iOS 7 wint gebruikservaring-test, Windows Phone 8 hekkensluiter

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Inmiddels is iOS 7 drie weken uit en draait het naar schatting op ongeveer 65% van de iOS-apparaten. Terwijl apps aangepast worden aan het nieuwe uiterlijk, is iOS 7 op de pijnbank gelegd en vergeleken met onder andere Android (Samsung), Windows Phone 8 en BlackBerry 10.

In een test die zich focust op gebruikservaring staat Apple op eenzame hoogte. iOS 7 scoort 73 van de 100 punten, iOS 6 scoort er 70. De andere besturingssystemen hangen rond de 50 punten. Windows Phone 8 sluit de hekken met 47 punten. De test (PDF) is uitgevoerd door onafhankelijke technologieconsultants van Pfeiffer Consulting.

expshootout

Testmethode
Er is gekeken naar een aantal elementen van de gebruikservaring, daarbij is gefocust op het dagelijkse gebruik door gewone gebruikers en niet op specs of de meeste features. De volledige testverantwoording is te vinden in de PDF. De volgende elementen zijn gemeten:

 • Cognitieve belasting (hoeveel elementen een gebruiker moet kennen om spontaan een actie uit te voeren)
 • Efficiëntie (hoe snel de belangrijkste acties en instellingen toegankelijk zijn)
 • Aanpasbaarheid (kan de gebruiker het systeem naar zijn eigen hand zetten)
 • Frictie (het apparaat doet niet wat verwacht wordt te doen/verwarring)

Cognitieve belasting
iOS 6 blijkt de laagste cognitieve belasting te hebben, de gebruiker hoeft de minste elementen te kennen om er mee aan de slag te gaan. iOS 7 scoort hier iets minder goed, dit komt vooral door het controlcenter. Android blijkt een ware draak op dit gebied en scoort bijna drie keer zo slecht als het op één na slechtst scorende systeem (BlackBerry 10).
cognload
Efficiëntie
Android en iOS 7 scoren hier goed. Gebruikers kunnen bij alle twee de systemen snel bij de belangrijkste acties en instellingen als notificaties, camera en multitasking. Windows Phone 8 scoort op dit gebied slecht. Het control center werkt op dit punt in het voordeel van iOS 7 tegenover iOS 6.
expload
Aanpasbaarheid
Het mag geen verrassing zijn dat Android als koning aanpasbaarheid uit deze test komt. De onderzoekers omschrijven de mogelijkheden van Google’s systeem als duizelingwekkend. iOS 7 komt op de tweede plaats. BlackBerry 10 en Windows Phone 8 blijken haast niet naar de hand van de gebruiker te zetten, het is slikken of stikken. Zo kunnen apps niet gegroepeerd worden en is de volgorde van de lijst met geïnstalleerde apps in Windows Phone 8 niet te veranderen.
cuzton
Frictie / potentiële verwarring
Er is niet zo irritant als frictie of verwarrende elementen. Denk aan een onverwachte actie die plaatsvindt zonder dat de gebruiker dit wilde, of iets juist een andere actie wilde. Vaak is dit een gevolg van inconsistent of onduidelijk design of vreemde plaatsing van elementen van de user interface. iOS 6 bevat het minste frictie, Bij BlackBerry is vooral de Hub een verwarrend element. Windows Phone 8 blijkt vol met frictie te zitten.
frictie

Conclusie
De conclusie van het rapport: Met iOS 7 heeft Apple een modern OS gemaakt waarbij de gebruikservaring nog steeds optimaal is. iOS 6 blijft het makkelijkst te begrijpen, maar moet dat bekopen met minder efficiëntie en aanpasbaarheid.

Hekkensluiter Windows Phone 8 wordt omschreven als een hele rare mix tussen simpel en soms goed design, dat de basisprincipes van gebruiksvriendelijkheid en gebruikservaring compleet in de wind slaat. Android en BlackBerry 10 hebben potentieel, maar zijn er nog lang niet.

Als je geïnteresseerd bent in user experience design of meer concrete voorbeelden (screenshots) wil zien, dan is het complete testrapport een aanrader om te lezen.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Vreemd dat Android het zo slecht doet. Veel functies zijn toch gekopieerd van Apple, dixit Apple zelf en zijn religie?

 • Profielfoto
  BartFolkers

  Volgens mij komen er juist veel functies van je Jailbreak groepen en hebben Google en Apple daar gebruik van gemaakt. Wat ik overigens geen probleem vind. Dat houd de concurrentie wat hoger en dat is vaak beter voor de consument.

 • Profielfoto
  mathie

  lol, ios7 aanpasbaar? laat mij niet lachen, geen enkel os is zo afgeschermd en onaanpasbaar als deze van Apple. Het is ook niet moeilijk hoog te scoren op gebruiksvriendelijkheid als je geavanceerde functies afschermt en je gebruikers behandelt als 3-jarige kleuters.Dit is een keuze de één wil meer gebruiksvriendelijkheid en de ander wil meer controle.

 • Profielfoto
  Xcode

  lol, ios7 aanpasbaar? laat mij niet lachen, geen enkel os is zo afgeschermd en onaanpasbaar als deze van Apple. Het is ook niet moeilijk hoog te scoren op gebruiksvriendelijkheid als je geavanceerde functies afschermt en je gebruikers behandelt als 3-jarige kleuters.Dit is een keuze de één wil meer gebruiksvriendelijkheid en de ander wil meer controle.

  Het gros van de mensheid wil gewoon telefoons en tablets die goed werken en niet te complex zijn. Apple begrijpt dat als geen ander, ze staan daarom ook niet voor niets op eenzame hoogte met iOS 6 en 7 in de gebruikservaring test. Voor de ICT hobbyist op de hoek is Android uitgevonden.

 • Profielfoto
  Festen

  Tja, nou is Pfeiffer report niet een heel onpartijdige bron, ze doen al lange tijd “onderzoeken” in opdracht van Apple. Heel zinnige vergelijkingen als de productiviteit met een 30 inch Cinema Display en een Samsung 17 inch monitor. De uitslag (pdf) laat zich wel een beetje raden, als je bedenkt waar de centjes vandaan komen.

  Bovendien kijken ze natuurlijk in dit onderzoek ook nogal selectief, op “aanpasbaarheid” bijvoorbeeld zou Android alleen al veel hoger moeten scoren door de vele skins/smaken van Android die bestaan. Je kan in Android zelfs de hardware flink “aanpassen” aan je smaak (Samsung/Sony/HTC/…).

 • Profielfoto
  stephanreus

  ik heb jaren android gebruikt en ben sinds een half jaar over. Wil niet meer anders. Wou dat ik veel eerder een iphone had genomen. Ik heb inmiddels alles van apple, mac mini, apple tv, ipad, iphone 4s & 5. Wat werkt alles perfect met elkaar. Zelfs mijn vriendin is over van android naar apple.

 • Profielfoto
  1984

  iOS 7 wint gebruikservaring-test, Windows Phone 8 hekkensluiter

  Ja, en Poetin voorgedragen voor Nobelprijs voor de Vrede.

 • Profielfoto
  donut

  Waar iOS7 ook goed scoort is dat je het nog zonder enig probleem op een (oude?) iPhone4 kan gebruiken-die ik heb. Het werkt plezierig en lijkt zelfs sneller te werken dan iOS 6. Voor de grafisch ontwerpers is iOS7 echt genieten.
  Zeer mooi ontworpen. geen 3d als dingen plat zijn, maar gewoon mooi grafisch plat. En vooral geen mislukte nep-leren-agenda’s.

  Verder heeft Apple het voordeel dat het altijd een product heeft gezien als software+ hardware. zoals je een ijskast koopt. Dat geeft grote voordelen in de ondersteuning en verfijning van het resultaat.
  Google gaat daarom nu ook hardware produceren net als Microsoft. Ze lopen echter jaren ervaring achter bij Apple als het om integratie gaat. Apple trekt de lijn nu door en gaat zelfs de processor ontwerpen- de A7 laat zien dat ze dat al behoorlijk onder de knie hebben.

 • Profielfoto
  JoelCoster

  Nouja, ik gebruik zowel iOS als Windows Phone 8 en ik ben over beide uiterst tevreden, en om nou te zeggen dat Windows Phone 8 niet aan te passen is, je kan toch een hoop met die tegeltjes hoor…

 • Profielfoto
  iPredict

  Nouja, ik gebruik zowel iOS als Windows Phone 8 en ik ben over beide uiterst tevreden, en om nou te zeggen dat Windows Phone 8 niet aan te passen is, je kan toch een hoop met die tegeltjes hoor…

  Soms kun je het niet genoeg duidelijk maken: een OS is meer dan een homescreen. Met een beetje overdrijvend vermogen zou je kunnen zeggen dat het homescreen net 1% is van de functionaliteit en aanpasbaarheid van een OS.

 • Profielfoto
  williamdekker

  Leuk hoor zo’n onderzoek maar idd totaal niet objectief…

 • Profielfoto
  JoelCoster

  @iPredict

  Dat weet ik, maar het is wel dat stukje van de interface waar heel veel mee gewerkt wordt, en je kan op iOS zonder jailbreak het uiterlijk van een app ook niet aanpassen.

 • Profielfoto
  macpeto76

  Dat kan wel…. Installeer Pimp Your Screen maar eens op je iOS device

 • Profielfoto
  JoelCoster

  @macpeto76 daarmee kun je echt de interface van safari of de music app niet aanpassen… Das gewoon een app om wallpapers mee te maken

 • Profielfoto
  macpeto76

  Edit…. Ik bedoelde App Pictogrammen

 • Profielfoto
  JoelCoster

  @macpeto76 Dat veranderd je homescreen, niet de in-app interface, en die app maakt wss gewoon een soort homescreen in de app aan, want door sandboxing kan een app geen wijzigingen aanbrengen in een andere app.

 • Profielfoto
  Pimduterloo

  Leuk artikel!

 • Profielfoto
  Imade

  Als ik bij efficentie iOS7 hoog zie scoren, dan is het onderzoek al onobjectief als de neten.
  iOS7 is namelijk helemaal niet efficient als dat al niet door de vele bugs komt.
  Zoals:
  ios7bug screendump
  tijdens het afluisteren van een beltoon in de apple store ding ben ik gaan switchen en dat gebeurd er dat dus.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Efficiëntie ? Belachelijk. niet op een iphone 4. Alles is zoveel trager geworden. Ik vind het een fantastisch OS maar op dit vlak stellen ze zwaar teleur. Het is eigenlijk zo erg dat ik in tweestrijd ben om te downgraden.

 • Profielfoto
  quincyt

  Ik ben mede vanwege iOS7 en het totaal richten van het design op het 4″ scherm over gestapt op een Android toestel. Het was een enorm moeilijke keuze (heb 6 weken getwijfeld), maar vanwege onderstaande punten toch in het voordeel van het Android toestel gekozen. Erg jammer aangezien ik vanaf de 3G tot en met de 4s iPhones heb gehad.
  Redenen:
  1. Prijs iPhone 5s met groter geheugen (elke upgrade 100 euro erbij!). Ik vind een topmodel van 64GB nou niet echt spectaculair voor bijna 900 euro. Tegenwoordig worden apps, bestanden en andere data groter en groter, daar zou Apple ook in mee moeten gaan.
  2. Dan had ik graag de iPhone 5 gekocht als de iPhone 5s uit is, die dan toch 100 euro goedkoper zou zijn. Maar die verdwijnt weer door de 5c, die ik grappig vind en best zou willen als ik mijn toestel niet ook zakelijk zou gebruiken.
  3. Andere telefoon fabrikanten (naast heel veel overbodige functies) functies in hun telefoons bouwen die absoluut interessant zijn en voor mij veel meer doen dan een vingerafdruk scanner. Ik heb liever functies die mijn productiviteit over de dag heen kunnen verhogen, in plaats van een gadget waar ik eens in de week gebruik van maak.
  4. Iets wat bij Apple en de providers ligt: een high-end Android toestel met 32GB opslag heeft los een adviesprijs die ongeveer evenveel is als de iPhone 5s 32GB straks hoogst waarschijnlijk als adviesprijs zal hebben (750 euro). Toch is bij een gelijkwaardig abonnement voor 1 jaar het verschil in wat ik bij moest betalen ruim 100 euro (350 voor het Android toestel ten opzichte van 470 euro voor de iPhone). Dat doe ik gewoon uit principe niet.

  Helaas hebben bovenstaande redenen er dus voor gezorgd dat ik voor in ieder geval een jaar over op ben op Android. Wat eigenlijk best goed bevalt moet ik eerlijk toegeven. Maar als ik over een jaar mag verlengen neem ik de iPhone “6” zeker weer in beraad;-)

 • Profielfoto
  knekkie

  Leuke test en ik kan mij er zelfs deels in vinden, maar op een wat neutralere site zou de uitslag heel ander zijn. De uitkomst van deze test klopt vast wel vanuit het perspectief van een Apple gebruiker.

  Ik denk dat als je deze tests laat uit voeren door mensen die iets anders gewend zijn dan iOS zijn er een hele andere uitkomst zal geven.

  Niemand kent alle Ossen zo goed dat ze een eerlijk oordeel kunnen geven.
  Daarnaast zijn smaak en voorkeur ook belangrijke factoren die de uitkomst beïnvloeden.

 • Profielfoto
  Rick3rd

  Persoonlijk vind ik Windows Phone 8 het beste want het werkt vlot (alles gebeurt in een vingerknip), zeer mooie simplistische GUI, het oogt schoon en fris, nooit force closes zoals bij Android vaak het geval is, stabiel als een rots (zelfs als geheugen bijna vol is), betrouwbaar en goed doordacht, privacy staat hoog in het vaandel bij Microsoft (lees berichten over NSA), de perfecte balans in een mobiel besturingssysteem (niet zo gecompliceerd als Android en ook niet zo gelimiteerd als IOS). Nog een paar updates (GDR 3) en WP 8.1 en Microsoft heeft een heel goed mobiel besturingssysteem gebakken.:)

  Wel schandalig dat die laffe Apple zowat de gehele user interface van Windows Phone gejat heeft, dat zegt wel weer iets over die crappe overrated shit van hun!

  Voor mij alleen nog maar WP en eventueel Android!!

  (En deze test is ook grote bullshit, IOS meer aanpasbaarheid als WP, yeah right, dream on Apple! -_-)