iCloud-fotobibliotheek: een waarschuwing!

33 reacties

Vanavond stond iOS 8.1 voor ons klaar met onder meer ondersteuning voor het bewaren van je foto’s in iCloud. Deze publieke beta is het begin van het einde van de foto-synchronisatie-chaos die in de loop der tijd was ontstaan, maar pas op!

Wanneer je je foto’s hebt georganiseerd in iPhoto op de Mac of in mapjes op een pc en je deze foto’s met behulp van iTunes synchroniseert met je iPhone of iPad, dan moet je twee keer nadenken voordat je de iCloud-fotobibliotheek activeert op je iOS device. Met het activeren van iCloud-fotobibliotheek worden namelijk alle via iTunes gesynchroniseerde foto’s gewist van je iOS apparaat en vervalt de mogelijkheid om via iTunes foto’s te synchroniseren.

Je originelen blijven uiteraard op je Mac of PC staan, maar even foto’s die niet met je iPhone zijn gemaakt tonen aan vrienden behoort voorlopig tot het verleden. Je leest het goed: voorlopig, want Apple heeft tijdens de World Wide Developer Conference al aangegeven begin volgend jaar met een vervanger voor iPhoto te komen: een op iOS lijkende Foto’s app voor Mac die volledig leunt op de iCloud-fotobibliotheek.

Craig Federighi demonstreert een preview van Foto's voor Mac tijdens de WWDC 2014.
Craig Federighi demonstreert een preview van Foto’s voor Mac tijdens de WWDC 2014.

Voor fanatieke foto-organiseerders wordt de introductie van Foto’s voor Mac begin 2015 het moment om over te stappen op de iCloud-fotobibliotheek.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  msetten

  Hier was ik al een beetje bang voor. Daarom maar even gewacht met het activeren van Photos in the Cloud. Gelukkig maar.
  Wel vreemd dat Apple zo uit de maat loopt tussen iOS 8 en de nieuwe foto app voor de Mac.

  Is er helemaal geen tussen oplossing mogelijk om toch je iPhoto / Aperture foto’s op je iOS device te krijgen als je Photos in the Cloud gebruikt?

  En kun je terug als je eenmaal Photos in the Cloud hebt aangezet?

 • Profielfoto
  msetten

  PS trouwens bedankt dat jullie dit hebben uitgezocht.

 • Profielfoto
  Buzz

  Je kan volgens mij altijd terug door Photos in the Cloud weer uit te zetten, en vervolgens weer via iTunes foto’s te synchroniseren.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat is nu de lol van deze beta feature?
  Je kan nog niet je hele foto bibliotheek van je mac uploaden naar icloud. Dat kan dan vast pas begin 2015 als de nieuwe photo applicatie voor osx komt….
  Waarom hebben ze niet gewoon gewacht totdat dit allemaal geregeld is. Dan heb je er wat aan…..

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Jup.. stond op het punt om het te melden aan de redactie.. maargoed. Gelukkig heb ik een extern harde schijf met m’n backup van foto’s:)

 • Profielfoto
  Needler

  Pff. Belachelijk. Weer een fail van Apple. Je gaat normale consumenten toch niet de keuze voorleggen?!?!

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Bizar slordig dit alles van Apple. iOS al migreren, iCloud al migreren maar de Mac apps blijven achter. Aperture en iPhoto werken niet met de nieuwe foto-opslag in iCloud en de nieuwe beloofde Photo app voor de Mac is er nog niet.

  Werkelijk bizar dit, nog ergere fail dan MobileMe en de iDisk…

 • Profielfoto
  daantje22

  Bedankt voor de waarschuwing zeg!

 • Profielfoto
  Afroman

  Voor fanatieke foto-organiseerders wordt de introductie van Foto’s voor Mac begin 2015 het moment om over te stappen op de iCloud-fotobibliotheek.

  Voor mij was dat de stap om naar Lightroom over te stappen.

 • Profielfoto
  ossccar

  Ik snap zolangzamerhand niet meer hoe en wat en hoe en wat… en heb ook geen zin meer om me erin te verdiepen merk ik. Ben er bij vanaf Power Macintosh G3 beige maar ben apple moe.

  en dan loop je nog even hier tegenaan….. http://www.wired.com/2014/10/how-to-fix-os-x-yosemite-search/

  Een oplossing ervoor. https://fix-macosx.com

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Maar je iPad / iPhone geeft zelf al deze waarschuwing wanneer je dit wilt inschakelen (en er nog documenten gesynct zijn), dus dit artikel is slechts een herhaling van de waarschuwing van iOS….

 • Profielfoto
  RobbieB

  Gelukkig staat de functie standaard uit, is hij behoorlijk ver weggestopt en staat er duidelijk bij dat het een beta functie is.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  public beta voor iets, maar inderdaad nogal ingrijpend aangezien OS X nog niet mee kan…

 • Profielfoto
  Mensmetb

  Waarom zit iedereen nou weer op apple te zeiken? Er staat toch bij dat het een beta versie is! Oke dan is het nog niet af, prima!

 • Profielfoto
  Noest

  Ik snap zolangzamerhand niet meer hoe en wat en hoe en wat… en heb ook geen zin meer om me erin te verdiepen merk ik. Ben er bij vanaf Power Macintosh G3 beige maar ben apple moe.

  Kan begrijpen dat je wat frustratie voelt. Ik denk dat Apple problemen heeft met het goed afstemmen en integreren van de twee systemen. Hiervoor was de ontwikkeling meer gescheiden volgens mij.

  Ondertussen ben ik lekker op iOS 7 blijven zitten en ervaar dus geen enkel probleem. Wellicht wacht ik zelfs wel tot begin 2015, wanneer Apple beide systemen weer in sync heeft. En dan vervolgens gewoon weer de nieuwe versies de eerste maanden overslaan, dus iOS9 en OSX 10.11, die installeer ik dan ook wel weer eens een half jaartje later na uitkomen;)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ligt het aan mij of begint het iCloud eco-systeem wat ondoorzichtige trekjes te vertonen? Met de introductie van OSXYO en IOS8 is het er allemaal niet duidelijker op geworden met al de nieuwe functies.

 • Profielfoto
  Diastro

  Het begint allemaal een beetje verwarrend te worden inderdaad, ik sluit me daar volledig bij aan.

 • Profielfoto
  Serge Nelissen

  Als je de fotobibliotheek in iCloud plaatst, wat is dan nog de zin van Fotostream?

  Serge

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Bravo Apple!
  Nog een slordige planning!

 • Profielfoto
  sunapple

  Net als bij de upgrade naar iCloud Drive die optioneel was wordt ook hier duidelijk gewaarschuwd door het systeem wat de gevolgen zijn van het gebruiken van de beta. Beta. Iets dat niet af is.

  Ook de lancering van Photos voor Mac staat al een half jaar in de planning voor 2015. Niet voor nu. Dat iOS het wel nu krijgt is om de functie alvast te kunnen testen als je interesse hebt. Het is immers een beta. Had ik al beta gezegd?

  Ik zie niet in waarom dit nou weer “werkelijk bizar” of de reden om “Applemoe te worden” moet zijn, maar daar ben ik vast te nuchter voor dan.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Is dat echt zo veel gevraagd om die foto’s gewoon in een map op m’n Mac te krijgen zonder dat ze iPhoto of Aperture door m’n strot duwen!? Ik ben een tevreden Lightroom gebruiker en nu moet ik liggen ‘prutsen’ via DropBox om op m’n Mac aan m’n iPhone kiekjes te geraken. Zielig is dat!

 • Profielfoto
  Buzz

  ndunsbergen: Er zullen helemaal geen originele foto’s gewist worden, alleen kopieën van foto’s. Een backup is aan te raden bij een beta, maar in dit geval hoef je niet bang te zijn dat je op je Mac moet restoren als je op je iPhone iets zou uitproberen.

  Tony smeT: Als Lightroom gebruiker moet je uiteraard Adobe aanspreken om je foto’s gemakkelijk op je iPhone te krijgen. Ze bieden daarvoor Lightroom mobile aan. Als je wil dat Lightroom mobile beter / goedkoper wordt, of dat Lightroom beter integreert met iCloud, dan moet je met je feedback bij Adobe aankloppen.

  Serge: Dit komt uiteindelijk in de plaats van photo stream.

  Zaphod_B: Deze beta functionaliteit is prima te gebruiken als je je iOS apparaat wat betreft foto’s los van je Mac ziet. De integratie komt zoals gezegd volgend jaar. En er zijn nu eenmaal veel meer iOS gebruikers dan Mac gebruikers, voor wie die integratie helemaal niet meespeelt in de overweging om hier gebruik van te maken.

 • Profielfoto
  Marius1976

  iCloud is natuurlijk zeer veelzijdig, maar gek genoeg door het geintje met MobileMe (zomaar eenzijdig cancelen) ben ik erg huiverig om het echt te gaan gebruiken. Straks heb ik heel m’n ict-infra er op overgezet, en daarna besluit apple weer wat anders te gaan doen. Ik wacht het nog even af dus…

 • Profielfoto
  Vandal

  Op mn iOS devices werkt het prima.
  Ik mis nog wel veel opties maar het begin is er.

  Ben nu handmatig al mijn foto’s erin aan het zetten zodat ik tot het voorjaar even met beide systemen kan werken. (de beta iCloud-fotobibliotheek én iPhoto/aperture)
  En natuurlijk backup-backup-backup..

  De foto-app zit nu trouwens ook op de gewone iCloud.com.
  Mét beta aanduiding!

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik geloof niet meer in Apple cloud oplossingen
  De helft is in beta de andere helft niet.
  Wat wel en niet werkt is mij als consument niet meer duidelijk.
  Ik blijf lekker bij dropbox en heb zelf de regie wanneer ik wat upload..

 • Profielfoto
  Jurr

  Dus als je je foto’s op je Mac had staan en de foto’s had gesynchroniseerd met je iPhone dan zijn nu je foto’s niet meer op je iPhone zichtbaar.

  Hiervoor heb je wel zelf de optie Beta aangevinkt.

  Doe je het vinkje uit en je synct je iPhone weer met je Mac dan staan je foto’s weer op je iPhone.

  Vervelend misschien maar toch geen groot probleem? En je hebt zelf voor een Beta optie gekozen?

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Tony smeT: Als Lightroom gebruiker moet je uiteraard Adobe aanspreken om je foto’s gemakkelijk op je iPhone te krijgen. Ze bieden daarvoor Lightroom mobile aan. Als je wil dat Lightroom mobile beter / goedkoper wordt, of dat Lightroom beter integreert met iCloud, dan moet je met je feedback bij Adobe aankloppen.

  Ik wil gewoon aan m’n iPhone foto’s kunnen in een map op m’n Mac, zoals ik dat nu kan met alles in dropbox bvb! Daarvoor ga ik echt niet aankloppen bij Adobe;-)

 • Profielfoto
  appievanr

  Word een beetje moe van het geklooi bij Apple.:|

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @Tony smeT, dat kan toch? Met fotolader.

 • Profielfoto
  Buzz

  Tony smeT: Dus het gaat je om van de iPhone naar de Mac. Dan zie ik inderdaad ook het probleem niet. Dat kan heel makkelijk met fotolader of met Lightroom zelf, via een USB kabeltje. Een iPhone werkt dan niks anders dan een andere camera.

  Van Lightroom naar je iPhone is al lastiger. Daarvoor moet je toch echt bij Adobe aankloppen.

  Wil je dit alles draadloos via de Cloud kunnen doen, dan is het nog even geduldig wachten op de nieuwe Photos app voor Yosemite, volgend jaar.

 • Profielfoto
  snoopnotthedog

  Als je inlogt via iCloud.com kun je daar naar al je foto’s. In mijn geval zo’n 4000. Heb alle foto’s in vol formaat op mn iPhone6+ 64g laten staan. Maar kan nu overal ook op mn Windowswerkmachine bij mn iphone en iPad foto’s. Even wachten tot januari tot nieuwe fotoapp, maar tot die tijd werkt dit geweldig, niks geen andere adobe of appelprogramma’s nodig!

 • Profielfoto
  Denief

  Zo, gisteren manueel een back up gemaakt van al mijn (iphone 4s) foto’s via fotolader op mijn macbook. +/- 7gb aan foto en film materiaal.

  Nadien een clean install gedaan van iOS8.1 Alle app’s opnieuw geïnstalleerd.
  Alle settings terug gedaan. Werkt voorlopig vrij vlot op de 4s.

  Nu mijn vraag, kan ik al mijn foto’s in de cloud gooien, en een preview laten sturen naar de iphone? Om op die manier toch altijd al de foto’s (weliswaar in een light versie) bij de hand te hebben. En een full res beschikbaar te hebben via de cloud indien nodig.

  Ik hoor het graag.

 • Profielfoto
  Vandal

  4700 van mijn foto’s in iCloud nemen 7,4GB in beslag.
  Op de iPad nemen deze 4,8Gb aan ruimte in en op de iPhone 687MB..

  Foto’s downloaden kun je vanaf iCloud.com en voor uploaden naar je device zijn genoeg apps te krijgen in de store.