Apple laat een foto opportunity liggen

Lucas Raggers op 06 november 2013 46 reacties Laatste door IGBA

(OPINIE) Gedwongen door omstandigheden nam ik enkele maanden geleden de gok. Ik meldde me aan bij everpix.com en uploadde 13 jaar aan foto’s. Mijn iPhoto library, Aperture library en enkele losse mappen met foto’s stonden voortaan alleen nog maar online; een kleine 100 GB. Totdat het mis ging.

Begin dit jaar kocht ik een MacBook Air. De snelheid en het lage gewicht waren welkom. Maar op één punt moest ingeleverd worden: opslagruimte. In plaats van 768 GB moest ik het doen met 256 GB. Een nieuwe manier van werken was vereist. M’n muziekcollectie werd eens kritisch doorgenomen, Final Cut Pro projecten van weleer werden verwijderd en werk werd van privé gescheiden. Maar de grootste kluif bleek mijn fotoarchief: 90 GB werd opgeslokt door de iPhoto library, 7 GB door de Aperture library en 3 GB aan enkele overige mappen met foto’s. Kortom: 35% van m’n totale opslagruimte.

Everpix
Ik nam een boud besluit. Nog 1 back-up op een externe harde schijf werd gemaakt, vervolgens werd m’n complete iPhoto en Aperture libraries geüpload naar Everpix. Lokaal werden ze van m’n MacBook Air verwijderd. M’n foto’s waren nu altijd bereikbaar dankzij de website en de perfecte iOS apps. Die ene foto van een vakantie in 2001? Ik had hem binnen een paar seconden te pakken, waar dan ook.

Everpix

De webversie van Everpix

Niet alleen had ik plots schijfruimte te over op m’n MacBook, het onverwachte neveneffect was dat 13 jaar aan foto’s tot leven kwamen. Ieder dag stuurde Everpix me een mailtje met foto’s van die dag, maar dan 4, 7 of bijvoorbeeld 12 jaar geleden. Het gebeurde regelmatig dat ik de foto’s uit zo’n mailtje doorstuurde naar jan en alleman om herinneringen op te rakelen. Hoe anders was dat met iPhoto. Dat slokte niet alleen tientallen GB’s van m’n harde schijf op, ik merkte dat niks deed met m’n foto’s. iPhoto had slechts een archieffunctie.

Het einde van Everpix
Gisteren kwam daar het plotse einde van Everpix. Samenvattend had het 7-koppige team teveel tijd gestoken in het bouwen van de perfecte tool en te weinig tijd in het aan de man brengen ervan. Everpix had slechts 6800 betalende gebruikers, het geld is nu op en er is niemand die de fotodienst wil overnemen. Een uitvoerig verslag van de ondergang is opgetekend door The Verge.

Help me Apple!
Zo zit ik nu weer opgescheept met 100 Gb aan fotoarchief en smeek ik Apple om een oplossing te bieden. De digital hub van weleer zorgt nu voor problemen. Laptops krijgen kleinere SSD schijven. Foto’s worden met iPhones steeds makkelijker gemaakt en Photostream blijkt tegen alle limieten aan te lopen.

Geef me een betaalde dienst à la Music Match waar ik voor een jaarlijks bedrag al mijn foto’s kan bewaren. Een online dienst die iPhoto overbodig maakt. Een dienst die al het goede van Everpix bevat.

Lucas Raggers is oprichter van One More Thing. Ooit docent Nederlands maar inmiddels al jaren eindredacteur. Volg @lucasraggers op zijn blog. Lees meer artikelen van Lucas.

En nu?

46 reacties

Profielfoto

Dr. User op 06 november 2013

Flickr?
1tb kunnen al je foto’s op.

Profielfoto

MikeVLD op 06 november 2013

Extra iCloud opslag misschien?

Photobucket?

Profielfoto

Peter Smitshuyzen op 06 november 2013

Ja Apple kom in actie !!!

Profielfoto

knekkie op 06 november 2013

Is het zelf opzetten van een server voor deze doeleinden geen oplossing voor je?

Profielfoto

iPredict op 06 november 2013

Goed artikel. iCloud werkt goed voor veel dingen maar voor foto’s is het een soepje. De laatste 1000 (max) foto’s van de afgelopen maand opslaan en syncen is niet genoeg. Ideaal gezien zou het moeten werken net als elke andere library aan documenten, zoals Pages, Calendar, Safari bookmarks of zoals veel third party apps al alles syncen.

De optie om meer ruimte op iCloud te kopen is er al dus ik weet niet wat Apple weerhoudt om de mogelijkheid te geven aan de mensen die er baat bij hebben.

Profielfoto

bartvdv op 06 november 2013

Uiteindelijk is niemand bereid te betalen voor een cloud-dienst. En dan heb ik het nog niet over allerlei praktische bezwaren.

Profielfoto

reven op 06 november 2013

Ehm. wellicht weten jullie het niet.

Ik heb momenteel 30.000 foto’s staat bij iCloud. Hoe?
Erg simpel een feature die Apple ondersteund maar niet verspreid…

Je kunt in iPhoto via iCloud een photostream maken en delen met iemand.
Eén fotostream (soort van mapje voor foto’s) naast de standaard 1.000 foto’s stream.

Zo’n extra Photostream mag maximaal 5.000 foto’s bevatten.
Ik heb nu per jaar een fotomap. Die ik op iedere iDevice kan raadplegen. Het uploaden duurt wel even. Apple laat je maximaal 1.000 foto’s per dag uploaden.

Je kunt maximaal 100 streams hebben. Dit is gelijk aan 500.000 foto’s.
Enne – iCloud streams kunnen ook video’s bevatten;-)

Gek dat zo weinig mensen dit weten / gebruiken…
Doe er je voordeel mee!

De opslag staat los van je iCloud account. Daarnaast gebruik ik Dropbox als plek voor mijn iPhoto Library. Zo heb ik automatisch en backup.

Wellicht een leuke topic voor de OMT redactie. Ik heb tips en screenshots.
Hier wat meer info: http://support.apple.com/kb/HT4858

Profielfoto

marquez op 06 november 2013

Ik ben meer dan bereid om voor zoiets te betalen. Zolang het overzichtelijk is, en ook een app heeft voor easy-access, zou zoiets de absolute uitkomst zijn. Ik heb ook een probleem met de grootte van mijn foto bibliotheek, maar wil de library niet opdelen, op meerdere schijven. Liever alles dan online ergens. Flickr vind ik onpraktisch, en altijd problemen met iPhoto sync tussen flickr en iphoto.
Als iemand tips heeft?

Profielfoto

mollie319 op 06 november 2013

Wat ik niet begrijp aan het artikel is waarom in godennaam wil je al je foto’s in een cloud hebben?
Koop een externe hardeschijf en zet ze allemaal lekker daar op.

Met iPhoto kun je vervolgens die foto’s delen, die jij wilt delen.
Misschien niet allemaal, maar je kunt verschillende streams aanmaken, die anderen vervolgens kunnen zien.
Dan ben je toch klaar?

Profielfoto

Sanderrrrr op 06 november 2013

Ik begrijp het even niet, ik heb mijn iPhone gelinkt met een betaalde iCloud (genoeg ruimte). Maar begrijp ik nou goed dat hij alleen een back-up maakt van mijn 1000 laatste foto’s die ik op mijn iPhone heb gemaakt?!

Ik dacht dat al mijn foto’s op de iCloud stonden als back-up?

Profielfoto

mblokhuis op 06 november 2013

Heb je al nagedacht over een Transporter van Connected Data. Is een nieuw soort persoonlijke cloud service. Je koopt een Transporter en kan daar zelf een HD in doen. Die kun je dan vanaf je Mac en iPad/iPhone benaderen. En je hoeft dan niets te up-loaden naar een server. Alles staat bij je thuis op de Transporter.

Profielfoto

Yh-xxl op 06 november 2013

@raven

van de 100 fotostreams met elks zoveel foto’s die je kan delen wist ik,
dat ze ook video’s kunnen bevatten is me nieuw! super.

je kan ze ook delen met enkel: jezelf.

enig nadeel is dat je niet echt kan kiezen welke photostream je lokaal wil opslaan, hij sync’t ze allemaal meteen :-/

ik zit aan 140K foto’s, zou leuk zijn om er overal aan te kunnen, zonder zelf halfwerkende persoonlijke clouddiensten als OwnCloud te gebruiken…

Profielfoto

patrickdaan op 06 november 2013

En OMT laat een spatie-opportunity liggen… Als je 1 woord bedoelt, schrijf het dan als 1 woord, en verander de titel even in “foto-opportunity”.

Profielfoto

reven op 06 november 2013

De phototreams die je zelf aanmaakt en deelt met jezelf via een programma als iPhoto worden niet direct gedownload. Alleen de preview van de thumbnail.
Ik heb op een iPad van 16Gb toegang tot 150Gb aan foto’s en video’s. Erg stoer.
Ook handig via Apple TV’s etc…:-)

@raven

enig nadeel is dat je niet echt kan kiezen welke photostream je lokaal wil opslaan, hij sync\’t ze allemaal meteen :-/

Profielfoto

reven op 06 november 2013

Ik dacht dat al mijn foto\’s op de iCloud stonden als back-up?

Helaas nog niet. iPhoto in the cloud zal ongetwijfeld een service worden voor de toekomst. Hoe zot is het dat je een iPhoto library hebt die niet eens op een Macbook past.
En de meeste mensen kopen geen computers meer – tablets en smartphones.
Waar manage je al je foto’s en video’s.

Kwestie van tijd. Zoals met alles.

Profielfoto

Sanderrrrr op 06 november 2013

reven 2 minuten geleden
Sanderrrrr
Ik dacht dat al mijn foto\’s op de iCloud stonden als back-up?
Helaas nog niet. iPhoto in the cloud zal ongetwijfeld een service worden voor de toekomst. Hoe zot is het dat je een iPhoto library hebt die niet eens op een Macbook past.
En de meeste mensen kopen geen computers meer – tablets en smartphones.
Waar manage je al je foto’s en video’s.

Kwestie van tijd. Zoals met alles.

Hmm, goed dat je het zegt.

Hoe kan ik dan zorgen dat al mijn foto’s op mijn iPhone geback-upt zijn??

Profielfoto

sciletto op 06 november 2013

Ehm. wellicht weten jullie het niet.

Ik heb momenteel 30.000 foto\’s staat bij iCloud. Hoe?
Erg simpel een feature die Apple ondersteund maar niet verspreid…

Je kunt in iPhoto via iCloud een photostream maken en delen met iemand.
Eén fotostream (soort van mapje voor foto\’s) naast de standaard 1.000 foto\’s stream.

Zo\’n extra Photostream mag maximaal 5.000 foto\’s bevatten.
Ik heb nu per jaar een fotomap. Die ik op iedere iDevice kan raadplegen. Het uploaden duurt wel even. Apple laat je maximaal 1.000 foto\’s per dag uploaden.

Je kunt maximaal 100 streams hebben. Dit is gelijk aan 500.000 foto\’s.
Enne – iCloud streams kunnen ook video\’s bevatten;-)

Gek dat zo weinig mensen dit weten / gebruiken…
Doe er je voordeel mee!

De opslag staat los van je iCloud account. Daarnaast gebruik ik Dropbox als plek voor mijn iPhoto Library. Zo heb ik automatisch en backup.

Wellicht een leuke topic voor de OMT redactie. Ik heb tips en screenshots.
Hier wat meer info: http://support.apple.com/kb/HT4858

Dit zou voor mij ook een geweldige oplossing zijn maar er komt wel een vraag bij me op. Met wie deel je dit? stel dat diegene zijn Apple ID opheft? Een gedeelde fotostream moet toch altijd gedeeld blijven of hoeft dit niet?

Profielfoto

kade op 06 november 2013

Hopelijk komt Apple zo snel mogelijk met iets op de proppen.
In afwachting is er nog Loom: https://www.loom.com

Profielfoto

reven op 06 november 2013

Dit zou voor mij ook een geweldige oplossing zijn maar er komt wel een vraag bij me op. Met wie deel je dit? stel dat diegene zijn Apple ID opheft? Een gedeelde fotostream moet toch altijd gedeeld blijven of hoeft dit niet?

Simpel. Je photostream hoef je met niemand te delen – via iPhoto werkt dat zo en ook via iDevices. Zodra er om een mailadres wordt gevraagd – laat die leeg.

Je eigen AppleID of iCloud account blijft bestaan.

Fijn om mensen te kunnen helpen:-)

Profielfoto

reven op 06 november 2013

Hopelijk komt Apple zo snel mogelijk met iets op de proppen.
In afwachting is er nog Loom: https://www.loom.com

Een iCloud account is gratis. Voor een beetje account (250 GB) betaal je bij Loom $ 120 per jaar.
Apple valt niet zomaar om – hoe dat met Loom zit?

Profielfoto

sciletto op 06 november 2013

Dit zou voor mij ook een geweldige oplossing zijn maar er komt wel een vraag bij me op. Met wie deel je dit? stel dat diegene zijn Apple ID opheft? Een gedeelde fotostream moet toch altijd gedeeld blijven of hoeft dit niet?

Simpel. Je photostream hoef je met niemand te delen – via iPhoto werkt dat zo en ook via iDevices. Zodra er om een mailadres wordt gevraagd – laat die leeg.

Je eigen AppleID of iCloud account blijft bestaan.

Fijn om mensen te kunnen helpen:-)

Dat geeft ook altijd een goed gevoel:) Vind dat zelf ook altijd prettig:D

Ik heb in het verleden een photostream aangemaakt om te delen maar kan het kloppen dat je die map in iCloud alleen kan maken op een iDevice? Ik zie de optie niet in iPhoto?

Profielfoto

MacSchulz op 06 november 2013

Als Apple (nog) niet helpt, willen SmugMug en Loom je vast wel helpen. Naar mijn idee een vergelijkbare service toch?

Profielfoto

bestbier op 06 november 2013

Gewoon een externe USB-drive kopen. 3T voor 99 euro.

Profielfoto

RobertBV op 06 november 2013

@Reven Geweldige tip! Ben al druk aan het uploaden:-)

Profielfoto

Hydræ op 06 november 2013

@bestbier
Jawel, maar hoe mooi is het als je bij een vriend bent met je iPad om even die oude foto te laten zien in iPhoto. Of iemand zoekt iets, en jij haalt je iPhone uit je zak en hop die ene foto die je 2 jaar geleden nam.

Profielfoto

Maverick9898 op 06 november 2013

Wat dacht je van een externe harde schijf?

Profielfoto

ibla op 06 november 2013

Ik heb een Synology gekocht. Cloud staat gewoon bij me thuis dus…. De bijbehorende DS apps zijn onlangs geüpdatet en het werkt eigenlijk prima. Heb alleen actuele projecten lokaal in Aperture staan. Rest staat gewoon in mijn eigen cloud.

Profielfoto

jebman op 06 november 2013

Ik heb alle oudere foto’s in verschillende iphoto bibliotheken op een externe harde schijven staan. Dmv iphoto library manager eenvoudig mappen heen en weer zetten.
Alleen de actuele bibliotheek, die ook synct met de iOs apparaten via iTunes staat lokaal.

Nu ook een online backup, en weer in contact komen met 10 jaar oude digitale foto’s :smile:, dmv Flickr.
Er is Flickr integratie met Mavericks. De sync tussen iPhoto en Flickr was niet perfect (ahum), hoe dat is sinds Mavericks moet blijken.

Zelf bewerk ik Flickr daarom niet via de Mac maar via de iPad dmv de betaalde app Flickr Studio.

Profielfoto

xzqtgo op 06 november 2013

Of Picturelife?

Profielfoto

reven op 06 november 2013

Wat dacht je van een externe harde schijf?

Probleem van een externe HD:
– deze kan stuk kan gaan, hoe regel ik een externe backup van een externe HD – die ook nog up to date is?
– hoe koppel ik een externe HD aan mijn iPad?

Een cloud-oplossing lost veel problemen op. Zorgeloos foto’s maken en via iCloud archiveren.

Sinds de nieuwe iPhoto App voor de iPad kun je nu fotoboeken maken vanaf je iPad.
Handig – alleen van welke foto’s?
iCloud to the rescue.

Ach wat maak ik me druk – zie maar wat jullie doen:-)

Profielfoto

Brims op 06 november 2013

DollyDrive een optie?
http://www.dollydrive.com

Profielfoto

Dwerghertje op 06 november 2013

Op Shutterstock kan je onbeperkt foto’s uploaden.

Profielfoto

bwaterlot op 06 november 2013

Synology met DS Photo. Private Cloud en ook perfecte iOS apps.

Profielfoto

sjonnie op 06 november 2013

@reven
Ik kan me niet voorstellen dat Apple dit zo bedoeld heeft.
Ben je niet bang dat Apple dit op een dag gaat limiteren/veranderen en je daardoor je foto’s kwijtraakt?

Profielfoto

Willemth op 06 november 2013

Je kan via de site mijnalbum.nl 25 gb aan foto,s opslaan voor een bedrag van 24€ per jaar met een zo geheten Gold Acount.Je foto,s kun je dan ook delen met familie en vrienden mischien is dat een optie.

Profielfoto

micat13 op 06 november 2013

@reven BRILJANT!

Profielfoto

marciemarc op 06 november 2013

Waarom reageert niemand op de mensen die Flickr voorstellen? Dit is volledig gratis en geeft je 1000Gb (1Tb) opslag. Even je account zodanig instellen dat je niets deelt met de buitenwereld en via de iOs app alle foto’s zichtbaar, maar ook via webbrowser op elke pc/mac. Ik vind het geweldig werken. Heb nu zelfs ook automatisch de camera upload op mijn iOs devices aanstaan. Hiervoor moet je wel eerst even de app openen.

Profielfoto

OMG op 06 november 2013

Inderdaad, ik ben er goed ziek van. Ik mis Everpix nu al.
Ik heb naar loom en picturelife gekeken maar die zijn veel duurder als je veel foto’s wilt uploaden. Flickr is een alternatief maar die Flashback feature van Everpix is zo leuk. Elke dag zie je een dwarsdoorsnede van al je foto’s (vandaag die van 6 nov van alle jaren). Zo komen a je foto’s gedurende het jaar voorbij. Weet iemand of zo’n feature bij een andere dienst bestaat? Bij Flickr? Bij Synology Photo DS.+?
Natuurlijk is een goede iPhone en iPad app met goede features een voorwaarde.

Profielfoto

desafiadore op 06 november 2013

Barfff! Gewoon een externe harde schijf of NAS kopen, beschikbaar maken ‘via/vanaf internet’ op een goed beveiligde manier, klaar, kun je ook overal en nergens bij je documenten.

Leuk dat cloud/icloud allemaal, ik gebruik het wel, maar hier nog steeds elk weekend op zondagavond een backup naar externe disk. (en die disk copieer ik naar een andere disk, welke bij mijn ouders ‘woont’.) Zo heb ik altijd een veilige opslag van al mijn foto’s en documenten, films en andere ‘zooi’.

CLOUD gebruik ik ‘voor erbij’ , maar is zeker niet mijn ‘hoofd backup’.
(en ik zet er ook niet al mijn documenten neer, enkel wat foto’s die ik (al dan niet) wil delen met familie, vrienden en kennissen)
Wellicht zal de jongere generatie straks dit wel anders zien c.q. niet beter weten dan dat ‘daar’ de documenten staan… noem mij dan maar ouderwets…. Heerlijk om te weten dat mijn gegevens op 2 plekken worden opgeslagen… ‘gemoedsrust’ noemt ment dat wel eens….!

Profielfoto

Jako op 06 november 2013

En OMT laat een spatie-opportunity liggen… Als je 1 woord bedoelt, schrijf het dan als 1 woord, en verander de titel even in “foto-opportunity”.

Nog beter: hou het bij één taal!
-ófwel photo opportunity (in het Engels schrijf je deze woorden los)
-ófwel fotomogelijkheid (in het Nederlands aan elkaar vast)

Profielfoto

MarcoF op 07 november 2013

Leuk en aardig maar als je in raw formaat foto’s maakt heb je geen ene bal aan geen enkele imaging host. En als fotograaf (amateur of pro) wil je je raw bestanden toch ook ergens hebben?

Ik had/heb ook Everpix (en flickr), maar beide slaan alleen JPGs op. Leuk voor te verspreiden, maar niet om als archief te behouden.
Helaas dus nog steeds met harddisks goochelen.

Profielfoto

MarcoF op 07 november 2013

(idem iCloud uiteraard)

Profielfoto

FcBravo op 07 november 2013

jammer dat everpix gaat stoppen:( heb met veel plezier gebruikt:(

Profielfoto

LeonDekkers op 07 november 2013

Ik was vanaf het begin Everpix gebruiker. Ik heb zelfs nog als beta tester voor ze getest met de app.
Er is niet 1 andere service die op dit moment biedt wat Everpix bood tegen deze prijs. Erg jammer.
Inderdaad een gemiste kans voor Apple. Het was een service die na installatie gewoon zijn werk deed zonder verdere acties.

Profielfoto

theiz op 08 november 2013

Ik heb een Mac Mini Server en een laptop en een iMac.
Nu wil ik eigenlijk de database met mijn foto’s op de Mac Mini server zetten, en deze vanaf de laptop én de iMac kunnen openen.
Maar zo goed als zoiets met iTunes gaat, zo slecht gaat dat altijd met iPhoto.
Iemand een idee hoe je van iPhoto een server dienst (privé) zou kunnen maken?

Profielfoto

IGBA op 09 november 2013

Er is niet 1 andere service die op dit moment biedt wat Everpix bood tegen deze prijs.

Dan weet je eigenlijk al waar het mis is gegaan.:smile:

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?