Amerikaanse waakhond wil gegarandeerde privacy in Health-app en Apple Watch

1 reactie

De komst van de Health-app in iOS 8 en de Apple Watch volgend jaar, krijgt Apple steeds meer inzicht in gevoelige medische data van zijn gebruikers. Dat heeft ook de aandacht ge­trokken van de FTC, de Amerikaanse organ­isatie voor bescherming van consumenten.

Volgens Reuters hebben Apple en de Federal Trace Commission meerdere gesprekken gevoerd over het bewaken van de privacy. Hierbij wil de waak­hond de garantie dat Apple geen gezondheidsdata deelt zonder expliciete toestemming van de gebruiker, die eigenaar van de data is.

Apple heeft volgens Reuters gegarandeerd dat het geen gezondheidsdata aan derden, zoals marketeers zal verkopen. Ook ontwikkelaars krijgen geen onbeperkte toegang tot gezonheidsdata die op de iPhone of Apple Watch verzameld wordt.
health_hero_2x
De FTC heeft alle reden om bezorgd te zijn over het verzamelen van gezondheidsdata. Uit een recent onderzoek van de commissie bleek dat de meeste gezondheids-apps erg slordig omgaan met persoonlijke data. 12 onderzochte apps wisselden data uit met maar liefst 76 externe partijen. De data werd in de meeste vallen ook nog eens onversleuteld verzonden.

Apple heeft al meermaals benadrukt dat het geen big brother wil spelen. Dat kunnen andere bedrijven volgens CEO Tim Cook veel beter. Bij betaaldienst Apple Pay wordt niet opgeslagen wat, wanneer en waar je iets koopt. Apple wil dat simpelweg niet weten. Dit lijkt ook voor gezondheidsdata op te gaan.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Col

    Ok, laat het nu zo zijn dat Apple de data niet opslaat. De applicatie Gezondheid werkt voornamelijk samen met andere applicaties en dient dus alleen maar als ‘dashboard’ en dus kunnen die anderen de gegevens misschien wél verpatsen.
    Apple moet dus wel goede afspraken maken met derde partijen om te mogen samenwerken.