Samsung schendt wederom Apple-patenten

10 reacties

In de patentrechtszaak die Apple de afgelopen weken tegen Samsung voerde, heeft de jury uitspraak gedaan. Samsung moet 120 miljoen dollar (85 miljoen euro) betalen voor het schenden van drie Apple-patenten. Apple had 2,2 miljard dollar geëist voor 5 patenten.

Het Koreaanse bedrijf werd schuldig bevonden aan het schenden van een patent dat de slide-to-lock-functie beschrijft. Ook schendt Samsung het auto-complete-patent, hierin wordt de functie omschreven die tijdens het typen woordsuggesties doet. Als laatste veroordeelde de jury Samsung voor het schenden van het quick-link-patent. Deze functie maakt een link naar bijvoorbeeld een telefoonnummer in een bericht.

Overigens kwam ook Apple niet helemaal ongeschonden uit de rechtszaal. Het werd schuldig bevonden het schenden van een klein Samsung-patent dat het automatisch sorteren van foto’s en video’s beschrijft. Hiervoor moet Cupertino 114.000 euro (158.000 dollar) aan Korea overmaken.

Een van de geschonden patenten is swipe-to-unlock.
Een van de geschonden patenten is slide-to-unlock.

Mogelijk valt de totale schadevergoeding voor Apple nog iets hoger uit. De jury oordeelde dat de Samsung Galaxy S II net als andere toestellen het auto-complete-patent schond, maar besloot geen schadevergoeding toe te wijzen voor dit specifieke geval. Rechter Lucy Koh wil vandaag opheldering over deze beslissing.

Het kopiëren van zowel het uiterlijk als functies van de iPhone blijkt een dury hobby voor Samsung. Vorig jaar werd de maker van Galaxy-telefoons al veroordeeld tot een boete van totaal 960 miljoen dollar. Met de vandaag toegekende schadevergoeding loopt het totaal op tot ruim een miljard dollar. 

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  aukem

  geld doet de wereld rollen…

 • Profielfoto
  freewel

  ja idd op de grond van het laggen….. dit slaat gewoon nergens meer op

  als we graag meer en beter technologie willen moeten de grote tech bedrijven misschien minder tijd in patentzaken stoppen en meer in ontwikkeling

 • Profielfoto
  sannie

  @freewel. Krijgen we echt betere technologie als we elkaars patenten mogen schenden? Ik denk het niet…Ik zou geen geld in R&D meer stoppen als de eerste de beste jou uitvindingen zomaar kan overnemen. Hoe simpel het voor een eindgebruiker soms ook lijkt (slid to unlock) er zit wel degelijk tijd en geld in om het te bedenken…….Wel denk ik dat het patent systeem herzien zou moeten worden

 • Profielfoto
  Zakske

  als we graag meer en beter technologie willen moeten de grote tech bedrijven misschien minder tijd in patentzaken stoppen en meer in ontwikkeling

  Ik ben het absoluut met je eens, maar helaas is de kans daarop zo goed als nul. In de Verenigde Staten vormen patenten e.d. de tweede belangrijkste sector van export; er wordt veel teveel geld mee verdiend om hervormingen kansrijk te laten zijn. Reken er maar op dat er in de toekomst – helaas – steeds meer rechtszaken zullen worden gevoerd.

 • Profielfoto
  cmug

  Ik wordt altijd een beetje moe van dat juridische gehakketak. Over 50 jaar denken we, ‘Go wat kinderachtig’ . Stel dat ik nu patent zou aanvragen op het bewegen van een spijker in een groef en die spijker koppelen aan spoel magneet combinatie en dat het kleine elektrische signaaltje versterkt en uiteindelijk weergeeft met een luidspreker (Een koffergrammofoon dus) Dan denk je toch ook, maar dat is toch gewoon basic natuurkunde wetten leuk toepassen ? Terwijl er een zo”n 100 jaar geleden vast moordende patenten oorlogen over zijn geweest.

 • Profielfoto
  sciletto

  Somme dingen zijn onzin om daar tijd aan te besteden maar Android en Samsung hebben echt patenten schaamteloos gekopieerd waar veel tijd in is gestoken.

  Ik vindt de ‘slide-to-unlock’ functie een uitvinding en nadat bekend werd dat deze functie in de iPhone zat, had ineens HTC en Samsung ook een slide-to-unlock.

 • Profielfoto
  steveb

  @ raymond
  kleine correctie. laatste alinea, eerste ergel laaste woord
  dury
  u bedoelt waarschijnlijk “dure”

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Sciletto: net als vele Apple fan boys moet je even verder kijken dan je Apple neus lang is. Slide-To-Unlock bestond al lang op telefoons alleen Apple was de eerste die een patent aanvroeg hiervoor echt niet de bedenker.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Daar wil ik nog aan toevoegen dat toevallig dit patent door de Nederlandse rechtbank dan ook ongeldig is verklaard.

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Apple ook hoor?