‘Apple werkt aan Dual Lens Camera voor foto’s van DSLR-kwaliteit’

18 reacties

Bij iedere nieuwe iPhone, wordt de camera een stukje beter. In de volgende generatie iPhone zal Apple echter de grootste vooruit­gang op de cameratechniek ooit boeken. Dat is althans wat Apple-kenner John Gruber via via heeft gehoord van Apple-medewerkers.

Apple wil de exponentiële stijging in kwaliteit volgens Gruber bereiken door de volgende iPhone te voorzien van een camera met twee lenzen. Hierdoor zouden foto’s die met een iPhone gemaakt worden haast niet meer te onder­scheiden zijn van foto’s gemaakt met een DSLR-camera.

The specific thing I heard is that next year’s camera might be the biggest camera jump ever. I don’t even know what sense this makes, but I’ve heard that it’s some kind of weird two-lens system where the back camera uses two lenses and it somehow takes it up into DSLR quality imagery.

Mogelijke toepassingen

Apple zou niet de eerste fabrikant zijn die een systeem met twee lenzen in een smartphone toepast. HTC gebruikt in zijn nieuwste One M8-smartphone al twee lenzen. Bij HTC is de tweede lens verantwoordelijk voor het opslaan van diepte-informatie, zodat achteraf scherpstellen mogelijk wordt.

htc-dual-lens-flash
HTC One M8 met dubbele flits én lens.

Een andere mogelijkheid is het inzetten van de tweede lens voor optische zoom. Hierbij is een lens altijd uitgezoomd en de andere ingezoomd. Een startup genaamd Corephotonics werkt al een tijdje aan deze techniek. In onderstaande video van Engadget is te zien hoe het werkt:

Enkele maanden geleden maakte een camera-expert van Nokia de overstap naar Apple. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de camera in de Nokia Lumia 1020, deze maakte indruk met een resolutie van 41 megapixel en goede beeldkwaliteit.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Imagic

  En toch, hoezeer ik dit ook toejuich, blijf ik bij mijn Sony RX 100 III voor wat betreft de betere kwaliteit foto’s. Een goede camera is vooral toch de optelsom van ‘veel’ glas en een grote kwalitatieve sensor. Laat dat nou net twee elementen zijn die veel ruimte innemen…

 • Profielfoto
  polansky

  tsjonge jonge jonge.

  DSLR kwaliteit zal gewoon niet haalbaar zijn.
  Ieniminie sensors, t.o.v. een sensor die in vergelijking dan het oppervlak heeft van een voetbalveld.

  En wat in het klein toegepast kan worden, kan veelal ook worden opgeschaald.
  Ofwel dream on.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Alle verbeteringen juich ik alleen maar toe. Ik ben altijd al heel erg tevreden geweest met de foto’s van mijn iPhones en realiseer me hierbij dat het altijd een telefoon is en geen camera.

  Het is mooi meegenomen als het de kwaliteit van een DSLR benadert alleen denk ik ook dat de handling (grip) enzo een rol speelt. Fotograferen met een echte fotocamera voelt soms toch beter.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Allicht kan de kwaliteit beter, maar de “feeling” en de mogelijkheden die een spiegelreflex biedt in een telefoontje? Dat zie ik nooit gebeuren…

 • Profielfoto
  exilim

  Ik hoop dat ze dan ook met RAW-formaat gaan werken, zodat je net als bij een DSLR de foto’s kunt nabewerken.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  je kan het digitaal een beetje na-apen , maar kan niet tippen aan een echte optische lens

 • Profielfoto
  RemSon

  het RAW formaat zou inderdaad wel een grote plus zijn.. en verder schiet de iPhone meer dan prima snapshots…

  Voor de echte foto’s.. inderdaad de DSLR!

 • Profielfoto
  exilim

  Vanzelfsprekend gaat het nooit tippen aan de kwaliteit van een DSLR en al helemaal never de nooit niet aan een Full-frame. Het is als aanvulling wel handig, want zo’n DSLR stop je niet even in je binnenzak en sleep je niet overal mee naar toe itt een iPhone.

 • Profielfoto
  Buzz

  “DSLR quality” is natuurlijk een vrij loos begrip, want het gaat er maar net om hoe je die kwaliteit dan definieert. Vergelijk je met een DSLR van €350 of met één van duizenden Euros? Met een DSLR van 5 jaar geleden, of met de nieuwste DSLR van nu? Welke lens zet je op de DSLR? Vind je het ruisniveau belangrijk, de scherpte, het mogelijke bereik aan scherptediepte?

  Een gedeelte van de mogelijke kwaliteitscriteria heeft een direct verband met bijvoorbeeld de fysieke grootte van de sensor en de lens, en dan haalt je smartphone het natuurlijk nooit. Voor een ander gedeelte van de kwaliteit is de software belangrijker. Feit is dat op het gebied van software de camera in smartphones intussen de DSLR heeft ingehaald. Het is wachten op de eerste DSLR met software geïnspireerd op die in smartphones.

 • Profielfoto
  djneo

  Dan word het een DTLR, DSLR met 2 lenzen is geen SLR (de s staat voor single)

  das een TLR

 • Profielfoto
  maconly

  Ik heb afscheid genomen van m’n canon 6D met 24/105 L lens nu gebruik ik een iphone 6plus.
  Natuurlijk kon ik met de 6D veel meer dan met de iphone maar qua snelheid en bedieningsgemak is de iphone 6plus de canon de baas en de iphone levert in99% een goede foto , een foute instelling bij de 6d en je foto is slecht.

  De cameramakers moeten aan de bak om de smartphones voor te blijven.

  Ik mis m’n spiegelreflex nog niet.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  iPhone maakt zeker mooie foto’s en als de nieuwe iPhone een dubbele lens krijgt zal ik hem zeker ook gaan kopen, maar mijn Nikon camera hang ik toch echt niet in de wilgen;-)
  Daar kan je toch heel wat meer mee dan een iPhone.

 • Profielfoto
  maconly

  “DSLR quality” is natuurlijk een vrij loos begrip, want het gaat er maar net om hoe je die kwaliteit dan definieert. Vergelijk je met een DSLR van €350 of met één van duizenden Euros? Met een DSLR van 5 jaar geleden, of met de nieuwste DSLR van nu? Welke lens zet je op de DSLR? Vind je het ruisniveau belangrijk, de scherpte, het mogelijke bereik aan scherptediepte?

  Een gedeelte van de mogelijke kwaliteitscriteria heeft een direct verband met bijvoorbeeld de fysieke grootte van de sensor en de lens, en dan haalt je smartphone het natuurlijk nooit. Voor een ander gedeelte van de kwaliteit is de software belangrijker. Feit is dat op het gebied van software de camera in smartphones intussen de DSLR heeft ingehaald. Het is wachten op de eerste DSLR met software geïnspireerd op die in smartphones.

  De software in dslr camera’s is antiek een fatsoenlijke foto in de automaat stand kun je veelal vergeten.
  Ik fotografeer veel cd’s en gramofoonplaten met de spiegelreflex was moeizaam de iphone heeft daar geen problemen mee.

 • Profielfoto
  Col

  We zijn nog vér weg van het moment dat een ‘telefooncamera’ de kwaliteit van bijvoorbeeld een goede DSLR zal evenaren. En dan nog: ook bij die laatste zit kaf tussen het koren. Een minilensje met daarachter een minibeeldsensortje zal nooit in de buurt komen van een zeer goede camera. Maar hij heeft wel één voordeel: je hebt hem steeds bij de hand.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @Col, volledig mee eens(y)

  @maconly, ik denk als je een DSLR camera koopt om foto’s te maken in auto stand, dan moet je toch overwegen of dat een DSLR camera wel bij je past.
  Ik heb mijn Nikon nu pas een half jaartje en natuurlijk ben ik ook eerst gaan schieten met auto stand.
  Maar gaandeweg speel ik steeds meer met de P, S, A stand en af en dan ook wat meer met de M stand waarbij ik ook de lens in M stand zet.
  Ik heb ook al heel wat foto’s verknalt, maar de foto’s die gelukt zijn worden beter en beter.
  De platen die je fotografeerde zullen plat liggen en de foto maak je dan van boven denk ik.
  Misschien was de hoek dan iets wat lastig en onhandig, je had het kunnen proberen met een goeie statief, camera haaks, goed licht en alles in M stand.
  Het resultaat zul ongetwijfeld onovertrefbaar zijn geweest.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Qua beeldkwaliteit (detail, ruisniveau, …) heeft de moderne iPhone de compactcamera weggevaagd, en doet die tegenwoordig weinig meer onder voor een spiegelreflex. Alhoewel het verschil vaak wel zichtbaar blijft; en ja, Buzz_D, ook een Sony A58 is beter dan de beste iPhone!

  Qua controle over de scherptediepte haalt een mini sensortje het niet bij een grote APS-C of full frame sensor.

  Je kunt die onscherpte (mooi bij portretten) simuleren door de achtergrond middels beeldbewerking onscherp te maken. In-phone PhotoShoppen dus. Maar PhotoShoppen is een beeldbewerking, en bij beeldbewerkingen verlies je kwaliteit.

 • Profielfoto
  tonnert

  De beste camera is die, die je bij je hebt. Laat dat bij een iPhone wat meer voor de hand liggen dan bij een DSLR.

 • Profielfoto
  ralpharma

  De iPhone 6 kan nu al concurreren met compactcamera’s en wint in vele gevallen zelfs. Een systeemcamera naar de troon steken moet misschien ook wel lukken, maar DSLR is onmogelijk. Simpele reden; de sensor plus de mogelijkheid om je glaswerk aan de juiste omstandigheden aan te passen ontbreekt.

  Daarnaast zullen amateurfotografen (zoals ik) en profs nooit overstag gaan, hoe veel we ook met onze telefoon schieten…