CES 2014: Roku gaat waar Apple niet ging

16 reacties

Roku concurreerde tot vandaag met vijf producten met de Apple TV: vier streaming boxen van 50 tot 100 dollar en één streaming USB-stick. Net als met de Apple TV kun je met Roku content van bijvoorbeeld YouTube, Netflix en andere kanalen streamen naar je TV.

Roku ondersteunt echter meer kanalen en richt zich, dankzij een tweede analoge aansluiting, op een grotere doelgroep met oudere TV’s. Desondanks is Apple TV onbetwist marktleider. Maar hoe lang nog? Want Roku presenteerde vandaag op CES met partnerfabrikanten twee nieuwe producten, met beeldscherm…

roku-tv
De Roku TV van Hisense

Waar Apple TV nog steeds een hobby is voor Apple en we nog wachten op de televisierevolutie die door Steve ‘I cracked it’ Jobs is voorspeld, gaat Roku vandaag waar Apple nog niet ging: Roku ingebouwd in een televisie. Ok, Samsung, LG en andere fabrikanten hebben al langer ‘slimme TV’s’ met internet en ‘apps’ op de markt, maar deze worden door een suboptimale gebruikservaring vaak als dom scherm gebruikt, door ze aan te sluiten op een Apple TV, set-top-box of game console.

Roku doorbreekt dit voor het eerst door hun oplossing in licentie te geven aan televisiefabrikanten. De eerste fabrikanten, TCL en Hisense, zijn relatief onbekend, maar Roku lijkt een Android-achtig pad te bewandelen: meerdere spelers die hun oplossing aanbieden, waardoor snel een groot aanbod kan worden bereikt. Apple heeft geen goede ervaringen met het in licentie geven van hun technologie en zal dit pad waarschijnlijk niet snel bewandelen.

Maar een herhaling van de nachtmerrie die HP en Microsoft vier jaar geleden meemaakte ligt mogelijk voor Roku in het verschiet. Toen presenteerde Steve Balmer een de ‘HP Slate’ met Windows 7 op CES die later in het jaar beschikbaar zou komen, niet wetende dat Apple twee maanden later de iPad zou lanceren. De Roku TV’s komen in de herfst op de markt.

Dus laat die game changer van Apple maar komen…

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Roku gaat hem niet worden. Het is een Apple of een Google die dit gaat doen. De nieuwe WebOS interface van LG is de beste die ik tot nu toe gezien heb. Maar het is nog steeds maar gemiddeld. Niet 10x beter.

  WebOS op LG tv:
  http://www.theverge.com/2014/1/6/5279220/rebooting-webos-how-lg-rethought-the-smart-tv

 • Profielfoto
  tomc

  “roku” die naam en dus ook het bedrijf kent de gemiddelde mensen niet eens dus ik denk niet dat dit het echt gaat worden.
  Als apple een eigen tv toestel uit brengt dan mag roku wat anders gaan maken.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Dat denk ik niet, tomc. Een Apple TV zal zeker aftrek hebben bij de Apple liefhebbers, maar het gros van de markt zal voor de betaalbare en veelzijdige Roku gaan.

 • Profielfoto
  tomc

  @THX-1138
  Als de prijs van de Apple TV met 4 cijfertjes zal zijn dan zal ik je inderdaad gelijk moeten geven maar dan denk ik eerder aan andere speler zoals google.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als apple een eigen tv toestel uit brengt dan mag roku wat anders gaan maken.

  Onzin. Steve Jobs mag dan ooit “I finally cracked it” gezegd hebben over de Apple TV, maar er is er nog steeds geen… en die komt er voorlopig ook niet. Kijk naar de Xbox One van Microsoft. Dat zou een fantastische TV / spelconsole kunnen zijn, maar het TV-gedeelte werkt niet omdat de televisiezenders / kabelbedrijven hun machtspositie niet op willen geven.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik vind het maar een saaie interface…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Van wat ik tot nu toe op Tv gebied vanaf de CES heb gezien, is de WebOs Tv van LG het meest overtuigend. Dat ziet er kwa interface en gebruiksgemak het beste uit. Waar de meeste (smart)Tv’s beroerde menu’s hebben, zie je bij LG iets echt praktisch werken. Als straks meer Tv’s zulke goede toepassingen krijgen word de huidige Apple Tv niet meer interessant. Mede doordat bekende apps als Netflix en Hulu dan standaard op je Tv staan. De nieuwste Tv’s worden vooral ‘on-demand’ apparaten. Als Apple iets terug wil doen moeten ze met een ‘killer feature’ komen die geen enkele concurrent kan bieden. De USP Airplay alleen is straks niet meer genoeg.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple loopt op vele fronten achter de feiten aan, die tv had er al lang moeten zijn, dat horloge begint gênant te worden en de iphone 5s heeft ook de wow factor niet om over de stomme 5c maar te zwijgen , Steve Jobs is Apple, Steve is niet meer en wordt zwaar gemist.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het wordt in ieder geval hoog tijd dat de amateur-UI ontwerpers van de grote tv fabrikanten vervangen worden door mensen die wel weten hoe het moet. En dat de hardware die de UI verzorgt daar in mee gaat.

  Het is toch zot dat je op een Philips tv uit 2013 van rond de €1000, als je op een knopje drukt, je de menu elementen één voor één op beeld getekend ziet worden gedurende zo’n 3 seconden, voordat je verder kan. En dat noemen ze dan Smart TV!

 • Profielfoto
  Hydræ

  @maconly
  Je weet niet waarom de ‘echte’ Apple TV er nog niet is, evenals het horloge, en meer van de geruchten die Apple zou uitbrengen of eerder gepatenteerd heeft.
  .
  Maar andere fabrikanten laten kansen niet liggen, In dit bericht brengt Roku een geintegreerde tv, Samsung heeft de SmartWatch al op de markt. En ze komen binnenkort met een 12,2 inch tablet als voorsprong op de geruchten over de iPad Pro.
  Acer gaat ons voorzien van de TA272 HUL, een all-in-one pc met aanraakscherm, en kantelbaar in scherpe hoek. Dat was toch dat iMac patent van een tijdje terug?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Het zal best wel een leuke mediaspeler worden maar het is wel 1 als zovelen… Ik draai sinds kort een Rasberry Pi naast mijn ATV2 en moet zeggen dat die eigenlijk niks onder doet voor de ATV2. De basis functionaliteit van de AppleTV is veel te gering naar mijn mening. Je wordt wel heel erg ingeperkt qua mogelijkheden. Op beide devices heb ik XBMC draaien en dat is toch wel een pre wil je alles eruit halen. Sinds XMBC airplay ondersteund vervalt wat mij betreft helemaal de meerwaarde van een AppleTV.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De meerwaarde van de Apple TV is en blijft de flawless AirPlay functionaliteit.
  Het is de verbindende multimedia-schakel binnen je Apple-omgeving.

  En in die zin ook pas echt zinvol, als die omgeving volledig Apple IS bij je thuis.
  De combinatie Mac/iDevice/Apple TV werkt gewoon perfect en zonder gezeur.

  Alles wat maar vaag AirPlay compatible is, kan ik zo naar de Apple TV streamen.
  Maar ook films (MKV, AVI, noem het maar op) zonder conversie.

  En dat allemaal binnen je eigen vertrouwde Apple-omgeving.

 • Profielfoto
  Saabs

  En ik zou zo graag een externe harde schijf willen aansluiten aan mijn AT3 ..
  Roku is blijkbaar ook geen alternatief, omdat de video support enkel .mkv en .mp4 is.

 • Profielfoto
  tomc

  Apple loopt op vele fronten achter de feiten aan, die tv had er al lang moeten zijn, dat horloge begint gênant te worden en de iphone 5s heeft ook de wow factor niet om over de stomme 5c maar te zwijgen , Steve Jobs is Apple, Steve is niet meer en wordt zwaar gemist.

  100% mee eens.

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  Heb een een tijd de ATV3. Had ook al een tijdje een NAS in de meterkast. Dit werkte nooit fijn samen met iTunes en de ATV3. Ik weet het, er zijn allerlei workarounds en hacks waardoor dit wel werkt, maar de vraag is wil je dat en kan de rest van je gezin daar ook mee omgaan?… Sinds kort heb ik een SamsungSmartTV. Die heeft ook apps (uitzending gemist, Netflix e.d.), maakt rechtstreeks contact met mijn NAS en speelt ook met gemak (bijna) alle formaten van films rechtstreeks af!. Ik zie nu (afgezien van AirPlay) niet meer veel meerwaarde in mijn ATV3. Dus Apple, kom maar op!

 • Profielfoto
  streeff

  Ik mis Firefox OS in dit verhaal.