als dit allemaal naadloos in elkaar over zou kunnen gaan. Tot die tijd kunnen we gaan zitten mokken, maar je kan in de tussentijd ook gewoon met veel plezier Google Street View en Apple Maps Flyover naast elkaar gebruiken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Google Earth heeft 3D gebouwen die te vergelijken zijn met Flyover, maar niet zo uitgebreid, en niet erg goed geïntegreerd in Google Maps.

  Google Earth heeft inderdaad zo goed als geen integratie met Google Maps, maar minder uitgebreid dan Flyover? In Apple Maps staan er 3 Duitse steden in 3D, in Google Earth 25. Spanje; Apple heeft er 7 en Google 37. Zelfs Antwerpen en Gent staan in 3D in Google Earth. Maar het is een losse app en daarom onhandig in het gebruik. Een leuke gimmick, maar ook niet meer dan dat.

 • Profielfoto
  Bosdavid

  Wel, anderhalve maand geleden was ik in onder andere Parijs en Marseille, beide steden die in 3D in Apple Maps staan en ik vond die functie verscheidene malen erg handig om van plek tot plek te komen. De hoogte en vormen van gebouwen en bergen etc. die je in dit perspectief wel (goed) kunt zien, vergemakkelijken soms zeer een zoektocht door een gebied!
  (Naast dat het ook erg leuk speelgoed is. ;))

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd
 • Profielfoto
  Buzz

  Zakken: Je hebt gelijk, ik had al een tijd niet meer naar Google Earth gekeken.

  EagerB0bNerd: Nadeel van Bing Maps is dat het foto’s zijn uit 4 kijkhoeken, en geen 3D modellen die je van alle kanten kan bekijken. De Bing foto’s zijn bovendien vaak vertekend en hebben nare naden, wat het vervelend maakt om naar te kijken. Vergelijk het maar eens. Bing Maps is echt niks vergeleken met Google Earth of Apple Maps.

 • Profielfoto
  Maarten Testaccount

  Mooi!

 • Profielfoto
  barto7

  met spelt maak je brood. Een (virtuele) speld kan je op een kaart prikken.