Nieuw Apple-datacentrum op Curaçao?

17 reacties

Potentieel Apple-nieuws uit één van de overzeese gebiedsdelen van het Nederlands Koninkrijk. Op Curaçao is een bijna gestrand datacentrum-project gered door de ontwikkelaar die ook achter het datacentrum van Apple in Reno, Nevada zit.

Het gaat om het Ctex-project, ofwel de Curaçao Technology Exchange. Een ambitieus project waarmee Curaçao met een modern datacentrum een plek wilde veroveren als technologische hub in de Antilliaanse en Zuid-Amerikaanse regio. De eerste van vier gebouwen is gerealiseerd, maar vervolgens dreigde het project te stranden en failliet te gaan. Voor 75% van de waarde wordt het nu overgenomen door Unique Infrastructure Group (UIG) uit Reno, Nevada.

Het Antilliaans Dagblad schrijft dat UIG nagenoeg exclusief voor Apple werkt en dat Apple daardoor een plek op het eiland krijgt, maar daarover is nog niets zeker. 20% van het terrein in Nevada wordt gebruikt door Apple en uit profielen van UIG-medewerkers op Linkedin blijkt dat UIG ook voor andere grote techbedrijven als Facebook en Google werkt.

Ook een mogelijk argument dat Curaçao interessant zou zijn voor Apple om hun overzeese tegoeden in te kunnen zetten lijkt niet op te gaan, omdat Curaçao belastingtechnisch onafhankelijk is van Nederland en het, net als de Verenigde Staten, een belastingverdrag heeft met Nederland om dubbele belastingen te voorkomen.

Voor Curaçao is het wel prettig dat de technologische hub nu met Amerikaans geld wordt afgebouwd. Wanneer eilandbewoners over een tijdje merken dat het synchroniseren met iCloud stukken sneller gaat, dan horen wij dat natuurlijk graag!

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  #eGM077

  Mooie ontwikkeling voor Curacao, er moet nog alleen een officiële Apple store hier komen vestigen en dan zitten we goed.

  Woonachtig op Curacao met mijn IDevices.

  Groetjes uit Curacao

 • Profielfoto
  Zakske

  Het verhaal van het Antilliaans Dagblad rammelt redelijk hard. Het lijkt er eerder op dat UIG het Ctex-project voor weinig geld heeft kunnen kopen, en er een regionaal datacentrum van wil maken. Daar is momenteel veel vraag naar, omdat sommige bedrijven hun data niet meer in de Verenigde Staten willen stallen. Curaçao heeft goede verbindingen met de eilanden in de buurt, waar ze veel aan offshore banking doen.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  In het verlengde daarvan zou het zomaar kunnen dat Apple de druk van de Amerikaanse overheid over inzage zat is en van het vaste land af wil. Mocht dit idd Apple zijn.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Het zal wel een flinke aderlating zijn geweest voor de regering van Curacao, maar dan hebben ze iig iets terug.

  Een gemiddeld bedrijf weet echt wel beter uit te onderhandelen dan 75%;) Zeker wanneer het met regeringen te maken heeft:)

 • Profielfoto
  Zakske

  Mocht dit idd Apple zijn.

  De kans dat het Apple is is zo goed als nul. Curaçao is een leuk eiland, maar gezien de ligging en infrastructuur is het geen logische keuze voor Apple.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Klinkt een beetje als de zus van de tante van een vriendin, dit verhaal.

 • Profielfoto
  #eGM077

  Ja he, voor de ligging en infrastructuur moeten ze wel in Nederland zijn, daar is alles beter. Zelf de data is zeker veilig, HE. Zijn jullie de NSI vergeten.? Of toch wel?

  Het gunnen en kans voor een economische impuls voor een ander land of eiland, zit er niet in. Typisch mentaliteit van “”ikke ikke en laat de rest maar stikken”
  Als er een mooie kans is dat curacao als een technologische hub kan fungeren, waarom niet. Op curacao spreken we 5 talen, dan kan goed gebruikt worden om klanten te trekken voor de data center

 • Profielfoto
  gamjam

  Curacao kan best wel een economisch duwtje gebruiken. Van de felle uithaal van @Gaulberto Maduro begrijp ik niets.

 • Profielfoto
  #eGM077

  @Gamjam, Het is zoals het is. Het kan fel zijn, maar het is gewoon de waarheid. Klaar.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Wellicht heeft een dergelijk mentaliteit een beetje een afschrikkende werking op toekomstige investeerders, wellicht ook investeerders die hier op omt rondkijken…..

  Helaas is de pr van de verschillende eilanden niet heel goed. Ik heb zelf een tijdje op Bonaire gewoond, het is leuk om daar in enkele kleine projecten iets te investeren, maar zodra de politiek erbij betrokken raakt of het publiek er al te veel bij betrokken raakt, dan is het oppassen. Dan slaat inderdaad snel al de bovenstaande agressieve mentaliteit toe en verdwijnt heel snel het vertrouwen en de wil om te investeren.

  Wellicht eens een idee wat minder agressief naar de rest van de wereld te staan en wat meer met dankbaarheid te ontvangen wat je krijgt en op een vriendelijke open manier meer te verkrijgen. En dan heb ik het niet over de schijn die om het vrolijk ogende toerisme heen hangt. Alhoewel daar de pr in ieder geval iets beter werkt.

  De eilanden blijven maar heel de tijd in zo’n verwijtende en agressieve stemming hangen, en politiek lijkt het ook nog nergens op. Zo corrupt al de neten, nog steeds! Sommige bedrijven doen het ermee, maar echte ontwikkeling krijg je zo niet, er zit zoveel potentie in de eilanden qua olieverwerking, -opslag en -overslag, en het ligt ook prima geografisch voor veel andere mogelijkheden. Maar echt investeren, nee. Het blijven allemaal relatief korte plannen, ze moeten er zich snel uit kunnen terugtrekken, er is weinig vertrouwen.

  Maar het vertrouwen blijft uit, en ik vraag me soms af hoe dat nu toch kan? En dan lees ik weer eens zo’n reactie, dan denk ik even terug aan mijn tijd daar, en dan weet ik het opeens weer. Dan is er opeens weer zoveel duidelijk. Je hoeft er maar een paar maanden te wonen. Net iets langer dan een vakantie om door de façade van het tourisme heen te kijken en te merken welk een verzuurde mentaliteit er onder veel structuren op de eilanden lig. En wat de buitenwereld ook doet, het is nooit genoeg. Altijd blijft die mentaliteit er. Die mentaliteit moet veranderen, daar moet het beginnen. Wat de wereld verder ook doet, ook wanneer het miljarden en miljarden ter beschikking zou stellen, het zal verdampen doordat er een belabberde mentaliteit heerst. Enkele mensen zullen veel centjes verdienen, de rest blijft in de ellende zitten.

  En een mentaliteit verandert onder andere doordat enkele het juiste voorbeeld geven, zoals jij, Gaulberto Maduro, hier had kunnen doen. Maar nee, helaas, gemiste kan en weer een verliespunt voor de eilanden, weer een setje Nederlanders die heerlijk in hun vooroordelen bevestigd worden. Er komt geen volwassen discussie op gang. En wellicht reageren anderen ook niet even evenwichtig, maar daardoor moet je je niet laten triggeren. Sta er boven en blijf je oog op de bal houden, mentaliteitsverandering waardoor het beeld dat de wereld heeft van de eilanden terecht verandert, er vertrouwen komt en er ruimte komt voor economische ontwikkeling die verder gaat dan het tourisme (of schimmige off-shore banking waar niet echt banen door ontstaan voor de bevolking en waar eigenlijk ook geen belastinginkomsten van worden gegenereerd aangezien de bankiers veel te slim zijn en hier prima aan weten te ontkomen, wat de vooruitzichten leken te zijn)

  En waarom doet dat tourisme het wel goed? Mede omdat er mooi weer is, een mooie omgeving en er veel te duiken is. En hoe hard er gevochten is om het rif te beschermen! Die beweging was goed, nobel en lovenswaardig, maar waar kwam dat idee vandaan? Wie waren de initiatiefnemers? Respecteer dat dan ook, dan zijn mensen bereid je te helpen. Iedereen meteen maar aanvallen, het duwt alles en iedereen alleen maar verder van je weg.

  Kijk hoe de afgelopen maanden Curacao in het nieuws is geweest in NL. Alleen maar negatief ivm een begroting waar wederom allemaal conflict over ontstond ondanks dat er niets aan de hand was en gewoon de gewone processen gevolgd werden. Wijs het vingertje toch eens naar jezelf, ja, het duurde lang om de boel rond te krijgen, nu koet het nog even doorgerekend worden, dat zijn de afspraken, en pas dan zet NL de geldkraan weer open. Maar meteen het wijzende vingertje naar anderen, etc. En dan ook nog een hongerstaking, er werd om gelachen, als om een kind dat boos wegloopt. Mijn hemel, hoe onvolwassen wil je het hebben! Maar de eilanden zitten momenteen gewoon niet in een positie om met dat vingertje te wijzen, dus doe het dan niet en gedraag je volwassen. Op deze manier kom je nergens.

  En op het verleden teren heeft ook positieve uitwerking, dan blijf je jezelf in een statische positie werpen.

  Mentaliteit moet veranderen. Het is niet makkelijk, en dergelijke posts helpen iig niet. Ik heb ook niet de kant en klare oplossing, maar volgens mij begint het vooral bij enkele individuen die trachten hun kinderen op een andere manier met de wereld om te laten gaan, een ander voorbeeld geven, en van daaruit moet het groeien.

  Gaat dit mis, dan vrees ik voor de ontwikkeling van Curacao. Criminaliteit zal nog meer grip krijgen, NL zal zich nog verder terugtrekken, de meeste politici en anderen zijn de agressieve en ondankbare toon meer dan beu, hoeveel politici die met de eilanden te maken hebben gehad zijn niet gillend weggerend? Echt, heus, doe eens een beetje normaal zeg!

  Er zijn tal van voorbeelden waar dit soort overgangen en processen mis is gegaan, leer daarvan, maar kijk vervolgens vooral naar voorbeelden die je wilt volgen, waar het anders gaat, welke lovenswaardig zijn en toekomst hebben!

  Ik wens je veel succes, om te beginnen met het aanpassen van je eigen mentaliteit, want daar begint het!

 • Profielfoto
  Romper

  …Uitstekend plan! Koraal Specht, de perfect spot:grin:

 • Profielfoto
  Zakske

  Ja he, voor de ligging en infrastructuur moeten ze wel in Nederland zijn, daar is alles beter. Zelf de data is zeker veilig, HE. Zijn jullie de NSI vergeten.? Of toch wel?

  Relax! Ik kan me niet herinneren dat ik iets verkeerds heb gezegd.

  [1] Ligging;

  Als Apple een datacentrum voor de Zuid-Amerikaanse markt gaat bouwen is Curaçao simpelweg geen logische keuze vanwege de ligging. Brazilië is de belangrijkste markt, met meer dan vier keer zoveel inwoners als de nummer twee. Een bijkomend voordeel van Brazilië is dat je een datacentrum dan eenvoudig kunt voeden met energie uit een waterkrachtcentrale, dat staat leuk voor de buitenwereld.

  [2] Infrastructuur;

  Curaçao kun je niet vergelijken met Japan of het Verenigd Koninkrijk als het om de hoeveelheid onderzeese glasvezelkabels gaat. Zelfs IJsland heeft een betere infrastructuur qua internet, dat is gewoon een feit. Curaçao heeft goede verbindingen met de cluster eilanden die van de Maagdeneilanden loopt tot aan Trinidad en Tobago, maar het is geen belangrijk knooppunt wat glasvezelkabels betreft.

  Het enige wat ik heb gezegd is dat het me niet logisch lijkt dat Apple op Curaçao een datacentrum zou vestigen. Daar is toch niks mis mee? Laat ze het dan gebruiken voor iets anders, bijvoorbeeld voor de offshore banking industrie. Dat is een echte groeimarkt, beter voor de werkgelegenheid en levert veel meer geld op dan je van Apple zou krijgen. Die moeten namelijk altijd tientallen miljoenen belastingvoordeel krijgen voordat ze er zelfs maar aan willen denken om ergens iets neer te mikken.

 • Profielfoto
  SvS

  @Nora Idd, helemaal waar. Beter milieu begint bij jezelf. Beter cultuur, beter mentaliteit ook. Maar ja, politici en geld gaan heel goed samen en dat allemaal ten koste van bevolking, cultuur, etc.

 • Profielfoto
  iep

  Ja he, voor de ligging en infrastructuur moeten ze wel in Nederland zijn, daar is alles beter.

  Ja. In Nederland is het beter en dat heeft met techniek en geografische ligging te maken. Daar kan Curaçao niets aan doen. Wij hebben hier in Nederland de grote mazzel dat we heel eenvoudig allerlei datalijnen heen en weer kunnen trekken. Doordat we dingen als de AMSIX, NDIX en ga zo maar door hebben (het stikt hier van de internet exchanges) is het en makkelijk om te koppelen en werkt alles aanzienlijk sneller. Richting de USA wordt een ander verhaal (kilometers lange kabels over de zeebodem en ja, dat zijn glasvezels maar licht heeft ook zijn snelheidsbeperkingen over iets als glas en dus zitten we aan een pingtijd van minimaal 100ms).

  Bij een beurs zoals de NYSE zien we dat afstanden zeer belangrijk zijn. Hoe korter de afstand des te sneller je iets kunt verhandelen. Dat scheelt al snel een paar miljoen dollar. Helaas snappen de waakhonden daar dit principe nog niet zo, die kijken dan ook niet verder dan een minuut terwijl transacties zich op milliseconde niveau afspelen.

  Zelf de data is zeker veilig, HE. Zijn jullie de NSI vergeten.? Of toch wel?

  Dat is de NSA en die heeft veel meer middelen tot zijn beschikking dan menig Europese veiligheidsdienst. Het argument om data elders te bewaren is een compleet wassen neus. Als het een Amerikaans bedrijf is moet het aan de wetgeving voldoen en mag men ook data opvragen. Waar die data is opgeslagen doet er helemaal niet toe. Althans, dat vinden de Amerikanen en hun rechters, de rest van de wereld denkt daar heel anders over.

  Daarnaast was het de kabel bij de UK die afgetapt werd. Gezien de ligging van Curaçao en de ligging van de communicatiekabels daar is aftappen door de USA een koudkunstje. Dat is hier in Nederland iets lastiger.

  Buiten dat, Curaçao is geen Nederland en kent dan ook een andere wet en regelgeving, ook al is het onderdeel van het koninkrijk. Dat kan het juridisch misschien onaantrekkelijk maken of juist zeer aantrekkelijk (dat is juristenvoer).

  Typisch mentaliteit van “”ikke ikke en laat de rest maar stikken”

  Dat is eerder jouw mentaliteit. Technisch zijn er helaas de nodige beperkingen waardoor het gebied waar Curaçao ligt nou niet voor de hand ligt om daar een groot datacenter te bouwen. Het project is niet voor niets op een complete mislukking uitgelopen. En dat is voordelig want nu kan iemand anders het voor weinig opkopen en er iets kleiners van maken dat wel kans heeft. Als je ook maar enigszins verstand van zaken hebt weet je dat het voor eilanden gewoon heel erg lastig is om daar iets fatsoenlijks aan networking te krijgen. Dat is wel een vereiste voor een datacenter. Zo’n datacenter zet je op een plek neer waar je fatsoenlijke networking kunt krijgen. Wellicht dat dit in de toekomst nog komt.

  Kortom, doe eerst even je huiswerk en bekijk de zaak dan van een technische kant. Je bekijkt het nu alleen maar vanuit emotie wat zorgt voor een enorme plank voor je kop.

 • Profielfoto
  JipJJ

  Lijkt me zeer onlogisch, energie is er namelijk erg duur ( 40 cent per kWh ) en valt daarnaast regelmatig uit. Ook heeft Curacao, naast onderling met de andere eilanden, geen snelle verbinding met de rest van de wereld.

 • Profielfoto
  Hoopvol Digitaal

  @Zaske

  De datacenter wereld is geheel anders dan een Apple Store hoor:

  “Als Apple een datacentrum voor de Zuid-Amerikaanse markt gaat bouwen is Curaçao simpelweg geen logische keuze vanwege de ligging. Brazilië is de belangrijkste markt, met meer dan vier keer zoveel inwoners als de nummer twee. Een bijkomend voordeel van Brazilië is dat je een datacentrum dan eenvoudig kunt voeden met energie uit een waterkrachtcentrale, dat staat leuk voor de buitenwereld.”

  Fout. Het probleem van Brazilie is algemeen bekend in datacenter kringen. Brazilianen spreken voornamelijk Portugees, en kunnen zich slecht uiten in andere talen. Dit brengt vaak problemen met zich mee als je on-site support nodig hebt. Ik ken ten minste drie grote banken (waarvan een Nederlands) die begonnen met het outsourcen van hun operaties in brazilie, en zich later terugtrokken. Ten tweede is de mentaliteit niet echt eentje van aanpakken.

  “Curaçao heeft goede verbindingen met de cluster eilanden die van de Maagdeneilanden loopt tot aan Trinidad en Tobago, maar het is geen belangrijk knooppunt wat glasvezelkabels betreft.”

  Fout. Curacao in combinatie met Aruba zijn verbonden met Zuid-Amerika via verschillende onderzeese kabels zoals Pacific Caribbean, ARCOS, Americas II en Pan American. Verbindingen zijn mogelijk tot Peru\Chili aan de Stille oceaan en Brazilie in de Atlantische oceaan. het CTEX project dat overgenomen is door Apple’s provider Unique Infrastructure Group was juist gefinancieerd omdat ze een van de eerste gebruikers waren van dubbele connecties.

  Verder is Curacao belastingtechnisch wel even beter dan de meeste Europese landen, zijn er geen noemenswaardige natuurrampen, spreekt men er (minstens) 4 talen en is het een relatief veilige optie gezien het feit dat de eindverantwoordelijkheid uiteindelijk bij het Nederlandse Koninkrijk valt (dat mage best gezegd worden hoor). Echter, ik geloof niet dat Curacao een alternatief is voor een Europees datacenter. Ik geloof dat de koper, net als de originele investeerders, hun blik gericht hebben op het Zuid Amerikaans achterland. Amerika is een goede bekende van het eiland, waar immers een Amerikaanse anti-drugs basis zit. Als we nou alleen die vuile raffinaderij konden opruimen…….

 • Profielfoto
  iep

  Oh vandaar dat 1 van ’s werelds grootste bedrijven op gebied van internet exchanges en datacentra (Equinix) op 4 locaties in Brazilië actief is… En al die andere bedrijven die zich er vestigen omdat Brazilië een opkomende economie is? Spookverhalen?

  Taalbarrières zijn er overal, ook hier in Nederland (studenten die klagen dat hoogleraren en professoren gebrekkig Engels kunnen is daar een heel goed voorbeeld van). Als kennis van een bepaalde taal nodig is dan wordt dat gewoon bij de vacature gezet of men zorgt ervoor dat ze de nodige mensen in dienst hebben die de taal van dat land spreken (het heeft namelijk ook juridische implicaties die een bedrijf veel belangrijker vindt).

  Iets outsourcen en dan weer insourcen is iets wat veelvuldig gebeurd, in iedere sector. Het is al sinds jaar en dag bekend dat behoeftes, eisen, etc. van tijd tot tijd veranderen en dat outsourcen ook lang niet altijd slim is om te doen. Daarom is de kans van slagen rond de 50%. En dan scheren we het hier ook nog eens allemaal over 1 kam want outsourcen kun je op diverse manieren doen. Zo zijn er ook zat zaken waarbij alleen de apparatuur geoutsourced wordt maar blijft de centrale NOC van de organisatie alle beheer en dus alle support doen. Een sector die veelvuldig gebruik maakt van outsourcen en insourcen is die van het bank- en verzekeringswezen.

  Btw, doe jij eens hard werken bij hoge temperaturen en luchtvochtigheden. Het is hier in Nederland niet voor niets bij wet verboden. In landen als Brazilië hebben ze daar hun levensstijl op aangepast (je zult wel moeten anders houdt je het niet vol).

  Kortom, je reactie staat bomvol vooroordelen en komt daardoor racistisch over. Dat is pas een slechte mentaliteit.