Overname Beats door Apple definitief

49 reacties

Apple betaalt 200 miljoen dollar minder dan volgens de eerste geruchten, maar voor 3 ‘instagrammetjes’ ofwel 3 miljard dollar is Beats Music & Beats Electronics nu officieel van Apple. Het is de duurste overname die Apple ooit deed.

Zowel Jimmy Iovine als Dr. Dre treden toe tot Apple. Tim Cook geeft in een persbericht aan de muziek een speciaal plekje heeft in het hart van Apple. Door de muziekteams van Apple en Beats samen te voegen, kan doorgegaan worden met het ontwikkelen van de meest innovatieve muziekproducten en diensten ter wereld. Opmerkelijk is dat Apple door de overname ook zijn eerste Android-app in de Play Store heeft, namelijk Beats Music.

Concreet betekent het dat naast iTunes Radio de met Spotify concurrerende abonnementsmuziekdienst Beats Music aan het online assortiment van Apple wordt toegevoegd. Ook de koptelefoons gaan mee naar Apple, maar zullen waarschijnlijk onder de naam Beats verkocht blijven worden.

v.l.n.r: Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre en Eddy Cue.
v.l.n.r: Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre en Eddy Cue.

Persbericht Apple:

Apple verwerft Beats Music & Beats Electronics

CUPERTINO, 28 mei 2014 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat het heeft ingestemd om de veelgeprezen abonnement streaming muziekdienst Beats Music en Beats Electronics, dat de populaire Beats hoofdtelefoons, luidsprekers en audio-software maakt, te verwerven. Als onderdeel van de overname zullen Beats mede-oprichters Jimmy Iovine en Dr. Dre tot Apple toetreden. Apple verwerft van de twee bedrijven voor een totaal van $3 miljard, bestaande uit een aankoopprijs van ongeveer $2,6 miljard en ongeveer $400 miljoen dat wordt na verloop van tijd wordt uitgekeerd.

“Muziek is zo’n belangrijk onderdeel van ons hele leven en heeft een speciaal plekje in ons hart bij Apple,” aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Dat is de reden waarom we zijn blijven investeren in muziek en deze buitengewone teams samen brengen, zodat we kunnen doorgaan met de meest innovatieve muziek- producten en diensten ter wereld te creëren.”

“Ik heb altijd in mijn hart altijd geweten dat Beats bij Apple samen hoort,”, aldus Jimmy Iovine. “Het idee toen we met het bedrijf begonnen werd geïnspireerd door het ongeëvenaarde vermogen van Apple om cultuur en technologie samen te brengen. De diepe toewijding van Apple aan muziekliefhebbers, artiesten, songwriters en de muziekindustrie is iets speciaals.”

Iovine bevindt zich al tientallen jaren in de voorhoede van de innovatie in de muziekindustrie en hij is een waardevolle partner voor Apple en iTunes geweest voor meer dan een decennium. Hij heeft geproduceerd of samengewerkt met een aantal van de meest succesvolle artiesten in de geschiedenis van de iTunes Store en hij heeft geholpen om het ’s werelds nummer een muziek retailer te maken. Iovine en Dr. Dre zijn geluidspioniers, artiesten en ondernemers.

Beats Electronics heeft de energie, emotie en opwinding van het afspelen in de opnamestudio teruggebracht naar de luisterervaring en heeft een geheel nieuwe generatie kennis laten maken met premium sound entertainment. Beats Music is ontwikkeld door een team van mensen die elk hun hele carrière in de muziek hebben doorgebracht en biedt muziekliefhebbers een ongelooflijke luisterervaring.

“Muziek is zo’n belangrijk onderdeel van Apple’s DNA en dat zal het altijd zijn”, aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. “De toevoeging van Beats zal onze muziek line-up nog beter maken, van gratis streaming met iTunes Radio tot een abonnementsdienst van wereldklasse in Beats en uiteraard het kopen van muziek uit de iTunes Store zoals klanten al jaren met plezier doen.”

In slechts vijf jaar sinds de lancering, is de Beats “b” uitgegroeid tot het merk van keuze in de muziek en sport werelden en is het de marktleider in de premium hoofdtelefoon markt. Muziek supersterren waaronder Lady Gaga, Lil Wayne en Nicki Minaj hebben hun eigen aangepaste Beats hoofdtelefoons en luidsprekers ontworpen. Modeontwerpers en straatartiesten zoals Alexander Wang, Futura en Snarkitecture hebben samengewerkt aan speciale gelimiteerde producten, terwijl gerenommeerde atleten waaronder LeBron James, Serena Williams en Neymar Beats gebruiken als een cruciaal onderdeel van hun training en voorbereidingsproces. Beats is snel een onderdeel van de popcultuur geworden in de VS en met de overname zal de Beats product lineup in veel meer landen worden aangeboden via de Apple Online Store, de Apple Retail Stores en erkende Apple resellers.

Onder voorbehoud van de wettelijke goedkeuringen, Apple verwacht dat de transactie in het fiscale Q4 zal plaatsvinden.

Formeel opgericht in 2008 als het geesteskind van de legendarische artiest en producer Dr. Dre en voorzitter van Interscope Geffen A&M Records Jimmy Iovine, omvat Beats Electronics (Beats) de Beats by Dr. Dre familie van premium consumenten hoofdtelefoons, oortelefoons en luidsprekers evenals de gepatenteerde Beats Audio software technologie en streaming muziek abonnementsdienst Beats Music. Door middel van dit aanbod heeft Beats effectief de energie, emotie en opwinding van het afspelen in de opnamestudio naar de luisterervaring gebracht en heeft een geheel nieuwe generatie kennis gemaakt met de mogelijkheden van premium sound entertainment.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  aukem

  Snelle reactie op nu.nl !

 • Profielfoto
  MacAanZee

  WAANZIN!! En zonde van het geld. Zulke waardeloze koptelefoons…

 • Profielfoto
  freewel

  Beats by dr. Cook

 • Profielfoto
  JohnHenry

  NOOOOOOO

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik zie absoluut niet wat de toegevoegde waarde is voor Apple. De Beats koptelefoons vind ik helemaal niet vernieuwend. Elk ander merk was net zo goed geweest. Hoogstens profiteert Apple van het feit dat Beats door sommige jongeren en artiesten ‘cool’ gevonden, in plaats daarvan zou Apple beter zelf innovatieve uitvindingen kunnen doen

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Dit is nu echt het begin van het einde. BlackBerry all over again.

  Het is mooi geweest mensen, het was leuk, ik zal mn witte macbook, mn eerste iPhone en MBpro nooit vergeten!

  Vindt het altijd bijzonder merkwaardig dat miljardenbedrijven zoveel incapabele lui voor hun hebben werken klaarblijkelijk….

 • Profielfoto
  Billund

  Wat is de tegenwaarde voor die 3 000 000 000 US dollar?:sad:

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Redactie, er staat geen verwijzing bij het blauwe kader, waar komt dit vandaan? Is wellicht wel zo netjes om de bron even te vermelden;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat is de Apple Press Release. Ik ga er vanuit dat Jan David het artikel nog aan het bijwerken is, anders doe ik het morgen ochtend even.

 • Profielfoto
  jackybe67

  JohnHenry,

  er zijn firma’s die hetzelfde bedrag uitgeven aan een thermostaat of een sms dienst. Waanzin in alle gevallen. Maar wie weet gaan ze ons nog verrassen.:-)

 • Profielfoto
  sunapple

  Wat een negativiteit.. Het is juist interessant dat Apple eens zoiets aparts doet: je weet nooit wat dit op kan leveren. Bankroet zullen ze er echt niet aan gaan. Persoonlijk ben ik blij dat de iPod weer toekomst kan hebben!

  De Beats koptelefoons vind ik helemaal niet vernieuwend.

  Nou en? Apple koopt veel meer dan alleen dat, namelijk een leger aan specialisten en nog wat onlinediensten. Samen kunnen ze vast betere producten maken die eerste dure koptelefoons waar het voor hun pas allemaal mee begon.

 • Profielfoto
  jackybe67

  NoPlasticPhones,

  begin mij nu toch wat zorgen om je gezondheid te maken. Wat een onzin jij de laatste tijd verteld.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  Ach ja, en zoals Apple dan zijn persbericht schrijft, dan heb ik er wel zin in gekregen. Het is maar net wat je ervan maakt en hoe je het brengt, en dat kan Apple altijd wel goed.

  Ik had er ook een hard hoofd in en begreep het ook niet, maar wanneer ze nu een sterke muziektak op poten kunnen zetten, dan kunnen ze daar goed content mee voorzien voor al hun devices, en dan hebben ze ook directe toegang tot een rijke en diverse groep artiesten die heel goed als marketing-tool ingezet kunnen worden, net zoals Beats heeft gedaan, en Apple ook zelf al wel deed, maar minder expliciet volgens mij.

  Mijn grootste zorg, dat is de cultuurverandering waar bepaalde werknemer bij Beats aan zullen koeten wennen, maar ik denk dat de heren wel even flink op hun vingers zijn getikt en hun toon wat meer zullen aanpassen. Ik heb wel het gevoel dat Tim Cook hard genoeg is om de boel in het gareel te houden.

  Ik krijg er stiekem toch steeds meer zin in. En dat die speakers … zijn, ik ga ze toch niet kopen, dus maakt mij niet uit.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Steve Jobs pakt z’n schep en graaft zichzelf nog ff 10 meter dieper in en draait zich vervolgens om.

 • Profielfoto
  elidepeli13

  Dit is het begin van totale wereldoverheersing door Apple op het gebied van muziek. Muziek maken met Apple, muziek publiceren met Apple, muziek streamen met Apple en dus muziek luisteren met Apple. Alleen nog geen muziekinstrumenten van Apple;)

  Ik denk dat Apple nog met een functie komt waarin je via Garageband je liedje direct kunt publiceren naar een nieuwe iTunes met streamfunctie waardoor iedereen direct jouw liedje kan luisteren!

  Daarnaast vind ik het een logische stap, want waar Google bezig is met zelfrijdende auto’s en brandmelders, Facebook met tekstberichtjes en privacy, ziet Apple als de derde hond het been dat succes (=muziek) heet en gaat ermee heen.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Dit is echt de domste overname ooit hoor.

  Maarja weetje waardoor dit komt ? Apple = Traag.
  suuuuuuuper slooom met alles! echt alles! veel te traag voor deze tijd.

  Het punt is Beats headphones waren “cool” 4 jaar geleden, tegenwoordig wordt beats gezien als “douchebag” “showoff” “uncool” “slechte prijs kwaliteit”. Zal niet lang duren voordat de rek eruit is en de daling zal worden ingezet…Jammer dat Apple dit niet inziet.

 • Profielfoto
  Nora Nora

  En Dr. Dre staat mooi in Cook-uniform op de foto, allemaal effen overhemd uit de broek:grin:

  Maar goed, inderdaad, Apple zet groots in op muziek, en dat begrijp ik dan weer wel. Nu het rond is en het niet meer anders zal zijn merk ik bij mezelf een meer positieve blik ontstaan. Zal wel het fanboy-effect zijn volgens sommigen hier. Maar ik heb dit wel vaker met dingen, ook dingen die niet iets met Apple te maken hebben.

  Apple is niet traag in mijn ogen, maar bedachtzaam en laat zich niet haasten. En ja, ik moet het ook nog even eerst zien en dan geloven, maar ik krijg er toch nu meer zin in:) Ook al koop ik over het algemeen nog steeds vooral CD’s en doe ik nagenoeg niets met aankopen via de iTunes Store.

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Ze hoeven zich ook niet te haasten idd, loopt toch lekker verkoopt goed.
  Alleen die 5C, tja toch even een denk foutje (ook echt belachelijk op dat niveau als je het mij vraagt)

  Ze geven de concurentie alleen wel volop ruimte ze voorbij te streven, zie ik ook niet zo 1,2,3 gebeuren maar dat kan zo. Had ook niemand gedacht bij BlackBerry…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Die Android-app zal wel snel verdwijnen zeker?

 • Profielfoto
  GForce85

  Is dat persbericht door Google translate gegooid of zo? Om de eerste te zijn met een Nederlandse variant?

 • Profielfoto
  pschaik26

  Wat me vooral opvalt: lovine wordt niet met hoofdletter geschreven.

  Het lijkt Apple dus vooral te gaan om Beats Music, de streaming dienst. Maar wat maakt dat nu zo bijzonder? Een dubieuze overname. En als er bij aankomende WWDC weer geen enkel nieuws is, behalve aan iOs en OSX, dan moet je echt wel heel veel vertrouwen hebben dat het nog goed komt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het Nederlandstalige persbericht is niet van Apple, maar een (slechte) vertaling.
  Vermeldt dat er even bij.

  En verder: denk ik dat ze bij Apple redelijk weten waar ze mee bezig zijn.
  En dat we nog best lekker verrast gaan worden in de nabije toekomst.

  Officiële Nederlandse persberichten vind je hier:
  http://www.apple.com/nl/pr/library/

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat me vooral opvalt: lovine wordt niet met hoofdletter geschreven….

  .
  :)

  De man heet iovine. Iovine dus.

 • Profielfoto
  THX-1138

  En verder: denk ik dat Apple redelijk weet waar ze mee bezig zijn.

  En verder denk ik dat Apple enkelvoud is. Dus: “..Apple redelijk weet waar ze mee bezig IS

 • Profielfoto
  RobertBV

  @THX-1138: zeikerd…

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Blijft absurd veel geld!

 • Profielfoto
  ronald

  Bizar, 3000 miljoen voor een slecht klinkende koptelefoon.

  Stax, Grado, , B&W, Sennheiser, Bose en nog aantal andere merken leveren voor zelfde geld uistekende hoofdtelefoons.
  Tot high-end , bijvoorbeeld Stax electrostatische koptelefoons.

  Apple had dus voor dit enorme bedrag wel wat beters kunnen kopen.
  Kortom, dat zal niet de reden zijn geweest.
  En wanneer zijn Apple fans opeens allemaal,rap liefhebbers?

  Het is dat we in het eco systeem zitten, al heel lang overigens en nog steeds met veel plezier, maar door dit soort aankopen die “we” wel betalen toch wat minder enthousiast aan het worden.

  Zou Steve deze stap hebben gemaakt?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  3 miljard voor een negert met een donker gat in zijn hand

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Pim zou dit nooit gewild hebben! Haha wat een fantastische meningen allemaal, tijden niet meer zo gelachen!
  Zo koffie weer op, verder klussen in de tuin (afk)

 • Profielfoto
  McNismo

  Mensen, mensen,…. Stop maar met schrijven hoor!!!
  JohnHenry schijnt het allemaal te weten.
  (Wat een zielig mannetje is dat zeg)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En verder: denk ik dat Apple redelijk weet waar ze mee bezig zijn.

  .
  En verder denk ik dat Apple enkelvoud is. Dus: “..Apple redelijk weet waar ze mee bezig IS

  .
  En verder: denk ik dat ze bij Apple redelijk weten waar ze mee bezig zijn.
  .
  :)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het Nederlandstalige persbericht is niet van Apple, maar een (slechte) vertaling.
  Vermeldt dat er even bij.

  Dit hebben we letterlijk zo van Apple PR in onze redactiemail gekregen. Het is wel van Apple, maar de Nederlandse PR-afdeling heeft niet zo’n goede vertaling gedaan.

 • Profielfoto
  Macnido

  Welkom.

 • Profielfoto
  wensink

  Alleen nog geen muziekinstrumenten van Apple;)

  Euh, Logic heeft wel degelijk een aantal instrumenten hoor;)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Die tim Cook is best breed

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  Soulshaker

  Die tim Cook is best breed

  Tja, als je het zo breed laat hangen , niet moeilijk;)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Heeft Tim nog die “korting” van 200 miljoen pegels gekregen?

 • Profielfoto
  tomc

  Iedereen praat hier over de overname alsof Apple idioot is.
  Ze zullen vast wel een goede reden hebben om een bedrijf voor 3 miljard te kopen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Heeft Tim nog die “korting” van 200 miljoen pegels gekregen?

  Staat in de eerste zin man:)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Hopen dat er nu wat bass in de speakers van apple producten komt;)

 • Profielfoto
  remcojan

  Ik snap de discussie over het bedrag niet helemaal. Apple koopt voor 3 miljard USD een bedrijf met een bestaande markt, en een bedrijf dat “echt” geld verdient. Als je ziet wat er voor bedrijven wordt betaald met een minimale omzet en al helemaal geen winst, dan is 3 miljard helemaal niks. Facebook wilde zo’n bedrag betalen voor Snapchat. Dus waar hebben we het over?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Beats is over de top. Slechte deal. Die dr.Dre is een malloot. Zodra ze hun geld krijgen na de earn-out zijn ze weg. Let maar op. Kijk naar dat filmpje op YT en je weet genoeg.

 • Profielfoto
  Bas

  Misschien dat ze Beats toepassen in de iTV

 • Profielfoto
  Afroman

  Allemaal voor-oordelen. Laten we eerst maar afwachten

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Snap weinig van die overname zoals velen. Beats is veel marketing, veel ‘presence’ in winkels, maar ook bekend om middelmatige kwaliteit. Streamingdienst met 100k deelnemers? Niet echt boeiend. Hopelijk is de techniek integreerbaar in iets beters. 3 miljard? Het valt me tegen van Apple. In het slecht vertaalde persbericht lees ik alleen een kennelijke haast voor de WWDC. Ik hoop dat er dan meer dan frasen komen. Normaal zegt Apple nooit wat over overnames maar deze moet toch echt beter uitgelegd

 • Profielfoto
  Nora Nora

  @lordoftheflatbush Dit geldt wellicht voor Dr. Dre, maar Iovine zit nu volgens mij precies waar hij wil zitten en wanneer hij het goed aanpakt kan hij zijn macht zo vele maken vergroten binnen de muziekwereld. En daar gaat het ook om, macht, dan komen de dollars vanzelf.

  Vergeet niet dat Beats een zelfstandig merk blijft, dus hetzelfde kan ook voor DR. Dre gelden, en hij kan zich ook ontwikkelen en de rap-scene ontgroeien en dat imago naast zich neer leggen. Maar goes, die kans is wellicht klein. Afwachten dus maar….

 • Profielfoto
  mytecmaster

  Wat sommigen hier al zeggen Beats maakt gewoon winst. Echter ik snap ook niet wat Apple met de Beats know-how wil, misschien zijn er wel ontwikkelingen die nog “geheim” zijn. Ook Iovine heeft een flinke vinger in de pap bij Universal Music

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Ze hadden beter Leica ofzo kunnen overnemen, vindt dat altijd beetje de Apple van de Camera’s. Natuurlijk veel langere historie etc, maar wellicht wel usefull om hun kennis mbt kwaliteit in te kopen.