iOS en privacy; Tros Radar snapt het niet

66 reacties

Voorvechter voor consumentenrecht en privacybescherming Antoinette Hertsenberg ging gisteren in haar programma Tros Radar weer tekeer tegen al het onrecht dat consumenten aangedaan wordt. Dit keer waren Apple’s iOS en Google’s Android aan de beurt.

Een reportage in de uitzending ging in op de gegevens die apps uit de App Store en Google Play opvragen van je telefoon. In tegenstelling tot Android zou dat bij iOS zomaar, zonder waarschuwing vooraf gebeuren. Weten ze bij Tros Radar iets dat wij niet weten of is de redactie in de honger naar consumentenonrecht weer eens de realiteit uit het oog verloren?

In de reportage kwamen Bits of Freedom-activiste Janneke Sloëtjes en jurist Arnoud Engelfriet aan het woord. Beiden lijken hun huiswerk niet gedaante hebben door te suggereren dat je iPhone zonder waarschuwing vooraf gegevens deelt met derden. Als voorbeelden worden je contactgegevens, camera en SMS-berichten genoemd.

Blijkbaar is de research-afdeling van Radar gestopt na het downloaden van de besproken apps. Had men de moeite genomen om de app daadwerkelijk te openen dan was duidelijk geworden dat apps in iOS gesandboxed zijn waardoor ze niet bij persoonlijke informatie kunnen komen of gebruik kunnen maken van onderdelen van het apparaat, zonder toestemming van de gebruiker.

iOS vraagt toestemming voor gebruik van contacten, berichten, de camera of microfoon.
iOS vraagt toestemming voor gebruik van contacten, berichten, de camera of microfoon.

Als tegenhanger van iOS wordt Android genoemd. Daar wordt de gebruiker geconfronteerd met een licentieovereenkomst voordat een app gedownload kan worden. Hierin staat omschreven wat een app allemaal mag doen. Verwarrend genoeg wordt verderop in dezelfde reportage aangegeven dat zulke licenties zo lang zijn dat ze niet gelezen worden, waardoor consumenten niet weten welke informatie ze prijsgeven.

Volgens Radar blijken veel apps ook het unieke nummer van de telefoon te versturen om zo de verworven data gegroepeerd door te kunnen verkopen. In hoeverre dit voor Android-telefoons geldt is bij de OMT-redactie niet bekend maar Apple heeft het gebruik van de zogenaamde UDID in apps al meer dan anderhalf jaar terug verboden. Apps die nog op zoek gaan naar een UDID worden geweigerd in de App Store.

Het gebrek aan kennis over mobiele apps blijft niet beperkt tot de basisprincipes van privacy in iOS. Zo vindt Bits of Freedom-activiste Sloëtjes het onbegrijpelijk dat een zaklamp-app toegang nodig heeft tot de camera van een telefoon. Het feit dat het lampje in eerste instantie dienst doet als flitser en daarom alleen gebruikt kan worden via de camera-module is niet in haar opgekomen.

Wel is men er bij Radar achter gekomen dat de eigen app, Apptoinette, op Android óók gegevens opgevraagt van gebruikers. In tegenstelling tot de rest van de app-ontwikkelingswereld ging het hierbij natuurlijk om een foutje dat snel hersteld wordt. Dat valt te lezen in een artikel dat bij de uitzending geplaatst is.

De bedenkelijke Radar-reportage komt niet ten goede aan het belang van het onderwerp, terwijl dat er wel degelijk is. Consumenten realiseren te weinig dat met name gratis apps inkomsten generen uit de verkoop van klantgegevens. Omdat ze anoniem zijn en je er via de Instellingen van iOS eerst toestemming voor moeten geven, zul je er als gebruiker weinig last van hebben. Toch kan het helpen bij de afweging rond het downloaden van het zoveelste gratis spelletje.

 

Reacties

66 reacties
 • Profielfoto
  remcojan

  Het feit dat de Radar app “apptoinette” heet, zegt m.i. genoeg over het doel van het programma….

 • Profielfoto
  Bento

  Slecht geslapen na de uitzending? Wat een huilverhaal.

 • Profielfoto
  Joost-ko

  Amateurs daar!

 • Profielfoto
  Bento

  ..gedaante.. = gedaan te

  en je er via de Instellingen van iOS eerst toestemming voor moeten geven

  Je moeten?

  Etc.

 • Profielfoto
  Needler

  ..gedaante.. = gedaan te

  en je er via de Instellingen van iOS eerst toestemming voor moeten geven

  Je moeten?

  Etc.

  Eventjes het stukje nalezen voordat je op publiceren drukt is blijkbaar een lastig iets.

 • Profielfoto
  fkeunen

  Nee dit is echt gewoon heel erg slecht van radar. Ik zag de reclame van de uitzending en dacht oh nee ze gaan sowieso fouten maken.

 • Profielfoto
  Ricardo Coleman

  Slecht geslapen na de uitzending? Wat een huilverhaal.

  Wat loop je hier nou te zeuren man, dit is een Apple tech site. OMT laat alleen weten wat de feitelijke onwaarheden zijn. Wanneer een programma als Radar verkeerde informatie verstrekt kan dit bij een groot publiek aangenomen worden als waarheid. En als er 1 slecht geslapen heeft dan ben jij dat wel.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Dat zo’n programma zomaar weg komt met het verspreiden van onwaarheden. Schandalig! Daar zouden ze een programma van moeten maken!

  Maar serieus, Apple wordt hier weer eens door Radar in een slecht daglicht gezet. Terwijl juist Apple er alles aan doet de gebruiker overmatig beschermt. Ik hoop dat Apple het heeft gezien en ze voor de rechter laat komen.

  Wellicht kan OMT zelf eens onderzoek doen naar de beschuldigingen. Het beleid van Apple kan wel zeggen dat de gegevens niet verzameld worden, maar gebeurt het dan ook niet?

 • Profielfoto
  Jord

  Ik erger me ook altijd enorm aan dergelijke onjuiste en op sensatiebeluste berichtgeving. Goed om te zien dat alles hier grotendeels ontkracht wordt. Alleen is het jammer dat dit waarschijnlijk radar niet zal bereiken en er ook nooit op teruggekomen zal worden.

 • Profielfoto
  Royco53

  Heb me er ook aan geërgerd, maar ja Apple bashen is bij radar de gewoonste zaak van de wereld!

 • Profielfoto
  checkpointx

  Dat Tros Radar er een potje van heeft gemaakt, wil niet zeggen dat dit geen probleem is. Commerciële bedrijven zullen altijd het randje van de wet opzoeken om voordeel te behalen, datzelfde zul je zien in de apps.

  Zo goed controleert apple nou ook weer niet alle apps als je bedenkt dat er in het verleden hele nintendo emulators verstopt zaten in apps. En wat voor apps die gebruik maken of toegang geven tot een online dienst (denk bv even aan de google app) die slaat ook vrolijk al je zoek opdrachten op hoor net als de googlemaps app.

  Ik denk dat het een illusie is om te denken dat je privacy hebt op internet. Je moet er gewoon altijd vanuit gaan dat wat je op internet doet op straat kan komen te liggen. Zo’n pop up met “mag app x toegang hebben tot y” is leuk, maar creëert alleen maar schijnzekerheid

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  iemand probeert een blog bij te houden voor de liefhebbers en dan gaan we zeiken over taal of typfouten. ik ben zelf ook niet goed met grammatica en een foutje melden is prima maar om nou iemand aan te vallen ??

 • Profielfoto
  essiw

  ^wees gerust, bento zeurt hier al meer dan een jaar om de meest kleinste dingen, volgensmij houd hij van die negatieve aandacht;)

  Verder had ik niks anders verwacht van radar en dat naar mijn mening walgelijke mens dat het presenteerd.

 • Profielfoto
  Arnoud Engelfriet

  Het is heel mooi dat Apple toestemming vraagt, maar die toestemming is eenvoudigweg niet in overeenstemming met de Europese wetgeving. Een app moet niet alleen uitleggen wát hij gaat doen maar ook waaróm.

  Het voorbeeld van de zaklamp-app laat dat mooi zien. Het is volgens de wet de taak van de app om uit te leggen dat deze bij de camera wil om de flitser aan te zetten (in tegenstelling tot bijvoorbeeld om stiekem foto’s te nemen), niet de taak van de gebruiker om te bedenken “goh waarom zou hij toch die toestemming willen”.

 • Profielfoto
  checkpointx

  @Arnoud, klopt dat het zo werkt, maar ik denk wel dat het een beetje een achterhaald concept is. Beetje hetzelfde dat mensen zomaar blind oversteken als het stoplicht kapot is en dan toch verbaasd zijn als ze onder een auto komen te liggen.

  Ik denk dat mensen hier ook echt zelf een verantwoordelijkheid in hebben. Internet en apps is een beetje hetzelfde als in een drukke winkelstraat naakt voor het raam gaan staan terwijl er een bouwlamp op je gericht staat. Het is niet erg, maar je moet je er wel van bewust zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat Tros Radar er een potje van heeft gemaakt, wil niet zeggen dat dit geen probleem is….

  Exact. En dat is dan ook de conclusie van het hele verhaal.

  De bedenkelijke Radar-reportage komt niet ten goede aan het belang van het onderwerp, terwijl dat er wel degelijk is. Consumenten realiseren te weinig dat met name gratis apps inkomsten generen uit de verkoop van klantgegevens. …

 • Profielfoto
  computer space

  Ik heb deze vensters nog nooit gezien. Hws heeft apple in ios 7 iets verbeterd: woohoo!. Maar iedereen op 1-6 is gewoon nog net zo de sjaak als op Android.
  Daarnaast, bij veel aps wordt het wel vermeld, maar zit er ook onzin bij. Echte kuddo’s krijgen zowel Apple als Android pas als je zelf kan kiezen wat je deelt, en het weigeren daarvan (uiteraard van de zaken die de functionaliteit niet beinvloeden) geen invloed mag hebben op het functioneren van de app.

 • Profielfoto
  Appel De Pappel

  Ik zat me er ook aan te ergeren. Los van de letterlijke tekst van de wet weet ik als iOS- en Android developer dat Android vele malen erger is dan iOS.

  Android geeft dan (in een aantal distributies) bij het installeren van de app aan wat de permissies zijn, je kunt ze niet individueel weigeren. iOS geeft je die optie wel.
  De mate van toegang tot data op Android devices is ook vele malen groter.

 • Profielfoto
  computer space

  Voorbeeld: Whatsapp: dat moet gewoon werken zonder delen van de contacten. Die zou je ook zelf kunnen toevoegen.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Arnoud Engelfriet – “Een app moet niet alleen uitleggen wát hij gaat doen maar ook waaróm.”

  Mee eens, het vragen om toegang tot een app is eigenlijk een technische vraag, de gebruiker wil weten wat er gebeurd en hoeft niet te begrijpen dat dat via permissies gebeurt. Daarvoor zou geen wet nodig moeten zijn.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Wat er gebeurt met een t

 • Profielfoto
  Imade

  OMT Hoe komt het dan dan bijvoorbeeld Whatsapp direct toegang heeft tot mijn telefoonboek?
  Daarnaast heeft BOF middels LOGS bewezen dat dit soort dingen echt speelden.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  @Imade kweetniet of ze zelf willen antwoorden maar Whatsapp heeft pas toegang tot je telefoonboek gekregen nadat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. En in de repo heeft BoF zich niet echt neergezet als een veelwetende club. Ik zou die info maar eens heel goed bekijken voor je conclusies trekt.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik zat me er ook aan te ergeren. Los van de letterlijke tekst van de wet weet ik als iOS- en Android developer dat Android vele malen erger is dan iOS.

  Android geeft dan (in een aantal distributies) bij het installeren van de app aan wat de permissies zijn, je kunt ze niet individueel weigeren. iOS geeft je die optie wel.
  De mate van toegang tot data op Android devices is ook vele malen groter.

  Whatsapp heeft bij mij nooit om toestemming gevraagt tot bijvoorbeeld mijn contactenlijst/telefoonboek.
  Als je de uitzending keek… zag je de logs die gemaakt waren met een iPhone.
  OMT kon hierdoor niet naar bed met hun vrouwtje dus gaan ze janken.
  OMT kan namelijk niet tegen facts, ook andere negatieve berichten over Apple plaatst men hier niet.
  m.a.w. slechte journalistiek.

 • Profielfoto
  Imade

  @Imade kweetniet of ze zelf willen antwoorden maar Whatsapp heeft pas toegang tot je telefoonboek gekregen nadat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. En in de repo heeft BoF zich niet echt neergezet als een veelwetende club. Ik zou die info maar eens heel goed bekijken voor je conclusies trekt.

  Hoe komt BOF dan aan logs gemaakt met een iPhone?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  “Weer eens de realiteit uit het oog verloren”. Als ik mij niet vergis hadden ze toen bij de consumentenbond wel gelijk.

 • Profielfoto
  donut

  Wat in ieder geval wel waar is dat in Mavericks geen lokalel synchronisatie meer plaats kan vinden van je contactgegevens en je agenda: Dat MOET via de iCloud.
  Dit alles als voldongen feit zonder enige aankondiging.
  Hoe prettig is dat? Ik wil helemaal geen iCloud!
  Ik dacht dat Apple alles zo makkelijk mogelijk wilde maken waarom maken ze het nu zo moeilijk? Nu moet ik een OSX server gaan installeren van 18 euro speciaal hiervoor. Hoezo gratis update?
  zelf MacWorld maakt zich hier kwaad over:
  http://www.macworld.com/article/2061183/itunes-ios-syncing-gone-solve-it-with-server-.html

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Publieke omroep, allemaal amateurs.

 • Profielfoto
  Brammetjebammetje

  @Imade je reactie hierboven geeft nou niet echt het vertrouwen dat ik met een serieuze discussiepartner van doen heb, maar goed…

  Whatsapp heeft zeker toestemming gevraagd. Er is technisch geen andere mogelijkheid om bij je contacten te komen. Waarschijnlijk heb je de melding niet gelezen en meteen op akkoord geklikt.

  En die logs van BoF in de uitzending gaan over iOS en Android door elkaar. Bewust of niet zaaien ze verwarring, blijkbaar met succes.

 • Profielfoto
  Yoeri

  Er werd ook geklaagd dat Angry Birds persoonlijke informatie doorstuurt naar Flurry, zoals hoe vaak je een level hebt geprobeerd of hoe veel sterren je gehaald hebt.
  Dit is essentiële informatie die voor de ontwikkelaars nodig zijn om het spel te verbeteren.
  Verschrikkelijk dat de ‘experts’ zich niet verdiepen in de materie.

 • Profielfoto
  npu

  Tros RADAR is één grote sensatiebeluste freakshow. Het gaat alleen maar om scoren en bashen. Ik ken verhalen uit eerste hand van mensen die daar ‘op het matje’ mochten komen, en geen enkele kans kregen om het verhaal uit te leggen of zich te verdedigen. Alles wat je daar ziet is fake, tot aan het telefoonpanel aan toe wat daar zit. Dat zijn acteurs.
  Jammer dat half Nederland denkt dat programma’s als RADAR er in hun belang is, want niets is minder waar. Het zijn tandeloze tijgers met een drang naar sensatie, meer niet.

 • Profielfoto
  jackybe67

  iMade, waarom blijf je hier maar zeuren over de kwaliteit van de onderwerpen op OMT? Dacht sinds je overgestapt bent op Android dat we eindelijk van jou gezeur af waren, maar nee hoor.

 • Profielfoto
  Livebox

  Niet een erg onderbouwend stuk “Helaas” en schrijven over huiswerk niet gedaan hebben. Tja haal dan zelf ook even de taal fouten etc er uit.;-)

  Vinger wijzen kunnen we allemaal, maar op deze manier uitvergroten lijkt mij niet de beste manier. OMT helaas !!!

 • Profielfoto
  Appel De Pappel

  Imade
  Whatsapp heeft bij mij nooit om toestemming gevraagt tot bijvoorbeeld mijn contactenlijst/telefoonboek.

  Misschien moet je de site van WhatsApp er zelf even op nalezen.
  http://www.whatsapp.com/faq/iphone/22077138

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb net tijdens de koffie mijn iPhone even de kamer rond laten gaan, en de kijkers van Radar gewezen op o.m. de Privacy-instellingen, en de manier waarop apps expliciet toestemming vragen om toegang tot mijn gegevens.

  Dat wierp toch een iets ander licht op de indruk die ze na de uitzending hadden gekregen.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Publieke omroep, allemaal amateurs.

  Aannemende dat dit niet cynisch bedoeld is, is het naar mijn mening onzin en onjuist.
  Graag voorbeelden en onderbouwing als je weer wat roept.
  Daarnaast is het nogal off-topic.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat in ieder geval wel waar is dat in Mavericks geen lokale synchronisatie meer plaats kan vinden…

  .
  Wat dat verder met dit onderwerp te maken heeft is me alleen niet helemaal duidelijk.:)

 • Profielfoto
  ernst.

  Ondanks alles draag ik OMT een warm hart toe omdat hun insteek er altijd 1 geweest is voor de Apple gemeenschap,iets dat je bijvoorbeeld in een ver verleden je nooit bij de buren kon vinden. In deze vind ik het jammer dat met dit geschreven artikel Koen ( hoe ongewild ook) met de vinger naar TROS Radar wijst die volgens zegge steekjes laat vallen en niet helemaal “eerlijk”overkomt.
  Helaas vergeet Koen dat bij OMT men ook best wel met regelmaat stukjes neerpent die erg tendentieus aandoen en vol zitten met vooroordelen jegens anderen. Dus niet helemaal netjes om nu TROS radar uitvergroot in beeld te brengen alsof men het erom doet ongeacht de insteek van dit consumentenprogramma.

  Het meest interessante in het geschreven artikel vind ik nog wel de zinsnede:

  Consumenten realiseren te weinig dat met name gratis apps inkomsten generen uit de verkoop van klantgegevens…

  Hoezo is dat logisch volgens OMT.(Koen) Waarom is het logisch dat men überhaupt moet snuffelen in je persoonsgegevens/data ongeacht of je vooraf toestemming moet geven. Het feit dat men al die optie moet overwegen vind ik eerder beschamend alsof men anoniem al niet voldoende informatie kan verzamelen om applicaties te verbeteren. Als je anonieme steekproeven neemt, kun je daar ook een gemiddelde tendens vanaf lezen en zo je advertentie-inkomsten genereren/erop afstemmen. Dat is dezelfde drogreden die men altijd opvoert inzake het gebruik van “de pin”. “Voor uw eigen veiligheid “luidt het credo altijd. ONZIN!,kletsverhaal,1/2 leugen. De dag dat een bedrijf in mijn belang optreedt moet ik na zoveel jaar nog zien want het enige belang wat men kent is diens eigen belang.

 • Profielfoto
  Jor1

  Een veel mooiere uitzending over dit onderwerp: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1363041

 • Profielfoto
  klonic

  Ik vind er toch niet zon slechte aflevering. Ik wist ook niet dat ze mn SMSjes konden inzien. Ik zou graag zien dat het locatie-menu wordt uitgebreid naar een sms inzien, cookies inzien etc. menu

 • Profielfoto
  xanion

  Als toevoeging op Android: Daar kan nu nog wel de EMEI uitgelezen worden, maar ook Google heeft aangekondigd dat dit gaat verdwijnen, en wel per augustus volgend jaar. Daarna werkt Android ook met een Advertising ID welke de gebruiker zelf constant kan wijzigen. Zelfde principe als IOS dus.

  Op dit moment is IOS iets beter beveiligd op het gebied van tracking dus.

 • Profielfoto
  Janneke Sloetjes

  In de uitzending werden een aantal verschillende issues met apps tegelijkertijd belicht: enerzijds de permissies die apps vragen, vervolgens het privacybeleid van apps en het verkeer dat wordt doorgestuurd aan derde partijen zoals Flurry.

  BoF heeft daarvoor door vrijwilligers onderzoek laten uitvoeren waarbij ze verkeer via beide platformen hebben afgevangen en geanalyseerd. Daarvan zijn een aantal interessante conclusies gebruikt voor het Radar onderzoek, zoals het feit dat data aan Flurry worden verzonden.

  Uiteraard begrijpen wij dat de data die bv Angry Birds doorgeeft aan Flurry gebruikt wordt om het spel te verbeteren. Het punt is om aan te geven dat die data ook door Flurry (in welke vorm dan ook gebruikt worden). Gratis analytics zijn immers niet gratis, en Flurry verwerkt die data vervolgens voor eigen doelen verder.

  Daarnaast hebben we gekeken naar permissies en privacy policies. En ja, het ligt inderdaad voor de hand dat een zaklamp (de flitser van de camera aanstuurt, waarom de app op ieder moment foto’s en video’s wil maken is minder duidelijk.

  Tot slot vind ik de opmerking over toegang tot UDID nuttig: we zijn op de hoogte van het feit dat Apple UDID gebruik verhindert (maar nu echt), maar dat betekent niet dat er geen andere identifiers worden gebruikt en in sommige gevallen verzonden. Wat mogelijk verwarrend was is dat de ID vraag behandeld werd aan de hand van permissies op Android.

  Voor meer informatie over ons onderzoek kun je natuurlijk contact opnemen met Bits of Freedom.

 • Profielfoto
  sedikit

  Swifty: “Dat zo’n programma zomaar weg komt met het verspreiden van onwaarheden. Schandalig! Daar zouden ze een programma van moeten maken!”

  Royco53: “Heb me er ook aan geërgerd, maar ja Apple bashen is bij radar de gewoonste zaak van de wereld!”

  essiw: “Verder had ik niks anders verwacht van radar en dat naar mijn mening walgelijke mens dat het presenteerd.”

  Baron van Dedem: “Publieke omroep, allemaal amateurs”

  Commentaar op bovenstaande overbodig.

  Citaat uit column van Rob Weinberg in “de Correspondent”
  https://decorrespondent.nl/home

  “……De rode draad: het corporatisme viert hoogtij dezer dagen. De macht van grote bedrijven neemt zienderogen toe. Ze hebben een monopolie op onze digitale identiteit, staan boven de wet en hebben de overheid in hun zak. Niets staat ze nog in de weg al onze persoonsgegevens te verzamelen, daar structureel identiteitsfraude mee te plegen…………”

  Bits of Freedom:
  https://www.bof.nl/

 • Profielfoto
  Peter Smitshuyzen

  Ze hebben ook goede dingen maar nu slaan ze dame plank weer eens totaal mis !!!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Hoge bomen vangen veel wind, zeker van mensen die de subsidie iedere keer weer rond moeten zien te krijgen om hun clubjes in leven te houden.
  Aandacht is geld.

 • Profielfoto
  Apple Focus

  Ik had de uitzending gezien. Ik ergerde me kapot!

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Deze reaktie’s tonen maar weer eens dat Apple gebruikers toch fanboys en isheeps zijn. Wordt er een keer kritiek gegeven op Apple en ineens is Radar een slecht progamma?

  Het is duidelijk dat Apple gebruikers niet tegen kritiek kunnen. iedereen die een opmerking maakt over Apple is meteen dom, een fandroid, moet maar oprotten?

  Het is duidelijk dat je met Apple gebruikers geen fatsoenlijke discussie kunt aangaan.

  OMT is een duidelijke fanboy site en DAAR IS NIKS MIS MEE. Maar ga geen kritiek hebben op Android gebruikers en mensen die jullie isheep noemen, want dat zijn jullie.

  Als jullie er openlijk voor uitkopmen had ik nog een beetje respect voor jullie gehad. Nu niks meer dan minachting.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Feit blijft natuurlijk wel dat je gegevens gewoon op straat komen te liggen en dat weinig mensen beseffen wat dit impliceert. Uiteindelijk zit er niets anders op dan Apps niet te gebruiken, waarmee het nut van een iPhone daarmee al gauw teniet wordt gedaan.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Dutch…gaat het nog een beetje?

  Is er iets wat we voor jou kunnen doen om je beter te laten voelen?

 • Profielfoto
  queenfan

  Dat er nog mensen zijn die Tros radar serieus nemen, hebben al zo vaal leugens verspreidt.

 • Profielfoto
  janvanes

  Helemaal uit de lucht gegrepen zijn de verhalen van Radar toch niet. Toen, meer dan anderhalf jaar geleden, berichten zoals (o.a.) dit artikel op Venturebeat en dit artikel op Engadget verschenen, vond ik dat ook behoorlijk verontrustend. Je mag hopen dat Apple dit nu beter geregeld heeft.

 • Profielfoto
  Bernii

  Tros Radar is een programma die veel invloed heeft op bijvoorbeeld de retail en het frustreert mij hoe vaak er in dit programma dingen worden gesuggereerd die niet helemaal kloppen. Of het nou om consumentenrecht of zoals gisteravond privacy gaat, het blijft vaak een opgeklopt op sensatie gericht programma. Daarom is het niet verkeerd dat dit soort artikel geplaatst worden. Radar is kritisch, waarom mogen andere media dat niet zijn? Ook zij maken fouten. Ben blij dat dit artikel is verschenen, ik zat gisteravond namelijk weer met kromme tenen te kijken ook omdat ik weet wat voor invloed dit heeft op de verkoop van producten op mijn werk. Voor velen staat Radar namelijk altijd in het gelijk, en nee, zij zijn god niet.

 • Profielfoto
  leovanh

  een warme douche voor dit artikel, koude douche voor radar:!:(y)

 • Profielfoto
  sedikit

  Dat er nog mensen zijn die Tros radar serieus nemen, hebben al zo vaal leugens verspreidt.

  Welke dan wel queenfan? Op je apple-teentjes getrapt? En dan zomaar wat roepen? Je zou je tekst eens tegen de slachtoffers van Legio Lease en DSB-bank moeten gebruiken.

 • Profielfoto
  queenfan

  Dat er nog mensen zijn die Tros radar serieus nemen, hebben al zo vaal leugens verspreidt.

  Welke dan wel queenfan? Op je apple-teentjes getrapt? En dan zomaar wat roepen? Je zou je tekst eens tegen de slachtoffers van Legio Lease en DSB-bank moeten gebruiken.

  Waarom moet je gelijk op mijn Apple-teentjes getrapt zijn, ze hebben met o.a. de garantie bepaling nog nooit er iets van begrepen. Halen altijd de fabrieksgrarantie en wettelijke garantie door elkaar, en dan heb ik het niet alleen over Apple.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  D’r wordt hier meer gebashed dan in het hele Radar programma.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Uiteindelijk zit er niets anders op dan Apps niet te gebruiken, waarmee het nut van een iPhone daarmee al gauw teniet wordt gedaan.

  .
  In je Privacy-menu kun je per app de boel aan- en uitzetten.
  En nog steeds kan je de meeste apps dan zonder problemen gebruiken.
  .
  Je bepaalt helemaal zelf hoeveel bepaalde handigheden je waard zijn.
  Geef je daarvoor gegevens door of niet? De keus is aan jou.

 • Profielfoto
  sedikit

  queenfan,
  Ook weer fraai: “o.a. de garantie bepaling nog nooit er iets van begrepen“(“nooit” dus!!)
  Ik had het over jouw gemakkelijke negatieve generalisatie over de boodschapper. Een bekend fenomeen hier. Zodra de boodschapper iets meldt, wat mogelijkerwijs ten nadele van Apple uitgelegd zou kunnen worden, wordt er meteen, zoals Tee Loo hierboven terecht opmerkt, meteen gebashed op de boodschapper, en op wat hij zegt.. Nou deugt in dit geval plotseling Radar helemaal niet. Let even op: ik zeg niet dat Tros Radar altijd gelijk heeft. Natuurlijk maken die ook fouten. Vergeten dat Tros Radar ook grote zaken, met grote konsekwenties aan het licht gebracht heeft? Ik herhaal het maar weer even: Legio Lease en de DSB-bank. En wat de garantiebepalingen betreft, in dit geval van Apple: is die al jarenlange discussie daarover jou dan ontgaan? Interessante vraag: wie haalt de fabrieksgarantie en de wettelijke garantie door elkaar…..
  Ach laat maar!

 • Profielfoto
  Appel De Pappel

  Op z’n minst zijn er meerdere feitelijke onjuistheden genoemd in de uitzending van Radar (over zowel iOS als Android). Dat stoort mij enorm.

 • Profielfoto
  Wilbie

  Dat er nog mensen zijn die Tros radar serieus nemen, hebben al zo vaal leugens verspreidt.

  Welke dan wel queenfan? Op je apple-teentjes getrapt? En dan zomaar wat roepen? Je zou je tekst eens tegen de slachtoffers van Legio Lease en DSB-bank moeten gebruiken.

  Nou, ik zie regelmatig foute beweringen of halve waarheden voorbij komen. Paar voorbeeldjes: verbruikscijfers zuinige auto’s (geen fout fabrikant maar brakke europese regelgeving), toepassen Europees consumentengarantierecht (Nederland heeft afwijkende regelgeving en het door elkaar halen van fabrikant en verkoper), een item over raamsloten…
  Het is in dat programma vaak ook iets van “Wij van WC-eend…”

 • Profielfoto
  iMad

  Laten we het eens van de andere kant bekijken.

  Er zijn blijkbaar programma’s in het verleden IOS 6, die gegevens opvragen die niets met het programma te maken hebben.
  Het is nu niet duidelijk dat dat nog steeds gebeurt op IOS 7.

  Laten we Shazaam nemen, waarvan zij claimen dat het programma informatie over met wie jij belt doorgeeft aan derden.
  Ok de vraag die we ons moeten stellen is wat heeft Shazaam aan de informatie met wie wij bellen?
  Het programma zelf wordt er niet beter van als ze die informatie hebben, dus kan je ervan uitgaan dat ze die informatie voor andere doeleinden gebruiken.

  Onder IOS 7 vraagt Shazaam om toegang tot je Microfoon en later om Locatiegegevens.
  Voor alle duidelijkheid de Microfoon begrijp ik, want anders werkt het programma niet.
  Maar Locatie gegevens vind ik dus vreemd, want dat is niet nodig om met het programma te kunnen werken.

  Als je het programma verder bekijkt, kan je ook Facebook ID gebruiken en zodoende (weet ik niet zeker) om te kijken wat andere mensen hebben ontdekt.
  Nu weten we allemaal dat Facebook zoveel mogelijk data van ons wil hebben en die voor allerlei doeleinden kan gebruiken.

  Ik denk dat het wel duidelijk is dat Shazaam een gratis programma die Locatie data aan iemand anders doorgeeft en daar geld voor terug krijgt en datzelfde geld voor alle andere programma’s, die dan wel om Locatie gegevens of Adresboek gegevens e.a. vragen of ze die mogen delen.

  Ik heb de voorwaarden nog niet gelezen van Shazaam en wat ze met die Locatie gegevens gaan doen weet ik niet.
  Maar als ze die gegevens aan iedereen kunnen verkopen, weet iedereen incl. de Nederlandse staat waar je Telefoon de laatste dagen, weken etc. is geweest.
  En onder IOS 6 weten ze met wie jij gebeld hebt.

  Wat betreft het programma Tros Radar met betrekking tot dit probleem is dat net als zovele andere programma’s ze te beperkte algemene informatie verschaffen, waardoor ze niet alle informatie kunnen behandelen en dus fouten maken of niet volledig weergeven wat er nu werkelijk aan de hand is.

 • Profielfoto
  Mutts

  Tja dat is radar.
  Ergens is er wel een kern van waarheid vele apps geven geen duidelijkheid wat en waarvoor ze toegang moeten hebben. Maar de fijnere details worden vaak genegeerd omdat dit niet ten goede komt voor de “schock” factor. Wat ik kwalijker vind is dat BOF hier in mee gaat.

  Mooi voorbeeld op Android is de AVG ( Antivirus) app. Deze app wil toegang tot je adressenlijst, locatie gg en kan bellen zonder tussen komst van gebruiker. Vooral dat laatste is voor een app die dit soort praktijken tegen moet gaan erg vreemd. Want waarom zou de virus scanner moeten bellen zonder dat de gebruiker dit weet. Als je door redeneert waarom de app dit doet dan kan je wel iets bedenken i.v.m. updates ect. Maar het blijft vreemd.

  Wat eigenlijk belangrijker is in dit hele verhaal is dat de consument zich eens moet verdiepen in wat en app allemaal doet. Want de meeste mensen lezen inderdaad de gebruikers overeenkomst niet en klikken gelijk door.

 • Profielfoto
  ernst.

  Voor wat het nog waard is.

  Als alle bedrijven nou eens hun eerlijkheid prevaleren boven hun drang alleen maar omzet te willen draaien ten koste van allerlei vastgelegde beschermingen voor de consument, al of niet i.c.m.een portie redelijkheid, dan hadden programma’s als KASSA of in deze TROS radar helemaal geen bestaansrecht.

  Ik zie – om even een politiek bruggetje te slaan – het een beetje met de partij van en door de persoon Wilders. Die was er nooit geweest als de Heren politici niet zo nalatig,onverantwoord en dom hun beleid hadden uitgevoerd te koste van de gewone man. Het een is een gevolg en houdt altijd verband met het ander.

  En lieden die namens een APR hier hun ongenoegen uiten met als voornaamste doel vooral in het eigen straatje te kunnen blijven praten en niet eens de moeite nemen (0f niet eens kunnen) buiten hun eigen comfortzone te denken,die kunnen beter niets zeggen. Als je niet het vermogen hebt “anders”te doen of te denken dan heb je geen enkele toegevoegde waarde in een discussie die alleen gebaat is bij de welwillendheid van een ieder ook een ander standpunt in te zien. En iCentre is zo een bedrijf dat het voorbeeld van pure geld en winstbejag is. Heel anders dan bijvoorbeeld het aloude LJS!

 • Profielfoto
  ChristianKasius

  Kijken mensen die troep ja?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @iMad: heb jij Shazam óóit gebruikt? Nee? Dan moet je er niet over beginnen. In ieder geval niet voor je de documentatie leest. Daaruit blijkt namelijk waarom Shazam je locatiegegevens nodig heeft. Deze worden gebruikt om je inzicht te geven in wáár een nummer is getagged. Wil je dat inzicht niet? Heel simpel: verleen Shazam geen toestemming om de locatiegegevens te gebruiken en klaar ben je.
  Het expliciet kunnen weigeren van toestemming is ook een van de pluspunten van iOS ten opzichte van de meeste Android-varianten (er zijn er wel die dit ook doen, maar de meeste zeggen alleen dát ze bepaalde permissies nodig hebben en stellen je niet in staat deze alsnog te wijgeren; laat staan nadát je je eerste toestemming hebt gegeven).
  Varianten die hierop een uitzondering vormen zijn o.a. zij die draaien op Google’s Nexus-telefoons.

  @Dutch-American: ik heb je al eerder gewezen op het feit dat “Sheeps” niet bestaan; “iSheeps” dus ook niet. Áls je al zo’n BELACHELIJKE term gebruikt, doe dat dan in ieder geval volgens de regels van de Engelse taal, welke je, uitgaande van je nickname, zo goed placht te beheersen: Sheep blijft in het meervoud Sheep; dat geldt dus ook voor iSheep.
  Begrijp goed dat ik je geenszins verbied om wat voor generaliserende term dan ook te gebruiken voor ‘het andere kamp’ (daar heb ik het ‘recht’ bovendien niet voor; ik ben hier gewoon maar een gebruiker), hoewel ik er anderzijds ook het nut niet echt van inzie. Maar áls je het al zo nodig vindt om je “minachting” te uiten, let dan wel een beetje op de manier waaróp je dat doet, a.u.b.
  En dan nog een laatste tip: als je je hier niet thuis voelt, volg dan gerust de afmeld-procedure, wis je cache en geschiedenis en zeg vaarwel. Maar ga vooral níet keer op keer mélden dat je je hier niet thuis voelt; dat is mijns inziens alleen maar zeuren om aandacht…

 • Profielfoto
  defores

  Radar/kassa weer was dat niet het programma die beweerde dat je consumenten recht had wanneer:
  – je een product had gekocht in Amerika;
  – product had gekocht op naam van de zaak;
  – een iMac die al jaren buiten garantie was (oude witte);

  Dan snappen ze wellicht idd ook niet hoe het privacy systeem werkt en hoe software werkt om te kunnen functioneren.

  Als er een stel schapen ergens rondlopen dan zijn dat wel in die presentatoren.
  :shock: