Apple showt OS X 10.10 in nieuwe video

48 reacties

De nieuwe look van OS X 10.10 Yosemite, zo heet een nieuwe video die Apple op YouTube heeft gepubliceerd. Zoals de titel al verklapt wordt het nieuwe uiterlijk van Yosemite uitgelicht. Het nieuwe lettertype, de ‘platte’ iconen, de transparante vensters en meer passeert in een minuut de revue.

https://www.youtube.com/watch?&v=NQ7kqwbqeiI

Sinds de lancering van Mac OS X 10.0 Cheetah in 2001 is het systeem visueel weinig veranderd. Yosemite is de eerste versie die een radicaal nieuwe look heeft gekregen. Door Apple zelf wordt dit omschreven als compleet nieuw, maar toch compleet Mac. Er zijn ook andere verbeteringen in Yosemite doorgevoerd, deze zijn terug te vinden in een uitgebreid artikel over de nieuwste versie van OS X.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  karelschapie

  “Yosemite is de eerste versie die een radicaal nieuwe look heeft gekregen”
  Nou nou nou, dat valt ook wel weer mee!

 • Profielfoto
  Floris

  Is dit niet de video die ze bij de Keynote lieten zien?

 • Profielfoto
  Afroman

  Als je alle versies naast elkaar zet zie je dat er vaker een grotere visuele update is gekomen

  Sowieso van Mac OS 9 naar 10.0 en van Tiger naar Leopard en van Snow Leopard naar Lion.

 • Profielfoto
  wensink

  Yep, deze komt uit de keynote.

 • Profielfoto
  Imade

  Moet zeggen dat Yosemite al stabiel aanvoelt.. maar het wel verbeter puntjes mag ontvangen en zal ontvangen.
  Zo krijg je soms een melding dat safari gecrasht zou zijn, terwijl dat niet zo is bijvoorbeeld.
  Heb Yosemite op een 2de partitie gezet om mijn originele OS 10.9 (Mavericks) beschikbaar te houden en zodat ik altijd kan terug vallen op een stable OS.

 • Profielfoto
  SvS

  Ziet er strak uit, verder kan ik hier niet veel mee. ik werd er bijna duizelig van.

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Ik vind de kleur van de mappen echt afschuwelijk op dit moment:lol:

 • Profielfoto
  ozzie X

  Kan weinig met dit filmpje zeg. Dat kan beter!
  En het woord radicaal zou ik weer even terugstoppen. Van System 9 naar OSX was radicaal, dit is gewoon een opfrisbeurt.

 • Profielfoto
  donut

  Lijkt me prettig als Apple een keer een systeem uitwerkt zoals dat 10.6 het geval was voordat weer wordt overgegaan tot een nieuw systeem dat weer nieuwe problemen introduceert.
  10.9.3 is eindelijk een beetje stabiel en 10.10 komt er alweer overheen. Ik mis de stabiliteit, lichtheid en snelheid van 10.6.8.

 • Profielfoto
  Afroman

  10.6 was ook een uitwerking van 10.5.

  10.6 kostte toen ook maar 18 euro en 10.5 129.

 • Profielfoto
  Imade

  Je wordt niet verplicht te upgraden en vergeet niet dat upgrades gelukkig gratis zijn.

 • Profielfoto
  donut

  Dat upgrades gratis zijn, prima… ( en slim van Apple want het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat iedereen bij is)
  Maar je MOET vaak upgraden als programma’s niet meer uitkomen voor 10.6 en als Apple geen beveiligings updates meer uitvoert….
  Ik bedoel dat als een systeem niet verder komt dan versie .3 je nooit een mooi stabiel systeem zal krijgen waar de fouten grotendeels uit zijn. Vandaar mijn referentie 1.6.8
  (In 10.9.1 zaten zelfs nog basic fouten in de Finder… niet eerder vertoond)

 • Profielfoto
  essiw

  ^voor de programma’s ja. Maar dat ligt niet aan apple. Voor de beveiliingsupdates is het niet moeten, die beveiligingsupdates zijn vaak niet zo boeiend voor de mac, je bent nog stukke veiliger op een mac zonder beveiligingsupdates dan op een windows met.

 • Profielfoto
  donut

  ^voor de programma\’s ja. Maar dat ligt niet aan apple.

  Ja dat heeft wel met Apple te maken en met beveiliging- ze zijn met sandboxing begonnen na 10.6 waardoor veel programma’s een update moesten krijgen.

 • Profielfoto
  Simlock

  Wat een vreselijk filmpje. Vooral dat muziekje erbij.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Echt een verfijning van de iconen. Gelukkig zijn de meeste niet zo fel als iOS. Ik merk dat de overgang bij Apple heel rustig verloopt om iedereen eraan te laten wennen. Geen radicale dingen, wel leuke extra features in Yosemite.

  Vergelijking Stock App Icons

 • Profielfoto
  Marius1976

  Je wordt niet verplicht te upgraden en vergeet niet dat upgrades gelukkig gratis zijn.

  Dat is maar ten dele waar. Deze discussie duikt telkens op, en het is erg jammer dat het standpunt wat jij hierboven neerzet zo hardnekkig blijft terugkeren.

  Je computer is vaak nog goed, maar je moet soms wel upgraden omdat beveiligingsupdates bijvoorbeeld niet meer worden gegeven. Denk aan de end-of-life status van Snow Leopard; voor velen nog steeds het beste OS X, maar internetbankieren kan er straks met goed fatsoen niet meer mee.

  Je bent ook in andere gevallen wel degelijk min-of-meer verplicht om te upgraden naar een hogere versie van OS X, omdat anders je OS X versie je beperkende factor wordt. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwere versie van een bepaald programma gaan gebruiken; en dat kan dan niet omdat je daar een nieuwere OS X voor nodig hebt.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat een vreselijk filmpje. Vooral dat muziekje erbij.

  Om het over die slechte interface nog maar niet te hebben. Pauperprestatie.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hee. De animatie van het tandwieltje klopt nu wel.

 • Profielfoto
  petervl57

  De berichtgeving van OMT over Yosemite is een tikkie “over the top”: “radicaal vernieuwend” en “een radicaal nieuwe look”. Mwhoa….

  Apple zelf is iets realistischer “fresh, but inherent familiair”, staat op hun website. Die vlag dekt de lading beter.
  OMT, wat uiterlijke veranderingen aan icoontjes, knopjes, lettertype en kleurtjes maakt een iOS niet radicaal vernieuwend. Een opfrisbeurt, prima, maar niet meer en niet minder.
  In functionaliteit is het gewoon weer een stapje in de evolutie van dit besturingssysteem. Het basis-ontwerp blijft hetzelfde (inherent familiar) en het systeem wordt hier een daar weer uitgebreid met leuke nieuwe snufjes of aanpassingen, die op zich wel prettig zijn, maar bepaald niet radicaal vernieuwend (zoals iCloud-drive, waar Apple eindelijk beentje bijtrekt bij de rest).

  Het systeem op zich bevalt me prima, hoor. Mij hoor je niet klagen. Ik ben alleen niet zo van dat over-enthousiaste gedoe, als daar helemaal geen aanleiding voor is.

 • Profielfoto
  Imade

  OS X is niet radicaal vernieuwd nee.
  Alles is alleen opgefrist, maar alles werkt nog hetzelfde en staat ook nog op diezelfde plek.
  Er zijn inderdaad nieuwe functionaliteiten.. maar maakt het inderdaad geen radicale vernieuwing.

 • Profielfoto
  Haike

  Mij ontgaat totaal het nut, en de zinnigheid, en de meerwaarde ervan, om maar ieder jaar of misschien nog sneller een nieuw OS uit te brengen, terwijl problemen zoals met mail in het huidige OS nog steeds niet fatsoenlijk zijn opgelost. We zijn in de winkel sinds een week of wat pas overgestapt naar OS 10.9.3, ik zie niet gebeuren dat we aan het eind van de zomer meteen gaan up-graden naar 10.10. En een OS wat er leuk en flitsend eruit ziet is mooi en aardig, maar het gaat toch om het gebruiksgemak van een OS en niet om de looks? Of mis ik nou iets?

 • Profielfoto
  Buzz

  Haike en donut: Het is ook helemaal geen nieuw OS, het is een aanpassing van het oude OS met uiterlijke veranderingen en nieuwe mogelijkheden. In elk versie van OS X hebben wel foutjes gezeten. Dat is bij 10.9.3 niet veel anders dan bij 10.6.8. Versie 10.9 heeft in een jaar veel minder bug-fixes nodig gehad dan 10.6 in het eerste jaar. Apple wordt er dus juist beter in om foutjes te verbeteren. 10.9 is al een zeer stabiel OS, en ik twijfel er niet over dat 10.10 dat na de beta periode ook zal zijn. Helemaal nu de groep beta testers door Apple flink wordt vergroot.

 • Profielfoto
  Bento

  Het zou nu wel eens fijn zijn als appel één app zou maken voor mail, agenda en contacten.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Lijkt me inderdaad handig, Bento.

  Ik gebruik Outlook op mijn pc onder Windows 8.1. E-mails, contacten en agenda zitten mooi in één programma en alle functies zijn toegankelijk via tabs.

 • Profielfoto
  pippen2

  Dat lijkt mij dan weer niet handig. Mijn agenda staat totaal los van al mijn e-mailaccounts. En met contacten kan je meer dan alleen e-mailen. Dus nee, laat dat lekker apart van elkaar.

 • Profielfoto
  Bento

  Dat lijkt mij dan weer niet handig. Mijn agenda staat totaal los van al mijn e-mailaccounts. En met contacten kan je meer dan alleen e-mailen. Dus nee, laat dat lekker apart van elkaar.

  Je mag het uiteraard niet handig vinden. Maar geef dan goede argumenten en kom niet met deze onzin aanzetten.

 • Profielfoto
  Bman

  Is er geen dashboard meer?

 • Profielfoto
  GastonM

  @Bman,

  Jawel hoor, maar die is (nog) niet geüpdatet naar de nieuwe look. In de huidige bèta ziet het er nog exact hetzelfde uit als in 10.9.

  Eerlijk gezegd zou het me niet verbazen mocht Apple Dashboard niet meer aanbieden in 10.10.

 • Profielfoto
  Brambv

  @bento Dat lijken mij prima argumenten. Het is in de UI niet logisch wanneer je naar mail moet om iemand te bellen (kan vanaf 10.10). Wanneer ik een afspraak in m’n agenda wil zetten is het ook niet logisch om naar mail te gaan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Precies, dat waren prima argumenten, en raar dat Bento ze, zonder verdere argumentatie, als onzin afdoet. En Targaryen: als je liever zoals onder Outlook werkt, omdat je dat gewend bent, dan is dat programma ook beschikbaar voor de Mac. Op de Mac zijn de drie toepassingen trouwens ook uitstekend met elkaar geïntegreerd. Je kan zo vanuit Contacts een email versturen, vanuit Mail contacten toevoegen of aanpassen, en vanuit Mail agenda items inplannen, als dat nodig is. Het werkt misschien net anders dan in Outlook maar dat is een kwestie van even wennen. Dus als je zou willen zou je Mail, Contacts en Calendar ook nog via Spaces kunnen bedienen op een manier die erg op de verschillende tabs van Outlook lijkt.

 • Profielfoto
  steveb

  strange
  de vierkantjes op 0:08 deden me onmiddellijk denken aan een niet ingekleurd windows logo

 • Profielfoto
  Bento

  @bento Dat lijken mij prima argumenten. Het is in de UI niet logisch wanneer je naar mail moet om iemand te bellen (kan vanaf 10.10). Wanneer ik een afspraak in m\’n agenda wil zetten is het ook niet logisch om naar mail te gaan.

  Je begrijpt er echt niks van. Zinloze discussie.

 • Profielfoto
  Buzz

  Dat het een zinloze discussie is komt omdat jij je eigen standpunt niet wil toelichten, Bento. Als ik mag raden komt dat omdat je geen standpunt hebt, en je maar wat roept om anderen te kunnen afsnauwen.

 • Profielfoto
  pippen2

  Wat een rare reactie van Bento zeg. Ik heb volgens mij juist goede argumenten gegeven, maar ga niet verder in discussie als er op deze manier gereageerd wordt.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Silencio…..

 • Profielfoto
  markiij

  Omt laat zich weer van zijn beste kant zien in de comments…

  Weet iemand trouwens de naam van het nieuwe lettertype?

  Ik vond het filmpje best oké maar zijn dit nu echt de enige ui vernieuwingen? Dat is nu niet echt radicaal anders te noemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het lettertype is Helvetica Neue.

 • Profielfoto
  csteelooper

  De enige échte ‘verandering’ (dus los van de nieuwe features) die mij is opgevallen, is dat er geen aparte ‘full screen’ knop meer is, zoals je die tot 10.9 nog rechtsboven in het venster van ‘compatible’ applicaties ziet. Althans, in DP1 in Safari wordt de groene (Zoom) knop gebruikt om naar Full Screen te gaan. Daarmee heeft de Zoom-knop dus een wezenlijk andere functie gekregen… Jammer, want ik vond de ‘Fit to content’ functie wel zo handig…

 • Profielfoto
  Buzz

  csteelooper: Is er geen “option” functie voor die knop? Bestaat de optie “Zoom” in het “Window” menu nog wel?

 • Profielfoto
  Maikelw

  strange
  de vierkantjes op 0:08 deden me onmiddellijk denken aan een niet ingekleurd windows logo

  En de rest van t filmpje laat ‘ n wireframe zien, geen design. Zelfs Vista heeft nog enig design meegekregen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Die vierkantje op 0:08 zijn dezelfde vierkantjes die je nu ook al elke dag in de Finder ziet, en waarmee je de icon-weergave selecteert. Zoveel is er niet veranderd, inderdaad. Maar de veranderingen die ze hebben doorgevoerd vind ik wel weer mooi, en lijken me wel nuttig.

 • Profielfoto
  Haike

  De enige échte \’verandering\’ (dus los van de nieuwe features) die mij is opgevallen, is dat er geen aparte \’full screen\’ knop meer is, zoals je die tot 10.9 nog rechtsboven in het venster van \’compatible\’ applicaties ziet. Althans, in DP1 in Safari wordt de groene (Zoom) knop gebruikt om naar Full Screen te gaan. Daarmee heeft de Zoom-knop dus een wezenlijk andere functie gekregen… Jammer, want ik vond de \’Fit to content\’ functie wel zo handig…

  De zoom knop in Safari vult je scherm alleen maar in verticale richting en niet tegelijkertijd ook horizontaal, i.i.g. niet op mijn 24″ scherm.. dus dat zoomen valt wat mij betreft niet onder Full screen. Daarnaast gebruik ik die knop nooit, ik trek of duw mijn venster altijd groter c.q. kleiner

 • Profielfoto
  Buzz

  Haike, volgens mij heb je het over een andere knop en/of andere versie van OS X dan csteeloper.

 • Profielfoto
  Haike

  Dat zou natuurlijk kunnen, ik werk zelf onder 10.9.3 en zoals reeds vermeld hangt er een 24″ display aan mijn MBP. En ik bedoel de groene zoom knop linksboven in het venster van Safari, volgens mij heeft csteelooper het daar ook over?

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, maar hij gebruikt de beta van 10.10 Yosemite (DP1 = Developer Preview 1). Daarin is de functie van die knop verandert in de full-screen knop, die in 10.9 nog rechtsboven in veel vensters (waaronder Safari) te vinden is (de twee grijze diagonale pijltjes).

 • Profielfoto
  Haike

  Aha! dat verklaart veel…. Maar goed; ik gebruikte dat ding toch nooit,ook omdat je dan je menu balk kwijt bent als je hem op full screen zet. Je venster via de cursor kleiner/groter maken vindt ik dan handiger..

 • Profielfoto
  Di May

  … “Ik merk dat de overgang bij Apple heel rustig verloopt om iedereen eraan te laten wennen. ” …

  Het belang ervan wordt iets te vaak onderschat.