Kwartaalcijfers Apple: meer iPhones verkocht, meer Macs, minder iPads

20 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 4e financiële kwartaal van 2014. De winst bedroeg 8,5 miljard dollar en de omzet was 42,1 miljard dollar. De omzet is hiermee 12% hoger dan vorig jaar. De winst is 1 miljard hoger in vergelijking met vorig jaar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 4 werden 5,5 miljoen Macs en maar liefst 39,2 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 21% en 16%. De iPad doet het wederom slechter dan vorig jaar met 12,3 miljoen verkochte exemplaren, in hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 14 miljoen. Een daling van 13%. Zoals we inmiddels gewend zijn, zijn er ook nu minder iPods verkocht. Met 2,6 miljoen verkochte exemplaren is dat een daling van maar liefst 24%.

 Q4, 2014Q4, 2013
Omzet42,1 miljard35,32 miljard
Winst8,5 miljard7,5 miljard
Gross Margin38 procent37 procent
iPhone39,2 miljoen33,8 miljoen
iPad12,3 miljoen14,08 miljoen
Mac5,5 miljoen4,57 miljoen

Tim Cook was te spreken over de resultaten en stipt nogmaals aan dat hij de toekomst rooskleurig tegemoet ziet dankzij ‘nieuwe producten’.

“Our fiscal 2014 was one for the record books, including the biggest iPhone launch ever with iPhone 6 and iPhone 6 Plus. With amazing innovations in our new iPhones, iPads and Macs, as well as iOS 8 and OS X Yosemite, we are heading into the holidays with Apple’s strongest product lineup ever. We are also incredibly excited about Apple Watch and other great products and services in the pipeline for 2015.”

Omzet, winst en gross margin
Omzet, winst en gross margin
Mac verkopen in de afgelopen 14 jaar
Mac verkopen in de afgelopen 14 jaar

Highlights uit de persconferentie:

 • Het marktaandeel van Macs is op het hoogste niveau sinds 1995
 • 17 miljard dollar is het afgelopen kwartaal uitgekeerd aan aandeelhouders
 • Gemiddeld bezochten 18 duizend mensen een Apple Store per week
 • Apple kocht in het afgelopen kwartaal 8 miljard dollar aan eigen aandelen terug
 • In totaal zijn er meer dan 85 miljard apps gedownload
 • De omzet van de Mac haalde de omzet van de iPad in
 • Tim Cook over de daling in iPad sales: “I see it as a speed bump, not a huge issue.”
 • Het aandeel Apple doorbreekt de $100 in de nabeurs

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  Was onder Steve nooit gebeurd.

 • Profielfoto
  bassbug

  Krankzinnig knap van Apple!

 • Profielfoto
  Noest

  Wat is er toch met de iPad?

  Ze gaan gewoon te lang mee:)

  Hier iPad mini 1, echt nog geen behoefte om te vervangen. In omgeving verschillende iPads 2, 3 en 4, iedereen nog heel tevreden, geen vervangingen op komst….

  Het is gewoon een te goed product waarbij na 1 aanschaf de gebruiker voor jaren en jaren voorzien is, markt is dan snel verzadigd.

  En veel overstappers zijn er wellicht niet omdat Apple toch al de grootste speler in de tablet markt is, toch? Of heb ik dat verkeerd?

 • Profielfoto
  Afroman

  Nou ja komt ook omdat de iPad 2 5(!) major releases heeft gekregen. Oorspronkelijk werd die geleverd met iOS 4. De eerste iPad heeft er slechts 3 gehad. iOs 3, 4 en 5.

  Er zijn wel een paar mensen die de 1 gebruiken maar die zie je haast nooit meer. Volgend jaar zul je zien dat de iPad 2, de mini en de iPad 3 niet meer ondersteund zullen worden. Want die draaien allemaal op de A5(X). En met iOS 9 ben ik bang dat dat niet meer ondersteund gaat worden.

 • Profielfoto
  Noest

  De mini moeten ze nog wel blijven ondersteunen aangezien ze die nog nieuw verkopen, toch? Of zullen ze zich daar weinig van aantrekken?

  Maar dat volgend jaar veel iPad 2’s vervangen zullen worden, daar kan ik wel inkomen idd:)

  Even nog verder lezen op Mac Rumors, want klopt het nu dat er meer iPads dan iPhones verkocht zijn in totaal? Dat leek me zo onwaarschijnlijk…..

 • Profielfoto
  Afroman

  Nou ja wellicht maken ze inderdaad voor de iPad mini(en dan wellicht de iPad 3) nog een uitzondering maar daarna is het denk ik echt afgelopen. Dat zag je ook met de iPhone 4. Die werd ook nieuw verkocht en een jaar later werd die niet meer geupdated.

 • Profielfoto
  Noest

  “For iPad, if I take a step back on iPad, I know that there’s a lot of negative commentary in the markets on this, I have a little different perspective on it. If you step back, we’ve sold 240 million in 4 years. Twice the number of iPhones we sold. in Fiscal 13 we sold 71 million, but only down 4% on sell-in, took down channel inventory so sell through is a little better. Speed bump, not a huge issue. That said, we want to grow. We don’t like negative numbers. So, looking further in the data, I know there’s a popular view that the market is saturated. We don’t see that. I look at our data deeply and the last market research data is from June quarter.”

  Klopt dat echt, hebben ze twee keer zoveel iPads verkocht? Hebben ze tot op heden nog maar 120 miljoen iPhones verkocht? Ik had gedacht dat het andersom zou zijn….

  http://www.macrumors.com/2014/10/20/apple-earnings-fiscal-2014/

 • Profielfoto
  Noest

  @Afroman Maar dan heb ik heel mooi 4 jaar plezier gehad van mijn iPad die volledig up to date was, en daar plak ik als ik wil nog wel een jaartje bij aan, of ik maak iemand anders er nog blij mee:)

  Het blijft hoe dan ook een super product, waar je ook eigenlijk nooit klachten over hoort of verhalen van vreemde productiefouten, slechte schermen, buigende iPads, smeltende videokaarten, etc.

 • Profielfoto
  Buzz

  Noest: ik denk dat bedoeld wordt dat er in de eerste vier jaar van de iPad meer iPads zijn verkocht dan dat er in de eerste vier jaar van de iPhone iPhones zijn verkocht. Terugkijkend moest de verkoop van de iPhone tussen 2007 en 2010 langzaam maar zeker op gang komen, terwijl de verkoop van de eerste iPads in 2010 meteen mee kon liften op de populariteit die Apple intussen met de iPhone had opgebouwd.

  Dat de iPad niet zo snel door blijft groeien als de iPhone was te verwachten. Het is niet zo essentieel als een telefoon. iPads ondervinden concurrentie van zowel smartphones als laptops. Voor smartphones en laptops zijn iPads de enige concurrentie, en niet zo’n heel erg bedreigende, omdat veel mensen toch in eerste instantie een smartphone willen hebben, of voor hun werkzaamheden een laptop nodig hebben.

 • Profielfoto
  polansky

  Bijna 15% minder verkochte iPads.

  Tsja dat krijg je ook als er geen echte incentive is om een nieuwe te kopen.
  En dan roept Apple ook nog eens dat we geen ‘surface pro’ tegenhanger hoeven te verwachten…

  Niet slim van Apple, want ik ben er bijna zeker van dat een iPad Pro met daarop Mac OS X geïnstalleerd voor mensen die veel illustreren, tekenen of photoshoppen als warme broodjes over de toonbank zouden gaan.

 • Profielfoto
  verterp

  Kunnen jullie een apart item schrijven over het succes van de Imac?
  Steve gaat uiteindelijk toch zijn gelijk krijgen…..
  De ruggegraat van iedere Macliefhebber overtuigt blijkbaar steeds meer nieuwe kopers, het zal de kombinatieverkoop wel zijn. Je begint met een Ipad of Iphone en tja dan wil je meer. Ik heb ze staan vanaf 1998, mijn eerste Imac is een Bondyblue.
  Geen van alle een teleurstelling maar vooral plezier en veel, heel veel workflow.
  Nu een Imac 5K, een geweldige Mac. Gekocht vanwege het slecht kunnen beoordelen van de fotoscherpte op het vorige scherm ( 2009 Mac ) terwijl de Ipad Airdie scherpte al wel deels liet zien. Deze Imac gaat onder fotografen met een DSLR een succes worden, een 30 mb foto op dit scherm heet thuiskomen.
  Een mijlpaal.

 • Profielfoto
  bassbug

  Een loser opmerking die ik elders ook zie:

  Waarom zou ik mijn huidige iPad inruilen voor een nieuwe, hij doet het toch prima?

  :x Zucht! Omdat Apple zo lang als ze kunnen blijven ondersteunen domoren!
  Bij de concurrent heb je na x-jaren inmiddels een lege huls waar je niet mee kan komen (snelheid en/of apps) en ‘gedwongen’ wordt een nieuwe te kopen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik begrijp eerlijk gezegd helemaal niks van wat je probeert te zeggen, bassbug.

 • Profielfoto
  bassbug

  Verkoop van iPads dalen de afgelopen kwartalen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, en is dat de reden voor je boze smiley, de zucht, en het gebruik van de termen loser en domoren? Wie bedoel je daar precies mee?

 • Profielfoto
  bassbug

  Heb je wel eens de reacties bij bijvoorbeeld NU.nl gezien?…
  Maar goed, ik reageerde wellicht een beetje overdreven.

 • Profielfoto
  Noest

  Onlangs liep ik langs een mediamarkt en stapte daar binnen.

  Wat een ellende daar zeg…..

  Maar goed, ik dacht, ik ga toch weer eens naar zo’n Surface kijken om te zien of ik mijn vooroordeel moet bijstellen.

  Maar helaas, het werd weer dubbel en dwars bevestigd.

  Wat een ingewikkeld apparaat zeg, ik ben er denk ik te dom voor. Er stond er 1 met een fel blauw toetsenbord, of een toetsenbord kan je het eigenlijk niet noemen. Verder vind ik dat aanraken op het scherm maar vervelend en echt een trackpad is niet aanwezig. Het blijft allemaal ook maar wat zwak aanvoelen en mist de stevigheid van de laptop. Verder merk ik dat ik niet echt lekker blind typ op de cover.

  Nee, ik blief ‘m niet. Brrr.

 • Profielfoto
  martfra

  8,5 miljard winst in 3 maanden !!
  acht en een half miljard winst in drie maanden.
  dat is dus € 8.500.000.000 in (gemiddeld) 90 dagen.

  Dat betekent dat Apple iedere dag ruim € 94.000.000 winst maakt.

  Misschien betalen we toch iets te veel voor al die mooie producten ??

 • Profielfoto
  cids

  Bijna 15% minder verkochte iPads.

  Tsja dat krijg je ook als er geen echte incentive is om een nieuwe te kopen.
  En dan roept Apple ook nog eens dat we geen ‘surface pro’ tegenhanger hoeven te verwachten…

  Niet slim van Apple, want ik ben er bijna zeker van dat een iPad Pro met daarop Mac OS X geïnstalleerd voor mensen die veel illustreren, tekenen of photoshoppen als warme broodjes over de toonbank zouden gaan.

  Volgens mij verkoopt de Surface Pro voor geen meter dus dat lijkt mij niet echt een reden voor Apple om met een tegenhanger uit te komen…

  http://bgr.com/2014/08/06/microsoft-surface-sales-1-7-billion-loss/

 • Profielfoto
  Verwijderen

  8,5 miljard winst in 3 maanden !!
  acht en een half miljard winst in drie maanden.
  dat is dus € 8.500.000.000 in (gemiddeld) 90 dagen.

  Dat betekent dat Apple iedere dag ruim € 94.000.000 winst maakt.

  Misschien betalen we toch iets te veel voor al die mooie producten ??

  Goede vraag. Om dit te beantwoorden dien je af te vragen wat het rendement is op de investering.
  Immers, stel, jij wil een bedrijf opzetten om producten te verkopen. Als jij bijvoorbeeld 1000 euro investeert dan wil je toch wel graag hier een rendement op halen. Anders ga je de investering niet aan. Toch?!

  Nou, in het voorbeeld van van Apple zou je ongeveer 600 miljard dollar moeten investeren.
  Apple maakt op jaarbasis ongeveer 45 miljard winst.
  Dat is dus een rendement van 7,5%
  Persoonlijk vind ik het redelijk…

  PS ik heb hier nu voor de eenvoud even de beurswaarde van Apple genomen. Ik heb het even bezien uit het oogpunt van een willekeurige belegger.