10 Apple Watch-geheimen onthuld door WatchKit

17 reacties

De Apple Watch is nog door onduidelijkheid omhuld. We weten alleen dat het horloge ongeveer een dag op accu mee zal gaan, in twee formaten uitgebracht wordt en dat de Watch ergens in het begin van 2015, waarschijnlijk maart of april, te koop zal zijn.

Gisteravond bracht Apple WatchKit uit, de SDK waar ontwikkelaars apps voor het horloge mee kunnen ontwikkelen. Daarbij komt een grote hoeveelheid documentatie en een video en die onthullen een boel nieuwe details. OMT zet er 10 op een rij.

Een iPhone is altijd nodig

Apple Watch-apps zijn uitbreidingen op iPhone-apps. De Watch en iPhone wisselen data uit, het zware rekenwerk wordt altijd door de telefoon gedaan.

Apps op het horloge moeten volgens Apple niet gezien worden als vervanging voor een iPhone-app. Watch-apps worden kort gebruikt voor snelle acties. De agenda, klok en timer zijn de enige functies die standalone kunnen werken.

Standalone apps later wel mogelijk

In de documentatie is te lezen dat standalone apps ‘later volgend jaar’ wel mogelijk zijn. Het wordt niet duidelijk of dat op een mogelijke Apple Watch 2 is, of nog op de eerste generatie Apple Watch. De eisen aan standalone apps zijn ook nog niet bekend.
Apple Watch en iPhone (crop)

Twee Retina Displays met beeldverhouding van 4 bij 5

Er zijn twee formaten Apple Watch. Vaak wordt gezegd dat er een groot formaat (42mm) voor hem en een klein formaat (38 mm) voor haar is. Beide formaten hebben een Retina Display met 312 x 390 en 272 x 340 pixels. Het scherm is net niet vierkant, de aspect ratio is 4:5.

Groter of kleiner horloge in de toekomst mogelijk

Apple Watch-apps zijn responsive. Er wordt niet met pixels, maar met coördinaten gewerkt. Zie het als een responsive website. Apple kan hierdoor later makkelijk grotere of kleinere schermformaten toevoegen. Dit stelt Apple ook in staat de randen rondom het scherm later te verkleinen, waardoor meer schermruimte beschikbaar komt.
apple watch formaten en pixels

Plaatjes en hooguit gifjes, geen video

Op een klein scherm wil je geen video kijken, dus heeft Apple dat ook niet mogelijk gemaakt. Apps kunnen maximaal 20mb aan assets (plaatjes) opslaan op de Watch. Animaties zijn mogelijk door meerdere plaatjes achter elkaar te zetten en deze te loopen. Net als animated gifjes.

Een nieuw en eigen lettertype

Om de leesbaarheid te verbeteren, heeft Apple een eigen lettertype voor de Apple Watch gemaakt. Het heet ‘San Francisco’ en ex Apple designer Sebastiaan de With biedt het lettertype aan op zijn website. We zetten hier alle varianten van ‘San Francisco Display’ op een rij. Van Ultralight tot Black.
San Francisco

15 mogelijkheden tot interactie

De eerste iPod was een uiterst simpel apparaat. De mogelijkheden tot interactie waren beperkt tot het scrollwiel. De Apple Watch heeft echter een stuk meer mogelijkheden tot interactie.

 • Short Look
 • Long Look
 • Glances
 • Notification actions
 • Vertical swipes
 • Horizontal swipes
 • Edge swipes
 • Taps
 • “Taptic Engine” haptic feedback
 • Siri
 • Force Touch
 • Digital Crown scrolling
 • Digital Crown button
 • Single-click the side button to open Friends app
 • Double-click the side button to use Apple Pay at NFC reader

Geen interactieve navigatie

Een kaart die met je meebeweegt tijdens het rijden op lopen zit er niet in. Ook door een kaart scrollen of swipen is niet mogelijk. Kaarten worden schermvullend en statisch weergegeven. Er kunnen wel spelden en andere annotaties in de vorm van plaatjes over de kaarten geplaatst worden.
Watchkit-maps

Ondersteuning voor AirPlay aanwezig

Je foto’s vanaf je horloge via AirPlay op een Apple TV tonen behoort tot de mogelijkheden. De iPhone heeft ondersteuning voor AirPlay en doet in principe al het werk voor de Apple Watch.

Twee soorten magische notificaties

Het tonen van notificaties wordt een belangrijke functie van de Apple Watch. Er kunnen twee soorten notificaties weergegeven worden. De eerste is de Short Look, deze komt in beeld als je kort naar het horloge kijkt en weergeeft alleen een app-icoon en enkele woorden zoals “Je vlucht vertrekt nu”.

Blijf je lang naar je horloge kijken? Dan komt de Long Look in beeld. Deze weergeeft meer informatie zoals vertrektijd en locatie. Er kan ook door de informatie gescrold worden en er zijn acties mogelijk. Bij een Tweet zou dat reageren of opslaan als favoriet kunnen zijn.
watch-notificatie-opties
Via: Business Insider, The Verge

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  S2B

  Beste Raymon, kan de link van Sebastiaan de With niet vinden op zijn blog. Kunnen jullie hem vermelden?

 • Profielfoto
  S2B

  Bedankt, zie de link!

 • Profielfoto
  Noest

  Ik was fan, maar nu ik dit lees wacht ik nog wel even een jaar of twee….

 • Profielfoto
  Imade

  Dan is dit geen Smart Watch maar een Dumb Watch… het geld NIET waard dus.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Uitsluitend notificaties… dat deden de smartwatches van het andere kamp 2 jaar geleden ook al. Hebben ze hier dan effectief jaren aan gewerkt? Een polsbandje dat schandalig veel geld kost en evenveel kan als de brol van de concurrentie? Ik zie echt niet in waarom ik dit zou kopen.

 • Profielfoto
  polansky

  Kan dus nog minder als eerder werd verwacht.
  Dit tezamen met alle tegenvallers, zoals het gegeven dat het horloge zelf niet waterdicht is, (te) dik is, slechts een beperkt aantal sensoren heeft, een iphone altijd nodig is om uberhaubt ‘slim’ te kunnen werken en allerlei andere zaken die ontbreken maakt dat dit horloge geen smart watch genoemd mag worden.

  Ik laat dit horloge voor wat het is en wens iedereen die nog steeds denkt dat het een enorm succes gaat worden succes. Succes met het veranderen van de wereld van het horloge kijken.

  Ik geloof er voorlopig helemaal niet meer in.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ik ben juist erg positief over de Watch! Lijkt me echt precies kunnen wat je nu nog mist.
  “Snel iets zien”.

  Ik hoef inderdaad niet allemaal ingewikkelde dingen op zo’n horloge te zien. Als ik voor een bus sta wil ik gewoon graag snel kunnen zien of dat de goede bus is.
  Zit ik in de bus wil ik weten bij welke halte ik uit moet stappen.

  Je kan dit nu ook, door de 9292 app op je iPhone te openen, maar dan loop je dus de hele tijd met je iPhone in je hand en ben je alleen daar mee bezig.
  Een Watch is een vele mooiere oplossing hiervoor vind ik!

 • Profielfoto
  Lucazz

  Na de presentatie was ik meteen verkocht maar nu word ik er echt niet warm meer van. Ik heb mezelf twee weken geleden dan maar een Pebble gekocht met het idee daarna te wachten op de Aplle Watch 2.
  Die Pebble toont mij de notificaties en binnenkomende gesprekken en berichten op mijn iPhone en dat volstaat mij momenteel. Ik moet hem ongeveer om de vier dagen opladen en doe dat op kantoor als ik aan mijn PC zit. Ik heb me daarbij trouwens al de bedenking gemaakt dat ik het enorm irritant zou vinden indien ik hem om de twee dagen (of erger nog elke dag) zou moeten opladen…

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond
  interactie:
  Single-click the side button to open Friends app

  wat moet dat betekenen? kan ik de app openen op de iphone van een vriend van mij?
  is dit de eerste stap richting apple social apps?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @steveb: Nee, de Apple Watch heeft een speciaal scherm waar de vrienden waar je het meeste contact mee hebt op staan. Dit scherm:

  Dat heeft een dedicated knop om te openen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als ik voor een bus sta wil ik gewoon graag snel kunnen zien of dat de goede bus is.

  Dat staat op de voorkant van de bus en meestal ook op het scherm bij de plek waar je opstapt.

  Zit ik in de bus wil ik weten bij welke halte ik uit moet stappen.

  Dat wordt op een scherm in de bus aangegeven.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Raymon [moderator] 2 uur geleden
  @steveb: Nee, de Apple Watch heeft een speciaal scherm waar de vrienden waar je het meeste contact mee hebt op staan. Dit scherm:

  Dat heeft een dedicated knop om te openen.

  Hm, ik zie dat ik een nieuwe vrienden moet zoeken, de meeste hebben namen van meer dan zes letters.

 • Profielfoto
  Afroman

  Welcome to the zombienation

 • Profielfoto
  hokkie

  Dat staat op de voorkant van de bus en meestal ook op het scherm bij de plek waar je opstapt.

  Ook op de achterzijde van de bus maar als je dat ziet, heb je hem gemist;)

  Ontopic….

  Eerst zien, bekijken en testen. Dan besluit ik om te kopen. Alleen die accuduur, dat is een tegenvallertje…

 • Profielfoto
  RobbyH

  Hoezo geen meebewegende kaart in gps functie? Hoe kan je dan een traject volgen op zo een petieterig scherm als heel die route er op staat weet je ook niet in welke straat etc je bent. Had zo gehoopt op een gps functie aan de pols om zo tijdens hardlopen routes te kunnen volgen. Als dat er niet op zit, spaar ik wel voor iets anders. De iPhone 6 kon me ook al niet bekoren en de iPad air 2 voorlopig ook niet.

 • Profielfoto
  NapO

  begin van iets moois,…maar geen video, en gifjes is allemaal wel erg beperkt.
  t artikel geeft duidelijk weer wat het kan.

  ik zeg versie 1 is een mooi begin maar ik laat m ook nog even liggen in de winkel. ik wacht wel op versie 2 of 3,…de eerste auto was ook niet veel, de eerste iphone/android ook niet en als je ziet waar we nu staan,…komt het helemaal goed, alleen t kost tijd.

 • Profielfoto
  Wauters

  Is al geweten hoe ver de iWatch en iPhone uit mekaar mogen zijn om nog te werken?