OS X radicaal vernieuwend met Yosemite

143 reacties

Maandag heeft Apple de tiende elfde versie van OS X uit de doeken gedaan. Na Mavericks is het tijd voor Yosemite. OS X 10.10 krijg in navolging van iOS 7 een make-over en gaat ook ‘plat’. Het uiterlijk van het systeem is compleet op de schop gegaan.

Craig Federighi onthulde OS X 10.10 Yosemite op het podium van WWDC 2014. In plaats van 3D-effectjes en texturen maakt OS X Yosemite vooral gebruik van transparantie. Het dock bevat de bekende blur die met iOS 7 geïntroduceerd werd, ook is het dock gevuld met nieuw ontworpen iconen. Maar niet alleen op het gebied van uiterlijk is er veel nieuws aanwezig.

15MBP-RD_Desktop_Yosemite
De desktop van OS X Yosemite. (klik voor groter)

Focus op productiviteit
De iconen zijn duidelijk afgeleid van iOS 7, maar gemaakt om niet te veel af te leiden tijdens het werken. Wie in een ruimte met weinig licht werkt, of gewoon niet zit te wachten op veel wittinten kan ook kiezen voor een donker thema. Volgens Apple een feature die vooral powerusers aan zal spreken.

Nieuwe iconen in OS X Yosemite.
Nieuwe iconen in OS X Yosemite.

Notification Center
Het Notification Center van OS X Yosemite heeft ook duidelijk elementen van iOS overgenomen. Zo is de uit iOS bekende ‘vandaag’ weergaven overgenomen. Gebruikers kunnen zelf instellen welke informatie getoond wordt. Of dat nu een kalender, het weer, aandelen, herinneringen of een widget van bijvoorbeeld een applicatie met sportuitslagen uit de app store is.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 14.41.18
Notification Center OS X 10.10.

Spotlight prominenter aanwezig
Zoekfunctie Spotlight is nu niet langer een klein balkje bovenin het scherm, maar een grote balk die midden/bovenin het scherm leeft. Spotlight is ook functioneel uitgebreid. Naast lokale bestanden zoekt het nu ook in Wikipedia en Apple Maps. Ook worden voorvertoningen van bestanden getoond tijdens het zoeken.

Spotlight is prominenter aanwezig en kan meer.
Spotlight leeft niet langer in een hoekje van het scherm.

Safari: Simpeler, meer ruimte voor content
Browser Safari heeft een versimpelingskuur ondergaan. De interface is strakgetrokken en neemt minder ruimte in beslag, hierdoor is meer ruimte voor de webpagina’s zelf beschikbaar. Favorieten worden niet langer in een extra balk weergegeven, maar klappen automatisch uit tijdens het intypen van een URL.

Safari ziet er compacter uit, maar is krachtiger onder de motorkap.
Safari ziet er compacter uit, maar is krachtiger onder de motorkap.

Onder de motorkap van Safari beginnen zich de nodige verbeteringen. Zo is er ondersteuning voor WebGL en html5 premium video, hiermee kan zonder Flash of Silverlight naar bijvoorbeeld Netflix gekeken worden. Bijkomend voordeel van deze techniek is dat deze energiezuiniger is, volgens Apple kan op deze manier tot twee uur langer naar streaming video gekeken worden op een MacBook Air.

Samenwerking met iPhone en iCloud
iOS en OS X groeien naar elkaar toe. Apple doet dit niet door een tabletinterface op de desktop te forceren, maar door het in weze mogelijk te maken om je iPhone vanaf OS X te bedienen en bepaalde functies over te nemen. Apple noemt dit Continuity / Handoff. Deze functies zijn zo uitgebreid dat ze een eigen artikel hebben gekregen, lees meer in artikel over Continuity en Handoff.

Ook iCloud wordt nuttiger met onder andere Dropbox-achtige functionaliteit en betere synchronisatie van foto’s. Alle vernieuwingen op gebied van iCloud lees je in het artikel over iCloud Drive.

Beschikbaarheid
OS X Yosemite is per direct als beta beschikbaar voor ontwikkelaar. Deze zomer kan iedereen de publieke beta testen, in de herfst wordt de definitieve versie verwacht.

Reacties

143 reacties
 • Profielfoto
  Jorrit de Boer

  Zo das snel

 • Profielfoto
  Drixels

  hopaaaa

 • Profielfoto
  Macman

  Hoop dat het meer is dan allen iets cosmetisch, sinds Scott Forestall weggestuurd is bij Apple mis ik de innoviteit en de visie, hopelojk zit er iets goeds en nieuws bij, ben benieuwd!

 • Profielfoto
  koen

  De goede man heet Craig Federighi.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Windows Vista. Gatverdamme.

 • Profielfoto
  rdesign

  Holy shit, wat ziet dit er goed uit!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Windows Vista. Gatverdamme.

  Och man.

 • Profielfoto
  FFH

  Dark Theme!! NICE

 • Profielfoto
  brinkey

  Het eerste wat ik op een Mac uitzet is dat notification center. Het vertraagd het werken alleen maar. Berichtjes lees ik wel op mijn iPhone.

 • Profielfoto
  steveb

  pff
  ze trekken het daar wel lang
  ik begin te vrezen dat ze echt 2 uur zullen vullen met enkel osx en ios

  boring

 • Profielfoto
  FloorvN

  systeemeisen ???

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Godverdomme wat lelijk. Kap eens met die design updates en ga functionaliteit toevoegen.

 • Profielfoto
  koen

  pff
  ze trekken het daar wel lang
  ik begin te vrezen dat ze echt 2 uur zullen vullen met enkel osx en ios

  boring

  Vreemd hè, op een developer conference:|

 • Profielfoto
  matsoftmac

  Mooie vormgeving. Mensen die zeggen dat het op Vista lijkt, kijk dan nog maar even goed!!;-)

 • Profielfoto
  tomc

  @No_Name
  als ze bij apple dachten zoals jij dan zaten we nu nog met de aqua interface.

  Ik ben tot nu toe tevreden met de wwdc apple toont nog eindelijk nog eens wat innovatie in iOS en os x.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nog een keer gekeken, nog steeds Vista.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik vind dat het behoorlijk meevalt. Het was te verwachten natuurlijk. De kleuren vind ik wel iets te fel tegenover de melkachtige UI. Hopelijk passen ze dat nog aan.

 • Profielfoto
  Max_G

  (…) en ga functionaliteit toevoegen.

  Blind?

 • Profielfoto
  Xenophon

  Nou, dat wordt de eerste versie in 10 jaar OSX die ik ga overslaan. Snow Leopard for the win, pfff.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Greg Federi. Hahaha

 • Profielfoto
  Tuvok

  Bellen via de iMac vind ik erg gaaf, de widgets in het notification center ook wel. Gebruikte het op Windows op mijn werk ook veel.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Tjonge zeg, wat een verwende kinderlijke reacties soms.
  10.10 ziet er vet uit en de nieuwe functionaliteiten zijn echt cool.
  Zo, nu zeik maar verder;) .

 • Profielfoto
  typonerd

  Het doet allemaal sterk denken aan mac os 9, 9.1 en 9.2
  Toen was Apple ook compleet de weg kwijt en wisten ze niet meer wat doen als altijd maar dingen toevoegen, toevoegen, tot het een draak van een besturingsysteem werd.
  Wel grappig dat ze met de dock plots terug grijpen naar 10.4

 • Profielfoto
  ronald

  tja…..

  Na os 7, 8 en 9 werd het echt interessant met osx.
  Telkens weer werden we verrast door prachtige nieuwe functionaliteit.
  Na SL is het toch wat beperkter geworden.

  De naam geeft het al aan, het versteende park. Daar staat alles al heel heel lang stil.

  Niet te hopen dat dit het voorland van osx is.

 • Profielfoto
  BoraTDI

  Ik hoop dat ze het doc nog aanpassen. Het huidige ziet er veel beter uit. Vind ik.
  Voor de rest, mooie, nieuwe coole features!

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Laten we hopen dat er onder de motorkap ook het een en ander veranderd is. Mavericks is lomp, vreet resources, log en niet responsief. Leuke draaiende piemeldingetjes en transparantie.. Allemaal mooi maar een OS moet lean and mean zijn. Ik hoop dat er in de frameworks goed gekeken is naar processor en RAM gebruik. Ik wil een snelle desktop… Geen trage slak met mooi behang.

 • Profielfoto
  klonic

  @ Maikelw
  Wat je zegt komt zo ongelofelijk dom over als je zoiets 2 keer zegt zonder onderbouwing. Ik snap ook niet wat je ermee wilt bereiken:

  “Windows Vista. Gadverdamme”
  ‘Nog een keer gekeken, nog steeds Vista.’

  Het slaat nergens op. Niemand wordt er wijzer van.

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Zit ik twee uur te kijken naar cosmetische aanpassingen aan OSX en IOS, waarbij die gruwelijke kleuren en transparantie nu ook in OSX terug gaan komen (ik had gehoopt dat het tijdelijk zou zijn, maar ook op straat zie je nog steeds mensen lopen in kleren met fluoriserende kleuren), en verder niets. En ook ‘agenda’ ziet er nog even lelijk en onoverzichtelijk uit. Is die Yoni Ive met pensioen? Die kon wel mooie ontwerpen maken. Zelfs die would-be enthousiaste meneer die alles aan elkaar praatte, leek me ook niet echt overtuigd.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ben het met je eens Bodevinaat. Maverick is in mijn ogen ook lomp en er zitten nog steeds echte fouten in. Vind de nieuwe stijl best mooi. Dat IOS en OSX naar elkaar toe groeien vind ik prima echter hoeft het voor mij niet extreem op elkaar te gaan lijken. Ik kan prima uit de voeten met de afzonderlijke systemen en behalve performance ontbreekt er in mijn ogen weinig in OSX (behalve een finder met native split screen).

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Laten we hopen dat er onder de motorkap ook het een en ander veranderd is. Mavericks is lomp, vreet resources, log en niet responsief. Leuke draaiende piemeldingetjes en transparantie.. Allemaal mooi maar een OS moet lean and mean zijn. Ik hoop dat er in de frameworks goed gekeken is naar processor en RAM gebruik. Ik wil een snelle desktop… Geen trage slak met mooi behang.

  Ik weet het niet hoor, maar ik heb ‘m hier onder andere draaien op een MBP uit 2009 en daar bolt 10.9 snel en foutloos. Volgens mij een gevalletje PEBCAK.
  En voor de andere azijnpissers hier: http://vimeo.com/69662330 .

 • Profielfoto
  Pokerface

  Ziet er netjes uit. Wat mij betreft laten ze het zo een paar jaar en gaan ze zich richten op de inhoud. Ieder jaar een nieuwe look is een manier om te verhullen dat er aan de binnenkant niet zoveel is gewijzigd.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ach, toen de overstap van OS 9 naar OS X kwam vond “iedereen” de aqua interface niet te pruimen. Gelukkig trekt Apple zich daar geen REET van aan. Design is iets dat door de jaren heen veranderd, deal with it. Stap over naar Windows 8 en je zal zien dat het er niet heel veel anders uitziet. Gottegottegot, het is alleen nog maar aangekondigd for fuck sake! Meld je aan voor de beta, ga bugs zoeken en stuur feedback dat het lelijk is. Dan heb je tenminste er iets aan gedaan. Of nog beter, installeer het niet, koop geen nw Mac en ga terug naar 10.4 Tiger(y)

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Opa vertelt :-]
  Ik gebruik dit jaar nu al 25 jaar Apple-producten (macintosh IIcx was in 1989 mijn eerste Apple), maar een stagnatie als nu heb ik nog niet meegemaakt, zelfs niet eind jaren 1990 voordat Steve Jobs de boel weer over nam. Apple ontbeert een goede ontwerper, nu Ive blijkbaar met pensioen is. En ik begrijp wel dat er op innovatief gebied momenteel niet veel te doen is. De computer is een beetje ‘klaar’ en de aandacht gaat nu naar andere devices. Meer dan een beetje oppoetsen en hier en daar aan een schroefje draaien is het nu. Dat vind ik geen probleem, maar maak er geen show van alsof er iets ‘radicaal vernieuwd’ is.

 • Profielfoto
  apple-man

  IK snap ook de reactie van Maikelw ook niet echt. Wat heeft OSX 10.10 nu met windows vista te maken.
  oké windows vista was troep wat apple maakt niet. Windows vista zat vol bugs was heel erg zwaar en traag. En bij alles wat je deed werd er om bevestig gevraagd erg irritant. Dus mijn vraag aan Maikelw is dus. Of dit bij OSX10.10 ook het geval is zo ja brand los of hou anders je mond. Onderbouwing van stellingen dat willen we hier zien. Geen ondoordachte uitspraken. Pas dan praten we verder oké.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Opa vertelt :-]
  Ik gebruik dit jaar nu al 25 jaar Apple-producten (macintosh IIcx was in 1989 mijn eerste Apple), maar een stagnatie als nu heb ik nog niet meegemaakt, zelfs niet eind jaren 1990 voordat Steve Jobs de boel weer over nam. Apple ontbeert een goede ontwerper, nu Ive blijkbaar met pensioen is. En ik begrijp wel dat er op innovatief gebied momenteel niet veel te doen is. De computer is een beetje ‘klaar’ en de aandacht gaat nu naar andere devices. Meer dan een beetje oppoetsen en hier en daar aan een schroefje draaien is het nu. Dat vind ik geen probleem, maar maak er geen show van alsof er iets ‘radicaal vernieuwd’ is.

  Ja, dus moeten ze het maar aankondigen zoals jij het hierboven zegt: “Vandaag hebben we niet veel nieuws. We zijn er een beetje klaar mee, met OSX. Dus hebben we maar hier en daar een schroefje aangedraaid en een kleurtje aangepast. Voila. Tot in de herfst!”.

  Dat is trouwens ook niet wat er gebeurt. Er zijn een hoop handige functionaliteiten aangekondigd. Het design is bijgewerkt en weer meer naar iOS gericht. Er is nog meer samenwerking tussen OSX en iOS, en in iOS zelf tussen apps, aangekondigd. Je kan bellen met je computer én er is een nieuwe programmeertaal aangekondigd. [Het is ook een developers conference hé]

  Wat had je nog allemaal gewild dan?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  IK snap ook de reactie van Maikelw ook niet echt. Wat heeft OSX 10.10 nu met windows vista te maken.
  oké windows vista was troep wat apple maakt niet. Windows vista zat vol bugs was heel erg zwaar en traag. En bij alles wat je deed werd er om bevestig gevraagd erg irritant. Dus mijn vraag aan Maikelw is dus. Of dit bij OSX10.10 ook het geval is zo ja brand los of hou anders je mond. Onderbouwing van stellingen dat willen we hier zien. Geen ondoordachte uitspraken. Pas dan praten we verder oké.

  Dat noemen ze trollen. Laat ‘m maar. Die ga je toch niet meer horen.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  IK snap ook de reactie van Maikelw ook niet echt. Wat heeft OSX 10.10 nu met windows vista te maken.
  oké windows vista was troep wat apple maakt niet. Windows vista zat vol bugs was heel erg zwaar en traag. En bij alles wat je deed werd er om bevestig gevraagd erg irritant. Dus mijn vraag aan Maikelw is dus. Of dit bij OSX10.10 ook het geval is zo ja brand los of hou anders je mond. Onderbouwing van stellingen dat willen we hier zien. Geen ondoordachte uitspraken. Pas dan praten we verder oké.

  Lion was ook niet je van het…

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik denk dat het hele ge-hype eens moet stoppen (waar ook OMT zelf aan mee werkt). Ik zie overal talloze reacties van ‘jammer dat ze geen hardware aankondigen…’ Dat is toch te verwachten? Ik vind de innovaties goed en zie het ook graag tegemoet. Iets revolutionairs als een iPhone komt maar eens in de zoveel jaar voorbij… en laten we eerlijk zijn, de iPhone is bijvoorbeeld nog steeds perfect (op de accu na dan).

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  Ik snap die hele Vista referentie ook niet .. slaat helemaal nergens op.

  Ik ben erg tevreden met wat ik gezien heb .. vooral die hands of en telefoon (hotspot) functies. Layout vind ik ook mooi!

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Ik snap die hele Vista referentie ook niet .. slaat helemaal nergens op.

  Ik ben erg tevreden met wat ik gezien heb .. vooral die hands of en telefoon (hotspot) functies. Layout vind ik ook mooi!

  True! Ik ben ook benieuw naar de lay-out in het echt

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik ben heel benieuwd wat de ontwikkelaars kunnen gaan doen met de nieuwe tools en de nieuwe functionaliteit binnen OSX en iOS.

  Verder zag ik een paar heel handige nieuwe functies langskomen waar ik zeker veel gebruik van ga maken.

  Volgens jaar een nieuwe iPad aanschaffen en dan heb ik volgens mij wel weer een mooi geheel voor de komende jaren en jaren, in combinatie met iMac late 2013 en een MBA midden 2014.

  Een kind kan verder de was doen;-)

 • Profielfoto
  Laurensblom

  Ja, dus moeten ze het maar aankondigen zoals jij het hierboven zegt: “Vandaag hebben we niet veel nieuws. We zijn er een beetje klaar mee, met OSX. Dus hebben we maar hier en daar een schroefje aangedraaid en een kleurtje aangepast. Voila. Tot in de herfst!”.

  Dat is trouwens ook niet wat er gebeurt. Er zijn een hoop handige functionaliteiten aangekondigd. Het design is bijgewerkt en weer meer naar iOS gericht. Er is nog meer samenwerking tussen OSX en iOS, en in iOS zelf tussen apps, aangekondigd. Je kan bellen met je computer én er is een nieuwe programmeertaal aangekondigd. [Het is ook een developers conference hé]

  Wat had je nog allemaal gewild dan?

  Geen idee, ik ben geen ontwikkelaar. Ik vind het alleen jammer dat de lelijkheid van IOS doorgevoerd wordt in OSX en ik had gehoopt dat die lelijkheid uit IOS verbannen zou worden.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ziet er goed uit, echt de look en feel overgenomen van iOS7/8. Lekker overgesatureerde pastel iconen, maar het doet minder zeer aan het oog dus ach..went wel denk ik..
  We kunnen bellen via OS X (neem aan dat dit gesprek via je iPhone loopt), de widgets in Berichtencentrum heeft veel potentieel. Ik begreep de opmerking over de RSS feed in Safari niet helemaal, RSS is toch vervangen door meldingen in Berichtencentrum?
  Eindelijk HTML5 streaming video 1080p mogelijkheid, dus YouTube als je dit leest…
  Ik moet bekennen dat ik Spotlight (CMD+Spatie) veel gebruik om een app te starten, hopelijk blijft dit wel zo gemakkelijk.
  En ik ben benieuwd of de foutjes die nog in Mavericks zitten eruit zijn.
  Zo op het eerste gezicht wel enthousiast, laat maar komen!

 • Profielfoto
  jelledevleeschouwer

  Oh jongens, net de beta gedownload en geïnstalleerd op een Macbook Pro mid 2010, ik denk dat de designers van Apple niet veel rekening hebben gehouden met non-Retina schermen..

  Het komt echt niet tot z’n recht, al kan ik best geloven dat het op een Retina scherm best te versmaden valt.

 • Profielfoto
  apple-man

  Arnoud van Houwelingen met jou kan ik praten jij staat tenminste met bijde benen op de grond. En doet tenminste geen belachelijk domme uitspraken die nergens opslaan. Ik ben ook erg te spreken over wat ik heb gezien. En dat apple geen hardware heeft aangekondigd kan ik ook wel begrijpen De WWDC is namelijk een software beurs. Daarbij stelt apple nieuwe hardware zoals nieuwe ipad’s of iwatch vaak later in het jaar voor.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik dacht bij Swift even dat naast Objective-C nu ook programmeren in C# mogelijk werd. Jammer maar helaas..

 • Profielfoto
  GastonM

  Is iemand al opgevallen dat de full-screenknop verdwenen is?

  Hoe zit het eigenlijk met bestaande programma’s? Hoe zien die uit op Yosemite?

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Viel me op, niets over iTunes.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Lijkt als twee druppels water op Vista

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik vind het bijzonder dat mensen het beginnen te vergelijken met Windows Vista als nog niemand het heeft gebruikt. Er zijn overigens Apple gebruikers die vinden dat Windows gebruikers bang zijn voor verandering, maar zodra Apple drastisch aan het uiterlijk gaat sleutelen, dan zijn zij net de gebruikers die niet willen overstappen naar die versie.

 • Profielfoto
  tomc

  @jelledevleeschouwer schreenshot?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Afschuwelijk die spotlight zo zwevend in het niets. Hoop dat dat ook uit kan. Ik gebruik spotlight sowieso niet, weet alles te staan.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Nick Seamore Wanneer je het niet gebruikt ga je er ook geen last van ondervinden en ga je het nooit zien. Je kan dus rustig gaan slapen;-)

 • Profielfoto
  Imade

  http://www.apple.com/osx/preview/ onderaan scrollen om je aan te melden voor het beta programma

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Die steken van Cook naar de andere platformen zijn tot daaraantoe, maar om dan ook de gebruikers af te vallen, dat vond ik beneden ieder peil:sad:

  Ik vind het ook ingaan tegen waar Apple vaak juist voor wil staan in hun reclames, menselijkheid, samenwerken, accepteren, delen, etc. Viel me echt tegen, die opmerkingen:(

 • Profielfoto
  apple-man

  Nora Nora Steken dat doen ze allemaal microsoft samsung en een bei ook helaas.;-) Daarbij heb je mensen die zich echt overall druk over maken. Apple heeft vandaag mooie dingen laten zien en daar draait het om.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ik vind ook dat Apple vandaag mooie dingen heeft laten zien, maar het had van mij zonder die steken gemogen, dat had het voor mij mooier gemaakt en had ook meer de focus gericht op waar het om gaat.

  Dat vergelijken met andere systemen, prima, maar de gebruikers afvallen, niet professioneel in mijn ogen.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Vond de grap over Jonney ives aluminum crafted diamond edges spoons erg goed:P

 • Profielfoto
  queenfan

  Eindelijk geïnstalleerd en moet zeggen ziet er leuk uit, maar programma’s als iMovie, iPhoto, finalcut pro X werken niet.

  Voor de rest even wennen, ga komende tijd even kijken wat ik ermee kan doen hopelijk snel een update van bovenstaande apps.

  Anders weer terug naar Mavericks.

 • Profielfoto
  crazylegs

  Viel me op dat iTunes ook een nieuw logo heeft gekregen.. Rode achtergrond witte muzieknoot.

 • Profielfoto
  Imade

  Vond de grap over Jonney ives aluminum crafted diamond edges spoons erg goed:P

  Wat ik wel grappig vond is dat hij liet zien op hoeveel PC’s Windows 8 is geinstalleerd… ik lachte mij echt kapot…. al 2 jaar te verkrijgen… eerste 6 maandjes zelfs voor €30,- en dan nog zo weinig gebruikers.

 • Profielfoto
  District

  Ik vind die Craig Federicci oid wel een mooie vent trouwens, presenteert leuk.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Alleen de eerste miljoen gebruikers kunnen de beta installeren. Dus niet iedereen.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Eindelijk geïnstalleerd en moet zeggen ziet er leuk uit, maar programma\’s als iMovie, iPhoto, finalcut pro X werken niet.

  Voor de rest even wennen, ga komende tijd even kijken wat ik ermee kan doen hopelijk snel een update van bovenstaande apps.

  Anders weer terug naar Mavericks.

  *zucht* een beta van een OS, wat dacht je zelf dan als ontwikkelaar?

 • Profielfoto
  ralpharma

  Ik mis het belangrijkste sleutelwoord voor Nederlanders: de update is net als bij Mavericks gratis

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Spotlight, iCloud Drive, en vooral Handoff zijn een paar dingen die me wel blij maken.

  Licht teleurgesteld dat iOS 8 niet meer voor de iPhone 4 komt (wegens nog in de verkoop in India, had ik hier wel op gehoopt), maar het was te verwachten.

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  Ik vind het er prachtig uit zien. Kan niet wachten tot de public beta beschikbaar komt.
  Handoff en continuity lijkt me geweldig om te gebruiken!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Eindelijk geïnstalleerd en moet zeggen ziet er leuk uit, maar programma\\\’s als iMovie, iPhoto, finalcut pro X werken niet.

  Voor de rest even wennen, ga komende tijd even kijken wat ik ermee kan doen hopelijk snel een update van bovenstaande apps.

  Anders weer terug naar Mavericks.

  *zucht* een beta van een OS, wat dacht je zelf dan als ontwikkelaar?

  Straks krijgen we mensen die niet eens meer weten dat ze een beta hebben geïnstalleerd. Wat een kutsysteem dat osx.:)

  @queenfan: installeer die beta op een aparte partitie (als je weet hoe dat moet).

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @queenfan Of maak een kloon van je huidige systeem op een externe schijf en zet daar vervolgens de beta overheen, dan zie je ook wat er met alle programma’s en bestanden gebeurt en blijf je verder volledig af van de schijf waar je nu op werkt en op moet vertrouwen.

 • Profielfoto
  ArMac

  Is ook bekend voor welke Macs deze versie van OS X beschikbaar is?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ja, schijnt hetzelfde te blijven als Mountain Lion en Mavericks. De achterliggende reden is dat alles nog steeds 64-bits is, dus iedere Mac die 64-bits volledig kan draaien kan dus ook 10.8, 10.9 en 10.10 draaien.

  Anders weer terug naar Mavericks.

  Dat zou ik zeker doen, en blijf er vooral de komende tien jaar mee werken.
  Dan hoeven we ten minste dat gezeur van jou over betasoftware niet aan te horen. OMG wat een fail.

 • Profielfoto
  Brims

  MACOS(X) 7.5 is back

 • Profielfoto
  computer space

  Brims, je hebt gelijk. Geeze, Systeem 7.5 had al een Dock! Helemaal vergeten. Ik zie idd vooral gewoon MacOS. Radicale makeover MyAss.

 • Profielfoto
  computer space

  Grootste missende radicale vernieuwing:
  Metal had OOK onder OSX moeten werken. Erg stom dat het iOS only is.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  (…) en ga functionaliteit toevoegen.

  Blind?

  Noem 1 ding dat is verbeterd?

 • Profielfoto
  SvS

  Jongens, wat een gezeur bij sommigen. Allemaal mooie ontwikkelingen en dat iOS en OSX beter samengaan zie ik als een vooruitgang.

  Enige wat ik nog niet mooi vind, is inderdaad de dock. Zoals het nu is, is het erg fraai. Ik hoop toch dat ze het zo houden of dat ze bij die nieuwe meer transparantie geven.

 • Profielfoto
  SvS

  PS MacOS 7.5 was aan ene kant waardeloos, zo vaak was er:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Veel vernieuwingen en verbeteringen. Vooral de verbeterde communicatie tussen iOS devices en Macs vind ik belangrijk. Ook op iOS 8 veel handige vernieuwingen, waarvan een aantal – laten we eerlijk zijn – via jailbreaks en ook op Android al werden toegepast.
  Het was bij het kijken naar de Keynote wel stompzinnig dat de stream er op mijn MacBook Pro 15″ precies uitvloog op het moment dat de voorbespreking op OMT overging naar de stream. Ook streams via iPhoneclub en Apple zelf deden het niet. Uiteindelijk heb ik bijna twee uur zitten kijken naar de stream op mijn iPhone 5S waar het prima ging.

  Wat de vernieuwingen betreft ben ik behoorlijk tevreden. Toch wel onder de indruk van de mogelijk om met Health een volledig overzicht plus statistieken te krijgen over je lichaam/gezondheid. Toen Nike logo verscheen dacht ik even dat tóch de iWatch gepresenteerd werd, misschien in combi met Nike, maar nee…

  Ik ben nu toch wel nieuwsgierig naar manier waarop allerlei lichamelijke data met sensors op de iWatch gemeten worden en in beeld worden gebracht in Health. Vooral de optie om met Health iemand zo medisch in de gaten te kunnen houden dat de dokter (of trainer of wie dan ook) automatisch kan worden gebeld of bericht, lijkt me heel belangrijk te kunnen worden in de toekomst, vooral bij mensen met diabetes, hart-en vaatziekten, longziekten, maar ook bij sporters en mensen met een grote belangstelling voor hun gezondheid.

 • Profielfoto
  essiw

  ^Idd de blue screen of death, alleen dan voor mac gebruikers:| tot en met OS9 kwam dat vaak voor.

 • Profielfoto
  bartb112

  Ter info
  OS X 10.10 Yosemite Developer Preview System Requirements:

  iMac (mid-2007 or newer)
  MacBook Air (late 2008 or newer)
  MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
  Mac Mini (Early 2009 or newer)
  MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
  Mac Pro (Early 2008 or newer)
  Xserve (Early 2009)

 • Profielfoto
  Imade

  Hopelijk is Continuity voor iedere mac te gebruiken net als Hotspot voor iedereen te gebruiken en enkel bij de nieuwste macs.

 • Profielfoto
  jelledevleeschouwer

  @jelledevleeschouwer schreenshot?

  Hier een screenshot op een 1440×900 Macbook Pro mid 2010:

  De Dock-icoontjes zien er niet echt netjes uit, let vooral op het mail-icoontje en de map-icoontjes. In de Finder vraag ik met af wat dat grote tandwiel daar staat te wezen.

  Het is nog een bèta hé jongens, dus dit zal er allemaal nog wel uit gaan. Zoals je ook kan zien is zit de nieuwe iTunes er in de bèta nog niet in.
  Ik hoor hier mensen ook vragen: “Waar is de full screen knop?” Dat is nu het groene knopje naast minimaliseren.

 • Profielfoto
  Imade

  Nice… als ik hem binnen heb ga ik hem maar installeren… ben een beta freak:angel:

  ow.. over half uurtje al binnen… herstel dus:
  Vanaaf dus installeren:P

 • Profielfoto
  SvS

  Tandwiel is inderdaad buiten proporties. Maar hopelijk maken ze het in verhouding weer gelijk met de rest ernaast. In iTunes icoon is ook nog iets teveel glans. Maar ik vind het strak uitzien, naast toch al strakke iOS. Hier zal ik wel aan kunnen wennen.

 • Profielfoto
  erik1978

  Beste redactie van One More Thing,
  Ik vernam dat OSX 10.10 een gehele vernieuwde lay-out zou krijgen?
  Dat is leuk maar hoe zit het met hun geroemde screenreader Voice-Over? Vele visueel gehandicapten hebben de overstapt gewaagd wegens de gratis screenreader. Hopelijk dat Apple het kind niet met het badwater weggooid? Heb vernomen dat er bèta versies beschikbaar komen. Dus zou One More Thing hier eens aandacht aan willen besteden?
  Groeten van Erik1978

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dus een MBP van 2007 kan in 2014 nog steeds het laatste OS draaien? Tot zover het gelul over backwards compatibility.
  In 10.10 vind ik de kleur van de mapjes wel nogal euh… ja, blauw:) . Beetje minder mag wel. En dat tandrad is idd veel te groot.

 • Profielfoto
  defores

  Gatver flatlooks …. tasteless designs, weg ermee.
  Nu bestaat er geen enkel OS meer met een goed design:sad:

 • Profielfoto
  bartb112

  Tja probeer met een Windows pc/laptop uit 2007 maar eens windows 8 te draaien lukt niet.

 • Profielfoto
  macqintosh

  Maandag heeft Apple de tiende versie van OS X uit de doeken gedaan. Na Mavericks is het tijd voor Yosemite.

  Ehhhh OS X 10.10 is de 11de versie! Je vergeet 10.0

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik hoop dat ze het eens snel en licht maken maken. Die animaties maken het zo traag allemaal.

 • Profielfoto
  Buzz

  STEVEJ0BS werkt denk ik nog op een mac uit 2006.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @defores: jij (en veel anderen hier) verwart ‘goed’ denk ik met ‘mooi’. Een UI-design is niet goed omdat het mooi is, en omgekeerd niet slecht omdat iemand het lelijk vindt. Zelf denk ik dat het UI een stuk consistenter gemaakt is dan bij Mavericks het geval was.

  En mooi vind ik het ook, niet in de laatste plaats omdat het als twee druppels water lijkt om het GoodGrey-theme dat ik ooit onder ShapeShifter had draaien in 10.4 Tiger:

 • Profielfoto
  District

  Dark-mode:heart:

 • Profielfoto
  petervl57

  Als je de hele presentatie bekijkt, ben ik onder de indruk van de vele vernieuwingen.
  Om te beginnen lijkt Yosemite een consistente ontwerpstijl te hebben. Dat is al grote winst. Sinds de introductie van Leopard in 2007 zijn er onder de aanvoering Scott Forstall verschillende onderwerpstijlen door elkaar gaan lopen, werkte het ene programma zus en het andere weer zo en was de samenhang vaak ver te zoeken. Dat deed enorme afbreuk aan het intuïtief werken. Als dat met Yosemite wordt rechtgetrokken, verdienen ze daarmee een vette plus (of je het mooi vindt, is iets wat ieder persoonlijk maar moet beantwoorden – bij invoering van iOS7 was daar ook een geweldig gezeur over – een jaar later toont Tim Cook een tevredenheidspercentage van 97%….einde discussie lijkt me).

  Als het gaat om functionaliteit, zie ik alleen maar goede dingen, iClouddrive, betere samenwerking tussen de Apps binnen OS X en betere samenwerking tussen de devices onderling, waarmee met data-synchronisatie geen genoegen meer wordt genomen, maar nu ook synchronisatie op applicatie-niveau gaat ontstaan. Heel goed.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het Finder icoontje kijkt in ieder geval een heel stuk vrolijker.

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Zal even wennen worden zonder de Aqua-interface.

 • Profielfoto
  sciletto

  Als je de hele presentatie bekijkt, ben ik onder de indruk van de vele vernieuwingen.
  Om te beginnen lijkt Yosemite een consistente ontwerpstijl te hebben. Dat is al grote winst. Sinds de introductie van Leopard in 2007 zijn er onder de aanvoering Scott Forstall verschillende onderwerpstijlen door elkaar gaan lopen, werkte het ene programma zus en het andere weer zo en was de samenhang vaak ver te zoeken. Dat deed enorme afbreuk aan het intuïtief werken. Als dat met Yosemite wordt rechtgetrokken, verdienen ze daarmee een vette plus (of je het mooi vindt, is iets wat ieder persoonlijk maar moet beantwoorden – bij invoering van iOS7 was daar ook een geweldig gezeur over – een jaar later toont Tim Cook een tevredenheidspercentage van 97%….einde discussie lijkt me).

  Als het gaat om functionaliteit, zie ik alleen maar goede dingen, iClouddrive, betere samenwerking tussen de Apps binnen OS X en betere samenwerking tussen de devices onderling, waarmee met data-synchronisatie geen genoegen meer wordt genomen, maar nu ook synchronisatie op applicatie-niveau gaat ontstaan. Heel goed.

  Ik vind de features die Yosemite met zich meebrengt echt mind-blowing! Bellen met je Mac Pro, de samenwerking tussen al je devices, zo hoort een OS te zijn. Yosemite is denk ik de geboorte van een kind die voorop gaat lopen op alle OS’s ontwikkelingen in computerland.

  Gelukkig hebben ze in het begin van de show het design laten zien, sorry, maar na een jaar kan ik nog steeds niet genieten van het nieuwe dock systeem in iOS en wat ze nu gedaan hebben met het dock is juist waar ik zo bang voor was. Het glazendock is me gewoon zo heilig en vooral de iconen waar Apple zo bekend om is geworden, de diepte, de juiste resoluties ervan, alles. Het lampje wat gaat branden als een programma draait. Apple had dat nooit moeten doen in mijn ogen.

  Voor de rest maken de nieuwe features juist alles weer goed en vind ik de dark mode echt een geweldige optie. 1 ding begrijp ik niet, waarom maken ze voor iOS en OS niet 2 thema’s. de platte en de huidige?

 • Profielfoto
  sciletto

  Hoeveel mensen hebben last van bugs in Mavericks?

  Ik heb van snow leopard tot mountain lion nog nooit zoveel bugs ervaren als met Mavericks. iTunes geeft de laatste tijd heel veel fouten met match (verbindings problemen), in de eerste release van Mavericks zat er een dikke bug in de coverflow mode (als je iets verwijderde ging de coverflow venster niet mee), streamen van de Mac Pro naar de iPad is sinds iOS 7 en Mavericks een ramp:(

  Heeft iemand deze problemen ook?

 • Profielfoto
  Bento

  Als je de hele presentatie bekijkt, ben ik onder de indruk van de vele vernieuwingen.
  Om te beginnen lijkt Yosemite een consistente ontwerpstijl te hebben. Dat is al grote winst. Sinds de introductie van Leopard in 2007 zijn er onder de aanvoering Scott Forstall verschillende onderwerpstijlen door elkaar gaan lopen, werkte het ene programma zus en het andere weer zo en was de samenhang vaak ver te zoeken. Dat deed enorme afbreuk aan het intuïtief werken. Als dat met Yosemite wordt rechtgetrokken, verdienen ze daarmee een vette plus (of je het mooi vindt, is iets wat ieder persoonlijk maar moet beantwoorden – bij invoering van iOS7 was daar ook een geweldig gezeur over – een jaar later toont Tim Cook een tevredenheidspercentage van 97%….einde discussie lijkt me).

  Als het gaat om functionaliteit, zie ik alleen maar goede dingen, iClouddrive, betere samenwerking tussen de Apps binnen OS X en betere samenwerking tussen de devices onderling, waarmee met data-synchronisatie geen genoegen meer wordt genomen, maar nu ook synchronisatie op applicatie-niveau gaat ontstaan. Heel goed.

  Ik vind de features die Yosemite met zich meebrengt echt mind-blowing! Bellen met je Mac Pro, de samenwerking tussen al je devices, zo hoort een OS te zijn. Yosemite is denk ik de geboorte van een kind die voorop gaat lopen op alle OS\’s ontwikkelingen in computerland.

  Gelukkig hebben ze in het begin van de show het design laten zien, sorry, maar na een jaar kan ik nog steeds niet genieten van het nieuwe dock systeem in iOS en wat ze nu gedaan hebben met het dock is juist waar ik zo bang voor was. Het glazendock is me gewoon zo heilig en vooral de iconen waar Apple zo bekend om is geworden, de diepte, de juiste resoluties ervan, alles. Het lampje wat gaat branden als een programma draait. Apple had dat nooit moeten doen in mijn ogen.

  Voor de rest maken de nieuwe features juist alles weer goed en vind ik de dark mode echt een geweldige optie. 1 ding begrijp ik niet, waarom maken ze voor iOS en OS niet 2 thema\’s. de platte en de huidige?

  Een kind die….?

 • Profielfoto
  petervl57

  @sciletto – Nee, niet herkenbaar. Werk met een 24″ iMac 2009 – werkend met Lion liep ik destijds wel tegen hinderlijk problemen op. Dat was met Mountain Lion al iets minder. Mavericks werkt vlekkeloos. Maar dat zou op een oudere Mac pro wel eens anders kunnen liggen. Heb je deze bugs bij Apple gemeld? (Feedback-formulier op de site gebruiken).

 • Profielfoto
  koen

  Grappig al die mensen die klagen over het ‘design’, maar eigenlijk het uiterlijk bedoelen.:smile:

 • Profielfoto
  queenfan

  Eindelijk geïnstalleerd en moet zeggen ziet er leuk uit, maar programma\\\’s als iMovie, iPhoto, finalcut pro X werken niet.

  Voor de rest even wennen, ga komende tijd even kijken wat ik ermee kan doen hopelijk snel een update van bovenstaande apps.

  Anders weer terug naar Mavericks.

  *zucht* een beta van een OS, wat dacht je zelf dan als ontwikkelaar?

  *zucht* ja weet ik ook wel, klaag ik verder dan??

  Geeft het alleen aan meer niet, dat mag toch??

 • Profielfoto
  queenfan

  Eindelijk geïnstalleerd en moet zeggen ziet er leuk uit, maar programma\\\\\\\’s als iMovie, iPhoto, finalcut pro X werken niet.

  Voor de rest even wennen, ga komende tijd even kijken wat ik ermee kan doen hopelijk snel een update van bovenstaande apps.

  Anders weer terug naar Mavericks.

  *zucht* een beta van een OS, wat dacht je zelf dan als ontwikkelaar?

  Straks krijgen we mensen die niet eens meer weten dat ze een beta hebben geïnstalleerd. Wat een kutsysteem dat osx.:)

  @queenfan: installeer die beta op een aparte partitie (als je weet hoe dat moet).

  Weet ik maar daar gaat het niet om, gaf alleen aan dat deze programma’s niet werken, als dat al niet eens mag zonder afgebrand te worden door bepaalde “mensen”.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Het valt mij wel op dat alles in een keer een “Flat” design moet hebben.

  Windows 8(.1)…iOS 7 en nu Yosemite.

  Ah well, het ziet er prima uit.

 • Profielfoto
  queenfan

  Anders weer terug naar Mavericks.

  Dat zou ik zeker doen, en blijf er vooral de komende tien jaar mee werken.
  Dan hoeven we ten minste dat gezeur van jou over betasoftware niet aan te horen. OMG wat een fail.

  Wie is hier nu aan het zeuren dan, ik geef iets aan als dat al een fail is……..

  Geeft het niveau van sommigen hier aan, direct in de verdediging want o iemand zegt iets over hun Apple.

  Ga toch weg zeg een ding en het is gelijk gezeur.

 • Profielfoto
  koen

  Weet ik maar daar gaat het niet om, gaf alleen aan dat deze programma\’s niet werken, als dat al niet eens mag zonder afgebrand te worden door bepaalde “mensen”.

  Je kunt problemen met de beta beter doorgeven aan Apple, via de bekende weg.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Het feit dat je zegt dat je “terug” zal moeten gaan wijst erop dat je het over de rest heen hebt geïnstalleerd.
  Waarop ik even wilde laten weten dat je het beter op een andere partitie had geïnstalleerd.

  Hoezo afbranden?

 • Profielfoto
  queenfan

  Gatver flatlooks …. tasteless designs, weg ermee.
  Nu bestaat er geen enkel OS meer met een goed design:sad:

  Vind het wel meevallen, even wennen maar persoonlijk vind ik het niet storend.

 • Profielfoto
  queenfan

  Weet ik maar daar gaat het niet om, gaf alleen aan dat deze programma\\\’s niet werken, als dat al niet eens mag zonder afgebrand te worden door bepaalde “mensen”.

  Je kunt problemen met de beta beter doorgeven aan Apple, via de bekende weg.

  Al lang gedaan, maar dan nog mag ik het hier toch wel aangeven zonder dat ik gelijk de grond in word gedrukt??

 • Profielfoto
  queenfan

  Het feit dat je zegt dat je “terug” zal moeten gaan wijst erop dat je het over de rest heen hebt geïnstalleerd.
  Waarop ik even wilde laten weten dat je het beter op een andere partitie had geïnstalleerd.

  Hoezo afbranden?

  Weet ik en was een foutje van mij, maar vind het ook niet erg. Mij hoor je hier ook niet over klagen ook niet over de rest.

  Met afbranden bedoel ik dat anderen hier gelijk in de verdediging schieten, heb het gelijk gemeld bij Apple en ja heb een officiele dev. account.

  Mijn reactie was niet specifiek over jouw, aangezien je netjes mij een antwoord gaf.

 • Profielfoto
  queenfan

  Hoeveel mensen hebben last van bugs in Mavericks?

  Ik heb geen problemen gehad op mijn MacBook Pro 2,54 GHz uit 2009.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Ik vond Cooks “aanval” op Windows 8 best wel dom en niet doordacht,

  iedereen weet dat verschillende versies van Windows (Vista, 7 8(.1)) Nog tot 2017, 2020 en 2023 worden ondersteund. Als het niet nodig is om te upgraden van bijv. Vista naar 7 of 8 omdat alles nog goed werkt, dan hoeft dat toch ook niet?
  Natuurlijk is Windows 8 niet wat het had moeten zijn maar dan nog zag ik het niet gebeuren dat iedereen massaal van het goede stabiele 7 naar 8 overstapte.

  Daarnaast kost het ook nog eens een hoop geld (en moeite) in tegenstelling tot OS X wat nu gratis is.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik ben blij dat Tim Cook zelf wat meer op de achtergrond blijft en het meeste werk laat doen door Craig Federighi. Heel bewust erg flauwe grappen maken, en je merkt duidelijk dat hij zelf heel nauw betrokken is bij de ontwikkeling van alle software. Ook die bescheiden fierheid als er geapplaudiseerd wordt bij een nieuwe feature siert hem wel.
  Een plezier om naar te kijken. Vlot, geloofwaardig, en gedurfd (OSX Weed). Waarschijnlijk té speels om ooit CEO te worden, maar wel een erg vlotte spreker. Tim Cook mag blij zijn met zo’n figuur:D

 • Profielfoto
  plonserd

  Op Mashable: “Federighi is a lively presence with a distinct sense of humor — even if that humor often tends to fall under the category of Dad jokes.”

  Dad jokes is echt de ideale omschrijving:D

 • Profielfoto
  sciletto

  Een kind die….?

  Serieus? Je leest een hele tekst en dit is het enige wat je erop weet te zeggen? Mensen die andere verbeteren op taalfouten zijn erg zwak in het gevoel voor grammatica. Dat is bewezen. Ik wil met jou wel eens een dictee aan gaan op het hoogste niveau. Kijken wie er wint;)

 • Profielfoto
  sciletto

  Craig Federighi vind ik echt een geweldige en fijne presentator om te zien en te luisteren. Die heb ik echt liever dan Eddy Cue:(

  Tim Cook was geweldig! De sneer naar Android en Windows is gewoon waarheid gebaseerd. Van mij mag Android van de baan. Ik heb in ieder geval genoten.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Craig Federighi vind ik echt een geweldige en fijne presentator om te zien en te luisteren. Die heb ik echt liever dan Eddy Cue:(

  Tim Cook was geweldig! De sneer naar Android en Windows is gewoon waarheid gebaseerd. Van mij mag Android van de baan. Ik heb in ieder geval genoten.

  M.B.T. Android geef ik Cook al het gelijk van de wereld. Maar het gedoe tegen Windows is best wel onzin.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik vond Tim Cook juist voor het eerst sterk en echt zelfverzekerd overkomen.

  Het lijkt mij een goede CEO, ondanks dat hij Beats nu heeft gekocht. Dat had van mij niet gehoeven.

  En iedereen die een beetje opgelet heeft bij de presentatie weet nu dat de komende Apple TV 4 een spelcomputer en multimediacenter wordt. Het is niet voor niets dat ze zoveel tijd en aandacht hebben besteed aan Metal en een nieuwe programmeertaal.

  Dus in september / oktober kunnen we naast de nieuwe iPhones en iPads dus iets vernieuwends verwachten op het gebied van console gaming.

  Hoop overigens dat ze voet aan de grond krijgen met ‘home automation’. Het hele health gebeuren doet me daarentegen dan weer niets.

  Voor wat betreft Yosemite.
  Hele mooie nieuwe features zoals bellen, het overnemen van je e-mail die je op je iphone aan het typen was en dropmail.

 • Profielfoto
  Rickje

  Nieuwe Spotlight is afgrijselijk!

  Ziet er toch niet uit man, ik wil gewoon subtiel rechtsboven in de hoek. Niks prominent aanwezig, bah!!

 • Profielfoto
  alaska

  Als ontwerpster ben ik érg blij met Yosemite – het ziet er prachtig uit, en aan het het gebrek aan consistentie in eerdere versies ergerde ik me af en toe best (Adresboek en Notities waren wat dat betreft het ergst).
  Ik vind dat er best veel nieuwe en erg handige functies in zitten, dus ik snap niet dat mensen roepen dat er te weinig vernieuwing in zit, maar goed, dat wordt bij bijna elke nieuwe release van OSX geroepen.
  Nu hopen dat de nieuwe iPhone ook een aangename verrassing wordt…

 • Profielfoto
  defores

  @ilja.nieuwland
  Ik verwar niks een goede GUI hoort ook een goed design te hebben en dat heeft OSX altijd gehad.
  Het hele flatlook gebeuren is lelijk, het was al lelijk bij windows en eveneens OSX wordt er ook lelijk van.
  Sommige dingen kun je niet afkopen dat het een persoonlijke smaak is, sommige dingen zijn gewoon eenmaal lelijk en slecht ontworpen (heeft compleet niks met smaak te maken).

  Daarbij geef anders de gebruiker gewoon de mogelijkheid welke look & feel ze willen hebben met allerlei instellingen.

  Het lijkt er een beetje op alsof een webdesigner het inelkaar geflanst heeft die het OS niet echt snapt.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Als ontwerpster ben ik érg blij met Yosemite – het ziet er prachtig uit, en aan het het gebrek aan consistentie in eerdere versies ergerde ik me af en toe best (Adresboek en Notities waren wat dat betreft het ergst).
  Ik vind dat er best veel nieuwe en erg handige functies in zitten, dus ik snap niet dat mensen roepen dat er te weinig vernieuwing in zit, maar goed, dat wordt bij bijna elke nieuwe release van OSX geroepen.
  Nu hopen dat de nieuwe iPhone ook een aangename verrassing wordt…

  Wellicht dat die vernieuwingen niet aanspreken?

  Ik had niet verwacht van een grote update, maar als je toch alles bij elkaar optelt, is dat wel zo.

  Ik ben erg benieuwd en kan niet wachten tot de herfst!

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Craig Federighi vind ik echt een geweldige en fijne presentator om te zien en te luisteren. Die heb ik echt liever dan Eddy Cue:(

  Tim Cook was geweldig! De sneer naar Android en Windows is gewoon waarheid gebaseerd. Van mij mag Android van de baan. Ik heb in ieder geval genoten.

  Ik heb ook van genoten. Een presentatie hoeft voor mij niet allemaal deftig te zijn. Er waren leuke grappen aanwezig! Craig Federighi was idd geweldig en mag van mij in september weer op het podium verschijnen..!

 • Profielfoto
  arnout

  Mijn eerste indruk van het uiterlijk van OSX 10.10: lelijk.
  Ik zie deze iOS styling met die kleurtjes niet echt werken op een groot formaat scherm.
  Maar goed, alles went natuurlijk.
  Wat denk ik niet went is dit OS draaien op een duo core iMac 2,4 uit 2007, ik zal dus een nieuwe Mac moeten kopen om dit goed te draaien.
  En wat nooit went is veel geld (wat je eigenlijk niet kunt missen) uitgeven.
  Ik sla dus nog maar over:)

 • Profielfoto
  tomc

  Klein vraagje: waar is mission control naar toe?

 • Profielfoto
  McJohn

  De systeemeisen voor de beta zijn trouwens dezelfde eisen als voor Mavericks.(y)

 • Profielfoto
  petervl57

  @ arnout “Wat denk ik niet went is dit OS draaien op een duo core iMac 2,4 uit 2007, ik zal dus een nieuwe Mac moeten kopen om dit goed te draaien.”

  Die conclusie is misschien wat voorbarig. Mijn ervaring met Mavericks was dat de snelheid juist toenam ten opzichte van voorgaande versies door een andere techniek van geheugengebruik. Misschien kun je je geheugen maximaliseren voor een paar tientjes (als je dat al niet gedaan hebt)?

  Als je inschrijft voor de betaversie, kun je het bovendien uitproberen, voordat je zulke drastische beslissingen neemt (hoewel overslaan niet zo erg drastisch is, but you’re missing all the fun…)

 • Profielfoto
  polansky

  Zijn er hier nu zoveel bekrompen Mac’cers?

  Think Different – Dat nieuwe uiterlijk ziet er juist geweldig uit.
  Het ontbreekt je juist aan smaak als je dit nieuwe uiterlijk lelijk vindt;)

 • Profielfoto
  arnout

  @petervl57
  Het geheugen van mijn Mac is al tot de max uitgebreid: 4GB
  Bij mij draait Mavericks weliswaar verrassend vlot, maar ik heb wel/toch vaker last van een strandbal dan onder Mountain Lion.
  Die beta versie proberen is mogelijk een optie, ik zal eens zien:)

 • Profielfoto
  Cderaedemaeker

  Heel de tijd dit gezaag… OsX Yosemite heeft nu een heel nieuwe en frisse look… Het ziet er allemaal veel duidelijker uit. Knoppen versimpelt enzo… En die samenwerking met iOS is gewoon fantastisch! Het notificatie scherm is heel goed doordacht!
  Al die mensen die nu zitten te zagen hebben aandachtstekort, of zien de goede dingen in het leven niet.

 • Profielfoto
  MacRidge

  Het kan niet anders of de grootste Maverick bugs zijn er uitgehaald. Traag,vastlopers. (Waarom ten eerste anders een update). Daarnaast de onderlinge device communicatie vernieuwingen en tot slot de nieuwe vormgeving.
  Das al een berg werk geweest wat menig bedrijf in twee jaar niet voor elkaar krijgt.
  En dan GRATIS, Wat wil je nog meer??
  Be F****** Happy!

 • Profielfoto
  Facundo

  Typerend voor de nieuwe generatie appels is dat ze het alleen nog maar over uiterlijk hebben en functionaliteit er geen r**t meer toe doet. (ze gebruiken het toch al niet) En dus kan Apple gerust haar osx-apps uitkleden tot die niet meer bruikbaar zijn.
  Dat een ‘dark theme’ al als een focus op productiviteit moet gelden geeft al aan hoe het de laatste jaren daarmee is gesteld bij Apple.. Ga eerst eens al die bugs uit Mav. halen die er al ¾ jaar in zitten! En al die features terugbrengen die zijn verdwenen uit o.a. Pages, Numbers, FinalCut, iMovie, iTunes! Gebakken lucht is het.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @Facundo het klopt denk ik inderdaad dat veel mensen niet alle functionaliteit gebruiken. Ieder gebruikt vooral bepaalde zaken. Toch denk ik wel dat mensen best productief zijn en ook leren om om bepaalde ontbrekende functionaliteit heen te werken.

  Ikzelf merk dat ik pages liever gebruik nu, ondanks dat er veel dingen uit zijn verdwenen, het werkt een stuk prettiger samen tussen devices en Mac en is ook een stuk rustiger en overzichtelijker geworden. Dat wat ik bij de omschakeling miste, daar ben ik nu alweer aan gewend (wat niet per definitie een goed teken is hoor), en mis ik eigenlijk niet meer. En dat is voor mij een prettig gevoel, dat ik met minder ook blij kan zijn en zo ook minder belast word met keuzes, features, etc., die, zoals nu blijkt, ik ook had kunnen missen.

  Dat mensen zo blij worden van de dark-mode heeft er denk ik vooral mee te maken dat het comfort van werken heel veel toeneemt. En ja, het staat ook mooier,,maar of dat de werkelijk reden is, vaak gaan ze wel ook samen (niet altijd…). Ik heb nu ook een zwarte balk bovenin, puur en alleen omdat ik veel donkere beelden bewerk en de lichte balk me pijn begon te doen aan de ogen.

  Nadat ik deze toolbar had geïnstalleerd kwam ik er achter dat het esthetisch ook veel mooier staat, in mijn ogen, de toolbar loopt nu over in de zwarte rand van het scherm en lijkt daarmee samen te vallen. Dit in combinatie met donkere beelden en de zwarte toolbox van Pixelmator maakt het werken met de iMac heel veel fijner.

  Dat Apple nu ook zelf de mogelijkheid geeft dit te doen maakt mijn ook erg blij. Het is iets zo eenvoudigs, maar het maakt zoveel mensen blij. Niet omdat het er mooier uitziet, al is dat mooi meegenomen, maar vooral omdat het rustiger voor de ogen is.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Moet nog wel wennen aan de transparante menu’s etc. Verder ziet het er wel strak uit, maar is het zeker niet bug vrij.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Het ziet er prachtig uit!!:) Jammer dat ik tot oktober moet wachten..

 • Profielfoto
  Verwijderd

  Ik vind het erg mooi! Al moet ik zeggen, toen ik het een tijd zelf had vond ik het minder mooi dan dat het er op de foto’s uitzag. Waarom ik zeg: “toen ik het een tijd zelf had”, ik heb een macbook air 64gb uit 2011 en overal waar ik op klikte liep vast. Dus heb ik op een manier Mavericks terug gekregen, en hier kan ik gelukkig wel op werken. Erg jammer, ik ben namelijk fan van apple’s stijl, dus ik hoop dat de echte update wel mogelijk is. Want als het dan hetzelfde is zal ik toch bij mavericks moeten blijven, omdat echt overal waar ik op klikte vastliep.

 • Profielfoto
  KR1275

  Kleine wens: nieuw toetsenbord met aan/uit-knop. Net als vroeger bij de luxere modellen. Was ideaal.
  (en een finder die z’n mapstructuur weer onthoudt).

 • Profielfoto
  ocramarco

  wat een traag gedrocht zeg pfff

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Geïnstalleerd op een aparte partitie, en het ziet er inderdaad allemaal nogal ‘vlak’ en kleurloos uit, maar is dat een reden om niet te gaan updaten? Ook hier zat al weer een update achter:)

  Het enige waar ik nu tegenaan loop is dat Nederlands en Engels wat door elkaar heen loopt en bij mijn TC, daar lopen de letters achter het kader.

  Snelheidsverschil merk ik niet zo.

  Nu weet ik niet wat ik het beste kan doen.

  Wachten tot oktober (heb me al aangemeld)
  Een schone installatie
  Of Mavericks updaten met Yosemite

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  En wat Apple een prullenbak noemt lijkt eerder op een theeglas

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  En ik zie veel icoontjes niet, die ik normaal wel zag met de vorige versies.