Apple en Google stoppen patentzaken

12 reacties

Hoewel de temperatuur doet vermoeden dat het nog lang geen kerst is, hebben Apple en Google alvast de eerste stap naar vrede op aarde genomen. De twee techgiganten die een ‘thermonucleair war‘ verkeerden, hebben besloten de strijd om patenten te staken.

Het staken van de juridische strijd werd afgelopen weekend bekend gemaakt in een statement naar persbureau Reuters. Hoewel de rechtszaken gestaakt zullen worden, is er geen sprake van vrij gebruik van elkaars patenten of het uitgeven van licenties. De strijd tussen de bedrijven begon in 2007 toen Google, 10 maanden na de introductie van de iPhone, Android onthulde. Steve Jobs noemde het een gestolen product en was bereid de laatste cent van Apple te gebruiken om het te vernietigen.

Dit voornemen leidde tot een ontelbaar aantal rechtszaken tussen Apple en Google, vaak werden ze aangespannen tegen Google’s dochterbedrijf Motorola. Patenten die mobiele technologie beschrijven waren vrijwel altijd de inzet, vaak ging dit gepaard met het eisen van een verkoopverbod. Hoewel Apple redelijk succesvol was, werden er vooral schadevergoedingen toegekend en was de impact van de rechtszaken verder laag.

Hoe de iPhone de ontwikkeling van Android veranderde.
Hoe de iPhone de ontwikkeling van Android veranderde.

Nu Apple en Google geen juridische strijd meer voeren, kan Apple zich focussen op de patentzaken die tegen Samsung lopen. Het Koreaanse bedrijf werd meermaals door Apple aangeklaagd en de iPhone-maker boekt flinke successen in de strijd tegen Samsung. Met bijna een miljard dollar aan schadevergoedingen over het afgelopen jaar, is het kopiëren van Apple een dure hobby voor de maker van Galaxy-telefoons. Opgemerkt moet worden dat de jury in de meest recente zaak tussen Apple en Samsung uitsprak dat de iPhone-maker beter achter Google in plaats van Samsung kan gaan. Dit laatste zal door de deal die dit weekend gesloten is echter niet gebeuren.

Zie jij Apple en Samsung ooit op een vergelijkbare wijze schikken?

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  District

  Tja, als die rechtzaken alleen geld opleveren, kan je inderdaad net zo goed stoppen, want geld hebben beide bedrijven genoeg..

 • Profielfoto
  flappah

  Of de rechtzaken tussen Samsung en Apple stoppen?? Waarschijnlijk zal elke rechtzaak wel stoppen met het feit dat Samsung veroordeeld wordt tot het betalen van een boete maar of dat Samsung er van weerhoudt te kopiëren, dat betwijfel ik. Het zit in het genetische materiaal van Samsung om alles te kopiëren van de concurrent. Apple vormt voor Samsung hierop geen uitzondering. En omdat Apple nu op dit moment *het* innoverende bedrijf van de wereld is, kopieert Samsung alles wat los en vast zit aan Apple. Het valt me nog mee dat Samsung ondertussen geen appeltje in haar logo heeft staan!

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk dat Apple, Google en Samsung beter kunnen focussen op persoonlijke ontwikkeling in plaats van die van de ander in de gaten houden.

  Rechtzaken zullen er altijd wel blijven ben ik bang

 • Profielfoto
  Hermanko

  Samsung is een veel omvattend concern met een knal harde bedrijfspolitiek.  doet alleen aan informatica/computer gerelateerde “mensvriendelijke” producten. Ook al betaalt Samsung de schade vergoeding, de bedrijfsvoering zal er nauwelijks door veranderen.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @knekkie dat is nou net het probleem van Samsung. Ze wachten op de persoonlijke ontwikkeling van Apple en dan hup copy-paste. Als je als bedrijf tijd en (veel) geld in R&D stopt is het, op z’n zachtst gezegd, niet fijn als een concurrent met de handel ermee vandoor gaat.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @MouseMighty: Klopt, net als Apple dat bijvoorbeeld gedaan heeft met spotlight? dock? slide-to-unlock? (kan zo nog wel even doorgaan) Allemaal dingen niet bedacht door Apple maar omdat de bedenkers geen patenten hebben aangevraagd worden ze niet erkent als bedenker en Apple als de rechtsmatige eigenaar. Gelukkig hebben deze patenten van Apple in de Nederland rechtbank geen waarde. Heb er geen problemen mee omdat de kwaliteit van het product er niet onder te lijden heeft maar probeer mijzelf niet voor de gek te houden door te zeggen: “Zoiets doet Apple niet”. Nee, als de kansen er liggen doen ze het allemaal.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Steve Jobs noemde het een gestolen product en was bereid de laatste cent van Apple te gebruiken om het te vernietigen.

  Uuuuh hoe kwam apple ook alweer aan de muis midden jaren 80??
  Er is veel dat niet van Apple zelf afkomstig is maar wel gebruikt is of nog gebruikt word in hun producten.
  In deze industrie jat men van het begin af aan, over en weer van elkaar waarna men later net als kleine kinderen met vingertjes gaan wijzen dat een ander hun speeltje heb afgepakt!
  of snap ik het nou niet???

 • Profielfoto
  Panda

  Steve Jobs noemde het een gestolen product en was bereid de laatste cent van Apple te gebruiken om het te vernietigen.

  Uuuuh hoe kwam apple ook alweer aan de muis midden jaren 80??
  Er is veel dat niet van Apple zelf afkomstig is maar wel gebruikt is of nog gebruikt word in hun producten.
  In deze industrie jat men van het begin af aan, over en weer van elkaar waarna men later net als kleine kinderen met vingertjes gaan wijzen dat een ander hun speeltje heb afgepakt!
  of snap ik het nou niet???

  Apple heeft de muis gekocht van xerox r&d, xerox zag er zelf geen toekomst in.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Dan snap ik het dus niet;-)

  De versie die ik ooit gelezen heb is dat Steve Jobs de muis inderdaad bij Xerox zag en er helemaal weg van was, maar er werd nergens vermeld dat men het daar heeft overgekocht.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  “Met bijna een miljard dollar aan schadevergoedingen over het afgelopen jaar, is het kopiëren van Apple een dure hobby voor de maker van Galaxy-telefoons.”

  Welnee, dat is een schijntje voor Samsung, gezien de winsten en marktaandeel (als enige van de bekende Androidfabrikanten) die het plagiëren van Apple hen heeft opgeleverd.

  @dj bazzie wazzie, @Lonestar: het probleem van zoveel critici is een gebrek aan kennis en een te oppervlakkige onderzoeksdrang.
  Verder is ‘geïnspireerd worden door’ nog iets anders dan kopiëren. Apple is geen heilig boontje maar dingen jatten en dan slecht uitgevoerd op de markt brengen, om marktaandeel te verkrijgen ten koste van de gebruiker, is in ieder geval niet iets waar je hen van kunt betichten.
  Apple is in ieder geval een bedrijf dat kwaliteit op nummer 1 heeft staan en ze staan over het algemeen bekend als een partij die credits verlenen aan uitvinders van nieuwe technieken: ofwel door het kopen van bedrijven, ofwel door het inhuren van ontwikkelaars (waaronder jailbreakers), ofwel door het kopen van ideeën.
  Samsung, bijvoorbeeld, pakt het wat dat betreft anders aan, lees dit artikel over de bedrijfspraktijken van Samsung maar eens: http://ow.ly/3k4urL

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @maastricht: klopt wat je zegt maar het gaat beide richtingen op. De eerste galaxy was niet een één op één kopie van de iPhone. Hij was er op gebaseerd, dat wel. Maar dat noemen we inspiratie toch?

 • Profielfoto
  Lonestar

  Nu is het in het grootste deel van de aziatische industrie de normaalste zaak van de wereld om zo een beetje alles maar schaamteloos alles te imiteren.
  Dat gebeurt bij Samsung (al verschillen de mening daarover) maar vooral in china, je wil niet weten hoeveel soorten Apple, Nintendo en Playstation imitaties alleen al daar geproduceerd worden,
  Het laatste beste geval is dan ook de Mi pad