Dumpt Apple Google als zoekmachine?

12 reacties

Er was eens een tijd dat Apple en Google dikke vriendjes waren. Een tijd waarin een YouTube en Google Maps app bijvoorbeeld standaard werd meegeleverd op een iPhone. Die tijd lijkt voorbij. Google lijkt wederom een verworven recht kwijt te raken.

De deal tussen Apple en Google voor de standaard zoekmachine van Safari komt binnenkort wellicht op losse schroeven te staan. The Information meldt dat dit contract tussen de giganten eind 2015 afloopt en het nog maar de vraag is of het wordt verlengd. Eddy Cue, verantwoordelijk voor deze deals, zou al platgebeld worden door Yahoo en Microsoft.

Toen alles nog koek en ei was...
Toen alles nog koek en ei was…

Dit soort deals zijn interessant voor beide partijen. Voor de zoekmachineleverancier levert het inkomsten op door de verkoop van advertenties en Apple eist in ruil miljarden dollars ‘compensatie’. Zo harkte Apple 1 miljard dollar binnen voor een paar jaar Google als standaard zoekmachine in iOS.

Maar zoals gezegd, de relaties van weleer houden niet stand. Zo dumpte Apple in iOS 6 de standaard meegeleverde Maps en YouTube app en gebruikt Siri voor haar zoekopdrachten al weer eventjes Bing van Microsoft. Ook Mozilla gunt Google haar eerder verworven privileges niet meer. Firefox stapt de komende 5 jaar voor haar zoekmachine over naar Yahoo.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  MacKevin11

  Liever niet, dan stel ik hem zelf wel weer in op google.
  Of ze nou een hoop data opslaan of niet, het is een beetje de enige zoekmachine waar ik snel mee kan zoeken wat ik wil, zonder allerlei reclame te krijgen (websites die onnodig bovenaan staan) (ik heb wel adblock geïnstalleerd…).

 • Profielfoto
  Qapla

  @Mackevin , dat vind ik nu ook, bij Bing bijvoorbeeld krijg ik precies allemaal spam in de zoekresultaten.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Google. Al is het alleen maar voor de kale interface.

 • Profielfoto
  Usain

  duckduckgo ftw.

 • Profielfoto
  Zakske

  duckduckgo ftw.

  DuckDuckGo is niet meer dan een algoritme dat informatie van Yahoo, Bing en Yandex combineert. De zoekresultaten zijn dan ook niet geweldig.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Zo lang de keuzemogelijkheid maar blijft, zal het me aan m’n reet roesten welke de default is, vrijwel geen enkele instelling bij mij onder Yosemite is de huidige default, het meeste settings stammen bij mij nog uit het Jaguar-tijdperk:nerd:

  En dan inderdaad, Google, ja, precies zoals door THX-1138 gezegd. Zowel interface als zoekkwaliteit zijn door niemand geëvenaard.

 • Profielfoto
  RJG

  Tja, of je nu voor of tegen bent, Google is DE zoekmachine….

 • Profielfoto
  Niels

  Liever Google dan Yahoo of Bing. Behalve dat de resultaten op Google het beste blijven, loopt Microsoft de hele tijd Apple te dissen en nu proberen ze de standaard op de iPhone te worden, dacht het niet. DIE MICROSOFT DIE.

 • Profielfoto
  essiw

  duckduckgo ftw.

  DuckDuckGo is niet meer dan een algoritme dat informatie van Yahoo, Bing en Yandex combineert. De zoekresultaten zijn dan ook niet geweldig.

  Dan moet je je wat meer verdiepen, duckduckgo heeft naast die algoritmes ook nog eigen manieren om aan zoekresultaten te komen en komt uit meerdere onafhankelijke tests boven yahoo, bing en yandex uit. Welliswaar onder google, maar ik noem dat niet slecht voor een zoekmachine die er pas zo kort is.

  Daarnaast vind ik het beleid van duckduckgo een stuk beter bij apple passen dan die van de andere zoekmachines. Geen data dat opgeslagen wordt, en je hebt zelfs de optie om advertenties te blokeren, gratis!

 • Profielfoto
  H.deweg

  Het gaat niet om de beste zoekmachine, het gaat erom van wie ze het meeste geld krijgen. Daarna zet iedereen de zoekmachine toch gewoon weer op Google.

 • Profielfoto
  pimmink

  Yahoo? Oke, maar Bing is RUK!

 • Profielfoto
  Di May

  Inderdaad, of men het nu plezant vindt of niet,
  maar Google en Google Maps, zijn tot nader
  order nog altijd superieur aan al de rest.

  Hoe hard Apple ook zijn best doet met Maps,
  ik gebruik het eerder zelden. Om voor de hand
  liggende redenen.

  Het onwijste, voor mij als gebruiker, dat Apple ooit
  gedaan heeft, is Google Maps zonodig willen counteren.

  Concurreren is niet áltijd het heilzaamste.
  Soms is samenwerken beter voor ieder.

  Het zal wel aan de menselijke
  competitieve aard liggen zeker ?