Verandering van spijs doet eten, als het gaar is (opinie)

45 reacties

Afgelopen maanden gingen twee besturingssystemen met enorme gebruikersgroepen op de schop, iOS 7 en Windows 8 waren een feit. Iedereen had zijn mening klaar en een kritische houding van de consument was het logische gevolg. Echter, wanneer slaat een kritische houding om in afkeer?

Op dit moment gaat het fout bij Microsoft. Windows maakt de grootste identiteitscrisis ooit door. Consumenten raken het vertrouwen (en de weg) in hun vertrouwde Windows kwijt, het bedrijfsleven waagt zich niet aan upgraden. Oorzaak? Microsoft wil in één keer, met veel geweld, een eenduidig OS neerzetten voor telefoons, tablets en PC’s. Een forse fout die lastig te herstellen valt. Zijn eenduidige systemen dan een no-go? Zeker niet. Sterker nog, ook Apple is er tussen de lijntjes al mee bezig.

In OS X 10.9 Mavericks is de interactie tussen Mac en iDevice al verbeterd, denk aan notificaties die gesynchroniseerd worden en de mogelijkheid een geplande route direct door te pushen naar een iDevice. Neem hierbij het fenomeen flat-design, dat langzaam maar zeker intrede doet binnen OS X en het plaatje is compleet.

Apple leert van de lancering van iOS 7 en de fouten van Microsoft. Rustig en gefaseerd veranderen is een belangrijk deel van de sleutel tot succes. In het geweld van alle nieuwe producten zijn we misschien vergeten dat Mavericks het laatste cijfer achter 10 heeft meegekregen. Een grote verandering in het najaar van 2014, wie weet?

We hebben één zekerheid: Apple zal de verandering naar de consument brengen op een manier die bij Apple past. Niet te snel en afgestemd op de beleving van de klant. Want verandering van spijs doet eten, maar het moet wel gaar zijn.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  MacTS

  ‘We hebben één zekerheid’

  We zullen het afwachten.

 • Profielfoto
  Robertkettelerij

  Gaat dan misschien toch de naam in volgend mac besturingsysteen van Mac OSC Maverix naar ‘IOS Mac’ ofzo of hoe wordt dat vormgegeven?

 • Profielfoto
  knekkie

  Is dit een artikel om goed te praten dat Apple loopt te mieren in de marge en er elders grote stappen gemaakt worden?

  MS heeft er juist door W8 ook weer een hoop nieuwe gebruikers bij omdat het producten oplevert die Apple niet heeft.

 • Profielfoto
  Axol Otleon

  Ik heb mijn bedenkingen. Hetgeen wat mij op dit moment het meest dwars zit bij Apple is de koers richting unrepairable unmodifieable units. Zat ik voor iOS 7 en de nieuwe producten van dit najaar nog in de richting van het aanschaffen van de diverse units (iTV, mac, etc), ben ik nu in twijfel over de gekozen richtingen. Het probleem is dat de onderliggende technieken zoals cloud services en de core hardware goed werken. Daarnaast zijn de alternatieven eigelijk net zo bagger hetzij soms op andere vlakken. Het blijft een keuze maar op deze manier wordt het niet makkelijker…

 • Profielfoto
  LanWolf

  Wat word er bedoeld met ” Denk maar aan de notificaties die gesynchroniseerd worden” ?
  Ik krijg echt niet alle notifications van de iphone op de mac te zien ?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk juist dat dit voor beide partijen een positief gevolg kan hebben. Zij die het windows 8 alternatief kunnen vinden stappen over en zij die na jaren lang windows iets anders willen dan 7 o 8 stappen over naar de mac.

  Verandering van spijs doet dus idd eten. Al is het maar een bijgerecht dat in de smaak valt.
  De Apple gebruiker maar ook windows gebruiker kijkt al heel lang tegen het zelfde aan.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Nee absoluut geen touchversie van een desktop OS maken!

 • Profielfoto
  sjap

  Euh, wat bedoel u precies, ‘een eenduidig OS op zowel mobiele als vaste platformen’? Je bedoelt echt een unified OS? No way in hell:)

  De basis van zowel OSX als IOS is al dezelfde sinds day one. Daarnaast is het al jaren zo dat bepaalde veranderingen die speciaal voor IOS ontwikkeld werden langzaam ook in OSX werden doorgevoerd. Denk aan o.a. de sandboxing, de memory-footprint en meer recentelijk het power-management.

  En het lijkt mij zeker niet uitgesloten dat bijvoorbeeld MacBook Airs in de nabije toekomst ook een A-chip krijgen waardoor IOS-optimalisaties nog beter hun weg vinden naar OSX.

  Maar waar het hier werkelijk om gaat is natuurlijk het verschil tussen touch-based-devices en desktop-devices. En dat de interactie bij beide wezenlijk verschillend is. En dat een desktop-gebruiker wezenlijk andere wensen heeft dat een iPad-gebruiker op het gebied van filesysteem en filebeheer. Mijn gutfeeling zegt dat Apple NOOIT een unified OS zal aanbieden omdat Apple in tegenstelling tot Microsoft wel snapt dat het twee verschillende werelden zijn.

  Dus dat IOS en OSX steeds meer zullen convergeren: ja natuurlijk, dat is al jaren aan de gang.
  Maar dat Apple één unified OS gaat aanbieden in de toekomst lijkt mij met grote zekerheid uitgesloten.

  But time will tell….:)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  …misschien vergeten dat Mavericks het laatste cijfer achter 10 heeft meegekregen.

  Oh dus volgens jullie kan 10.10 niet? Apple heeft het altijd over, even fonetisch opgeschreven, Mek OS Ten “productnaam”. De versie doet er eigenlijk al niet meer toe. Als je dan al wil nummeren besef dan wel dat deze ‘Mavericks’ niet de 9e versie maar de tiende. Nee ik reken de Beta niet mee maar wel 10.0 ‘Cheetah’. Volgende de ‘geleerden’ kon Apple na het uitbrengen van 10.4.9 ook niet verder. Nou dat hebben we geweten met 10.4.11

 • Profielfoto
  knekkie

  De dag dat Apple een goed uitgewerkte Touch lijn computers lanceert spreekt de gehele Apple community LOF.

  Of die dag er zal komen weet ik niet Maar ze hebben hun patenten voor een iMac met touch screen al binnen.

  Dat er Apple gebruikers zijn die nu nog niet in zien hoe Touch op een groot scherm ooit fijn kan werken wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

  Mensen die nu een Wacom Cintiq 22/24 HD Touch voor hun neus hebben staan weten dat het fijn werkt op het huidige MacOSX en huidige W7&8. Er zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig om Touch native te krijgen in MacOSX. Als Wacom het voor mekaar krijgt met een driver dan moet Apple nog veel dieper kunnen.

  MS en Adobe is al klaar voor touch bediening met office en Adobe CC. De rest van de belangrijke software is in Apple’s eigen beheer. En Apple kan je (net als MS in W8) de keuze laten om het apparaat traditioneel te bedienen. (geen man overboord dus) Het mooie van MacOS is dat de interface niet eens veranderd hoeft te worden.

  Een iPad die de MBA of zelfs MBP kan vervangen zit er uiteindelijk ook wel aan te komen.

 • Profielfoto
  Di May

  En maar zagen, en zagen, en zagen … tenminste, door sommigen toch.
  Positief zijn is duidelijk geen hippe attitude meer.

  Om een oud cliché te gebruiken :
  De beste staan aan wal, met de handen in de zakken, commentaar te geven.

 • Profielfoto
  knekkie

  Maar het hoeft niet gelijk touch te zijn waar Apple mee verder kan…

  convergentie kan apple ook door trekken op een andere manier. De A7 chip is al even krachtig als een MacBook uit 2010.

  dat geeft mogelijkheden voor apparaten als deze of deze

  Heel vreemd zijn deze gdachtes niet. Steve jobs had er zelfs over in deze vraag en antwoord sessie

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Of die dag er zal komen weet ik niet Maar ze hebben hun patenten voor een iMac met touch screen al binnen.

  Daar zit ik nu niet echt op te wachten, niet dat ik binnen de smetvrezers val, maar als ik zo eens op mijn iPad kijk en heb dan een 27 inch scherm vol met vingervegen voor mijn ogen?

  Nee;!

 • Profielfoto
  iNicky

  Is het huidige flat design zoals je dat met name nu in iOS7 ziet (maar ook Metro) niet gewoon een modetrend? Wie weet hoe het er over 5 jaar weer uitziet.

 • Profielfoto
  iMad

  Een touch screen werkt alleen als het hele OS bedient kan worden door een vinger.

  Daar is Microsoft nu de fout in gegaan en heeft Apple juist gehandeld door een ander Os (IOS) te maken voor hun iPad en iPhone.

  De Surface is dan ook geen Tablet, maar meer een Laptop.
  Kijk maar bij Microsoft op de site, op bijna alle foto’s zie je de Surface met een toetsenbord, dan wel rechtopstaand.

  Zolang je niet alle software op een Tablet met je vingers kan bedienen is het geen Tablet.

  Een reden waarom Apple geen touch screen op de iMac zal moeten maken is dat je het overzicht kwijt raakt, als je elke keer met je hand en arm voor het scherm gaat, om met je vinger iets aan te wijzen.
  De beleving zoals we nu met een iMac werken of een groot scherm veranderd dan.

  Wel kan je het gebruiken als je de hele dag met 1 programma werkt en verder niks anders.

 • Profielfoto
  1984

  We hebben één zekerheid: Apple zal de verandering naar de consument brengen op een manier die bij Apple past.

  Ja je kunt de nieuwe iPad gebruiken op een oude pc maar voor een Mac heb je minimaal 10.6 nodig.

  Voor synchronisatie met iTunes op een Mac of pc is het volgende vereist:

  Mac: OS X versie 10.6.8 of hoger
  Pc: Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP Home of Professional met Service Pack 3 of hoger

 • Profielfoto
  iDeMi

  Apple producten heb ik altijd goed gevonden vanwege de innovativiteit en kwaliteit. Tot op heden maak ik gebruik van mijn iPhone 4 en MacBook Pro uit 2010. Voor beide heb ik nog steeds niet de noodzaak om over te stappen naar een nieuwe versie. Mijn MacBook Pro zit wel tegen het randje en ik zou graag van 8 naar 16GB willen upgraden maar dat ondersteund deze MacBook Pro niet (wat gewoon een hardware design is van die tijd).

  De reden waarom ik niet overstap naar de nieuwe model MacBook Pro is dat alles vast zit. Ik heb dit altijd een vreemde keuze gevonden. Voor een MacBook Air snap ik het. Deze koop je op afmeting en gewicht. Een MacBook Pro koop je op kracht met de mogelijkheid tot verbetering. De keuze om deze dunner te moeten maken en daarmee alles vast te plakken is in mijn ogen een zeer slechte keuze van Apple. Denk aan het weglaten van een netwerk connector? Geen idee waarom hiervoor gekozen is (buiten het feit dat deze er niet meer fysiek in past). Hierbij moet je zelfs een netwerk adapter kabeltje los erbij kopen als je geen WiFi wil gebruiken. Als je ‘m al weg laat lever er dan zo’n kabeltje gratis bij. Onbegrijpelijk in mijn ogen.

  De iPhone heeft ook niet veel nieuws anders dan alleen steeds sneller. Ik denk dat dat voor veel mensen niet echt een belangrijke overstap factor is. Ik zou liever hebben dat ze meer op gebruikers gemak gaan innoveren dan in snelheid.

  Neem bijvoorbeeld twee simpele dingen:
  – Het beheren van groepen in Contacts. Deze is er in iOS 7 standaard niet. Waarom?
  – Het tonen van weeknummer in Agenda. Waarom niet?

  Natuurlijk, er zijn allerlei alternatieven maar de vraag naar dit soort basale dingen wordt al jaren geroepen.

  Daarnaast denk ik dat Apple ook meer tijd moet besteden aan het goed testen van hun producten. Bepaalde fouten hadden er in de laatste releases niet mogen zitten. Het wijzigen en vervangen van Google Maps, Mail problemen, security problemen.

  Gevoelsmatig zeg ik dat Apple te snel mee wil met de concurentie maar dit niet kan bijhouden waardoor er te snel en onzorgvuldig wordt gewerkt. Of dit te maken heeft met de wijlen Steve Jobs. Ik denk het wel. Zo iemand vervang je niet zomaar, als dat al lukt. Apple moet niet te lang blijven denken dat ze op het succes van Steve kunnen blijven drijven.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Op dit moment gaat het fout bij Microsoft.

  900 miljoen dollar afschrijven op tegenvallende Surface omzet, dat kan beterrrr.

  Microsoft wil in één keer, met veel geweld, een eenduidig OS neerzetten voor telefoons, tablets en PC’s.

  Waarvoor hulde. Knap als je zo ambitieus bent. Het pakte alleen niet zo goed uit.

  Rustig en gefaseerd veranderen is een belangrijk deel van de sleutel tot succes.

  Klopt. Mensen kunnen over het algemeen moeilijk overschakelen. Je moet eerst draagvlak creeren om iets te willen veranderen. Vandaar dat Mavericks en iOS7 al vroeg werden previewed.

  Want verandering van spijs doet eten, maar het moet wel gaar zijn.

  Krijgen we kooklessen? Men neme een apple…:smile:

 • Profielfoto
  1984

  Een touch screen werkt alleen als het hele OS bedient kan worden door een vinger.

  Daar is Microsoft nu de fout in gegaan .


  Je hebt jezelf er blijkbaar niet in verdiept :http://www.youtube.com/watch?v=B2NdwYH1BJc

 • Profielfoto
  polansky

  Ik vind het gegeven dat je tegenwoordig eerder naar de iCloud schrijft dan naar je eigen NAS een bijzonder nare Mac ervaring.

  Als ze dit verder gaan doortrekken zullen ze net als MS binnenkort een keer flink de deksel op hun neus gaan krijgen. De ALT toets biedt gelukkig nog uitkomst.

 • Profielfoto
  Buzz

  MS en Adobe is al klaar voor touch bediening met office en Adobe CC. De rest van de belangrijke software is in Apple\’s eigen beheer. En Apple kan je (net als MS in W8) de keuze laten om het apparaat traditioneel te bedienen. (geen man overboord dus) Het mooie van MacOS is dat de interface niet eens veranderd hoeft te worden.

  Je hebt het duidelijk net zo slecht begrepen als Microsoft. Heb je de interfaces van Apple’s software op iOS en OS X al eens vergeleken? Bijvoorbeeld de nieuwe iWork apps, die nu op alle platforms zo’n beetje dezelfde functionaliteit biedt. Het ziet er op iOS en OS X toch behoorlijk anders uit. Dat komt omdat ze bij Apple wel nadenken over de verschillen tussen touch bediening en bediening met de muis. Bij Microsoft of Adobe denken ze misschien dat ze met het iets groter maken van de icoontjes wel klaar zijn. Voor het werken met een Wacom-pennetje is dat misschien ook zo, maar multitouch zoals op de iPad is toch iets heel anders.

 • Profielfoto
  GForce85

  OSX 10.10 kan toch ook gewoon…

 • Profielfoto
  NeXT

  Rustig en gefaseerd veranderen

  Dat kan ook betekenen dat wij als gebruikers nog meer (en vaker) moeten blijven aanpassen. Erg vervelend is mijn ervaring. Kijk naar Adobe. Daar is elke update weer een verrassing. Waar staan alle functies, hoe sluit de update aan op je vertrouwde werkwijze en loopt het nog lekker op je systeem?

  Bovenstaand gevoel heb ik ook steeds meer bij iTunes. Het resulteert meer in gevloek dan gejuich. Dan heeft het toch mijn voorkeur om in één keer grote stappen te nemen ipv de gebruiker continu op het verkeerde been te zetten.

  Van beiden kan je dus iets zeggen…

 • Profielfoto
  Buzz

  NeXT: Als je zo’n type gebruiker bent die dat soort geleidelijke verandering vervelend vindt, waarom sla je dan niet gewoon af en toe een paar update rondes over? Probleem opgelost, toch? Ik zie het probleem zelf niet zo. Zeker met iTunes niet, maar eigenlijk ook met Photoshop of Illustrator niet. In iTunes is een tijd geleden een drastische veranderde nieuwe versie uit gekomen, maar sindsdien zijn er alleen nog maar vrij kleine updates geweest.

 • Profielfoto
  NeXT

  Dat zou je zeggen maar de iTunes updates zijn verbonden aan de iOS updates. De een kan niet zonder de ander. Helaas. Voor de rest, ik sla inderdaad updates het liefst over. Ik ga al mee sinds Photoshop 5.5 en Illustrator 8. Dus ik heb al heel wat achter de rug.;)

 • Profielfoto
  iMad

  Een touch screen werkt alleen als het hele OS bedient kan worden door een vinger.

  Daar is Microsoft nu de fout in gegaan .


  Je hebt jezelf er blijkbaar niet in verdiept :http://www.youtube.com/watch?v=B2NdwYH1BJc

  Klopt daarom zeg ik het ook.:???:

  Als jij wilt werken op de manier zoals zij het laten zien en jij bent daar tevreden mee het zij zo. Ik daar in tegen zou niet de hele dag mijn scherm dan weer schuin dan weer recht moeten zetten om er mee te kunnen werken.

  Ik kijk het liefst recht uit tegen een scherm aan, dan onder een hoek van 45 graden of meer. Je kan op het filmpje zien dat de persoon als die iets moet lezen zich moet aanpassen om het te kunnen lezen.

  Een schuin scherm is vooral ideaal bij tekenen, als je direct op het scherm kan tekenen, zelfde als een potlood en een vel papier.

  Ik vind het vervelend, dan weer een muis moet pakken, dan op het scherm moet tikken, dan weer op mijn toetsenbord of Wacom tablet.
  Wat een ideale werkwijze.

 • Profielfoto
  knekkie

  Je hebt het duidelijk net zo slecht begrepen als Microsoft. Heb je de interfaces van Apple\’s software op iOS en OS X al eens vergeleken? …

  Ik heb JUIST gekeken naar wat Apple doet op tablet gebied, het ook jaren intensief gebruikt in de vorm van de iPad. En ik ben eens gaan kijken wat de rest te bieden had op het moment dat ik meer ging verlangen van de iPad en dat gewoon onmogelijk bleek.

  Missen jullie echt geen functionaliteit bij de iPad als je het apparaat gebruikt?
  De Surface 2 en zo nog meer windows RT gebaseerde apparaten draaien op een ARM processor architectuur en zijn daarmee 1 op 1 vergelijkbaar met Android en iOS apparaten. Met Windows RT op je apparaat doe je dingen waar je met iOS alleen maar van kan
  dromen.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Jij ook niet. Commentsection onder het filmpje al een beetje gelezen? Deze ‘discussie’ hebben we ergens anders ook al gevoerd. Er zijn/blijven beroepen waarbij full touchscreen (als in 1 grote tablet) niet handig is. Het werken met InDesign bv is daar een voorbeeld van. Het snel toewijzen van alineastijlen aan teksten met toetsencombi is 1568309 skwiljard keer sneller dan met een touch-interface.

 • Profielfoto
  1984

  Wat de boer niet kent dat eet hij niet , of zoiets

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat de boer niet kent dat eet hij niet , of zoiets

  Daar lijkt het wel op. Pas als het op het podium tijdens een keynote wordt verteld dan gelooft de trouwe aanhang pas in alternatieven op die ze nu gewend zijn.

  … Het snel toewijzen van alineastijlen aan teksten met toetsencombi is 1568309 skwiljard keer sneller dan met een touch-interface…


  Tot dat je los laat dat het niet “of/of” hoeft te zijn met een besturingssysteem maar dat het ook “en/en” kan zijn.

  Wil jij graag werken met een toetsenboardcombinaties dan kan dat. Wil je dat liever kunnen doen gebaseerd touch via je vingers, dan kan dat. Wil je dat doen op basis van touch op basis van een actieve stilus met Wacom technologie die vele malen nauwkeuriger is dan je muis dan kan dat ook.

  Adobe begrijpt deze behoefte en heeft de support voor al deze manieren van werken in Adobe CC in gebouwd Het is verder aan de gebruiker de keuze of en hoe ze het gebruiken.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ja tuurlijk en/en is mogelijk. Nogmaals voor iemand die meer in Photoshop en/of Illustrator zit is het natuurlijk allang een “must”. Natuurlijk kan je met touch ook alineastijlen toewijzen, dat is niet veel anders dan met je muis. Maar is het handig met een scherm dat gedraaid is en eigenlijk fungeert als een ouderwetsche tekentafel? Ik denk van niet. Kijk eens goed in het filmpje vanaf 1:11 hoe selecteert hij het hele woord? met je vinger naar het Touchtype Tool icoon? Nee want die icoontjes en panelen zijn in verhouding veel te klein en op elkaar om het handig te laten werken. pak dan als voorbeeld de Adobe apps voor iOS/Android zoals Adobe Idea’s (werk ik zelf ook mee, jawel op een iPad).

  Vanaf dag 1 met de komst van iPhone OS (later omgedoopt tot iOS) is er al een symbiose met Mac OS X. De onderste schil is dezelfde en natuurlijk laat je beide systemen het beste van twee werelden combineren. Er zijn echter wel grote verschillen in manier van besturing in een OS. Daar is Microsoft mee in de fout gegaan. Uitleg: een muisbeweging met de pointer van links naar rechts is een plaatsbepaling en niet zoals in Windows 8 aangezien mag worden als “gesture”.

 • Profielfoto
  knekkie

  @MouseMighty

  Als jij het nut van een iPad in ziet voor de thuis gebruiker en op sommige vlakken voor de pro. Waarom kan je dan niet het nut in zien van het zelfde apparaat een paar maten groter. Met de juiste aanpassingen in MacOSX, Wacom pen technologie en een kantelbaar scherm als het om een desktop gaat zie ik heel veel mogelijkheden.

  Als Apple je maar niet forceert alles met je vingers te hoeven laten bedienen.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ik zie ook veel mogelijkheden hoor maar je laatste zin is nou precies waar ik ‘bang’ voor ben. Afgezien van het feit dat het nu al, zoals gemeld, voor sommige beroepsgroepen al toepasbaar is.

 • Profielfoto
  iMad

  @MouseMighty

  Als jij het nut van een iPad in ziet voor de thuis gebruiker en op sommige vlakken voor de pro. Waarom kan je dan niet het nut in zien van het zelfde apparaat een paar maten groter. Met de juiste aanpassingen in MacOSX, Wacom pen technologie en een kantelbaar scherm als het om een desktop gaat zie ik heel veel mogelijkheden.

  Als Apple je maar niet forceert alles met je vingers te hoeven laten bedienen.

  Dat het meerdere mogelijkheden creëert is niet de issue, maar de werkwijze.
  Ja voor mensen die tekenen is het ideaal, maar voor bijna alle andere activiteiten die ik op mijn 27 inch iMac doe, kijk ik liever naar een recht scherm die ik dan wel bedien met mijn toetsenbord of muis en heel soms Magic Trackpad.

  Zoals mijn scherm nu staat hoef ik geen touch screen, laat staan dat je dat een kwartier volhoudt.
  Voordat mijn hand het scherm heeft aangeraakt heb ik met de muis meerdere klikken gedaan.

  Een touch screen 27 inch is voor de grote markt pas interessant als die grote groep een OS voorgeschoteld krijgt die je met je vingers kan bedienen, dan wel een pen.

  Stel je voor je werkt in Word en je hebt een 27 inch touch screen tot je beschikking.
  Elke keer als ik via het menu iets moet aanpassen, ga ik met mijn hand van het gedeelte waar ik type naar boven en weer terug naar mijn toetsenbord gedeelte van het scherm. Doe dit zelfde nu eens met de muis.
  Dan heb je nog het probleem, dat alles zo klein is en dat je vinger te groot is.

  Wat Microsoft doet met de Surface is netjes, ook wat betreft de mogelijkheden.
  Maar met 2 coolers, het gewicht en de dikte en de bediening van Windows 7, kies ik 10x liever een iPad Air, want een Tablet wil ik mijn handen kunnen vasthouden en bedienen.

 • Profielfoto
  1984

  Ik zie ook veel mogelijkheden hoor maar je laatste zin is nou precies waar ik ‘bang’ voor ben. Afgezien van het feit dat het nu al, zoals gemeld, voor sommige beroepsgroepen al toepasbaar is.

  Bij W8 kun je ook gewoon met toetscombinaties en muis werken, of met pen of vingers

  MouseMighty op 28 oktober 2013

  Kijk zo iets als dit snap ik dan wel:
  http://youtu.be/FNJlWvcGiOE

 • Profielfoto
  iMad

  Je hebt het duidelijk net zo slecht begrepen als Microsoft. Heb je de interfaces van Apple\\\’s software op iOS en OS X al eens vergeleken? …

  Ik heb JUIST gekeken naar wat Apple doet op tablet gebied, het ook jaren intensief gebruikt in de vorm van de iPad. En ik ben eens gaan kijken wat de rest te bieden had op het moment dat ik meer ging verlangen van de iPad en dat gewoon onmogelijk bleek.

  Missen jullie echt geen functionaliteit bij de iPad als je het apparaat gebruikt?
  De Surface 2 en zo nog meer windows RT gebaseerde apparaten draaien op een ARM processor architectuur en zijn daarmee 1 op 1 vergelijkbaar met Android en iOS apparaten. Met Windows RT op je apparaat doe je dingen waar je met iOS alleen maar van kan
  dromen.

  Al die dingen die je in het filmpje ziet kan je op een iPad ook uitvoeren, zelfs zonder dat ik uit me luie stoel hoef te klimmen, naar mijn bureau moet lopen en allerlei apparaten koppelen aan mijn Tablet.
  Nee op mijn bureau staat al een Mac klaar voor gebruik (stil, hoor geen cooler), waar alles is aangesloten, die 100x meer power heeft dan een Surface.

  Als ik een groter scherm wil gebruiken met een iPad, draadloos via Apple TV naar mijn TV.

 • Profielfoto
  knekkie

  Al die dingen die je in het filmpje ziet kan je op een iPad ook uitvoeren, zelfs zonder dat ik uit me luie stoel hoef te klimmen, naar mijn bureau moet lopen en allerlei apparaten koppelen aan mijn Tablet.
  Nee op mijn bureau staat al een Mac klaar voor gebruik (stil, hoor geen cooler), waar alles is aangesloten, die 100x meer power heeft dan een Surface.

  Als ik een groter scherm wil gebruiken met een iPad, draadloos via Apple TV naar mijn TV.

  Als je het filmpje echt hebt gezien weet je best dat een iPad dat helemaal niet kan zoals in het filmpje. Al zou je hetzelfde willen kunnen doen op je iPad dan kom je een eind maar je loopt al heel snel stuk op de beperkingen van iOS en de aansluitmogelijkheden van de iPad. Als je al dingen na probeert te doen dan kan het (Als het al lukt) alsnog maar 1 voor 1 zijn en niet allemaal tegelijk. iOS Multitasing zit anders in elkaar. Ik begrijp dat je je niet verdiept hebt in de specs van de Surface 2.

  De Surface 2 heeft helemaal geen ventilator aan boord dus. Waarschijnlijk vergis je je met de Surface Pro. Dat is de grote broer van de Surface 2
  Dat apparaat heeft idd een ventilator. Maar als je daar de specs op na houd en vergelijkt met wat je voor een vergelijkbaars kan vinden bij Apple kom je alsnog uit bij de MBP. Die performance in een tablet daar heeft Apple nog geen product op als antwoord anders dan de MBP.

  Dit apparaat kan je rustig als laptop of desktop vervanger inzetten als je een extern scherm en keyboard + muis aan sluit.

  Ik zie ook veel mogelijkheden hoor maar je laatste zin is nou precies waar ik \’bang\’ voor ben. Afgezien van het feit dat het nu al, zoals gemeld, voor sommige beroepsgroepen al toepasbaar is.

  Als dat het enige is waar je bang voor bent gaat het vast mee vallen als ze Apple de Touch lijn (bestaande uit de iPod nano, iPod touch, de iPhone’s en de iPad’s) gaat uitbreiden met een iMac Touch en een volwassen iPad.

  Ze zullen bij Apple alleen de zelfde knoop door moeten hakken als bij MS. Over hoe het er uit gaat zien en hoe het bedient gaat worden maak ik mij niet zo’n zorgen. Ze hebben genoeg goed werkende dingen die ze kunnen overnemen/afkijken en er zijn voldoende punten waarbij Apple van de fouten van MS kan leren.

  Als ik de reacties hierboven lees schrijven ze MS veel te snel af. Snap ik ook wel het is niet van Apple. Maar er gebeuren interessante dingen aan de overkant waar een groot deel van de Apple gebruikers ook wel gebruik van zouden willen maken als Apple het aan zou bieden. De meerderheid weet alleen niet van het bestaan van die producten en of features af.

 • Profielfoto
  iMad

  Al die dingen die je in het filmpje ziet kan je op een iPad ook uitvoeren, zelfs zonder dat ik uit me luie stoel hoef te klimmen, naar mijn bureau moet lopen en allerlei apparaten koppelen aan mijn Tablet.
  Nee op mijn bureau staat al een Mac klaar voor gebruik (stil, hoor geen cooler), waar alles is aangesloten, die 100x meer power heeft dan een Surface.

  Als ik een groter scherm wil gebruiken met een iPad, draadloos via Apple TV naar mijn TV.

  Als je het filmpje echt hebt gezien weet je best dat een iPad dat allemaal niet tegelijkertijd kan. Al zou je het willen kan je niet allemaal tegelijk aansluiten en aansturen exact zoals de Surface 2. Ik begrijp dat je je niet verdiept hebt in het apparaat.

  De Surface 2 heeft geen ventilator aan boord dus dat apparaat zal net zo wil zijn als je iPad. De iPad komt niet eens in de buurt van wat je met een Surface kan doen.

  Jij bent denk ik en de war met de Surface pro 2. De grote broer van de Surface 2
  Dat apparaat heeft idd een ventilator. Maar als je daar de specs op na houd en vergelijkt met wat je voor een vergelijkbaars kan vinden bij Apple kom je alsnog uit bij de MBP. Die performance in een tablet daar heeft Apple nog geen product op als antwoord anders dan de MBP.

  Dit apparaat kan je rustig als laptop of desktop vervanger inzetten als je een extern scherm en keyboard + muis aan sluit.

  Ik zie ook veel mogelijkheden hoor maar je laatste zin is nou precies waar ik \\\’bang\\\’ voor ben. Afgezien van het feit dat het nu al, zoals gemeld, voor sommige beroepsgroepen al toepasbaar is.

  Als dat het enige is waar je bang voor bent gaat het vast mee vallen als ze Apple de Touch lijn (bestaande uit de iPod nano, iPod touch, de iPhone\’s en de iPad\’s) gaat uitbreiden met een iMac Touch en een volwassen iPad.

  Ze zullen bij Apple alleen de zelfde knoop door moeten hakken als bij MS. Over hoe het er uit gaat zien en hoe het bedient gaat worden maak ik mij niet zo\’n zorgen. Ze hebben genoeg goed werkende dingen die ze kunnen overnemen/afkijken en er zijn voldoende punten waarbij Apple van de fouten van MS kan leren.

  Als ik de reacties hierboven lees schrijven ze MS veel te snel af. Snap ik ook wel het is niet van Apple. Maar er gebeuren interessante dingen aan de overkant waar een groot deel van de Apple gebruikers ook wel gebruik van zouden willen maken als Apple het aan zou bieden. De meerderheid weet alleen niet van het bestaan van die producten en of features af.

  Klopt ja ik bedoel de Surface Pro 2, en nee ik ben niet bang en nee schrijf Microsoft niet af.
  MacBook Air.

 • Profielfoto
  knekkie

  @iMad

  Kan je kijken of je je quotes kan fixen?
  Of ze gewoon niet gebruiken als je reageert op iets wat iemand er direct boven zegt?

  Nou, de Surface 2 dus. Goed vergelijkbaar met de iPad en je kan niet ontkennen dat de iPad het op functionaliteit aflegt op de Surface 2 los van of je het apparaat zou willen gebruiken.

 • Profielfoto
  1984

  De dag dat Apple een goed uitgewerkte Touch lijn computers lanceert spreekt de gehele Apple community LOF.

  Of die dag er zal komen weet ik niet Maar ze hebben hun patenten voor een iMac met touch screen al binnen.

  .

  Dat weet je maar nooit bij Apple, als je naar de woorden van Jobs luistert ( http://www.youtube.com/watch?v=TDVYfgRoVAo ) dan had de huidige iMac er ongeveer zo uitgezien.

  Want zoals de huidige iMac eruit ziet, was volgens Jobs onmogelijk.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Voordat we in een discussie verzanden, zie dit draadje: http://www.onemorething.nl/community/topic/artikeleen-jaar-tablet-only-werken/

  Stel dan eerst vast wat een tablet is en wat het verschil tussen een tablet met een ultra/netbook is en het verschil met een volwaardige laptop (MBP) en een desktop iMac/MacPro is.

  Het gaat nu zo langzamerhand over de hardware terwijl het artikel in principe over het OS gaat. Of de hardware nu al wel of niet werkt/beschikbaar is maakt dan niet uit.

 • Profielfoto
  iMad

  @iMad

  Kan je kijken of je je quotes kan fixen?
  Of ze gewoon niet gebruiken als je reageert op iets wat iemand er direct boven zegt?

  Nou, de Surface 2 dus. Goed vergelijkbaar met de iPad en je kan niet ontkennen dat de iPad het op functionaliteit aflegt op de Surface 2 los van of je het apparaat zou willen gebruiken.

  Ok de Surface Pro 2 of Surface 2 kan een paar dingen meer, die ik niet mis.
  Maar waar het omgaat is de werkwijze hoe we met de apparaten werken of kunnen werken en dat probeer ik je duidelijk te maken hoe ik het ervaar.

 • Profielfoto
  bestbier

  We kunnen er kort over zijn na 10 jaar blunders: Microsoft is op sterven na dood.

 • Profielfoto
  Verwijder

  Miscrosoft heeft Apple al eens gered, misschien kan Apple dan Microsoft redden.

  Rustig en gefaseerd veranderen is een belangrijk deel van de sleutel tot succes.

  Herinnert iemand zich de eerste iMac nog? Doorzichtig Bondi blue in plaats van beige, geen diskettes en USB in plaats van ADB en seriële poort.
  Van Mac OS 9 naar Mac OS X was ook niet rustig en gefaseerd hoewel Mac OS X nog is aangepast zodat het verschil wat kleiner werd.
  Elke grote verandering is een gok, de ene keer is het een succes, de andere keer een flop.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Sorry maar van Mac OS 9 naar OS X was wel rustig en gefaseerd. Eerst was er de public beta en in de eerste paar versie zat ook nog de “Classic” mode waar je de OS 9 applicaties moeiteloos in kon draaien. En zelfs die versies konden (bleek achteraf!) al draaien op de Intel chip architectuur.